Meny Stäng

Att göra i Mariehamn på Åland – 12 tips

Vad kan man göra i Mariehamn på Åland? Denna trevliga lilla stad bjuder på allt från mysiga sjökvarter och intressanta museer till härlig natur och god mat. Vi har samlat våra bästa tips på upplevelser och sevärdheter i Mariehamn.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mariehamn på Åland

Mariehamn är huvudort i den självstyrande regionen Åland, som är en del av Finland. Hit reser många svenskar på semester eller för en weekend, med färja från Kapellskär, Grisslehamn eller Stockholm.

Vi har varit här några gånger, för ganska längesedan, men detta var första gången vi besökte Åland och Mariehamn med husbil. Vi reste till Åland med Finnlines, och startade vårt äventyr i Mariehamn.

Att göra i Mariehamn på Åland

Mariehamn ligger i den södra delen av Åland.

Vad kan man göra i Mariehamn?

Så, vad kan man då se och göra i Mariehamn? Det finns en hel del att upptäcka och utforska i denna mysiga lilla stad. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Mariehamn.

1. Strosa i Sjökvarteret

Ett av de allra charmigaste områdena i Mariehamn är det som kallas Sjökvarteret, och här är det mysigt att bara strosa runt. Miljön domineras av sjöbodar i gammal stil, bryggor och fina båtar, och du kan också spana in det lilla vita sjöfararkapellet som syns på många foton från Åland. När du är här vill du heller inte missa att kika in i butiken och hantverkshuset SALT, där du hittar lokalt hantverk och konsthantverk, och även lokala delikatesser.

2. Frossa i glass vid Sjökvarterets glasskiosk

I Sjökvarteret, strax intill den röda toppiga “Båken”, ligger Sjökvarterets glasskiosk. Här åt vi varsin glass som var grymt god, med härligt krämig konstistens och tydliga smaker. Missa inte!

Att göra i Mariehamn på Åland - äta glass

3. Shoppa och fika på Torggatan

Gågatan Torggatan kan beskrivas som Mariehamns hjärta. Här ligger de flesta av stadens butiker samt flera restauranger och caféer, och på somrarna är detta en livlig plats med mycket folk i rörelse. Längs den här gatan hittar du också gallerian Sittkoff, med flera butiker med mode och annat.

4. Lär dig om sjöfart på Ålands sjöfartsmuseum

Ett av de mest intressanta museerna i Mariehamn är Ålands sjöfartsmuseum. Här finns en hel del intressanta föremål, såsom en av världens få äkta piratflaggor, men också olika interaktiva upplevelser. Som grädde på moset gäller biljetten också för att gå ombord på segelfartyget Pommern.

5. Upptäck segelfartyget Pommern

En sak du inte vill missa att göra i Mariehamn är att kliva ombord på segelfartyget Pommern, som ligger strax bakom Ålands sjöfartsmuseum och kan ses med samma biljett.

Fartyget byggdes 1903 i Skottland och köptes av den åländska skeppsredaren Gustav Erikson 1923. Under hans flotta gjorde Pommern många långa seglingar, framför allt till Australien. Pommern var i trafik fram till 1939, och 1953 donerade ett av Gustav Eriksons barn fartyget till Mariehamns stad.

Idag är Pommern ett mäktigt och fascinerande museifartyg. Man kan kika runt på egen hand i de olika rummen, eller lyssna på en audioguide som på ett levande sätt berättar om livet ombord.

6. Besök Ålands kulturhistoriska museum

Ålands kulturhistoriska museum har en permanent utställning som berättar om tiden för de första invånarna på Åland, för 7500 år sedan, fram tills idag. Dessutom visas olika tillfälliga utställningar. När vi var här visades bland annat en utställning om folkdräkter, som var väldigt fin.

7. Se konst på Ålands konstmuseum

Under samma tak som du hittar Ålands kulturhistoriska museum ligger också Ålands konstmuseum, och inträdesbiljetten gäller för båda museerna. Ålands konstmuseum visar upp åländsk konst och presenterar olika utställningar.

Ålands konstmuseum

8. Häng vid Ångbåtsbryggan och Lilla holmen

Ytterligare ett trevligt område i Mariehamn är Östra hamnen med småbåts- och gästhamnen MSF. Här ligger bland annat restaurang Ångbåtsbryggan, restaurang F.P. von Knorring och Äventyrsgolfen. Härifrån är det också nära till parkområdet Tullarns äng och till Lilla holmen, där man sommartid kan njuta av strandliv med sandstrand och lekplats.

F.P. von Knorring

9. Ät på restaurang Compagniet på Arkipelag

Vi åt en kväll middag på restaurang Compagniet i hotell Arkipelag, och vi kan varmt rekommendera ett besök här. Miljön bjuder på en sekelskiftesresa till Indien, med mjuka mattor och tigrar på väggarna. Maten vi åt var mycket bra, inte minst förrätterna: gravad röding och råraka med sikrom. För övrigt kan man spela biljard, shuffleboard och boule här.

10. Bada i stan

Även om Mariehamn är en stad så är det aldrig långt till en badstrand. Till de bästa badplatserna hör Lilla Holmens badplats, Nabben, Gröna Uddens badstrand och Espholm. På bilden ser du Algrundets badstrand, som vi cyklade förbi på väg från Gröna Uddens camping i riktning mot Nåtö.

Att göra i Mariehamn på Åland - badstränder

11. Vandra på Nåtö

Nåtö kan nås med bil eller cykel från centrala Mariehamn och bjuder på en fantastiskt fin vandring bland trädbevuxna ängar och vilda blommor. Vandringen, som är 2-3,3 kilometer lång, går genom ett naturreservat. När vi var här, i början av juni, såg vi massor av orkidéer och andra vackra blommor.

12. Gör en utflykt till Järsö

Om man vill ta sig ännu längre ut kan man fortsätta till Järsö. Här finns en 2 kilometer lång vandringsled som går över klipphällar och lövängar, och som bland annat bjuder på platser med rikt fågelliv. För att komma till vandringsleden kan man ta bil eller cykel, cirka 11 kilometer från centrala Mariehamn.

Att göra i Mariehamn på Åland - cykla

Mer att göra i Mariehamn för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Mariehamn, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.

 • Alandica är ett kultur- och kongresshus med teater, konserter och andra kulturevenemang. (Strandgatan 33)
 • Mariehamnsmuseet visar upp en modell som förklarar hur Åland såg ut på 1920-talet. (Ålandsvägen 42)
 • S:t Görans kyrka är Ålands nyaste kyrkobyggnad, från 1927, ritad av Lars Sonck. (Östra Esplanadgatan 6)
Att göra i Mariehamn på Åland - Mariehamnsmuseet

Mer att göra i Mariehamn för dig som gillar natur

Trivs du allra bäst i naturen? Då hittar du tips på fler saker att göra i Mariehamn här.

 • Badhusparken är ett populärt område för promenader och frisbeegolf, samt med utsikt från Badhusberget.
 • Espholm är ett naturreservat där man kan vandra eller bada.
 • Esplanaden är en lindallé som går från Västra hamnen till Östra hamnen, med ett promenadstråk i mitten.
 • Kobba klintar kan besökas med egen båt, samt under sommaren med turbåt som avgår från Västra hamnen.
 • Sunnan II är en charmig restaurangbåt som tar med turister på lunch- och middagskryssningar i den åländska skärgården.
Blommande träd

Mer att göra i Mariehamn med barn och tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Här följer några fler idéer om vad man kan göra i Mariehamn och omnejd med familjen.

 • Fartyget Pommern har ett eget ljudspår för barn, där de får följa skeppsråttan Ruby.
 • Mariebad är ett badhus med olika typer av pooler och vattenrutschbana samt bastu och spa-behandlingar. (Österleden 68)
 • Minigolf finns på flera ställen, bland annat vid Gröna Uddens camping. Dessutom finns äventyrsgolf på Ångbåtsbryggans bana.
Att göra i Mariehamn på Åland - äventyrsgolf

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns en lång rad hotell och andra boendealternativ i Mariehamn, i olika prisklasser. Du kan till exempel söka via Visit Åland, Booking.com eller någon annan bokningssajt.

Om du reser med husbil eller husvagn, eller om du vill bo i stuga, kan du ta in på Gröna Uddens camping. Campingen har ett fint läge vid vattnet, på bara 1,5 kilometers avstånd från centrala Mariehamn. Här finns också sandstrand, minigolf och restaurang. Här trivdes vi bra!

Ett alternativ för dig som reser med husbil, om du inte vill stå på camping, är att stå över natten på parkeringsplatserna strax intill Sjökvarteret. Observera att man då inte har tillgång till någon service.

Mer att se och göra i närheten av Mariehamn

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Mariehamn. Övriga Åland är spännande att upptäcka! Du kan till exempel besöka vackra Eckerö, intressanta Bomarsunds fästning, det spännande slottet Kastelholm och charmiga Föglö. Läs gärna också alla våra tips om saker att se och göra på Åland. Nedan hittar du ännu fler tips till Åland och Finland.

Ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Mariehamn?

Mariehamn är en väldigt trevlig stad och vi kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit här? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Mariehamn?

Alla våra bästa tips om Åland. Klicka på bilden!

Vanliga frågor om Mariehamn

Vad är Mariehamn känt för?

Mariehamn är känt för att vara en pittoresk och charmig stad med en unik blandning av svensk och finsk kultur. Den är också känd för att vara en populär turistdestination med stränder, hamn, historiska sevärdheter och lång seglingstradition.

Varför heter staden Mariehamn?

Mariehamn har fått sitt namn från den tyskfödda Maria Alexandrovna, som var hustru till den dåvarande ryske tsaren Alexander II.

Vilket språk talar man på åland?

På Åland pratar man svenska. Många kan också finska, men långt ifrån alla. Man talar inte finlandssvenska, utan den åländska dialekten är mer lik uppländska.

Fakta om Mariehamn

 • Land: Finland
 • Landskap: Åland
 • Folkmängd: Drygt 11 700 (2021)
 • Namn: På finska Maarianhamina, på latin Portus Mariae. Namnet kommer från den tyskfödda Maria Alexandrovna, som var hustru till den dåvarande ryske tsaren Alexander II.
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Att resa till Mariehamn

 • Eckerölinjen: Går från Grisslehamn till Eckerö. Resan tar cirka 2 timmar enkel väg. Från Eckerö till Mariehamn är det 32 kilometer.
 • Finnlines: Går från Kapellskär till Långnäs (och därefter vidare till Nådendal). Resan tar cirka 3 timmar enkel väg. Från Långnäs till Mariehamn är det 28 kilometer.
 • Viking Line: Går från Stockholm till Mariehamn eller Långnäs (och därefter vidare till Åbo eller Helsingfors). Resan tar cirka 6 timmar enkel väg.
 • Tallink Silja: Går från Stockholm till Mariehamn, alternativt Långnäs. Resan tar cirka 5 timmar enkel resa.

Historia i Mariehamn

 • 1861: Staden grundades detta år, då Åland var en del av det ryska imperiet. Staden grundades på platsen för den dåvarande byn Övernäs i Jomala kommun.
 • 1889: Det första badhuset uppfördes under namnet Mariehamns badanstalt.
 • Början av 1900-talet: På denna tid var staden en populär badort, och tiden kallas “Badhusepoken”. I Västerhamn fanns ett stort kurhotell.
 • 1916: Kurhotellet brann ner, vilket innebar slutet på Badhusepoken.
 • 1922: Åland fick självstyre.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev