Meny Stäng

10 tips för att slippa inbrott i husbilen

Hur gör man för att slippa inbrott i husbilen? Människor som inte har husbil kan låta väldigt oroade när man säger att man fricampar eller står på enkla ställplatser i Europa. “Men tänk om ni blir gasade!” Erfarna husbilsresenärer brukar låta betydligt lugnare. Men självklart måste man tänka till lite!

10 tips för dig som vill slippa inbrott i husbilen

Stölder och inbrott kan förstås ske och ofta har man ju värdesaker i husbilen, som datorer och kameror. Här är några tips på hur du skyddar dig mot inbrott, eller gör skadan mindre om det skulle ske. Har du några fler tips?

  1. Välj parkeringsplats/nattplats med omsorg – Stanna gärna tillsammans med andra husbilar eller i områden som känns lugna och trygga.
  2. Ha larm på husbilen – Ha gärna både larm på dörrar och rörelselarm, ifall någon skulle bryta sig in genom ett fönster.
  3. Lägg inga värdesaker synligt – Ofta är det ju tillfället som gör tjuven. Lägg aldrig telefoner och liknande så de syns från fönstren.
  4. Ha ett kassaskåp – I kassaskåpet kan du förvara sånt som pass, biljetter, extra kontokort och tillfälligtvis även kameror och telefoner. Kassaskåpet måste vara fastbultat i husbilen.
  5. Göm värdesaker – Värdesaker som inte får plats i kassaskåpet kan gömmas på någon otippad plats i husbilen. Tjuvar har ofta bråttom och hinner kanske inte hitta sakerna då.
  6. Dra för när du lämnar bilen – Om du lämnar bilen en stund kan du dra för gardinerna. Då är det svårt för tjuven att veta om du är hemma eller inte.
  7. Var extra försiktig i riskfyllda områden – Vissa områden är förstås mer riskfyllda än andra. Vi har blivit varnade för södra Frankrike och södra Spanien, och då framför allt Barcelona.
  8. Lämna (i vissa områden) inte bilen utanför stora livsmedelsbutiker – Stölder har skett i husbilar när innehavarna är inne och handlar. I riskfyllda områden kan det vara värt att en person handlar och en person stannar i bilen.
  9. Var försäkrad – Om du trots allt blir utsatt för inbrott och stöld är det förstås viktigt att ha en bra försäkring
  10. Spara viktigheter på extern hårddisk – Om det värsta händer och datorn blir stulen är det ju också bra att ha sparat en kopia av innehållet på en extern hårddisk.
Kassaskåp i husbilen - tips för att slippa inbrott i husbilen
Vi har ett kassaskåp i husbilen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Helena och Peter, FREEDOMtravel reseblogg