Meny Stäng

Varna i Bulgarien – 13 tips på saker att se och göra

Annons

Varna i Bulgarien är en härlig semesterstad vid Svarta havet, som bjuder på allt från långa fina sandstränder till mat, vin och historiska sevärdheter. Vi blev riktigt förtjusta i den här staden, och här hittar du våra bästa tips på vad man kan se och göra i Varna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varna i Bulgarien

Varna är den tredje största staden i Bulgarien. Staden har en lång historia och var bebodd redan innan grekerna etablerade kolonin Odessos här runt år 580 före Kristus. Senare, under styre av romare och därefter slaver, blev Varna en viktig handelsstad tillsammans med Konstantinopel, Venedig och Dubrovnik.

År 1393 erövrades staden av turkarna, som gjorde staden till ett viktigt militärt centrum. Idag utgör staden en betydelsefull hamn och har samtidigt en internationell prägel, med sin närhet till semesterdestinationerna Golden Sands, St. Constantine och Albena.

Göra i Varna i Bulgarien

Varna ligger i östra Bulgarien, vid Svarta havets kust. Staden ligger cirka 45 mil öster om huvudstaden Sofia.

Vad kan man se och göra i Varna?

Vad kan man då se och göra i Varna? Vi upptäckte staden tillsammans med guide, och hann också med flera olika små utflykter. Här är våra bästa tips i en lista.

1. Upptäck staden till fots

Varna är en trevlig stad att promenera runt i. Staden bjuder på en avslappnad atmosfär med allt från historiska byggnader till gågator och butiker. Arkitekturen varvar vackra sekelskiftesbyggnader med hus från kommunisttiden.

Till de vackra byggnaderna i staden hör bland annat Varnas teater, som invigdes 1932.

Göra i Varna i Bulgarien

2. Beundra Varna katedral

En annan byggnad som är värd att titta närmare på är Varna katedral, eller Dormition of the Mother of God Cathedral, som den kan heta med ett lite längre namn. Detta är den största kyrkan i Varna och den tredje största i hela Bulgarien. Denna ortodoxa katedral, som utvändigt pryds med vackra guldkupoler, invigdes 1886. Kyrkan är mycket vacker och mäktig att besöka invändigt.

3. Besök det arkeologiska museet

Om du är intresserad av historia ska du inte missa att besöka det arkeologiska museet i Varna. Här finns utställningar och föremål från de olika tidsepokerna i stadens och områdets historia.

Göra i Varna i Bulgarien - arkeologiskt museum

Man har hittat rikligt med föremål, och på museet kan man bland annat se hur det sett ut när man öppnat gamla gravar fyllda med smycken, och annat som den döde kunde behöva ha med sig. Varna är känt för att man hittat världens äldsta guldskatt här, daterad till mellan 4600 och 4200 före Kristus.

4. Se ruinerna av det romerska badet

En annan spännande sevärdhet i centrala Varna är ruinerna av det romerska badet. Detta bad byggdes i slutet av det första århundradet efter Kristus i den romerska stad som då hette Odessos, under styret av kejsaren Septimius Severius.

Göra i Varna i Bulgarien - romerskt bad

Badet har en yta på mer än 7000 kvadratmeter och är det fjärde största allmänna badet från romartiden som man hittat i Europa. På grund av en kris i det romerska riket övergavs badet redan runt år 280. Stora delar är dock fortfarande intakta och det är mäktigt att promenera runt här och föreställa sig livet som en gång var.

5. Promenera i Sea Garden

Längs med vattnet löper ett långt grönt promenadstråk genom en park som kallas Sea Garden. Parken anlades på 1800-talet, och har med tiden byggts ut och därmed blivit större och större.

Göra i Varna i Bulgarien - Seagarden

Det är populärt att promenera eller cykla i parken och det finns gott om planteringar, vattendrag, små broar och fontäner. I parken finns också zoo, delfinarium, terrarium och akvarium.

6. Shoppa

Varna ligger precis intill Svarta havets kust, och på sommaren är det fullt av turister här. Därför finns det förstås gott om små butiker som säljer kläder, hattar, väskor och smycken.

Göra i Varna i Bulgarien - shoppa

7. Sola och bada

En fin sandstrand löper längs med Svarta havet. Sanden är mjukt finkornig och längs med stranden finns gott om glasskiosker, restauranger och verksamheter som hyr ut trampbåtar och annat att roa sig med i vattnet.

Göra i Varna i Bulgarien - sola och bada
Göra i Varna i Bulgarien - sola och bada

8. Häng på en strandbar

Längs med stränderna finns gott om avslappnade strandbarer där man kan slå sig ner för en öl, en drink eller en läsk i bekväma strandstolar eller på mjuka kuddar.

Göra i Varna i Bulgarien - Beach club

9. Ät lunch i hamnen Port Varna

Varnas hamn, Port Varna, är det största hamnkomplexet i hela Bulgarien. Här kan man strosa vid vattnet, eller kanske pausa för en lunch.

Göra i Varna i Bulgarien - Port Varna

Vi åt lunch på restaurangen Staria Chinar, en kedja som finns på flera ställen i Bulgarien. Här startade vi med bröd och små goda röror, och sedan blev det tomat- och mosarellasallad som förrätt. Till huvudrätt valde Peter musslor och Helena anka med sötpotatismos.

Det mest intressanta var ändå efterrätten, en glass som kom in tillsammans med sprutande rök. Gott och trevligt!

Göra i Varna i Bulgarien - glass vid Port Varna

10. Upplev bulgarisk kultur på restaurang Kopitoto

Om du vill uppleva en kväll med traditionell bulgarisk mat och kultur kan du ta dig till restaurang Kopitoto i den nordöstra delen av staden. Vi fick visserligen lite ”turistfälle-vibbar” här, men man sitter mysigt på gården och det verkade trots allt som att även lokalbor (alternativt turister från närliggande orter/länder) hittade hit.

Göra i Varna i Bulgarien - Kopitoto

Vi åt en rustik och traditionell måltid här, med sallad till förrätt, kött och potatis till huvudrätt och en kaka till efterrätt. Ganska enkelt, men gott och trevligt.

Efter middagen var det dags för underhållning, vilket inleddes med att en kvinna och en man gick på glödande kol. Ett hett tips är att inte prova själv. Vi fick höra om en man i ett annat skandinaviskt sällskap som utmanades att gå barfota över glöden, vilket slutade med väldigt stora brännblåsor under fötterna …

Efter uppvisningen spelades traditionell bulgarisk musik och ett gäng tjejer började dansa. En i vårt sällskap, Hannah från @hannahlates på Instagram (längst till höger i bild) hakade på och fattade snabbt stegen. Imponerande!

Göra i Varna i Bulgarien - Kopitoto

11. Njut av mat och vin på Darzalas wine and dine

En annan speciell mat- och vinupplevelse kan man få på Darzalas wine and dine, som ligger väldigt charmigt och omgivet av grönska. Hit kan man inte komma oanmäld, men om man är en lite större grupp kan man boka måltid och vinprovning via @darzalaswine på Facebook.

Här upplevde vi en fantastiskt fin kväll med genuin bulgarisk mat, goda bulgariska viner och trevliga samtal. Måltiden inleddes med småplock som beskrevs som ”bulgarisk meze”, därefter blev det köttgryta och avslutningsvis serverades bulgariska ostar och frukt.

12. Handla vin på en bulgarisk vingård

Om du är intresserad av vin kan du också passa på att göra en utflykt till en bulgarisk vingård. Vi besökte Varna Winery i General Kantardzhievo village, strax norr om centrala Varna, där vi fick en kort guidning med information om gårdens viner.

Göra i Varna i Bulgarien - vingård

Vi fascinerades bland annat av all ”kemi” som verkar finnas bakom processen, för att få fram ett riktigt bra vin. Vi provade också, och vinet smakade mycket bra.

När vingården har öppet går det bra att komma förbi för att prova och köpa med sig lite vin. Flaskorna nedan kommer från en lite mer ”turistig” kollektion med extra dekorerade flaskor.

Göra i Varna i Bulgarien - vingård

13. Gör en utflykt till Aladzha-klostret

När du är i Varna ska du inte missa att besöka Aladzha-klostret, som ligger strax norr om centrala Varna. Detta grottkloster, som i dag är en sevärdhet, var en gång i tiden hem åt munkar som levde ett strängt asketiskt liv i grottorna.

Aladzha-klostret

Mer att se och göra i Varna

Det finns förstås mer att se och göra i Varna än det vi hann med under vår resa. Det finns bland annat en hel rad museer samt många fler kyrkor och arkeologiska platser. Här är ytterligare några förslag:

 • Retro Museum är ett museum som visar upp livet under kommunisttiden, inklusive en samling av bilar och vaxfigurer.
 • Sjöfartsmuseet (Naval Museum) visar upp Bulgariens sjöfartshistoria.
 • Stone forest, Pobiti Kamani, är en grupp av naturligt formade kalkstenspelare med mycket speciella former.
 • The wonderful rocks ligger en bit från Varna och bjuder på spektakulära vyer.
Solrosor

Var kan man bo i Varna?

Det finns förstås många olika hotell att välja på i Varna, både inne i stan och längs med kusten. Vi bodde bland annat på Graffit Gallery Design Hotel i Varna, som var ett mycket snyggt, fräscht och modernt hotell mitt i stan. Här serverades en mycket god frukost på morgnarna och man kunde också boka in sig i den läckra poolen på takvåningen.

Se och göra i närheten

Knappt två timmar söder om Varna med bil ligger staden Nesebar, vars gamla stadskärna är upptagen på Unescos världsarvslista. Om du vill sola och bada kan du förstås också besöka stränder och turistorter som Sunny Beach, Golden Sands, Sveti Konstantin och Albena. Fortsätter du norrut längs kusten kommer du till fina Baltjik samt till flera härliga golfresorter.

Nesebar i Bulgarien

Har du besökt Varna i Bulgarien? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Varna, eller i området runt omkring?

Alla våra bästa tips om Bulgarien. Klicka på bilden!

Fakta om Varna i Bulgarien

 • Land: Bulgarien
 • Region: Varna
 • Folkmängd: Cirka 350 000 (2017)
 • Läge: I nordöstra Bulgarien, vid Svarta havet.
 • Namn: Варна på bulgariska. Som grekisk koloni hette staden Odessos.
 • Läs mer: Du hittar mer information om Varna hos Bulgariens turistbyrå.

Historia i Varna

 • 580 före Kristus: Den grekiska handelskolonin Odessos grundades omkring denna tid.
 • 100-talet före Kristus: Staden inlemmades i det Romerska riket.
 • 100-talet efter Kristus: De romerska baden började byggas, som är de största romerska lämningarna i Bulgarien.
 • 681: Den bulgariske khanen Asparuch erövrade staden. Namnet Varna härstammar från denna tid.
 • 800- till 900-talet: Under det första bulgariska riket var Varna en viktig medelpunkt för kristendomen.
 • 1200-talet: Under det andra bulgariska riket fungerade staden som hantverksstad med en viktig handelshamn.
 • 1391: Staden erövrades av det Osmanska riket, som gjorde den till en militärt betydande plats.

1800-talet till nutid

 • 1828: Den ryska flottan erövrade Varna, men lyckades bara behålla staden i två år.
 • 1853-1856: Varna spelade en viktig roll under Krimkriget. Staden belägrades bland annat av brittiska och franska trupper.
 • 1878: Bulgariens självständighet från det Osmanska riket.
 • 1972: Vid utgrävningar hittades de äldsta guldskatterna hittills i världen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev