Meny Stäng

Aladzha-klostret i Bulgarien – grottklostret i klippan

Annons

Aladzha-klostret (Aladzha monastery) i Bulgarien är ett grottkloster där munkar en gång i tiden levde ett asketiskt liv i tystnad. Idag är detta en intressant historisk sevärdhet, som ligger vackert i Golden Sands naturpark.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Aladzha-klostret

Aladzha-klostret är en typ av grottkloster som man kan hitta i den östra delen av Europa och västra delen av Asien. I dessa kloster levde munkarna i sträng asketism, med snålt matintag och begränsat dagsljus. Aladzha-klostret är ett av de mest välbevarade grottklostren i Bulgarien, uthugget i en 25 meter hög kalkstensklippa i ett karstlandskap, fyllt av naturliga håligheter.

Aladzha-klostret

Aladzha-klostret ligger 14 kilometer norr om Varna, nära turistorten Golden Sands.

Historien om Aladzha-klostret

Ingen vet egentligen när Aladzha-klostret etablerades, men det fanns redan på 900- till 1100-talet. Här levde munkar ett mycket enkelt och asketiskt liv, med regelbunden bön, begränsad föda och huvudsakligen i tystnad. Munkarna sov på golvet i enkla små “celler” och träffades i grottans olika rum: matsalen (refektoriet), kapellet, kryptan och odlingarna.

Efter att det osmanska riket erövrade Bulgarien på slutet av 1300-talet började klostret förfalla, och det övergavs troligen helt på 1400- eller 1500-talet.

Museum vid Aladzha-klostret

Innan man besöker själva klostret kan man kika in i klostrets museum. Detta är intressant inte minst för att se översiktsmodeller över hur grottklostret en gång i tiden kan ha sett ut.

Aladzha-klostret modell

I dagens kloster har de yttre väggarna till stor del raserats, men en gång i tiden var detta mer eller mindre stängda rum, där munkarna sov, åt och bad.

Aladzha-klostret bild

I museet kan man också se en rad vackra målningar, som bland annat föreställer Jerusalem.

Man kan också se stycken av mosaik, från en gammal kyrka.

Att besöka Aladzha-klostret

När man känner sig färdig i museet är det dags att besöka Aladzha-klostret, vilket är den stora sevärdheten. Klostret ligger mycket vackert i en grön och bergig miljö, och det känns lite som att vara på en härlig utflykt i naturen.

Aladzha-klostret

Man får ta trappor upp till den övre våningen i grottklostret. Eftersom väggarna rasat har man låtit sätta upp gångar och yttre staket. I övrigt är rummen relativt välbehållna, och skyltar och bilder visar var munkarna en gång i tiden sov, åt eller gjorde sina böner.

Det är svårt att föreställa sig hur dessa munkar levde ett långt liv i tystnad, med begränsat med mat och kanske delvis utan dagsljus. Man får hoppas att deras religiösa tro gav någon annan slags livskvalitet …

På vägen från klostret uppmärksammade våra guider oss på röda band i träden. Som vi förstod det är det en bulgarisk tradition att ge bort en “martenitsa”, ett rödvitt band, den 1 mars varje år. Gåvorna kan sedan hängas upp i ett träd.

Se mer i närheten

Från Aladzha-klostret är det inte långt till Varna, som är Bulgariens tredje största stad. Varna är för övrigt en fin och intressant stad med en fin sandstrand, en lång strandpark, en vacker katedral samt flera trevliga restauranger. Vi kan också rekommendera ett besök i Baltjik, där du bland annat hittar en fantastisk botanisk trädgård. Om du istället åker söderut längs kusten kan du besöka världsarvsstaden Nesebar.

Strandparken (See Garden) i Varna

Har du besökt Aladzha-klostret, eller kanske något annat grottkloster? Hur var din upplevelse? Tycker du att den här typen av sevärdheter är intressanta?

Alla våra bästa tips om Bulgarien. Klicka på bilden!

Fakta om Aladzha-klostret

 • Land: Bulgarien
 • Läge: I den nordvästra delen av landet, 14 kilometer norr om Varna, i Goldens Sands naturpark (Zlatni Pyasatsi Nature Park).
 • Namn: Аладжа манастир på bulgariska och Aladzha Monastery på engelska. Namnet betyder ungefär “ljus”.
 • Uppfört: Oklart, men användes redan på 900- till 1100-talet.
 • Övergivet: Klostret började förfallapå slutet av 1300-talet och övergavs troligen under 1400- eller 1500-talet.
 • Fler fynd: Cirka 600-700 meter väster om klostret har man hittat grottor (katakomber), där man gjort arkeologiska fynd i form av till exempel krukor, mynt och graffiti. Dessa fynd härstammar från 400- till 500-talet.

Praktisk info

 • Priser: Vuxna 5 lev (ca 26 kronor) och barn, studenter och pensionärer 2 lev (ca 11 kronor) (2021).
 • Öppettider: Maj-oktober alla dagar o9:00-17:00. Övriga året onsdag-söndag 09:00-17:00 (2021).
 • Tillgänglighet: Promenaden från entrén till grottklostret är kort. För att besöka grottklostret krävs att man kan gå i trappor samt på ojämnt underlag.
 • Ta sig till Aladzha-klostret: Du kan ta dig till klostret med bil eller med buss från Varna.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Bulgaria Travel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev