Meny Stäng

Varför så mycket hat på internet?

Varför så mycket hat på internet? Denna fråga har vi ställt oss många gånger på senaste tiden. Varför måste man spä på sina kommentarer med hån och okvädesord, och varför uttrycker man sig annorlunda bakom datorn än i verkliga livet? Hur tänker du?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hård ton och hat på internet

Vaddå, får man inte ha olika åsikter?, kanske du undrar. Jo, naturligtvis får man ha det. Men vad är felet på att uttrycka sina åsikter utan att blanda in skällsord, hån och hat?

Hård ton i Facebook-grupper

Vi har framför allt hört de hårda tongångarna i olika Facebookgrupper. När gruppmedlemmar har olika åsikter slutar det ofta med kreativa okvädesord, som ibland eskalerar till uttryck jag helst inte vill upprepa. Allra värst brukar det vara på fredags- och lördagskvällar … kanske efter några glas vin?

Våra erfarenheter av hat på internet

Man kan på sätt och vis säga att vi är skonade. Vi har en trogen skara läsare, som alltid uttrycker sig nyanserat och respektfullt, oavsett om vi har samma åsikt eller inte. Vi har ett nättroll som envist trakasserat oss sedan sommaren 2013 (när vi flyttade in i husbåten), men förutom hans töntiga hatkommentarer brukar det vara relativt lugnt.

Vad han skriver förresten? Ja, att vi borde dränka oss, att båten nog sjunker snart, att vi är white trash, att vi har fula kläder, att han ser fram emot att trakassera oss hela året, att han vet vad min chef heter och liknande ”fantasifulla” saker.

Troll och hat på Internet

Senaste tidens hårda ton och hat på internet

Vi har reagerat på den senaste tiden, eftersom vi tyckt att tonen varit hårdare än vanligt. Det hände bland annat när vi delade historien om Ulrika och Gunnar som blev rånade i husbilen. De ville berätta sin historia för att varna andra, så att ingen annan skulle behöva råka ut för samma sak.

Många fastnade i en diskussion om ifall det är möjligt att använda gas för att söva människor i husbil eller inte (vilket i och för sig är en intressant diskussion), men glömde kanske samtidigt bort att två människor råkat ut för något hemskt. Vart tog vänlighet och omtanke vägen? Varför gick det så långt att administratören i en av grupperna kände sig nödgad att be om ”god ton”?

Visst kan vi ha olika synpunkter och tankar, men kan vi inte fundera över hur vi uttrycker oss? Kan jag skada någon? Kan jag göra någon ledsen? Obs! Många skrev också fina kommentarer här på vår blogg, men vi reagerade på tonen på Facebook.

Facebook och hat på internet

Vi reagerade på nytt när vi publicerade inlägget om Coronaviruset och att resa till Asien. Även här skrev många nyanserat på vår blogg, men på Facebook spårade det ur. Det intressanta var att båda sidor var lika upprörda – både de som tyckte att ingen bör sätta sin fot på ett flygplan österut och de som skrattade åt att fler dör i vanliga influensan och att det är farligare att ta bilen.

Det är inte fel att man har olika åsikter, men varför måste en av diskussionerna sluta med … ”styv i korken”, ”i din lilla besserwisservärld” och ”din fjant”? Vi fick också kommentarer på bloggen (som vi inte publicerade) med innehåll som ”idiot” och ”borde spärras in på sinnessjukhus”, samt ett mejl med önskemål om att vi ska ”söka nytt jobb som soper” (ja, det stod så).

Hat på internet

Vi är ansvariga utgivare – vi publicerar inte allt

Vi är ansvariga utgivare för webbplatsen freedomtravel.se, vilket innebär att vi är ansvariga för det som publiceras där. Vi granskar alla kommentarer innan de publiceras. Förutom kommentarerna från vårt nättroll (som vi aldrig godkänner) så är det relativt sällan vi känner oss tvingade att kasta en kommentar i papperskorgen.

WIFI.se

Vi ser gärna ett kommentarsfält som är högt i tak, med olika åsikter. Däremot godkänner vi inte kommentarer som inkluderar hets mot folkgrupp, och vi tar också bort kommentarer där skribenten känner sig nödgad att skriva ”IDIOT” med versaler eller tala om att andra människor borde dö eller tas in på sinnessjukhus. Vi tycker helt enkelt inte att det hör hemma i vårt kommentarsfält.

Bloggredaktionen

Om din kommentar försvinner

Obs! Om din kommentar skulle försvinna trots att du inte hotat någon med döden eller sinnessjukhus, så kan det bero på att den hamnat i papperskorgen av misstag. Vi har ett system som skickar spamkommentarer till papperskorgen automatiskt, men ibland gör systemet fel. Kontakta oss gärna i så fall!

Varför kan vi inte bara vara lite vänligare?

Allvarligt talat, kan vi inte bara vara lite vänligare mot varandra? Vi blir ibland lite chockade över att folk sprider så mycket hat på internet, för så uttrycker man sig väl inte i verkliga livet? Eller? Vad är det som gör att tonen blir så mycket hårdare för att vi pratar med varandra genom en dator?

Är det för att man inte ser varandra i ögonen, eller blir allt vi säger helt enkelt hårdare i skrift? Eller är det så att tonen i samhället rent generellt blivit hårdare – man möts ju jämt av så mycket negativa nyheter?

Berätta gärna, har du samma erfarenhet som vi? Tycker du också att tonen är hård ibland, och vad tror du att det beror på? Eller tycker du att vi överdriver?

PS. Tack för att de absolut allra flesta av er (våra läsare) är alldeles underbara kloka, reflekterande och godhjärtade människor!

Alla bilder i inlägget, förutom fotot på oss, är från Pixabay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev