Meny Stäng

Att besöka Bomarsunds fästning – intressant historia på Åland

Annons

Att besöka Bomarsunds fästning är riktigt intressant. Här byggde Ryssland en gång i tiden en mäktig fästning, som en utpost mot väst, och här utkämpades en gång ett häftigt slag. Idag är detta ett besöksmål med ett supermodernt besökscenter och många historiska sevärdheter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bomarsunds fästning på Åland

Bomarsunds fästning började byggas 1832, under den tid då Åland var en del av det ryska imperiet. Fästningen hann inte ens bli klar, innan den attackerades och förstördes av brittisk-franska trupper.

Att besöka Bomarsunds fästning på Åland

Bomarsunds fästning ligger i Sund, i den östra delen av Åland.

Dramatisk historia – i vår närhet

Genom freden i Fredrikshamn 1809 kom Åland, liksom övriga Finland, att ingå i Ryssland. Detta blev inledningen på en ny epok på Åland, som nu blev det ryska kejsardömets yttersta utpost mot Sverige och västvärlden.

År 1809 började det ryska riket uppföra Bomarsunds fästning – en försvarsanläggning som skulle ha en 290 meter lång elliptisk kärna och rymma 2500 man.

Att besöka Bomarsunds fästning på Åland

Fästningen blev aldrig helt klar och år 1854 attackerades den av en fransk-brittisk styrka. Sverige gavs möjlighet att ta över fästningen, men tackade nej eftersom detta skulle ha setts som en direkt provokation mot Ryssland. Istället valde de allierade att förstöra försvarsverket.

Att besöka Bomarsunds fästning på Åland

Att besöka Bomarsunds fästning – besökscentret

När man ska besöka Bomarsunds fästning startar man vid besökscentret, som är helt nytt sedan 2022. Att det är nytt märks! Besökscentret vid fästningen är snyggt, modernt och skickligt skapat för att man ska sugas in i berättelsen.

Det finns ett begränsat urval av intressanta bilder, texter och föremål (till exempel flaskor från Föglövraket med ”världens äldsta champagne”!), men framför allt är det filmerna som imponerar. På stora dukar berättar en åländsk skådespelare engagerat om livet under Bomarsundstiden, och när man tittat klart är man taggad att se allt detta ”på riktigt”.

Att besöka Bomarsunds fästning – ruiner och minnesplatser

Det är tur att man inleder besöket med bilder, filmer och modeller – annars skulle man aldrig kunna förstå hur omfattande Bomarsunds fästning faktiskt var. Ruinerna är utspridda över ett stort område, och vi inledde med att promenera till vissa delar, för att därefter ta husbilen till andra.

Att besöka Bomarsunds fästning på Åland

Huvudfästet

Huvudfästet i Bomarsund bestod av en 290 meter lång bestyckad kasern i två våningar. Byggnaden uppfördes under en 10-årsperiod (1832-1842) av 2000 arbetare, och skulle inhysa 2500 man.

Vid den brittisk-franska attacken fanns 1500 man här, under befäl av kommendanten Bodisco. Fästningen stod till en början emot beskjutningen, men två torn föll och slutligen bedömde försvarsledningen att det var utsiktslöst att göra vidare motstånd.

WIFI.se

Notvikstornet

Notvikstornet uppfördes mellan 1845 och 1848, och hade till uppgift att spärra infarten från norr.

Att besöka Bomarsunds fästning på Åland - Notvikstornet

Vid attacken var 180 man positionerade här, med 18 kanoner. Tornet intogs den 15 augusti av de allierade, och sprängdes några veckor senare.

Brännklintstornet

Brännklintstornet är, paradoxalt nog, den mest välbevarade delen av Bomarsunds fästning. I själva verket var det detta torn som förstördes först, eftersom det var här attacken inleddes.

Sammanlagt 140 man befann sig i tornet när det attackerades, och redan efter en dag var de tvungna att ge upp. De allierade intog tornet, som nu började beskjutas av ryssarna själva. Tornet fattade eld, och sprängdes i en våldsam explosion.

Djävulsberget

Djävulsberget utgör den högsta punkten vid Bomarsund, och vi tog husbilen hela vägen upp för att kolla in utsikten.

Husbilen FREEDOM

Vad platsen har med djävulen att göra? Det vet man inte, men det sägs att djävulen en gång setts dansa med en ung prästfru på en danstillställning i Bomarsund …

Utsikt från Djävulsberget
Där borta kan man se Notvikstornet

Begravningsplatser på Prästö

Sist men inte minst tog vi husbilen över till ön Prästö, som ibland kallas ”De dödas ö”. Här anlade man nämligen alla begravningsplatser. På Bomarsund arbetade människor från många delar av världen, och med olika religiös tro. På Prästö finns gamla begravningsplatser för människor med grekisk-ortodox tro, judisk tro, muslimsk tro och lutheransk tro.

Vandringsstigar i Bomarsund

Vi varvade promenad och bilkörning men om du har mer tid, och gillar att vandra, finns två vandringsleder i området. Appen ”Coastal Past” ska fungera som en digital guide.

  • Bomarsunds vandringsstig (4,2 km) börjar vid huvudfästet och tar dig genom ett variationsrikt natur- och kulturlandskap. Här finns även flera vackra utsiktsplatser.
  • Prästö vandringsstig (5,3 km) börjar vid Lotsstugan vid brofästet. Vandringen tar dig till öns vackra begravningsplatser samt andra historiska minnesmärken från fästningstiden.
Att besöka Bomarsunds fästning på Åland

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Precis intill Bomarsunds fästning ligger Puttes camping. Campingen är grön och naturskön, och här finns också en liten gästhamn. All service finns, även om servicehusen inte är de allra modernaste.

Det är också möjligt att fortsätta ut på Vårdö, där vi dagen efter stod en natt på trevliga Sandösunds camping. Här kan man stå fantastiskt fint vid vattnet med husbil/husvagn, eller bo i hotell eller stuga.

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Bomarsunds fästning finns flera andra intressanta sevärdheter. Det är inte alls långt till Kastelholms slott och Jan Karlsgårdens friluftsmuseum, som båda är väl värda ett besök.

Du kan också fortsätta ut till Vårdö, där du bland annat hittar Sandösunds camping med en ekologisk äventyrsnöjespark samt den underbara restaurangen Kallas SkärGård. Naturligtvis är det också fint att besöka Mariehamn och Eckerö. Läs gärna också alla våra tips om saker att se och göra på Åland. Nedan hittar du ännu fler tips till Finland och Åland.

Har du besökt Bomarsunds fästning?

Har du besökt Bomarsunds fästning? I så fall, hur var ditt besök och din upplevelse? Eller skulle du kanske vilja besöka? Berätta gärna!

Alla våra bästa tips om Åland. Klicka på bilden!

Fakta om Bomarsunds fästning

  • Land: Finland
  • Landskap: Åland
  • Läge: Sund, i den östra delen av Åland
  • Byggd: 1832 – 1854
  • Typ av fästning: Kasematterad fästning. Huvudfästningen var en 290 meter lång halvcirkelformad bestyckad kasern i två våningar.
  • Läs mer: Du hittar mer information på besökscentrets webbplats

Att besöka Bomarsunds fästning – öppettider och priser

  • Öppettider: Besökscentret är öppet dagligen från maj till september (2023). Ruinerna kan besökas året runt.
  • Pris: Inträde till besökscentret är 8 euro för vuxna och 5 euro för studerande och pensionärer (2023). Barn 0-6 år har fritt inträde. Att besöka ruinerna är kostnadsfritt.

Att besöka Bomarsunds fästning – bra att veta

  • Parkering: Gratis parkering finns direkt utanför huvudentrén för besökare.
  • Hund: Hundar får inte vistas i museet, med undantag för service- och ledarhundar.
  • Tillgänglighet: En parkeringsplats för den med parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns närmast entrén. Besökscentret är tillgängligt för rullstol. Medföljande ledsagare och personlig assistent till personer med funktionsnedsättning har fri entré till museerna.
  • Matservering: I entrén finns en liten kaffehörna med kaffe och någon sötsak.

Historia vid Bomarsunds fästning

  • 1809: Vid freden i Fredrikshamn kom Åland och övriga Finland att tillfalla Ryssland.
  • 1832: Ryssland inledde bygget av sitt västligaste fäste, Bomarsunds fästning.
  • 1854: Den halvfärdiga fästningen anfölls av en brittisk-fransk flotta. Ryssarna blev tvungna att kapitulera och general Bodisco, samt drygt 2200 man, togs som krigsfångar. Erövrarna sprängde fästningen den 2 september.
  • 1856: Genom freden i Paris 1856 förband sig Ryssland att inte ha någon befäst punkt på Åland. Efter detta har Åland varit en demilitariserad zon

Prenumerera på vårt nyhetsbrev