Meny Stäng

Att besöka Kastelholms slott – Ålands enda medeltida borg

Att besöka Kastelholms slott är mycket intressant och spännande. Detta är Ålands enda medeltida borg, grundlagd redan på 1380-talet. Idag kan slottet besökas sommartid, tillsammans med det intilliggande friluftsmuseet Jan Karlsgården.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kastelholms slott

Kastelholms slott hade sin historiska storhetstid under Gustav Vasa och hans söner, då Åland och Finland var en del av Sverige. Efter flera bränder förföll borgen slutligen, men idag är detta återigen en levande plats.

Förutom att man kan besöka den restaurerade och välbevarade ruinen kan man också se fängelsemuseet Vita Björn och friluftsmuseet Jan Karlsgården, samt njuta av mat och dryck på Smakbyn och Åland Distillery.

Kastelholms slott på Åland

Kastelholms slott ligger i Sund på Åland.

Kastelholms slott – med en spännande historia

Kastelholms slott uppfördes i slutet av 1300-talet som en försvarsborg. Under åren var det många olika ägare som kom och gick, och bland de mest kända finns den svenska Vasaätten. Både Gustav Vasa och Hertig Johan vistades här, och Gustav Vasa förvandlade slottet till ett jaktslott. Dessutom satt Erik XIV fängslad här under några månader.

Varför satt Erik XIV fängslad i slottet?

Gustav Vasas son, Hertig Johan, fick Finland och Åland som hertigdöme. Han vistades på slottet under mitten av 1500-talet och hösten 1571 lät han fängsla brodern Erik XIV, som hade avsatts som kung, tillsammans med hustrun Karin Månsdotter. Bakgrunden till fängslandet är en lång historia, som cirklade kring brödernas osämja och om kampen om makten.

Kastelholms slott på Åland

Belägringar och bränder

Slottet har under åren drabbats av både belägringar och bränder. Slottet drogs bland annat in i Engelbrektsupproret 1434, och 1507 intogs det av den fruktade kaparkaptenen Sören Norby och hans flotta.

Administrativt centrum

Fram till 1634 var Kastelholm Ålands administrativa centrum och slottet byggdes om flera gånger. Den siste ståthållaren, Stellan Otto Mörner, försökte bygga upp slottet efter en brand 1619, men så småningom förlorade det sin betydelse.

Från förfall till museum

Den följande branden, 1745, förstörde nästan hela slottet som därefter fick förfalla. Byggnaden har gått igenom flera omfattande restaureringar, och fungerar idag som museum.

Kastelholms slott på Åland

Att besöka Kastelholms slott

Att besöka Kastelholms slott idag är mycket intressant. Eftersom slottet är så välbevarat finns det en hel del att se i form av rum, torn, valv, trappor, en brunn och mycket annat.

På somrarna kan man gå här tillsammans med en guide. Eftersom vi var här på försäsong gick vi på egen hand, men det fanns ändå värdar här och där – tidsenligt klädda – som gärna svarade på frågor och broderade ut en och annan spännande berättalse.

WIFI.se

Peter var på lekhumör och hittade lådan med tidstypiska kläder. Varför inte för en gångs skull testa en sådan där ringbrynja? Puh så tung den var! Hur orkade de slåss egentligen? För att inte tala om böket att få av den igen … Det var tur att en av de erfarna värdarna kom med lite tips och trix!

Peter på Kastelholms slott på Åland
Peter på Kastelholms slott på Åland

Fängelsemuseet Vita Björn

När du ska besöka Kastelholms slott kan du också passa på att spana in fängelsemuseet Vita Björn, som ligger strax intill och ingår i samma biljett.

Vita Björn vid Kastelholms slott på Åland

Kastelholm har en lång historia av hantering av fångar, i allt från mörka fängelsehålor under slottet till häkte i Vita Björn. Under nästan 200 år användes kronohäktet och det var här, i fångvaktarens vardagsrum där han levde med sin familj, som fångarna fick sina domar upplästa. Kanske en dödsom eller livstids förvisning till Sibirien.

Fängelsemuseet Vita Björn

På andra sidan hallen fanns fångarnas celler. Idag har man byggt upp så att det finns en cell från 1800-talet, en från 1850-talet, en från 1900-talet och en från 1950-talet. Även om förvaringen blev humanare med åren, så har de här väggarna en hel del rysliga historier att berätta …

Friluftsmuseet Jan Karlsgården

Precis intill Kastelholms slott hittar du friluftsmuseet Jan Karlsgården. När museet grundades på 1930-talet fick det sitt namn efter Jan Karls i Finström, där mangårdsbyggnaden kommer ifrån.

Jan Karlsgården

Idag finns ett 20-tal byggnader på området, som alla har flyttats hit från olika delar av Åland. Du kan se bostadshus och stall, men också olika sorters kvarnar och en intressant utställning som berättar om Postvägen.

Vissa tider på året händer det också att olika evenemang arrangeras här, såsom midsommarfirande på midsommarafton och lillajulmarknad i december.

Jan Karlsgården friluftsmuseum
Driluftsmuseet Jan Karlsgården

Smakbyn

Strax intill Kastelholms slott ligger Smakbyn, som är känt för sitt bränneri och sin krog, och som också har en liten bod med delikatesser. Här arrangeras dessutom matlagningskurser, dryckesprovning och andra aktiviteter.

Smakbyn

Åland Distillery

Här ligger också Åland Distillery, där vi åt en måltid. Det blev en soppa med gädda och rotfrukter för mig (Helena) och en pizza med olika ostar för Peter. Gott och trevligt!

Dessutom passade vi att köpa med oss några av destilleriets longdrinks hem till husbilen. I Finland får bryggerier sälja alkoholhaltiga drycker med högst 12 volymprocent alkohol direkt till kund. Destilleriets gin får man däremot köpa på Alko, Finlands motsvarighet till Systembolaget.

Longdrinks Åland Distillery

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Som vi förstår det kan det vara möjligt att bo över natten på Kastelholms gästhem. Vi har också hört att husbilar ibland stannar över natten på friluftsmuseets parkering. Där finns dock ingen service.

Vi bodde en natt på Puttes camping, som ligger vid Bomarsunds fästning. Det är också möjligt att fortsätta över till Vårdö, där du hittar Sandösunds camping, där vi bodde fint med utsikt över vattnet natten efter.

Puttes camping
Husbilen FREEDOM på Puttes camping

Mer att se och göra i närheten

Om du gillar historiska sevärdheter finns det mer att upptäcka i närheten av Kastelholms slott på Åland. Precis i närheten hittar du nämligen den mycket intressanta Bomarsunds fästning, som du inte vill missa. Du kan också utforska Vårdö, Geta och förstås, huvudorten Mariehamn. Läs gärna också alla våra tips om saker att se och göra på Åland. Nedan hittar du ännu fler tips till Åland och Finland.

Har du besökt Kastelholms slott?

Har du besökt Kastelholms slott, eller kanske Smakbyn eller Åland Distillery? Om du inte varit här, kände du till dessa platser? Berätta gärna!

Alla våra bästa tips om Åland. Klicka på bilden!

Fakta om Kastelholms slott på Åland

Att besöka Kastelholms slott – öppettider och priser

 • Öppettider: Kastelholms slott är öppet dagligen från maj till september 10-17 (2023). Dessutom kan slottet hålla öppet över t.ex. påsk.
 • Guidning: Under somrarna (2 juni – 6 augusti 2023), på svenska, finska och engelska. Guidningen tar en timme och ingår i biljetten.
 • Priser: Inträde kostar 8 euro för vuxna samt 5 euro för pensionärer, studerande och barn (2023). I Priset ingår även entré till fängelsemuseet Vita Björn. Det finns även familjebiljett (20 euro för två vuxna och två barn) samt sommarbiljett och grupprabatt.

Att besöka Kastelholms slott – bra att veta

 • Parkering: Kostnadsfria parkeringsplatser finns vid Jan Karlsgårdens friluftsmuseum.
 • Tillgänglighet: Slottet innehåller flera trappor och är inte fullt tillgängligt för personer med rörelsenedsättning. Kontakta museet för mer information.
 • Matservering: Matservering finns vid Smakbyn samt vid Åland Distillery.

Historia på Katselholms slott

 • 1388: Slottet nämndes för första gången i skrift, i bouppteckningen efter Bo Johnsson Grip.
 • 1434: Slottet drogs in i Engelbrektsupproret.
 • 1507: Slottet plundrades och förstördes av dansken Sören Norby.
 • 1530: Gustav Vasa besökte slottet för första gången som kung, och lät förvandla det till ett kungligt jaktslott.
 • 1556: Gustav Vasa förlänade Åland och Kastelholms slott till sin son Hertig Johan.
 • 1571: Den avsatte Erik XIV hölls fängslad på Kastelholm
 • 1599: Kastelholm blev indraget i en strid mellan hertig Karl och Kung Sigismund.
 • 1619-1620: Slottet skadades i en brand.
 • 1714-1721: Den stora ofreden. En pallisad av timmer riggades framför slottets östra del.
 • 1745: Slottet brandhärjades rejält och det mesta lades i ruiner. Efter detta fick slottet förfalla.
 • 1978: Ett fängelse, Vita Björn, byggdes på området.
 • 1809: Under den ryska tiden fungerar slottet som sädesmagasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev