Meny Stäng

Tre trästäder – att göra en trästadsklassiker

Annons

”Tre trästäder” är en benämning som syftar på de tre svenska trästäderna Eksjö, Hjo och Nora. Alla dessa tre städer har fått en ”Europa Nostra”-utmärkelse och samarbetar bland annat genom konceptet ”en trästadsklassiker”, som vi testade tidigare i år. Vi har redan skrivit om städerna, men nu tänkte vi berätta lite mer om konceptet och ”klassikern”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tre trästäder – vad är det?

”Tre trästäder” syftar på ett nätverk mellan de tre städerna Eksjö, Hjo och Nora. Det dessa städer har gemensamt är att de är trästäder och att de fått ”Europa Nostra”-utmärkelsen. Tillsammans i nätverket hjälper de varandra att utveckla idéer och utbyta erfarenheter om småstaden som kulturhistoriskt besöksmål.

Tre trästäder - att göra en trästadsklassiker
En av tre trästäder – Eksjö

Vilka är ”Tre trästäder”?

Som sagt, begreppet ”tre trästäder” omfattar Eksjö i Småland, Hjo i Västergötland och Nora i Västmanland. Det finns förstås ännu fler fina trästäder i Sverige, men det är just dessa som fått den europeiska utmärkelsen och som arbetar tillsammans.

De tre trästäderna är egentligen väldigt olika, på många sätt. Eksjö är en gammal militärstad i Småland, Hjo är en historisk kurortsstad vid Vättern och Nora är en järn- och gruvort i Bergslagen. Det städerna har gemensamt är gamla stadskärnor med trähus, som de är måna om att bevara och visa upp.

Tre trästäder - att göra en trästadsklassiker
Gata med trähus i Hjo

Att göra en ”Trästadsklassiker”

Ett av samarbetena mellan de tre trästäderna är att man nu kan göra ”en trästadsklassiker”. Konceptet går helt enkelt ut på att man besöker alla tre trästäderna. I varje stad går man till turistbyrån för att få ett klistermärke, och i den tredje och sista staden belönas man med en liten present.

Nu är det väl inte presenten som är grejen (även om det är kul) utan själva resan. Vi gjorde trästadsklassikern i maj i år, i samarbete med Tre trästäder. Nu känner vi att det är dags att ”knyta ihop påsen” och berätta om hela konceptet på en och samma gång!

Ett trähus i centrala Nora

Så här gör du en Trästadsklassiker

För att göra en trästadsklassiker besöker du helt enkelt de tre städerna: Eksjö, Hjo och Nora. Vi började i söder och reste norrut, men det går förstås lika bra att göra tvärtom.

För att hitta tips om vad du kan se och göra – samt om var du kan övernatta – kan du läsa våra reportage som du hittar nedan. Du kan även spana in Tre trästäders webbplats eller ladda ner deras app, som heter just ”Tre trästäder”.

1. Eksjö – den unika trästaden

Eksjö brukar ibland kallas för ”den unika trästaden”. År 1568 brann hela staden ner till grunden, och många av de hus som därefter uppfördes finns kvar än idag. Därför kan man strosa bland massor av fina trähus från 1600- och 1700-talen. Dessutom finns det en hel del att se och göra i omgivningarna, framför allt om du gillar natur eller Astrid Lindgrens berättelser.

Några höjdpunkter i Eksjö

  • Stadsvandring bland trähusen
  • Eksjö Museum
  • Guidad tur i Aschanska gården
  • Mysiga konditorier
  • Utflykter i Astrid Lindgrens fotspår

Var kan man bo Eksjö, eller stå med husbilen?

Du kan exempelvis bo på Eksjö stadshotell eller det charmiga Hotell Vaxblekaregården. Om du reser med husbil finns bland annat Ställplats Eksjö City och Eksjö Camping.

Ställplats Eksjö City
På Ställplats Eksjö City

2. Hjo – trästaden vid Vättern

Hjo kallas ibland för ”Trästaden vid Vättern” och bjuder på en gammal stadsdel som är väldigt välbevarad. I staden kan man också se spår från den korta period då den fungerade som kurort för rika turister, bland annat i form av de vackra trävillorna i stadsparken. Nu är detta återigen ett populärt besöksmål, framför allt på sommaren.

WIFI.se

Några höjdpunkter i Hjo

  • Stadsvandring i Gamla stan
  • Hjo hamn
  • Glass hos Moster Elins
  • Ångbåten Trafik
  • Hjo stadspark

Var kan man bo i Hjo, eller stanna med husbilen?

Boende finns exempelvis på Hotell Bellavue eller vandrarhemmet STF Villa Eira. Om du reser med husbil kan du välja mellan ställplatsen Lokstallet och Hjo Camping.

Ställplatsen Lokstallet
På ställplatsen Lokstallet

3. Nora – trästaden i Bergslagen

Nora är den nordligaste av de tre trästäderna och ligger vackert vid Norasjön i Bergslagen. Här möter en pittoresk liten trästad tillsammans med historia kring tåg, järnmalm och bergsmansgårdar. I Nora kan man också uppleva allt från härlig glass och mysiga caféer till spännande mordvandringar.

Några höjdpunkter i Nora

  • Göthlinska gården
  • Guidad tur i Maria Langs fotspår
  • Nora Glass
  • Pershyttans bergsmansby
  • Antikviteter och loppis

Var kan man bo i Nora, eller stanna med husbilen?

I Nora kan du bo på Stadshotellet, Lilla hotellet eller vandrarhemmet Nora Tåghem. Om du reser med husbil finns bland annat Ställplats Nora på Skojarbacken och First Camp Nora – Bergslagen.

Ställplats på Skojarbacken
Ställplats Nora på Skojarbacken

Nyfiken på att besöka Tre trästäder – eller redan varit där?

Blir du nyfiken på att besöka ”Tre trästäder” eller att göra en ”trästadsklassiker”? Eller har du kanske redan besökt de här fina städerna? Berätta gärna om dina upplevelser?

Fakta om Tre trästäder

  • Städer: Eksjö, Hjo och Nora
  • Utmärkelse: Europa Nostra, inom kategorin Conservation – för bevarande, restaurering samt återanvändning och tillägg av byggnader i historisk miljö. Hjo 1990, Nora 1993 och Eksjö 1997.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev