Meny Stäng

Att göra i Kristinestad – 15 tips till en finländsk trähusidyll

Vad kan man göra i Kristinestad i Finland? Denna lilla österbottniska trähusidyll bjuder på charmiga gränder, fina museer och livliga marknader några gånger om året. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Kristinestad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kristinestad i Finland

Kristinestad är en otroligt charmig liten trästad som är väl värd att besöka. Staden är känd både för sina välbevarade trähus och för sina årliga marknader, och byarna runt omkring är kända för sin potatisodling. Här odlas så mycket som en tredjedel av all matpotatis i Finland.

Kristinestad är för övrigt, sedan 2011, medlem i de internationella Cittaslow-nätverket för småstäder. Detta är ett nätverk med rötter i Italien och Slow Food-rörelsen, och som syftar till att lyfta småstäders styrkor.

När det gäller språket är svenska majoritetsspråk, och man klarar sig utmärkt på svenska i stort sett överallt. Enda gången vi pratade engelska var på marknaden, dit försäljare kommer också från andra områden.

Att göra i Kristinestad i Finland

Kristinestad ligger i Österbotten i Finland, cirka 10 mil norr om Björneborg och cirka 10 mil söder om Vasa.

Vad kan man göra i Kristinestad?

Vad kan man då göra i Kristinestad? Detta är en otroligt charmig liten stad där det är lätt att trivas. Dessutom finns det en hel del att ta sig för. Här är våra bästa tips.

1. Strosa bland trähusen

När du kommer till Kristinestad vill du förstås passa på att strosa bland de charmiga trähusen. Denna lilla stad är en av få städer i Norden som inte brunnit ner, vilket gör att det finns gott om historiska trähus.

2. Promenera genom Kattpiskargränden

Ett ställe som alla turister i Kristinestad vill spana in är Kattpiskargränden. Enligt en skylt vid gränden är detta Finlands smalaste dubbelriktade gata, och skylten lovar vidare att inga katter har blivit piskade här.

En förklaring till det udda namnet kan vara att varvsarbetare från Skaftung (vilket blev “kattong” när de finskspråkiga arbetarna skulle uttala det) brukade hänga på en krog här. När varvsarbetarna blev högljudda hotade stadsborna att piska iväg “kattongarna” …

Att göra i Kristinestad i Finland - Kattpiskargränden

3. Fascineras av Ulrika Eleonora kyrka

Ulrika Eleonora kyrka, som ligger mitt i stan, stod klar år 1700. Denna fina gamla träkyrka har restaurerats och används fortfarande, både för gudstjänster och vigslar.

Mest fascinerande här är kanske kyrkans lutande torn. Om lutningen beror på krigstida bombningar som skakade marken eller om lutningen har mer naturliga orsaker ska vi låta vara osagt, men lutar gör det!

Att göra i Kristinestad i Finland - Ulrika Eleonora kyrka

På gårdsplanen utanför kyrkan finns en del av stadens viktiga släkter begravda, liksom hjältar från kriget. Hjältegravarna var alla vackert dekorerade med röda blommor när vi var här.

4. Titta in i Tullhuset

Förr i tiden, när Finland var en del av Sverige, använde man tullstugor för att ta ut en avgift av alla som kom till staden och ville sälja något. En av dessa gamla tullstugor står idag bredvid kyrkan Ulrika Eleonora, och håller ibland öppet för besökare.

Att göra i Kristinestad i Finland - Tullhuset

Inne i tullstugan visas några olika utställningar, som bland annat handlar om handeln, tullstugorna och marknaderna förr i världen. Intressant!

5. Beundra Kristinestads kyrka

Om du vill ta en titt på ännu en kyrka kan du spana in Kristinestads kyrka, som också ligger centralt i staden. Denna röda tegelkyrka är från 1897 och har ett 47 meter högt torn.

Att göra i Kristinestad i Finland

6. Ta en selfie på Kvarnberget

På Kvarnberget i Kristinestad fanns det förr i världen hela nio kvarnar, som användes för att mala sädesslag till mjöl. Idag finns bara en enda kvar, och denna reser sig ståtligt på höjden så att man ser den på långt avstånd. Under vårt besök fick vi faktiskt köa en kort stund för att fota oss framför kvarnen, så Kvarnberget verkar vara en populär fotospot.

Att göra i Kristinestad i Finland - Kvarnberget

7. Besök Lebellska köpmansgården

Lebellska köpmansgården ligger mitt i centrala Kristinestad och visar upp hur en rik köpmansfamilj bodde på 1700- och 1800-talen. Det här hemmet är otroligt fint, och väl värt ett besök.

Att göra i Kristinestad i Finland - Lebellska köpmansgården

Man kan kika in i ett stort antal rum och allra mest imponerande är husets barocksal från 1700-talet, som är den enda i sitt slag i Finland. Här kan man bland annat se vackra tapeter, fantastiska gamla takmålningar och en grön kakelugn som kan vara den allra äldsta av sin sort i Finland.

Att göra i Kristinestad i Finland - Lebellska köpmansgården

8. Lär om sjöfartshistoria på Sjöfartsmuseet

Sjöfartsmuseet i Kristinestad ligger strax intill Salutorget, i en vindslokal som tidigare användes som ett segelmakeri. Här kan man se massor av historiska föremål och lära sig om den tid då många människor spenderade en stor del av sina liv på världshaven. Här kan man få en liten inblick i hur det var förr, oavsett om det handlade om isfiske, dykning eller seglatser till exotiska länder.

9. Se staden i miniatyr på Sjöfartsmagasinet

Sjöfartsmuseet förfogar över ytterligare en lokal, som går under namnet “Sjöfartsmagasinet”. Vad vi förstod håller denna lokal inte alltid öppet, på grund av begränsade personalresurser, men vi hade turen att komma hit när det var öppet.

Att göra i Kristinestad i Finland - sjöfartsmagasinet

I magasinet finns bland annat en del båtar och andra föremål. Det vi tyckte var mest intressant var en fin modell över det historiska Kristinestad, med alla hus uppbyggda i detaljerade miniatyrer.

10. Spana efter skvallerspeglar, katter, igelkottar och julkors

Enligt stadens lokala turistbyrå finns det en del specialiteter i Kristinestad. Lite överallt bland husen ser man skvallerspeglar, som sitter på utsidan av vissa fönsterrutor, för att man inifrån ska kunna se vad som händer ute på gatan. Det ska också finnas gott om katter i stan, både i form av riktiga djur som smyger omkring och i form av souvenirer och fönsterprydnader.

Ytterligare ett djur som man ska kunna se är igelkottar, och förutom vilda djur ska det finnas några små söta varningsskyltar, tillverkade av en lokal konstnär. Sist men inte minst kan man nämna julkors, som finns i hela Österbotten, men har en egen variant just i Kristinestad.

katter i fönster

11. Ät på restaurang Crazy Cat

Om du är sugen på en matbit och vill sitta på en trevlig uteservering precis vid Salutorget kan du slå dig ner på Crazy Cat. Här tog vi en öl och en pizza – som smakade bra utan att sticka ut – och framför allt hade vi en trevlig stund i solen.

Crazy cat

12. Prova en jätteglass på Bockholmens camping

Ja, vi åt en glass på Bockholmens camping och ja, vi glömde att fota den. Du får lita på våra ord helt enkelt. Glassen är den absolut största vi ätit i Finland. Om du vill ha mycket glass för en rimlig peng så är det glasskiosken på Bockholmens camping som gäller. Och ja, glassen är god också!

Bockholmens camping
Stranden på Bockholmens camping

13. Upplev marknad i Kristinestad

I Kristinestad har man arrangerat årligt återkommande marknader ända sedan 1783. Marknadstraditionen är stark och varje år arrangeras flera olika marknader:

 • Vårmarknad (början av april)
 • Sommarmarknad (tredje helgen efter midsommar)
 • Gammaldags torgdag (första lördagen i september)
 • Mikaelimarknad (början av oktober)

Den största av marknaderna är sommarmarknaden, som brukar locka runt 60 000 besökare. Vi lyckades pricka in denna, och vi kan konstatera att det är en väldigt trevlig och livlig marknad, med massor av stånd. Du hittar allt från kläder och accessoarer till hantverk, leksaker, delikatesser och godis.

Om vi handlade nåt? Jodå, Helena fyndade två klänningar och Peter slog till på fina fårfällar som vi har inrett husbilen med!

Så här blev det i husbilen med de nya fårfällarna

14. Upptäck Kilens hembygdsgård

Kilens hembygdsgård ligger cirka tre mil söder om centrala Kristinestad. Vi missade detta museum, men efter att ha läst på inser vi att vi borde ha gjort ett besök här. På området finns ett 20-tal byggnader från byarna i området och här visas utställningar med fokus på bland annat skola, telefoni och skeppsbyggande.

15. Gör en utflykt till Carlsro Museum

Carlsro Museum är ett fascinerande museum som ligger i en stor och vacker villa från 1860-talet, cirka fem kilometer norr om centrala Kristinestad. Villan, som från början fungerade som en exklusiv sommarvilla, kom senare att drivas som pensionat.

Dessvärre fungerade verksamheten inte så bra som man skulle önska, kanske på grund av att Carlsro ligger lite ensligt på landet. Men till slut, när Åke Weckström köpte villan, gjorde han den till ett museum.

Carlsro museum

Åke samlade föremål runt om i trakterna och fraktade dem till villan med häst och vagn. Idag ägs villan av kommunen och alla 11 000 föremål, som samlades in av Åke, visas för allmänheten. Här kan du spana in allt från möbler och köksredskap till apoteksföremål och leksaker.

Mer att se och göra i Kristinestad

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Kristinestad utöver våra tips. Här hittar du några fler förslag.

 • Brandkårsmuseum håller endast öppet särskilda tider och vid bokning. (Närpesvägen 10).
 • Galleri Gottorp är ett konstgalleri som även har historiska utställningar. (Skrattnäsvägen 353)
 • Japansk trädgård är en besöksträdgård med motiv från Japan, Norge och Italien. (Björnövägen 175)
 • Rådhuset är en ståtlig byggnad som stod klar år 1856. Idag fungerar byggnaden som stadskansli.
 • Stenbron som leder in till staden är från 1854 och troligtvis den längsta stenbron i Norden. Bron är 300 meter.
 • Vandringsleder och naturstigar finns flera, såsom Tegelbruksbacken-Norrfjärden och Kanonviken och Björkskäret.
Rådhuset
Rådhuset i Kristinestad

Var kan man bo i Kristinestad, eller stå med husbilen?

I Kristinestad finns några olika hotell att välja på, såsom Alma, Leila, Krepelin och Kristina. Dessutom finns möjlighet att hyra villa, stuga eller lägenhet.

Hotel Alma
Hotel Alma i Kristinestad

Vi reste med husbil och tog in på Bockholmens camping, som har ett bra läge med relativt kort cykelavstånd in till stadskärnan. Campingen ligger fint vid vattnet, med badstrand, glasskiosk och en enklare liten bar/matställe.

Bockholmens camping

Mer att se och göra i närheten av Kristinestad

Från Kristinestad är det relativt nära till Björneborg, där du bland annat hittar de härliga sanddynerna vid Ytterö (Yyteri). Om du i stället styr kosan norrut kan du utforska Närpes, som bland annat bjuder på en unik dialekt och tomatodlingar.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att se och göra i Kristinestad?

Har du besökt Kristinestad i Finland? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Kristinestad? Berätta gärna!

fakta om Kristinestad

 • Land: Finland
 • Landskap: Österbotten
 • Folkmängd: drygt 6000 (2021)
 • Namnet: Kristinestad på svenska och Kristiinankaupunki på finska. Namnet (från början Christinestad) kom genom att generalguvernör greve Per Brahe den yngre namngav staden efter sin hustru, Christina Catharina Stenbock.
 • Språk: Drygt 54 % svenska och drygt 41 % finska
 • Valuta: Euro
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Resa till Kristinestad

 • Bil/husbil: Det enklaste sättet att ta sig till Kristinestad är med eget fordon, såsom bil eller husbil. Det är gratis att parkera i stan.
 • Flyg/tåg: Närmaste flygplatser och tågstationer finns i Vasa, Seinäjoki och Björneborg. Därifrån kan man ta buss eller hyra bil.

Att ta sig runt i Kristinestad

 • Promenera: Kristinestad är en relativt liten stad, och i stadskärnan är det enkelt och trevligt att promenera.
 • Cykla: Du kan också cykla i stan. Det är till exempel smidigt att cykla från campingen in till stadskärnan.
 • Bil/husbil: Det går bra att köra fram till stan och parkera någorlunda centralt, för att därefter promenera runt.

Kristinestads historia

 • 1303: Byarna Lappfjärd och Tjöck, som ingår i Kristinestad, omnämndes i ett brev från kung Birger Magnusson.
 • 1649: Staden grundades detta år, på halvön Koppö vid Stadsfjärden.
 • 1651: Från och med detta år hette staden Christinestad. Stadsplanen ritades, enligt renässansens rutplansmönster, av lantmätaren Claes Claesson, på initiativ av Per Brahe.
 • 1800-talet: Staden upplevde sina glansdagar, med en aktiv handelsflotta. Varvsindustin var också viktig för försörjningen.
 • 1973: Nuvarande Kristinestads kommun bildades, då Lappfjärd, Sideby och Tjöck slogs sammans med staden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev