Meny Stäng

Cape Kaliakra i Bulgarien – och besök på en musselfarm

Cape Kaliakra skjuter ut i Svarta havet som en lång spets, i den nordöstra delen av Bulgarien. Här kan man både se naturliga grottformationer och lämningar av ett medeltida fort. Inte så långt härifrån kan man också besöka en musselfarm …

Cape Kaliakra

Cape Kaliakra bjuder på en fantastisk utsikt över Svarta havet, och har man tur kan man till och med få se delfiner här. Vi fick nöja oss med grottformationerna, ruinerna och solen som sjönk över vattnet, men det var inte så dåligt det heller!

Cape Kaliakra i Bulgarien

Cape Kaliakra ligger i den nordöstra delen av Bulgarien, cirka 7 mil nordost om Varna.

Medeltida fort och sjöslag vid Cape Kaliakra

Cape Kaliakra har en lång historia och området var bebott av thraker redan på 500-talet före Kristus. Någon form av fort har funnits här under väldigt lång tid, men det man ser idag härstammar framför allt från 1300-talet då bulgariska härskare lät förskansa sig här. Enligt skriftliga källor var Kaliakra på den tiden en mäktig stad, där härskarna slog egna mynt och använde fortet som kyrka.

Cape Kaliakra i Bulgarien

Idag kan man se lämningar i form av fortets murar, men också husgrunder och ruiner efter gamla bad.

Cape Kaliakra i Bulgarien

Ett lite senare historieberättande handlar om ett sjöslag som utspelades sig här den 11 augusti 1791. Ett ryskt militärförband, lett av amiral Fyodor Ushakov, besegrade upprepade gånger Hussein Pashas överlägsna turkiska armada och hjälpte till att avsluta kriget.

Cape Kaliakra i Bulgarien
Till minne av Fyodor Ushakov

Legender förknippade med Cape Kaliakra

Det finns flera legender som förknippas med Cape Kaliakra. Den mest populära legenden handlar om 40 bulgariska flickor, som valde att knyta ihop sitt hår och hoppa mot döden i Svarta havet, hellre än att bli tillfångatagna av det Osmanska riket.

En annan legend berättar om Sankt Nikolaus, sjömännens helgon, som försökte fly undan det Osmanska riket. Gud gjorde marken under honom längre och längre så han kunde fly, och på så sätt formades udden. Slutligen tillfångatogs han, och 1993 byggdes ett kapell för att symbolisera hans grav.

Cape Kaliakra i Bulgarien

Att besöka Cape Kaliakra

Att besöka Cape Kaliakra är både en intressant och vacker upplevelse. Det är en fin promenad ut på udden, genom muren, och till slut kommer man fram till de dramatiska grottformationerna vid uddens spets.

Cape Kaliakra i Bulgarien

Vi gav oss också iväg på sidan av vägen, vilket man kanske inte ska om man vill vara lite försiktig. Men vad gör man inte för några bra foton till bloggen …?

Cape Kaliakra i Bulgarien

Promenaden/klättringen på uddens kant resulterade i följande bild …

Cape Kaliakra i Bulgarien

När vi sedan promenerade tillbaka stannade vi för en öl på uddens restaurang. Här kan man äta pizza, fisk eller kötträtter om man vill. Vi nöjde oss med ölen och den fantastiska solnedgången.

Cape Kaliakra i Bulgarien - restaurang
Cape Kaliakra i Bulgarien

Dalboka musselfarm

Cirka en mil från Cape Kaliakra hittar du Dalboka musselfarm, där vi åt lunch en dag. Ute i vattnet ligger själva farmen och vid kusten ligger restaurangen, där man kan äta farmens musslor.

Musselfarm
Dalboka musselfarm

Man sitter verkligen fint här, och det var uppenbarligen ett populärt ställe, för det var fullt med folk.

Dalboka musselfarm

På menyn fanns det massor av olika musselrätter att välja på, samt ett fåtal andra rätter. Vi åt musslor både till förrätt och huvudrätt och framför allt huvudrätten (där musslorna serverades i skal) smakade väldigt bra. Fantastiskt att sitta så här vid vattnet och äta musslor!

Mer att se och göra i närheten

Cirka tre mil från Cape Kaliakra hittar du Baltjik, med sin fina botaniska trädgård. Mellan Kaliakra och Baltjik ligger också flera fina golfresorter samt små charmiga stränder. Om du åker längre söderut längs Svarta havets kust kan du besöka Varna, som är Bulgariens tredje största stad.

Baltjik botaniska trädgård
Den vackra botaniska trädgården i Baltjik

Har du besökt Cape Kaliakra i Bulgarien? Hur var din upplevelse? Eller har du kanske fler tips på platser att besöka i närheten?

Fakta om Cape Kaliakra

 • Land: Bulgarien
 • Läge: Nordöstra Bulgarien, vid Svarta havet, cirka 6-7 mil nordost om Varna.
 • Namnet: Калиакра på bulgariska. Namnet härstammar från bysantinsk grekiska och är en kombination av två ord som betyder ”vacker” och ”udde”.
 • Natur: Kaliakra är ett naturreservat och man kan se delfiner och phalacrocorax (fågelsläkte inom familjen skarvar). Man kan också se många flyttfåglar här. Bolataviken erbjuder små skyddade stränder.
 • Sevärdheter: Ruiner efter den bulgariske härskaren Dobrotitsas fort från 1300-talet.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Bulgaria Travel.

Historia vid Cape Kaliakra

 • 500-talet före Kristus: Området var befolkat av den thrakiska stammen Tiris, som gav området namnet Tirisis.
 • 300-talet: Flera fort byggdes i området.
 • 400- till 500-talet: Fortet utvecklades och ett slag stod mellan Kaliakra och den bysantinske kejsaren.
 • 600-talet: Fortet kan ha förfallit eftersom slaverna inte visade intresse i området.

1300-talet till 1400-talet

 • 1300-talet: Kaliakras glansdagar var under bulgariska härskare som Balik och Dobrotitsa.
 • 1318: Udden nämns första gången på en västerländsk karta, med namnet Kaliakra.
 • Slutet av 1300-talet: Området föll under osmanskt styre.
 • 1402: Valaker tog över området, men det togs snart tillbaka av det Osmanska riket.
 • 1444: Riddare för Vladislav III av Polen stoppades nära Cape Kaliakra i deras strid mot det Osmanska riket.

1700-talet till nutid

 • 1791: Vid Cape Kaliakra skedde sjöslaget ”Battle of Cape Kaliakra” den 11 augusti, som en del av det rysk-turkiska kriget (1787-1792).
 • 1866: Cape Kaliakra fick sin första riktiga fyr. Den fyr som finns idag restes 1901.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev