Meny Stäng

Baltjik i Bulgarien – botanisk trädgård, palats och vin

Baltjik är en bulgarisk stad vid Svarta havet som bland annat bjuder på en fantastisk botanisk trädgård, ett vackert sommarpalats och möjlighet till spännande vinprovning.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Baltjik i Bulgarien

Baltjik är gammal stad, som från början var en thrakisk bosättning och på 600-talet före Kristus blev en grekisk koloni. Staden kom senare att ingå i det Osmanska riket och i början på 1900-talet tillhörde staden Rumänien. Det var för övrigt på den rumänska tiden som sommarpalatset byggdes. Idag är detta en stad som bland annat är känd för sin fina botaniska trädgård.

Baltjik ligger vid Svarta havet i östra Bulgarien, cirka fyra mil norr om Varna.

Att besöka Baltjik i Bulgarien

Vi anlände till Baltjik med bil, och tog oss direkt till den botaniska trädgården. På vägen ner mot trädgården finns gott om restauranger och butiker som säljer sommarkläder, smycken och leksaker. För vår del blev det en glass!

Botanisk trädgård

Vi kom sedan fram till entrén till den botaniska trädgården där vi möttes av blomsterprakt samt … en skylt som berättade om den svenske vetenskapsmannen Carl von Linné.

Vi promenerade in i den botaniska trädgården, som är både imponerande stor och fantastiskt vacker. Trädgården började anläggas 1955 och är som ett blommande paradis fyllt av odlingar, vattenfall och paviljonger.

Baltjik i Bulgarien - den botaniska trädgården

Eftersom trädgården ligger längs med Svarta havets kust, har man nästan överallt en härlig utsikt över vattnet.

Baltjik i Bulgarien - den botaniska trädgården
Baltjik i Bulgarien - den botaniska trädgården
Baltjik i Bulgarien - den botaniska trädgården

I trädgården finns en av Europas största kaktusodlingar, med kaktusar både utomhus och i växthus.

Baltjik i Bulgarien - den botaniska trädgården

Det finns också massor av rosor, som doftade helt fantastiskt.

Lunch i Baltjik – på restaurang Corona

Efter att ha strövat runt i den botaniska trädgården en stund var det dags för lunch, vilket vi intog på en restaurang med det intressanta namnet ”Corona”. Lunchen inleddes (som vanligt i Bulgarien får man nog säga!) med en god sallad, och därefter blev det lite friterad havsmat. Efter lunchen var det dags att kolla in sommarpalatset.

Restaurang Corona
Restaurang Corona

Drottning Marias sommarpalats

Det var 1924 som Drottning Maria av Rumänien lät uppföra ett sommarpalats i Baltjik. Staden tillhörde på den här tiden Rumänien, och Maria önskade sig en villa där hon kunde tillbringa somrarna tillsammans med sina barn.

WIFI.se
Baltjik i Bulgarien - palatset

Palatset gav hon namnet ”Tihoto Gnezdo” (The Quiet Nest/Det tysta boet). Villan är omgiven av verandor och är utrustad med ett högt torn som nästan ser ut som en minaret på en moské.

Baltjik i Bulgarien - palatset

En del av den ursprungliga inredningen är bevarad, med föremål och möbler. Dessutom fanns en del konst utställd i villan.

Vinprovning på Queen’s Winery House

Sedan var det dags att prova vin på Queen’s Winery House. Vilken upplevelse! Anna, som driver stället, välkomnade oss in och berättade om sin resa. Om hur hon startade utan tillgångar och om hur hon till slut lyckades köpa mark för vinodling – som sedan dömdes ut av experter som omöjlig att odla på. Men Anna gav förstås inte upp!

Baltjik i Bulgarien - Queen's winery

Queen’s Winery House ligger mitt i den botaniska trädgården, strax intill palatset. Här är man välkommen både att prova och att köpa. Vinerna är väldigt intressanta och många gånger annorlunda. Anna är nämligen inte rädd att prova och experimentera! Här hittar du exempelvis viner med smak av aroniabär, vattenmelon eller mandel.

Mer att se och göra i närheten

I Baltjik ska det utöver trädgården och palatset också finnas ett historiskt museum och ett etnografiskt museum. Cirka 4 mil söder om Baltjik ligger Varna, som är Bulgariens tredje största stad. I Varna hittar du bland annat museer, historiska sevärdheter, trevliga restauranger, en stor fin park och en lång sandstrand. Om du stället fortsätter norrut längs kusten hittar du flera fina golfresorter samt den vackra udden Cape Kaliakra.

Varna i Bulgarien
Varna är Bulgariens tredje största stad

Har du besökt Baltjik i Bulgarien? I så fall, hur var din upplevelse? Eller har du kanske tips på andra trevliga besöksmål i den här delen av Bulgarien?

Alla våra bästa tips om Bulgarien. Klicka på bilden!

Fakta om Baltjik

 • Land: Bulgarien
 • Region: Dobritj
 • Läge: Vid Svarta havet i östra Bulgarien, cirka 4 mil norr om Varna.
 • Namn: Балчик på bulgariska. Andra stavningar: Balcic eller Balchik.
 • Invånare: Cirka 12 000 (2015)
 • Sevärdheter: Den botaniska trädgården, sommarpalatset, den grekisk-ortodoxa S:t Nikolaus kyrka från 1865, etnografiskt museum, historiskt museum och konstgalleri.

Historia i Baltjik

 • Tidig historia: En thrakisk bosättning fanns på platsen.
 • 600-talet – 500-talet före Kristus: En grekisk koloni bildades på platsen. Platsen kallades först Krunoi och fick sedan namnet Dionysopolis.
 • Osmanska riket: Staden fick sitt nuvarande namn.
 • 1878: Efter Bulgariens frigörelse utvecklades ett område rikt på lantbruk och turism.
 • 1913: Efter det andra balkankriget blev Baltjik en del av Rumänien.
 • Första världskriget: Staden återtogs av Bulgarien, men gick därefter tillbaka till Rumänien.
 • 1940: Strax före andra världskriget avstod Rumänien Baltjik till Bulgarien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev