Meny Stäng

Att göra i Växjö – 15 tips på sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Växjö? Växjö är en trevlig stad som bjuder på många spännande historiska platser samt på glaskonst och vacker natur. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Växjö!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Växjö

Vi besökte Växjö i somras, med vår husbil. Vi hann se och göra en hel del i den här trevliga staden, men vi hann inte skriva. Här kommer vårt reportage!

Göra i Växjö - strosa i stan

Växjö ligger mitt i Småland, drygt 10 mil nordväst om Kalmar.

Vad kan man göra i Växjö?

Vad kan man då se och göra i Växjö? Det finns en hel del att upptäcka kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa i Växjö centrum

Först och främst kan man förstås strosa runt i Växjö centrum. Här kan man till exempel besöka Stortorget med byggnader som Residenset och Stadshotellet. Vissa dagar och tider på året kan det vara torghandel här, eller arrangeras olika marknader och fester.

Man kan också promenera längs Storgatan, som är en 700 meter lång gågata med gott om butiker. Den som vill shoppa ännu mer kan ta sig till det stora shoppingcentret Grand Samarkand.

Göra i Växjö - strosa i stan

2. Imponeras av Växjö domkyrka

Växjö domkyrka är en vackert röd kyrka med medeltida ursprung. Kyrkan byggdes redan på 1100-talet, men utseendet är kraftigt påverkat av renoveringar på 1800- och 1900-talet.

Inuti kyrkan man se en del vacker glaskonst, vilket förstås hänger ihop med att man befinner sig nära det småländska Glasriket. Altarskåpet till exempel är skapat av den kände glaskonstnären Bertil Vallien.

Utanför kyrkan kan man bland annat se en staty över biskopen Sankt Sigfrid (början av 1000-talet) och en staty över biskopen Esaias Tegnér (1782-1846).

Vid ena väggen finns också en runsten. Runstenen är från 1000-talet efter Kristus och hittades i domkyrkans ena vägg år 1813. Texten på stenen lyder ungefär ”Tyke – Tyke Viking – reste stenen efter Gunnar, Grims son. Gud hjälpe hans själ.”

Göra i Växjö - runsten vid kyrkan

3. Upptäck Museiparken

Museiparken är ett friluftsmuseum mitt i centrala Växjö, där man kan strosa runt bland en rad kulturhistoriska byggnader. Här ligger också både Utvandrarnas hus och Smålands museum.

WIFI.se
Göra i Växjö

De äldsta fornlämningarna som finns på platsen är hällkistor, som uppfördes i slutet av stenåldern, det vill säga runt 2400 före Kristus till 1800 före Kristus. Andra byggnader här är till exempel Loftboden från Långaskruv, Väderkvarnen från Sirkö och Högloftsstugan från Sundranäs.

4. Besök Utvandrarnas hus

När du är på plats vid Museiparken kan du passa på att kika in i Utvandrarnas hus. Här kan man kan lära sig mer om historien kring de 1,3 miljoner svenskar som utvandrade till USA från mitten av 1800-talet och fram till 1920-talet. Vill du fördjupa dig ännu mer i historien kan du komplettera med en resa i Utvandrarbygden.

Göra i Växjö - Utvandrarnas hus

5. Kika runt i Smålands museum / Sveriges glasmuseum

Strax intill ligger också Smålands museum / Sveriges glasmuseum. Här finns både utställningar om glas och historiska utställningar.

Göra i Växjö - Smålands museum

För den som är intresserad av glas och hantverk finns mycket att hämta här, både i form av historia och stora samlingar av föremål.

På museet visas också olika historiska utställningar. Vi fastnade främst vid utställningen ”13 000 år – forntiden nära oss”, en väldigt snygg och engagerande utställningen där man följer historien från stenåldern och framåt.

Göra i Växjö - Smålands museum

6. Cykla längs Växjösjön och Trummen

Om man cyklar längs Växjösjön och sjön Trummen kan man få en riktigt fin cykeltur. Vi hade siktet inställt på Linnéträdgården, men stannade flera gånger på vägen för att ta foton.

7. Upplev Linnéträdgården

Linnéträdgården ligger strax intill sjön Trummen. I den här lilla fina trädgården samsas växter med konst, arkitektur och design.

Göra i Växjö - Linnéträdgården

Trädgården är en hyllning till Smålandsbotanikern Carl von Linné och vann 2007 guldmedalj på prestigefyllda Chelsea Flower Show i London. Även om trädgården inte är stor, så är den värd ett litet stopp.

8. Ta en tur med ångaren Thor

Ångaren Thor, från 1887, är Sveriges äldsta vedeldade ångbåt som under somrarna gör turer på Helgasjön. Åk med till Sveriges sydligaste sluss i Åby. Turerna avgår från Kronobergs slottsruin.

Wikimedia Commmons by Mats Samuelsson

9. Se Granhults kyrka

Ett stycke nordost om Växjö ligger Granhults kyrka, som kan stoltsera med att vara Sveriges äldsta träkyrka. Själva kyrkan byggdes redan på 1200-talet, och de vackra interiörerna är främst från 1600- och 1700-talen.

Göra i Växjö - Granhults kyrka

10. Ta en tur till Dädesjö gamla kyrka

En annan kyrka som är värd att kika på är Dädesjö gamla kyrka. Denna lilla stenkyrka är också från 1200-talet. Inuti kyrkan finns välbevarade medeltida målningar, och trätaket är det bäst bevarade, aldrig övermålade, kyrktaket i norra Europa.

11. Gör en utflykt till Kronobergs slottsruin

Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin, som har intressanta historier att berätta. Fästningen anlades från början på 1400-talet, men är kanske mest känd för händelserna under Dackefejden på 1500-talet. Dacke var stark, men Gustav Vasa var starkare.

Vill du veta mer om historien? Gör ett besök vid Kronobergs slottsruin. Mot en mindre inträdeskostnad kan man kika runt i ruinen, och bland de utställningar som visas upp. Strax intill finns en servering.

Göra i Växjö - Kronobergs slottsruin

12. Ät lunch på Teleborgs slott

Teleborgs slott är ett vackert sagoslott som ligger strax utanför centrala Växjö. Den imponerande byggnaden stod klar år 1900, som en morgongåva från greven Fredrik Bonde af Björnö till hans unga hustru Anna Koskull. Du kan besöka slottet för att avnjuta en god lunch, eller för att bo över i något av hotellrummen. Ibland anordnas också visningar.

Göra i Växjö - Teleborgs slott

13. Fascineras av Bergkvara slottsruin

Bergkvara ruin är ett mäktigt gammalt herresäte från 1470-talet. Runt år 1500 hörde upp emot 1500 gårdar till godset, och Bergkvara var därmed ett av de största gods som någonsin funnits i Norden.

Under Dackefejden rådde våldsamma strider här. Idag är detta en lugn och rofylld plats strax intill en sjö. Bergkvara gård, som ligger intill är privat och kan inte besökas, men gångvägen ner till slottsruinen är öppen för allmänheten.

14. Spendera en dag på Huseby bruk

Huseby bruk är ett fint besöksmål i Småland med gamla bruksmiljöer, slott, park, restaurang, butiker och utställningar. Bruket är som en tidsbubbla som visar upp hur det såg ut här när den sista ägaren, fröken Florence Stephens, bodde här.

Huseby bruk fungerade under lång tid som järnbruk och var också platsen för ”Husebyaffären”. Idag är det Kronobergs läns mest besökta turistmål, med cirka 150 000 besökare per år. Här anordnas allt från visningar och event till julmarknad.

Göra i Växjö - Huseby bruk

15. Slappa på Evedals camping

Nära city, men på en rofylld plats invid Helgasjön, ligger Evedals camping. Hit kan man komma med eget campingfordon, eller övernatta i stuga. Vid campingen finns en fin badplats och möjlighet att hyra båt, fiska, spela fotbollsbiljard och mycket annat. Vi var framför allt nöjda med fin miljö och mycket bra och trevligt bemötande.

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Om man vill bo på camping kan vi absolut rekommendera Evedals camping (ovan), och ett annat alternativ är Öjaby camping. Andra möjligheter för dig som kommer med husbil är den centrala parkeringen på Storängsgatan (ej el) eller att parkera vid Kronobergs slottsruin (ej el).

Göra i Växjö - Kronobergs slottsruin
Parkering vid Kronobergs slottsruin

Mer att göra i Växjö för dig som gillar kultur

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Växjö, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är intresserad kultur.

 • Scensommar är Växjös stora sommarsatsning med åtta veckor av musik, dans, teater, nycirkus och stand-up.
 • Teleborgs vattentorn från 1974 kallas ibland ”Ekotemplet” eftersom ett kraftigt eko skapas under tornet.
 • Växjö konsthall visar upp samtidskonst, där det lokala och internationella går hand i hand. (Västra Esplanaden 10)
Göra i Växjö med husbil

Mer att göra i Växjö för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Växjö här:

 • Bokhultet är ett naturreservat och utflyktsmål med sjö, skogar och öppna hagmarker.
 • Hissö är en ö i Helgasjön, med vandringsleder och ett naturreservat med 150 till 200 år gammal bokskog.
 • Helgasjön är en fin och omtyckt sjö bland Växjöborna.
 • Notteryds naturreservat är ett omtyckt och välbesökt utflyktsmål bland alla som gillar natur och friluftsliv.
Göra i Växjö

Mer att göra i Växjö med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Växjö med barn eller tonåringar.

 • Strandbjörket är en barnvänlig park med lekplatser, servering, tennisbanor samt fågelö där det är populärt att mata duvorna.
 • Sweden Zipline bjuder på ett spännande äventyr med Europas längsta ziplinebana, för barn från 5 år, unga och vuxna. (Bränderydsvägen Sawcreek Crownpark, Klavreström)
 • Simhallen Actic i Växjö som är för hela familjen
Göra i Växjö - strosa i stan

Mer att se och göra i närheten

Med utgångspunkt i Växjö kan vi framför allt rekommendera att besöka Glasriket i Småland, som bjuder på glaskonst och hyttor, men också på härliga mat- och naturupplevelser. Vi kan också tipsa om att besöka bilkyrkogården Kyrkö Mosse och IKEA Museum.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Mer att se och göra i Växjö?

Har du besökt Växjö? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Växjö?

Fakta om Växjö

 • Landskap: Småland
 • Län: Kronobergs län
 • Distrikt: Växjö domkyrkodistrikt, Växjö Maria, Skogslyckans, Teleborg, Öjaby, Gårdsby, och Bergunda
 • Invånare: Drygt 95 000 (2021)
 • Namn: Namnet Växjö har bildats av fornsvenskans vaegar (vägar) och sjö.

Historia i Växjö

 • Yngre stenåldern: Sedan denna tid (4100-1700 före Kristus) har växjöbygden haft bofast befolkning.
 • 1000-talet: Kristendomen gjorde sitt intåg och en träkyrka uppfördes vid Växjösjöns strand. Växjös kristnande har beskrivits i Sigfridslegenden, även om forskning visar att många fakta är felaktiga.
 • 1170: Runt denna tid blev Växjö biskopssäte.

1300-talet till 1500-talet

 • 1342: Växjö fick stadsprivilegier, av kung Magnus Eriksson.
 • 1473: Växjös två kända marknader omtalades för första gången: Sigfridsmässomarknaden (februari) och Brittmässomarknaden (oktober).
 • 1570: Staden anfölls och ödelades av danskarna.

1600-talet till 1700-talet

 • 1612: Staden anfölls och ödelades på nytt av danskarna.
 • 1634: Växjö blev residensstad.
 • 1643: Stadens domskola fick gymnasieprivilegier och blev Sveriges sjätte gymnasium i ordningen.
 • 1658: Freden i Roskilde innebar att Växjö plötsligt kom att befinna sig på tryggare avstånd från landsgränsen. Samma år drabbades staden av en allvarlig brand.

1800-talet

 • 1824: Esaias Tegnér blev biskop i Växjö samt rektor för Katedralskolan.
 • 1843: Växjö drabbades av den värsta branden i stadens historia. Den nya stadsplanen 1844 innebar att torget blev mycket större.
 • 1865: Järnvägen kom från Alvesta till Växjö, och med tiden växte fler linjer fram.
 • 1868: Wäxjö Tändsticksfabrik grundades och blev stadens största arbetsplats med som mest över 400 anställda.

1900-talet till nutid

 • 1922: Tändsticksfabriken brann ner, och byggdes inte upp igen.
 • 1967: Universitetsfilialen i Växjö inrättades under Lunds universitet, och detta blev senare den självständiga Högskolan i Växjö.
 • 1999: Högskolan i Växjö fick status som universitet.
 • 2010: Växjö universitet och Högskolan i Kalmar slogs samman till Linnéuniversitetet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev