Meny Stäng

15 annorlunda sevärdheter i Sverige

Annons

Charmiga svenska småstäder och fina naturreservat i all ära, men ibland är det spännande att se lite annorlunda sevärdheter i Sverige. Här har vi samlat några av de mest udda sevärdheter vi har stött på när vi har rest omkring i vårt land.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Annorlunda sevärdheter i Sverige

Gillar du lite udda och speciella platser? Det gör vi! När vi rest runt i Sverige med vår husbil har vi stött på en rad unika ställen. Här presenterar vi 15 annorlunda sevärdheter i Sverige.

1. Konstverket Nimis på Kullahalvön (Skåne)

Nimis är ett 200 meter långt konstverk och olovligt bygge, som ligger på en relativt otillgänglig plats vid havet. Konstnären Lars Vilks står inte bara bakom verket, utan är också upphovsman till ”staten” Ladonien, som enligt hemsidan har egen regering och egen tidszon.

Annorlunda sevärdheter i Sverige - Konstverket Nimis

2. Bilkyrkogården Kyrkö Mosse (Småland)

Mitt i de småländska skogarna vilar runt 150 skrotbilar från mitten av 1900-talet. Bilarna ligger som rostiga skelett i terrängen och platsen tas successivt över av naturen. Hit kommer många för att fota, och för att höra historien om ”Åke på myren”.

Annorlunda sevärdheter i Sverige - Bilkyrkogården Kyrkö mosse

3. Mannaminne i Nordingrå (Ångermanland)

Mannaminne i Nordingrå började skapas 1980, av konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro Åberg. Platsen, som kan beskrivas som en slags friluftsmuseum, är fylld av byggnader, fordon, museer och konst. Att hitta en röd tråd är inte lätt, men det är lätt att bli fascinerad.

Att besöka Mannaminne i Nordingrå

4. Lynga sanddyn i Haverdals naturreservat (Halland)

Lynga sanddyn, i Haverdals naturreservat, är en av Skandinaviens allra högsta sanddyner med sina imponerande 36 meter över havet. En trätrappa leder upp till toppen av sanddynen, där både utsiktsplats och fikabord väntar.

Annorlunda sevärdheter i Sverige - Lynga sanddyn

5. MUMA muralmålningar på Orust (Bohuslän)

MUMA Muralmålningar (Mural Modern Art) är ett konstprojekt som lyfter kvinnor på landsbygden på östra Orust. Med hjälp av väggmålningar på ladugårdsväggar kommer deras historier till liv.

Annorlunda sevärdheter i Sverige - MUMA Muralmålningar på Orust

6. Ubåtsmuseet i Töre hamn (Norrbotten)

I Töre hamn, strax väster om centrala Kalix, finns ett ubåtsmuseum där du kan kolla in Sveriges enda svensktillverkade miniubåt HMS Spiggen II. Dessutom kan du se en så kallad ”sommarstugekanon”, det vill säga en kanon kamouflerad som en röd sommarstuga.

Ubåtsmuseum

7. Mårten Trotzigs gränd i Stockholm (Uppland)

Gamla stan i Stockholm är fylld av trånga gränder. Allra smalast är Mårten Trotzigs gränd, som på det minsta stället endast mäter 90 centimeter. Grändens namn kommer från den tyske köpmannen Mårten Trotzig, som invandrade till Sverige 1581 och köpte flera fastigheter i området.

Mårten Trotzigs gränd

8. Färjan Lina i Töreboda (Västergötland)

I Töreboda hittar du Sveriges minsta reguljära färja. Färjan Lina förbinder den östra och västra delen av Töreboda, som ligger på varsin sida om Göta kanal, för fotgängare och cyklister. Färjan dras över kanalen för hand och den korta färden tar bara 20-25 sekunder. 

Färjan Lina i Töreboda

9. Bexells talande stenar i Åkulla (Halland)

I slutet av 1800-talet lät godsherren och riksdagsmannen Alfred Bexell två stenhuggare göra inskriptioner i stora stenar runt omkring hans gods utanför Varberg. Här har man hittat runt 160 inristade tankespråk samt cirka 560 inristade namn. Som om stenarna talar till en …

Annorlunda sevärdheter i Sverige - Bexells talande stenar

10. Jakriborg (Skåne)

Jakriborg är ett bostadsområde på den skånska slätten, strax söder om Lund. Om man inte visste bättre skulle man kunna tro att detta är en medeltida Hansastad, men så är det inte alls. Bostadsområdet byggdes på 1990-talet, och de första gästerna flyttade in 1999.

Annorlunda sevärdheter i Sverige - Jakriborg

11. Trollen i Gamleby (Småland)

Förr sa man att jätten Garpe bodde på Garpedansberget i Galmeby, och trakten är full av berättelser och myter. Sedan 2007 finns en skulpturpark på berget med ett 80-tal fantasifulla skulpturer tillverkade i fiberbetong. 

Trollen i Gamleby

12. Bruket Street Art i Vänersborg (Västergötland)

Wargöns bruk var ett pappersbruk som var aktivt under 130 år. När området senare började rivas lämnade man av någon anledning kvar ett ruinliknande område. Många graffitimålare har lockats hit och förvandlat platsen till något som liknar en postapokalyptisk framtidsfilm.

Annorlunda sevärdheter i Sverige - Bruket Street Art

13. Qigong-templet Yangtorp (Skåne)

När man kör genom den skånska landsbygden uppenbarar sig något som inte riktigt ser ut att höra dit: ett enormt tempel i asiatisk stil. På qigong-templet Yangtorp har det ibland tidigare arrangerats qigong-aktiviteter.

Yangtorp i Skåne

14. Konst i Stockholms tunnelbana (Uppland och Södermanland)

Stockholms tunnelbana är kanske inte i sig en annorlunda sevärdhet i Sverige, men risken är att man bara reser från A till B och glömmer att titta. Faktum är att Stockholms tunnelbana sägs vara världens längsta konstutställning – hela 110 kilometer lång. 

Tunnelbana

15. James Bond Museum (Småland)

Världens enda James Bond-museum ligger på ett minst sagt otippat ställe, nämligen i lilla Nybro i Småland. Gunnar Schäfer, som står bakom museet, fastnade för Bond-filmerna redan när han var 8 år. Idag är det en imponerande samling av Bondprylar som han kan visa upp.

James Bond Museum i Småland

Fler annorlunda sevärdheter i Sverige?

Det finns en hel del att upptäcka i vårt avlånga land. Har du fler tips på annorlunda sevärdheter i Sverige? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev