Meny Stäng

Snö i Stockholm? – bildbevis från fem vintrar

Annons

Blir det aldrig snö i Stockholm? Jag (Helena) längtar efter snön. Jag är inte säker på att Peter känner likadant, men … lite snö måste man väl få? Snön lyser ju upp, och det blir sådär mysigt. Men i år börjar jag nästan ge upp hoppet om snö. Hur brukar det vara egentligen? Jag har kollat arkivet …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Snö i Stockholm – Januarivädret enligt arkivet

En bra sak med att ha en blogg är att man inte behöver ha ett bra minne. Man kan helt enkelt fuska och kika i ”bloggminnet”. Och det är precis vad jag har gjort. Jag har kikat på foton från fem vintrar – alla vintrar sedan 2014 förutom 2015, eftersom vi var på vår husbilsresa runt Europa då. Här är vinterfoton från marinan där vi bor, i Solna i Stockholms län.

Januari 2014

Vintern 2014 var vår första vinter i husbåten, och det ser ut som att vi hade snö i januari. Som du ser så hade vi inte byggt om husbåten då ännu. Vi hade en oisolerad ovanvåning med englasfönster, men vi överlevde vintern.

Husbåt vinter

Januari 2016

I januari 2016 hade vi bevisligen också snö. Inte så tjock snö kanske, men ett tunt lager räcker ju för att det ska bli vitt och fint.

En isfri marina

Januari 2017

I januari 2017 låg isen tät runt husbåtarna, så det var säkert snö också. Att isen inte ligger överallt beror på att det finns propellrar inne i marinan som håller vattnet i rörelse.

Isröjning

Januari 2018

I januari 2018 behövde Peter sopa landgången ren från snö, så uppenbarligen hade vi snö i januari det året också.

Snö i Stockholm

Januari 2019

I januari 2019 ser det däremot påtagligt snö- och isfritt ut. Däremot hade det stormat!

Husbåt i storm

Snö i Stockholm – februarivädret enligt arkivet

Än så länge är det dåligt med snö i Stockholm i januari, men vågar man hoppas på februari kanske? Jag har bläddrat i arkivet för att kolla hur det varit de senaste åren.

Februari 2014

I februari 2014 ser det ut som att snön smält bort igen. På däck står nya fönster, som nu sitter på plats i vår ombyggda husbåt.

Nya fönster

Februari 2016

I februari 2016 hade vi både snö och sjörök. Det är inte helt ovanligt att det bildas sjörök här när det är kallt. Eftersom propellrar håller vattnet i rörelse fryser det inte, och detta bidrar tydligen till fenomenet sjörök.

Snö i Stockholm och sjörök

Februari 2017

På fotona från februari 2017 kan man se att isen är på väg att driva in i marinan från Ulvsundasjön. Det brukar för vår del innebära ett antal nätter då man får sova medan de sönderbrutna isflaken dunkar hårt mot skrovet.

Is på Ulvsundasjön

Februari 2018

I februari 2018 var det tydligen både snö och is, och snö på isen. Vitt var det i alla fall!

Snö i Stockholm - Pampas marina vinter

Februari 2019

I februari 2019 var det riktig vinter. Jag minns att vår husbåt lutade kraftigt, eftersom det hade snöat och blåst samtidigt, och blötsnön hade lagt sig i en tung driva på halva husbåtstaket … Den översta bilden är från samma tillfälle, och du hittar ännu fler foton i inlägget från den 5 februari 2019:

Snö i Stockholm - Pampas marina

Snö i Stockholm denna vinter?

Kommer vi få snö i Stockholm den här vintern (bortsett från det lilla som föll före jul)? Gillar du snö?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev