Meny Stäng

Festivaler i Tyskland – nu börjar festivalsäsongen

Betalt samarbete med Tyska turistbyrån

Är du nyfiken på festivaler i Tyskland? Tyskland är festivalernas land och så här på vårkanten börjar den riktiga festivalsäsongen. Vi tipsar om massor av festivaler, och vi lovar att du hittar ett evenemang i din smak, oavsett om du föredrar klassisk musik, hårdrock, hantverk, öl eller bara lite skön stämning.

Massor av festivaler i Tyskland

Man kan säga att festivalsäsongen i Tyskland börjar nu, inte minst med tanke på att det snart är dags för KARNEVAL. Å andra sidan finns det festivaler i Tyskland under i stort sett hela året. Vi brukar tycka att vi är lite dåliga på det där i Sverige (i varje fall efter att de la ner Vattenfestivalen!), men i Tyskland vet de hur man gör för att dra igång en bra festival!

Karneval © DZT / Greg Snell

Maxa ledigheten 2020

Har du kanske ett jobb och undrar hur du ska få ledigt för att besöka alla dessa roliga tyska festivaler? Misströsta inte! Här är en guide för hur du maxar ledigheten våren 2020:

 • PÅSK: Ta semester 4 dagar – få 10 dagar ledigt. (Du tar semester 6-9 april, och får ledigt 4-13 april.) Om du tar ytterligare fyra dagars semester (14-17 april) får du sammanlagt 16 dagar ledigt (4-19 april).
 • VALBORG OCH 1 MAJ: Ta semester 4 dagar – få 9 dagar ledigt. (Du tar semester 27-30 april, och får ledigt 25 april-3 maj.)
 • KRISTI HIMMELSFÄRD: Ta semester 4 dagar – få 9 dagar ledigt. (Du tar semester 18-20 maj samt 22 maj och får ledigt 16-24 maj.)
 • MIDSOMMAR: Ta semester 4 dagar – få 9 dagar ledigt. (Du tar semester 15-18 juni och får ledigt 13-21 juni.)
Peter och Helena

Karneval

Den tyska Karnevalen är en färgsprakande fest med karnevalståg, fantasifulla kostymer och ett rejält firande. Festligheterna pågår egentligen under lång tid, men höjdpunkten sker i slutet av februari. Man kan uppleva firandet på många håll, bland annat i Rhenlandet och i södra Tyskland.

Festival i Tyskland - Karneval
Karneval i Köln, © NRW – Tourismus Nordrhein-Westfalen e.V. / Oliver Franke

För ordentlig feststämning kan du till exempel ta dig till Köln, Düsseldorf, Aachen och Mainz. I Baden-Württemberg firar man i traditionella dräkter med väldigt speciella trämasker, som du kan se på bilden.

 • När? 20 februari – 26 februari 2020
Karneval © DZT / Greg Snell

Venetiansk karneval

En annan variant på karneval, som verkar riktigt häftig, är den venetianska karneval som arrangeras i Ludwigsburg i södra Tyskland. Man måste visserligen vänta till september, men det kan det vara värt för att uppleva den här festen, som är full av kostymer, akrobater, eldkonstnärer, musik, dans och teater.

 • När? 11-13 september
 • Läs mer: Venezianische messe
 • Ställplats för husbilar: Wohnmobilstellplatz Bärenwiese Ludwigsburg
Venetiansk karneval © Tourismus & Events / Benjamin Stollenberg

Påskfestivaler

Det finns gott om tyska festivaler med fokus på påsken och våren, på flera håll i landet. Här följer tips på sex festivaler eller marknader med hantverk, blommor och kanske musik eller andra nöjen.

© Fotolia

1. HUSUM KROKUSFESTIVAL

I slutet av mars arrangerar Husum en festival för att hedra krokusblomman, med bland annat hantverksmarknad och blomstermarknad.

 • När? 21-22 mars 2020
 • Läs mer: Husum Tourismus
 • Ställplats för husbilar: Loof’s Wohnmobilhafen, på Dookkoogstrasse 7, Husum

2. KONSTHANTVERKSMARKNAD I LÜBECK

Runt hundra utställare ställer ut i den gamla hamnen i Lübeck. Här hittar man olika konsthantverk i trä, keramik, glas, textil med mera, samt olika kulinariska specialiteter.

 • När? 21-22 mars
 • Läs mer: Ostern in Deutschland
 • Ställplats för husbilar: Lastadie P4 Willy-Brandt-Allee, Lübeck

3. Äggkonstmarknad i Benediktbeuern

I klostret i Benediktbeuern i södra tyskland arrangeras äggkonstmarknaden “Ova Burana artistica”, med olika påskhantverk.

4. PÅSKMARKNAD I ROSTOCK

I Hansastaden Rostock arrangeras en påskmarknad, som både bjuder på stånd med hantverk och karuseller för barnen.

 • När? 27 mars – 13 april 2020
 • Läs mer: MV trip
 • Ställplats för husbilar: Stadthafen 70, Rostock

5. Påskäggsmarknad i Mannheim och Schwetzingen

På påskäggsmarknaden i Mannheim och Schwetzingen visar konstnärer upp olika tekniker för att dekorera påslägg.

6. “OSTERMÜNDE” I TRAVEMÜNDE

“Ostermünde” är en tysk festival som arrangeras i Travemünde, med påskeld, påskäggsparad och påskäggjakt.

 • När? 10-13 april 2020
 • Läs mer: Travemunde Tourismus
 • Ställplats för husbilar: Fischereihafen Neuer Travemünder Landstrasse 304, Travemünde
Påskägg
© Oberlausitz – Marketing Gesellschaft Oberlausitz – Niederschlesien / Sylvio Ditrich

Sparrisfestivaler

Om du inte fått nog efter alla påsk- och vårfestivaler, så kan du leta upp någon av Tysklands alla sparrisfestivaler, som går av stapeln under april – juni. Besök till exempel Beelitzer Spargelfest i Beelitz utanför Potsdam 5-7 juni.

 • Campingar i Beelitz: Campingplatz ICANOS e.V, Zur Lehnmarke, Seddiner See eller Camp Dobbrikow, Am Glienicksee 2, Nuthe-Urstromtal
Festivaler i Tyskland - sparrisfestivaler

Vill du uppleva Oktoberfest? boka plats i tälten redan nu!

Oktoberfest i München är kanske festernas fest i Tyskland, med färgstarka parader, konsert med blåsorkester, tivoli och öltält där stämningen är på topp. Det är inte dags för fest förrän i september och oktober, men om du vill ha en plats i ett öltält måste du boka i god tid. I vissa tält kan man boka plats redan nu i januari, och andra öppnar för bokning lite senare i vår.

Festivaler i Tyskland - Oktoberfest
Oktoberfest i Tyskland, foto: Pixabay

Rock am Ring och Rock im Park i Nürnberg

Gillar du rock? Då ska du inte missa tvillingfestivalerna Rock am Ring och Rock im Park. Några av namnen på artister är Green Day, System Of a Down, Volbeat, Deftones och Billy Talent.

Festivaler i Tyskland - Rock im Park
Rock im Park © Argo Konzerte GmbH Wurzburg

South Side/Hurricane Festival i Scheessel/Neuhausen ob Eck

Festivalerna Hurricane och Southside är två stora och populära utomhusfestivaler. Festivalerna samlar alltid stora artister, och bland årets artister ses bland annat The Strokes, Arctic Monkeys och Foo Fighters.

Wacken festival

Wacken är en väldigt populär festival för alla som gillar hårdrock. Festivalen startade som en liten lokal festival 1990 och har sedan vuxit till att locka runt 100 000 människor varje år. Nu är den så eftertraktad att den redan ser ut att vara slutsåld, så man får kanske anstränga sig lite om man vill få tag på biljetter … I år kommer bland annat artister som Judas Priest, Amon Amarth, Sodom, Mercyful Fate och Hypocrisy.

 • När? 30 juli – 1 augusti
 • Läs mer: Wacken

Beethoven 250 års-jubileum med festival i Tyskland

Speciellt för i år, 2020, är att det är 250-årsjubileum för Beethoven. Det innebär att det under året arrangeras en hel rad evenemang med koppling till den tyske kompositören. Här nedanför hittar du några exempel. Du hittar ännu fler konserter och evenemang på BTHVN2020.

Beethoven
Staty av Ludwig van Beethoven i Bonn © Getty Images / Justhavealook

“Rhein in Flammen” 2020

Rhein in flammen“, eller Rhen i flammor som det blir på svenska, är ett evenemang med fyrverkerier. Fem nätter lyses fem olika platser upp av ljusskådespelet.

 • Bonn: 2 maj 2020
 • Bingen: 4 juli 2020
 • Koblenz: 8 augusti 2020
 • Oberwesel: 12 september 2020
 • St. Goar: 19 september 2020
Festivaler i Tyskland - Rhein in flammen
Rhein in flammen i Koblenz © DZT / Kelvin Yuen

Festivaler i Tyskland i höst och vinter

Är alla festivaler i Tyskland slut efter sommaren? Nej, verkligen inte! I september och oktober är det ju dags för Oktoberfest och andra tyska ölfester. I oktober och november är det säsong för alla tyska vinfester, med mat vin, parader och marknader. Och därefter är det ju dags för julmarknader … Det finns med andra ord nästa alltid någon festival på gång i Tyskland!

Festivaler i Tyskland - vinfester
Festival i Tyskland © Stadtiphofen, fotograf Jens Wegener

Har du besökt någon av alla festivaler i Tyskland? Vilke tysk festival skulle du helst besöka?

Översta bilden i inlägget: Karneval © DZT Greg Snell