Meny Stäng

Bilkyrkogården Kyrkö mosse – en annorlunda sevärdhet

Bilkyrkogården Kyrkö mosse utanför Ryd i Tingsryds kommun är en minst sagt annorlunda sevärdhet. Mitt i de småländska skogarna vilar runt 150 skrotbilar från mitten av 1900-talet. Bilarna ligger som rostiga skelett i terrängen och platsen tas successivt över av naturen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bilkyrkogården Kyrkö mosse

Bilkyrkogården Kyrkö mosse kan ses som ett skräpigt skrotupplag, som ett historiskt kulturarv eller kanske som en spöklik plats som eggar fantasin. Detta är en plats som säkert väcker olika tankar och känslor, men ett är säkert, och det är att den väcker intresse. När vi var här var det trångt på besöksparkeringen, och vi hörde både svenska och tyska talas bland besökarna.

Bilkyrkogården Kyrkö mosse

Bilkyrkogården Kyrkö mosse ligger strax utanför Ryd i Tingsryds kommun, i Småland.

Historien om ”Åke på myren”

Upphovsmannen till bilkyrkogården är Åke Danielsson, eller Åke på myren som han kallades. Åke föddes i Tröjemåla 1914 och efter skolgång och konfirmation väntade jobb som dräng runtom i Skåne och Småland.

År 1935 köpte Åke en torvmosse och en spade. Det fanns nämligen pengar att tjäna på torvströ, som kunde bli ett eftertraktat gödningsmedel. Åke var tekniskt lagd och byggde en torvfabrik med en rivmaskin som drevs av gamla bilmotorer.

Åke på myren

Efter andra världskriget blev bilar alltmer vanliga i var mans garage, och när bilen gjort sitt hände det att man övergav den på någon öde skogsväg. Åke såg snabbt en möjlighet och började samla in dessa gamla övergivna bilar. Han plockade loss och sålde reservdelar, och kvar blev … de ofta hjullösa karosserna.

År 1974 köpte Åke sin sista skrotbil, och 1992 flyttade han till ålderdomshemmet i Ryd. Efter flera debatter om platsens framtid beslutade kommunen 2001 att skrotbilarna skulle få vara kvar, och att man skulle låta naturen långsamt återta platsen.

Att besöka bilkyrkogården Kyrkö mosse

Idag har bilkyrkogården Kyrkö mosse blivit en nästan kultförklarad sevärdhet och när vi kom hit var det fullt på den närmaste parkeringsplatsen. Vi fick parkera lite längre bort och promenera den sista biten.

Att besöka bilkyrkogården är helt kostnadsfritt och när man kommer fram möts man av en informationsskylt samt en bred grusgång in i skogen. Gången kantas till en början av bildäck och efterhand kommer mer och mer av det man väntat sig att se … gamla skrotiga bilar.

Bilarna ligger i naturen som beniga skelett och naturen gör sitt bästa för att ta över. Ibland är fordona överväxta av mossa, eller så letar sig grenar och ris in genom fönster och blottade motorhuvar.

Bilkyrkogården Kyrkö mosse

Vilka var det som reste med dessa bilar en gång i tiden? Användes bilarna i jobbet eller kanske för familjesemestern?

WIFI.se
Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilkyrkogården Kyrkö mosse

Några av de som går runt pratar modeller och bilmärken. Andra är mer intresserade av att få rätt fotovinkel. Åter andra tittar bara fascinerat, förundrat … eller kanske förskräckt?

Bilkyrkogården Kyrkö mosse - buss

På något sätt kittlar platsen fantasin, samtidigt som den väcker många tankar och funderingar. Platsen är väldigt speciell, men inte mer speciell än att det faktiskt finns åtminstone ytterligare en bilkyrkogård i Sverige, nämligen Båstnäs bilkyrkogård i Årjängs kommun.

bilskrot

Video från bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Mer att se och göra i närheten

Från bilkyrkogården Kyrkö mosse är det en knapp timmes bilväg till Växjö, där du bland annat kan besöka Teleborgs slott och Kronobergs slottsruin. Vi kan också rekommendera besök vid IKEA Museum eller Huseby bruk. Ett annat alternativ är att åka mot kusten och besöka fina Ronneby brunn.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt bilkyrkogården Kyrkö mosse? Hur var din upplevelse? Vad gillar du den här typen av ”annorlunda” sevärdheter?

Fakta om bilkyrkogården Kyrkö mosse

 • Landskap: Småland
 • Län: Kronobergs län
 • Kommun: Tingsryds kommun
 • Adress: Värendsgatan, 360 10 Ryd
 • Läge: Strax utanför Ryd, längs länsväg 119 mot Hässleholm.
 • Namn: Bilkyrkogården Kyrkö mosse kan även kallas ”Åkes bilskrot” eller bara ”Bilkyrkogården”.

Praktisk information

 • Parkering: En mindre parkering finns precis vid ingången. Ytterligare parkeringsmöjligheter finns längre bort längs vägen.
 • Öppettider: Alltid öppet
 • Pris: Gratis
 • Tillgänglighet: Den stora grusgången från parkeringen är bred och relativt plan. Utanför gången är det skogsmark.
 • Att tänka på: Kläder för väder och rejäla skor. Iakttta försiktighet – det finns skrot och metalldelar precis överallt. Glöm inte kameran!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev