Meny Stäng

Radera en blogg på nätet – detta kan hända!

Våra gästskribenter, Jöran och Maria Selin, raderade för en tid sedan sin blogg på nätet. Webhotellet lovade att ta bort all information, men betyder det att informationen försvinner från nätet? Jöran och Maria fick lära sig att det inte är fallet. Vi har intervjuat dem, och de delar med sig av sina erfarenheter och bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi har tagit bort bloggen – men bloggen finns kvar!

Den första upplevelsen var chockartad. Jöran och Maria visste ju att de raderat sin blogg. Men nu fanns alla deras texter ändå på nätet … och ägdes av någon annan! Hur kunde detta hända? Och varför får man inte information om att detta faktiskt är en överhängande risk när man tar bort material från nätet?

Det vi, tillsammans med Jöran och Maria, fått lära oss är att det där ute finns en stor ”sopkorg”. Gamla slängda webbsidor finns kvar, och vem som helst kan plocka upp dem och publicera dem igen. Kanske vill någon snabbt få en sajt med mycket material, för att använda för att ge länkar till olika obskyra nätsajter?

Jöran och Maria upptäckte plötsligt att hela deras kompletta personliga blogg var ”live”, trots att de stängt ner den, och trots att de nu saknade åtkomst. Vi har ställt ett antal frågor och bett dem berätta!

Kan ni berätta lite kort om er blogg? Vad handlade den om och varför startade ni den?

Vi startade med att blogga när vi skaffade vår första husbil. Ett sätt för familj och vänner att kunna följa oss på resor. Även som en dagbok för oss själva men en allmän sådan.

Magnolia Magis startade vi när vi flyttade ut permanent. En personlig blogg om livet i husbilen och alternativt boende året om. För att inspirera andra och för våra familjer att kunna följa oss.

Varför bestämde ni er för att lägga ner bloggen?

När vi flyttade till stugan kände vi att det var slutskrivet på Magnoliabloggen. Varför betala pengar för något vi inte använder längre tänkte vi. När vi inte skrivit på ett år bestämde vi oss för att avsluta. Instagram och Facebook räckte att ha kvar tänkte vi.

Hur gick det till att lägga ner bloggen? Vilken information fick ni av webbhotellet?

Det var inga problem med att lägga ner. Man bara meddelade att man ville avsluta. Vi hade på one.com och vi fick bra påminnelse att spara ner det vi ville ha kvar, för efter slutdatumet raderades all data.

Vad hände sedan? Hur upptäckte ni att bloggen var ”live” igen?

Jag såg under sommaren att jag kunde se bloggen men tänkte att det nog var för att det fanns något kvar i min dator. Tänkte inte mer på det. När vi skulle börja som gästskribenter hos FREEDOMtravel kollade vi sidan igen.

Fortfarande uppe men utan bilder. Såg inte proffsigt ut och vi hade ju avslutat? Vi försökte komma åt vår sida men det gick inte med våra inlogg. Nu hörde vi av oss till one.com. Då fick vi reda på att den ägdes av någon annan!

Hur är det möjligt att er blogg var ”live” trots att ni stängt ner den?

Ja, det är nu vi lärt oss att ALLA sidor sparas på något som heter web archives som dammsuger internet på allt domäninnehåll. Vi har lärt oss att det är väldigt enkelt att ladda ner någons sida för att sedan lägga upp den som sin egen.

WIFI.se

Domännamnet hamnade, när det var avregistrerat, hos norska Domeneshop och därifrån har sedan någon i USA köpt namnet. Vem som sedan använder den och till vad vet man ju inte. Flutterenterprises.com är ägaren i alla fall och sidan finns på något som heter cloudflare. Sedan har ”någon” klistrat in allt vårt material så den ser ut som våran sida …

Har ni provat att kontakta den/de som står bakom sajten/sajterna? Har ni fått några svar?

Ja, vi har kontaktat alla. Först one.com som ser att allt var raderat från deras servrar i april. De ser inte att det har något med dem att göra och säger att så här fungerar internet.

De såg att namnet låg hos Domeneshop. Vi fick snabbt svar från dem att de bara tillhandahåller lediga namn och att det i Norge är olagligt att ta andras material.

De ser att ägarna är flutterenterprises.com. Där har vi inte fått någon respons än och tvivlar på att vi kommer få. Den verkar vara hos en tvivelaktig host … Det som dock hänt är att sidan nästa dag var ren från vårat material!

Vad säger webbhotellet, kan de hjälpa er på något sätt?

Varken one.com eller domeneshop kan göra något åt detta då det inte har med deras servrar att göra. De hänvisar oss att kontakta ägaren.

När one.se skriver att de raderar all data så tolkar man ju att det raderas allt. Men det är enbart det de har på sin server, inte vad andra laddat ner. Sen kan man ju fundera på vems ansvaret är att andra kan ladda ner ens sidor. Det var ju när den fanns hos one det hände.

Utifrån de efterforskningar ni gjort, finns det något mer man kan göra? Borde man inte ha rätt till sina egna texter?

Självklart säger vi att mitt är mitt! Men att vem som helst kan sno ens texter, bilder ja allt man lägger upp på nätet vet man ju men tänker väl att ingen ska göra det. Naivt. Irriterande.

Självklart tror man ju att bara för att man skriver att det är ens egen copyright ska andra respektera detta. Bara för att lagen säger ajabaja så tror man att man är skyddad. Nej. Den tvivelaktiga surfaren tolkar inte ordet copyright för vad det är utan som right to copy …

Hur känner ni nu, kommer ni tänka annorlunda inför att publicera på internet i framtiden?

Ja man får sig ju en tankeställare. Det är väldigt obehagligt att inte ha kontroll över vad man lagt ut och inte kunna göra någonting för att få bort det. Vi är ju lindrigt skonade då det från början var en offentlig sida, så vi har på nåt sätt skrivit det offentligt. Värre tycker jag det skulle varit om det var en privat sida som inte var menade för andra. (Jo, en hackare har inga problem att ta en privat sida, tro inget annat. Det blir väl lite krångligare att hitta den men det går.) Så vi fortsätter skriva men kanske ännu mer allmänt.

Känslan är ju ändå att vi inte råkat ut för något jätteallvarligt men det är olustigt. Man blir arg och besviken. Olustigt att någon utger sig för att vara oss. Olustigt för man undrar vilka dolda länkar som finns till andra icke önskvärda sidor.

Vilka är era tips till andra, så att de inte ska råka ut för samma sak?

  • Om man råkar ut för detta så finns det på seriösa sidor mejladresser till abuseteam som kollar upp vad som hänt, men de kan inte göra något. Både one och domeneshop var snabba att svara.
  • Polisens tipstelefon är också bra att meddela, för de kan ju kanske se ett sammanhang till olagliga aktiviteter som är mer skrämmande än kapad text. Någon gör ju detta för ett syfte. Tar man olovligt andras sidor är det ju troligtvis inte för något bra syfte.
  • Tyvärr kan du inte skydda dig mot detta. Man kan göra det krångligare kanske men det är som med ens hem: vill någon ta sig in och ta ditt så kan du inget göra.
  • Har du en gång skaffat ett domännamn, behåll det så du har lite mer kontroll. Vill du inte blogga längre sluta med webbhotellet men behåll namnet du köpt.
  • Ha alltid bra internetskydd etc. det gör det lite krångligare.
  • Om man skriver copyright skriv ditt namn inte domänens namn. För som nu står det copyright ”magnoliamagis” så i princip äger den i USA vårt material …
  • Tänk efter före vad du delar med dig. Skriv som att alla läser det och alla delar inte bar familj och vänner.
  • Om du vill dela till de närmaste kanske det är bättre med en mejllista?

Hade du koll på att det du raderar på nätet fortfarande kan finnas kvar, laddas ner och användas av andra? Har du några liknande erfarenheter?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev