Meny Stäng

Lessebo handpappersbruk – prova att göra papper

Lessebo handpappersbruk i Småland är något så speciellt som ett fortfarande fungerande bruk där man tillverkar papper på traditionellt vis med holländare, kyp och formeringsramar. Idag är man även välkommen som turist för guidade visningar – eller kanske för att själv prova att göra papper.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lessebo handpappersbruk

Det historiska bruket är ett av mycket få kommersiellt drivna handpappersbruk som fortfarande existerar i Europa. Vi kan absolut rekommendera att göra ett besök här – mycket intressant!

Lessebo handpappersbruk

Lessebo handpappersbruk ligger i Lessebo, i Glasriket i Småland. Bruket ligger cirka 35 kilometer sydost om Växjö.

Över 300 års historia vid Lessebo handpappersbruk

Lessebo handpappersbruk startade år 1693, alltså för mer än 300 år sedan. På den tiden var många involverade i tillverkningsprocessen – allt från pappersmästare och guskare (den som trycker av det blivande pappersarket på en pressfilt) till läggstolspojkar (barn eller ungdomar som gjorde ett enklare arbete vid läggstolen) och lumpsamlare (anställda med uppgift att samla in lump, råvaran vid pappersframställning).

Under åren drevs handpappersbruket av många olika brukspatroner, och på 1800-talet tillkom maskiner som gjorde att papper också kunde tillverkas industriellt. På 1900-talet blev bruket under en period en del av papperskoncernen Klippan AB. Bruket har genomlevt oroliga tider och hotats med nedläggning, men har klarat sig och hittat en plats också i det moderna samhället.

Idag drivs handpappersbruket av Bildningsbruket AB, som ägs av Studieförbundet Vuxenskolan. Förutom att tillverka papper på traditionellt sätt kombinerar man idag verksamheten med guidade visningar, workshops, kurser, konserter, utställningar och konferensverksamhet. Intill handpappersbruket ligger det stora och moderna pappersbruket, Lessebo Paper AB.

Lessebo handpappersbruk - en holländare
Holländare  som används för att mala våt pappersmassa. Maskinen uppfanns i Holland på 1600-talet.

Butik och café

I Lessebo handpappersbruk finns en liten butik där man kan köpa handgjort papper, till exempel i form av kort eller akvarellpapper.

Lessebo handpappersbruk - butik
Lessebo handpappersbruk

Det finns också ett litet och enkelt café, som drivs av de få anställda själva. Här stärkte vi oss med en kaffe och en köttbullemacka, innan det var dags att själva prova på att göra papper.

Köttbullemacka

Guidad visning på Lessebo handpapersbruk

Vi tog del av en guidad visning på Lessebo handpappersbruk, vilket var väldigt intressant. Visningen inleddes med att vi fick se en film om hur man tillverkar papper på traditionellt sätt. Vi fick sedan en sammanfattning av brukets historia, av en anställd som själv varit med under många år.

Lessebo handpappersbruk - guidad visning

På ovanvåningen finns ett litet museum, där man kan se olika föremål, maskiner och produkter. Här kikade vi bland annat på foton från olika kungligheters besök, och kunde se papper som vår drottning gjort, med sitt eget ansikte tryckt i pappret.

På den nedre våningen kan man se den utrustning som än idag används för papperstillverkningen. Om man har tur, vilket vi hade, kan man se pågående tillverkning. Annars får man nöja sig med att kika runt, medan guiden berättar.

Tillverkning av papper på Lessebo handpappersbruk

Det finns bara ett fåtal anställda på Lessebo handpappersbruk, och dessa tar hand om alla olika uppgifter. Det innebär bland annat att de tar hand om guidningar, workshops, butik och café. När det finns tid över arbetar de med produktionen och tillverkar papper. Detta innebär att man kan få se arbetet in action – om man har tur.

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - göra papper

Pappersmassan fördelas för hand i ramar, och den som är erfaren vet precis hur mycket massa som är lagom för att pappret ska få önskad vikt.

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - göra papper

De blivande pappren tippas av från formarna och läggs mellan filtar, innan torkningsprocessen påbörjas.

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - göra papper

Det tyngsta momentet i arbetet är att baxa in pappret i pressen och sedan stapla träskivorna ovanpå. När man sedan pressar formligen forsar vattnet ut på golvet.

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - göra papper

Därefter är det dags att torka pappret, genom att låta det gå genom valsar i en stor maskin.

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - göra papper

Och så slutprovet: blev vikten vad den skulle?

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - göra papper

Prova på: Göra eget papper

Vi fick själva prova på att göra papper, vilket var en väldigt intressant upplevelse. Även om vi sett processen innan blev det lite av en aha-upplevelse att testa själv. Som besökare gör man samma process som de professionella papperstillverkarna, men man får göra det första steget, att lägga pappersmassa i en ram, i en mindre balja.

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - prova att göra papper själv

Det ser kanske enkelt ut, men det var inte helt lätt att få pappersmassan jämnt och lagom tjockt fördelad.

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - prova att göra papper själv

Det var inte heller helt enkelt att få till ”den rätta knycken” när man skulle stjälpa av de blivande pappren. Men till slut hade vi ändå en hög papper som vi pressade.

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - prova att göra papper själv

Slutligen var det dags för det sista steget, att torka pappren mellan valsarna i den stora maskinen. Eftersom våra papper var relativt små la vi dem inuti stora vikta pappersark innan vi skickade in dem.

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - prova att göra papper själv

På bilden nedanför kan du se några av våra färdiga papper. Inte så pjåkiga om vi får säga det själva. Om man vill kan man också experimentera mera, och till exempel göra papper med växter eller blommor i.

Lessebo handpappersbruk - papperstillverkning - prova att göra papper själv

Att delta i en workshop tar runt 3 timmar och bokas lämpligen i förväg. Från april 2022 kommer workshops arrangeras en gång i veckan och under sommaren kommer de arrangeras varje dag. Övriga tider på året kan man boka enligt överenskommelse.

Det finns också möjlighet att boka speciella upplägg för grupper. Eller varför inte göra en pappersaktivitet i samband med sitt pappersbröllop (2-årig bröllopsdag)? Vi fick höra om ett par som bestämt att boka en aktivitet på varje bröllopsdag, relaterad till namnet på bröllopsdagen. Vad de gjorde på sitt bomullsbröllop vet vi inte, men på pappersbröllopet blev det Lessebo handpappersbruk. Lite gulligt, eller hur?

Lessebo handpappersbruk
Kyp – kärl som används vid handpapperstillverkning

Video ”Lessebo handpappersbruk”

Mer att se och göra i närheten

Lessebo handpappersbruk ligger i Glasriket, i hjärtat av Småland, och det finns förstås mycket mer att se och göra i området. Om du gillar att prova hantverk kan du också testa att blåsa glas i Kosta. Det finns också många fina glasbruk att besöka, samt utställningar och museer, framför allt om glas och konst, men också om James Bond.

Om du gillar natur kan du cykla, vandra eller besöka någon av alla safari- och älgparker. Vill du ha lite mer adrenalin kan du testa Europas längsta zipline, eller kanske ”packraft” vid Vidinge gård.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt Lessebo handpappersbruk?

Fakta om Lessebo handpappersbruk

  • Adress: Bildningsbruket AB, Storgatan 79, Lessebo
  • Kommun: Lessebo kommun
  • Län: Kronobergs län
  • Landskap: Småland

Service och praktisk info

  • Öppettider: Bruket håller öppet vissa dagar i veckan, men besök kan även bokas andra tider enligt överenskommelse. Se brukets webbplats för aktuella öppettider samt tider för guidade visningar.
  • Priser: Guidad visning kostar 100 kr (2021). Hör med bruket för aktuella priser för workshop i att göra papper.
  • Bokning: Det rekommenderas att förboka guidad visning.
  • Matservering: Det finns ett litet brukscafé som serverar sådant som smörgåsar, ostkaka, kroppkaka, paj och soppa.
  • Camping: Lessebo camping ligger i närheten. Campingen håller öppet 1 maj till 31 oktober.

Visningar och aktiviteter

  • Guidad visning: Visning om papprets tillkomst och historia.
  • Gestaltad visning: Ett skådespel som berättar om Lessebo handpappersbruk och dess historia. Ges under sommarhalvåret samt vid beställning.
  • Workshop i att göra papper: Prova själv på att göra papper under en 3 timmars workshop. Arrangeras under sommaren varje dag, under mellansäsong en gång/vecka och övrig tid efter överenskommelse.
  • Konst och konserter: I lokalerna visas utställningar av olika konstnärer. Ibland arrangeras också konserter.
  • Konferens: Konferens och möten kan bokas i den kulturhistoriska miljön. Om önskvärt kan man kombinera med guidad visning eller workshop i att göra papper.

Brukets historia

  • 1693: Lessebo handpappersbruk bildades, och drevs därefter av olika brukspatroner
  • 1856: Lessebo Bolag bildades.
  • 1863: En pappersmaskin infördes, och papper tillverkades därefter både vid pappersfabrik och handpappersbruk.
  • 1895: Lessebo Bolag ombildades till aktiebolag.
  • 1925: Bolaget gick samman med Aktiebolaget Klippans Finpappersbruk. Därefter köpte Klippan alla aktier och Klippankoncernen bildades.
  • 2019: Sedan hösten 2019 drivs bruket av Bildningsbruket AB, som ägs av Studieförbundet Vuxenskolan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev