Meny Stäng

Oktoberfest i Tyskland – och andra tyska folkfester

Vem vill inte uppleva Oktoberfest i Tyskland? Vi har samlat allt du behöver veta för att uppleva Oktoberfest i München och tipsar dessutom om ytterligare några folkfester i Tyskland som du inte vill missa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vem vill inte uppleva Oktoberfest i tyskland?

Vi har än så länge aldrig upplevt en riktig Oktoberfest i Tyskland. Det närmaste vi kommit är nog Oktoberfesten på Elmiamässan, och även om det varit roligt så kan det förstås inte mäta sig med originalet. I dagens inlägg har vi samlat tips för dig som vill besöka den stora Oktoberfesten i München. Dessutom bjuder vi på tips om flera andra tyska folkfester.

oktoberfest i Tyskland? Nej, på Elmia
Peter på Oktoberfest på Elmia Husvagn Husbil 2016

Vad är Oktoberfest i Tyskland?

Oktoberfest, eller Wiesn som festen också kan kallas, är en traditionell tysk ölfestival som hålls i slutet av september och början av oktober i München i Bayern. Festen arrangerades första gången år 1810, och idag anses detta vara världens största folkfest. Firandet har också smittat av sig och många mindre varianter av “Oktoberfest” hålls på många håll, både i och utanför Tyskland.

Oktoberfest i Tyskland

Hur firas Oktoberfest i Tyskland?

Festligheterna pågår under sexton dagar på platsen Theresienwiese i München och inkluderar parader, konserter, mat- och öltält och olika sorters nöjen. I samband med festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl, som serveras i speciella enliterskannor som kallas Maß. Kvinnorna bär allra helst den traditionella klänningen Dirndl och männen bär gärna Lederhosen.

Oktoberfest i Tyskland och klänningen dirndl

Fem härliga folkfester i Tyskland

Så, hur gör man då om man vill uppleva Oktoberfest i Tyskland, eller kanske någon av Tysklands andra festivaler? Vi tipsar om fem härliga folkfester i Tyskland, som du inte vill missa. Har du kanske tips på fler?

Oktoberfest i Tyskland

1. Oktoberfest (Wiesn) i München

Oktoberfest i München är den allra största ölfestivalen i Tyskland och börjar redan i september. Årets fest bjuder i vanlig ordning på färgstarka parader, konsert med blåsorkester, öltält (förstås) och en rad olika tivoli- och åkattraktioner. En av de saker man inte vill missa är paraden med folkdräkter, “Trachten- und Schützenzug”, som i år går av stapeln den 22 september och börjar på Maximilianstraße (Maximiliangatan).

Andra saker som du kanske inte vill missa är världens största transportabla berg- och dalbana “Olympia Looping” samt den nostalgiska “Oide Wiesn” (gamla Wiesn). Oide Wiesn arrangerades första gången år 2010 för att uppmärksamma festivalens 200-årsjubileum, men nu kan ingen tänka sig en Oktoberfest utan den här delen av festivalen, som bland annat bjuder på en tidsresa med historiska åkattraktioner.

Varje år ansöker Münchens bryggerier om att få vara med på Oktoberfesten med egna öltält. Man kan boka öltälten från och med mars varje år, och det är bra att boka i god tid om man vill ha en kvällstid. Det finns både stora och små öltält, och det är smidigast att boka online i de stora tälten. Följande tält rekommenderas av Tyska Turistbyrån:

 • Datum: 21/9-6/10 2019 och 19/9-4/10 2020 samt 18/9-3/10 2021
 • Läs mer: Oktoberfest.de
 • Bra att veta: Slejfen på höger sida av kvinnornas dirndl betyder att hon är upptagen, medan slejfen till vänster betyder att hon är singel.
 • Campingplatser: Wies’n camp och Campingar i München
München Oktoberfest © DZT / Saskia Wehler

2. Cannstatter Volksfest i Stuttgart

I Stuttgart kan man istället ta del av Cannstatter Volksfest (folkfestivalen i Cannstatt) som inleds i slutet av september, och är som en “lillasyster” till Oktoberfesten i München. Festivalen bjuder bland annat på parad med hästdragna ölvagnar, familjedag med aktiviteter för barn och fyrverkerier av världsmästaren Joachim Berner, ackompanjerade av musik. För den som vill finns också möjlighet till rundvandring med guide. Här följer Tyska turistbyråns tips på öltält under festivalen, med länkar för bokning:

 • Dinkelacker Festzelt Klauss & Klauss – en av de mest kända ölsorterna i Stuttgart, med bryggeri mitt i stan
 • Wilhelmer’s Schwabenwelt – träinredning på två våningar och ölsorten Schwabenbräu, som är buteljerad i traditionell flaska med en bygel
 • Göckelesmaier – specialitet är grillkyckling, ölsorten Stuttgarter Hofbräu som serveras i detta tält var officiell leverantör för kungahuset Württemberg på 1900-talet
Stuttgart Cannstatter Wasen © Stuttgart-Marketing GmbH (SMG) / Jana Zieseniss

3. Schützenfest Hannover

I Hannover arrangeras varje år världens största skyttefestival, vilket har gjorts ända sedan år 1529. Traditionen att skjuta på papegojor är till och med ännu äldre än festivalen, och härstammar från 1400-talet. “Star Wars-paraden” är däremot ett lite nyare inslag i festligheterna.

Självklart dricker man också öl. Här är det framför allt “Lüttje Lage” som gäller – en dryck med öl och sädesbrännvin som man dricker traditionellt i två glas. En annan tradition som hör till festivalen är de fyra “bruchmeister” som utses, och som utför olika representativa uppgifter. Tips på öltält från Tyska Turistbyrån:

 • Öltältet Rundteil – i hjärta av festivalplatsen, med mottot ”något för alla och rätt sak för alla”. Reserving på info@eisermanns.de
 • Die Mühle (kvarnen) – flygeln kan ses från långt håll och här serveras också cocktails. Reservering på die-muehle@gmx.de  
 • Festhalle Marris – här öppnar borgmästaren folkfesten. Det blir festmåltid första veckan på tisdag, och hantverkardag på torsdagen. Reservering på info@marris.de
Oktoberfest i Tyskland
Oktoberfest © Getty Images

4. Freimarkt i Bremen

Bremens frimarknad är den största folkfesten i norra Tyskland, och har arrangerats regelbundet sedan år 1035 (!). Många svenska bussresearrangörer arrangerar resor hit varje år, och då kallas festivalen ofta för “Bremens Oktoberfest”.

Under sjutton dagar firas friskt i Bremen med bland annat öltält, nöjesfält och marknad med medeltida atmosfär. Här ska du inte missa paraden, som går av stapeln under festivalens andra lördag. Missa heller inte den regionala ölen Haake Beck, som för övrigt har en egen sång!

 • Datum: 18/10-3/11 2019 och 16/10-1/11 2020 samt 15/10-31/10 2021
 • Läs mer: Freimarkt.de
 • Bra att veta: ”Ischa Freimaak!” är festivalens traditionella utrop.
 • Camping: Hansecamping am Stadtwaldsee
Bremen, utsikt över torget och St. Petri katedral © DZT / Francesco Carovillano

5. Rostocker Oktoberfest

Rostocker Oktoberfest är den största Oktoberfesten (med namnet “Oktoberfest”) i norra Tyskland, och hit är det också enkelt att ta sig med TT-Lines eller Scandlines färjor från Trelleborg eller Gedser. På Rostocker Oktoberfest finns visserligen bara ett öltält, men festivalen är populär!

Årets festival är den sjätte i ordningen och man lovar att duka upp med bayerska maträtter, specialöl och levande musik. Om du vill gå “all in” kan du hyra traditionella dräkter och dirndl-klänningar på Kostuemverleih Klamoettchen. Här kan du boka plats i öltältet:

Oktoberfest i Tyskland

Har du upplevt Oktoberfest i Tyskland?

Efter att ha läst på om alla tyska fester har ett gäng festivaler seglat upp på vår bucket list! Har du upplevt Oktoberfest i Tyskland, kanske till och med i München? Eller någon annan tysk folkfest? Berätta gärna!

Oktoberfest i Tyskland

Alla foton i inlägget, förutom de som är märkta, är lånade från Pixabay

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev