Meny Stäng

Ulrika och Gunnar blev rånade i husbilen – på allt

Ulrika och Gunnar bor i Frankrike sedan tjugo år tillbaka, och driver tillsammans en liten butik med dekoration. När de är lediga älskar de att ge sig ut på turer med husbilen, en Bürstner, och det blir gärna två turer i månaden. Förr åkte de ibland till Portugal. Idag väljer de oftast att upptäcka nya guldkorn i Frankrike eller Spanien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det bästa de vet är att upptäcka små byar, och kanske fricampa vid något lugnt naturområde. De har två stora hundar, en Border Collie och en blandrashund, och dessa båda älskar också att vara ute på rull med matte och husse. Den senaste husbilsresan blev tyvärr inte som vanligt, och vi har intervjuat Ulrika på telefon om när de blev rånade i husbilen.

Husbilstur till Barcelona

För bara någon vecka sedan gav sig Ulrika, Gunnar och hundarna av mot Barcelona, där de aldrig varit med husbilen förut. Eftersom det är vinter fanns inga öppna campingar, och de valde att stanna på en upplyst parkeringsplats, precis utanför ett nattöppet café strax utanför Barcelona, men det skulle de inte ha gjort.

”Jag fick en dålig vibb på kvällen”, berättar Ulrika. De såg en vit bil som bara stannade en kort stund, och som sedan försvann. Det kändes av någon anledning inte riktigt bra, men å andra sidan skulle mannen i bilen kanske bara handla cigaretter? De bestämde sig för att lägga sig och sova, låste bilen och drog för gardinerna.

”Det blev svart, en blackout”

Det var mycket ljud runt om bilen på kvällen och de hade svårt att sova. Efter ett tag började hundarna skälla upprört, vilket förvånade både Ulrika och Gunnar. Hundarna är uppfostrade att inte skälla på personer utanför husbilen, och brukar inte bete sig på det sättet. De lyssnade uppmärksamt, och därefter minns de inget mer. ”Det blev svart, en blackout”, säger Ulrika.

När de vaknade nästa morgon mådde de lite illa, och de kände båda att det stack i halsen. De började leta efter sina saker och insåg snart att de blivit rånade, på precis allt. De hade blivit av med kamera, mobiltelefoner, kläder, handväska, en värdefull vigselring, mediciner, id-kort, försäkringspapper, hundarnas pass, kreditkort och en stor summa kontanter, som de tagit med för att handla produkter till sin butik.

Sakerna som blivit stulna hade legat på många olika ställen i husbilen – framme på bordet, i handskfacket och i sängen – så det var uppenbart att tjuvarna tagit god tid på sig att finkamma bilen på värdesaker.

Rånade i husbilen
De två hundarna var med när Ulrika och Gunnar blev rånade i husbilen

Inte mycket hjälp från polisen

På morgonen efter rånet sprang Ulrika och Gunnar in på caféet och cafébiträdet frågade ”Policía?”, utan att se förvånad ut. Det var uppenbart att rån skett här förut.

Ulrika och Gunnar fick träffa poliserna, som visserligen var snälla, men som inte erbjöd speciellt mycket hjälp. De berättade att det sker runt tre rån eller väskryckningar längs den här motorvägen varje dag. Tydligen är det organiserade gäng, kanske från Ukraina eller Moldavien, som genomför rånen.

Det fanns en övervakningskamera på parkeringen, men polisen var inte intresserad av att titta på den. ”Madame, ingen har ju dött”, tyckte de och ryckte på axlarna. Polisen tyckte däremot att Ulrika och Gunnar borde uppsöka sjukhus, vilket de gjorde. På sjukhuset togs blodprov, och läkarna konstaterade att det var ”någon sorts gas” som var orsaken till illamåendet och det halsonda.

Hemresa med 1,50 euro på fickan

Efter den chockartade upplevelsen fick Ulrika och Gunnar åka tillbaka till Frankrike, förbi alla vägtullar, med bara 1,50 euro på fickan. Väl hemma har det långsamma och mödosamma arbetet med att återställa alla dokument, såsom id-kort och kreditkort, bara börjat. Det kommer ta många månader innan de får ordning på allt igen. Försäkringen täckte bara lösöre till ett relativt lågt värde, så det blir dessutom en stor ekonomisk förlust.

Vill fortsätta husbilslivet

Trots de materiella förlusterna är det kanske oron och rädslan som är det värsta. Ulrika säger att det är svårt att känna sig trygg i husbilen nu. Men sluta åka husbil, nej, det vill de inte! De älskar ju att vara ute med hundarna i husbilen, och att söka upp havet eller mysiga byar. Paret har redan bestämt att de snart ska ge sig av på en ”terapeutisk resa”, en kortare tur i Frankrike, för att börja känna sig trygga i husbilen igen. De planerar också att utöka säkerheten i husbilen, med bättre larm.

Ulrika berättar att inbrottet gick till så att tjuvarna stack ner något smalt verktyg mellan fönstret och dörren, och på så sätt kom åt att lirka upp låset utan att ta sönder dörren. Bredvid dörren låg tjuvarnas använda plasthandskar. De vill nu skaffa ett riktigt bra larm som tjuter när man öppnar dörrarna, men också ett spännband mellan framdörrarna för att försvåra inbrott. Dessutom vill de skaffa ett gaslarm.

Vill varna – men inte avskräcka

Ulrika tycker inte att man ska vara rädd att resa med husbil, och vill inte heller avskräcka någon från att fricampa. Hon menar att det på de flesta håll i Sydeuropa är fridfullt och mycket tryggt. Däremot vill hon varna för motorvägen, A9, som går mot Barcelona – en sträcka som är känd sina för kriminella ligor.

Rånade i husbilen

Så reser du säkert med husbil

  • Välj camping, övervakad ställplats eller fricamping i lugna områden.
  • Var försiktig i området runt Barcelona och undvik att stå nära motorväg på natten.
  • Utrusta bilen med larm.
  • Lägg värdesaker så att de inte syns, och så att de inte är lättåtkomliga.
  • Använd gärna ett fastbultat kassaskåp för pass, biljetter och andra värdesaker.
  • Kolla upp din försäkring.
  • Ha backup på data, på molntjänst eller extern hårddisk.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev