Meny Stäng

Slottet Rastatt i Tyskland – barockslott från 1700-talet

Slottet Rastatt är ett mäktigt tyskt barockslott från tidigt 1700-tal. En gång i tiden uppfördes det av markgreven Ludvig Vilhelm av Baden och hans hustru Sibylla Augusta av Baden. Idag visas det för allmänheten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Slottet Rastatt

Slottet Rastatt, eller Residensslottet Rastatt som det också kallas, är en imponerande sevärdhet, tillsammans med den fascinerande slottskyrkan. I samband med att man besöker slottet kan man också besöka markgrevinnans sommarpalats, slottet Favorite, som ligger i närheten.

Slottet Rastatt i Tyskland

Slottet Rastatt ligger i staden Rastatt, i förbundslandet Baden-Württemberg i västra Tyskland.

Historien om slottet Rastatt och markgrevinnan Sibylla Augusta

Slottet Rastatt uppfördes av markgreven Ludvig Vilhelm av Baden och hans hustru Sibylla Augusta av Baden mellan åren 1700 och 1707. Som inspiration för bygget användes det franska slottet i Versailles.

Ludvig, som var militär och deltog i flera krig, gick bort 1707 och Sibylla blev därmed regent av Markgrevskapet Baden och förmyndare för efterträdaren, hennes omyndiga son Georg av Baden. Som regent ledde hon framgångsrikt återuppbyggnaden av Baden efter förstörelsen under kriget med Frankrike.

Slottet Rastatt i Tyskland

Att besöka slottet Rastatt

Slottet Rastatt visas för allmänheten och är intressant att besöka. Man kan strosa i slottsträdgården samt gå guidad tur i slottet och/eller slottskyrkan.

Parken vid Slottet Rastatt i Tyskland

Vid slottet finns också ett militärhistoriskt museum. Detta uppfattade vi kanske som mindre intressant, men det ingår i inträdesbiljetten och kan fungera som tidsfördriv en stund medan man väntar på en guidad tur.

Museet i Slottet Rastatt i Tyskland

En guidad tur i slottet Rastatt

Att gå en guidad tur i slottet Rastatt är fascinerande. Turerna ges vanligtvis på tyska, men som icke-tysktalande kan man få med sig ett skriftligt häfte på engelska som berättar om rummen.

Ett av de mest imponerande rummen i slottet är ”Förfäderssalen”. Denna sal skapades av arkitekten Domenico Egidio Rossi för att användas för hovfester och mottagningar. Här finns många utsmyckningar som förhärligar och lyfter fram markgreven Ludvig Vilhelm som härskare och krigshjälte.

Man kan också kika in i markgreveparets privata rum, som är utsmyckade och dekorerade på alla upptänkliga sätt.

Slottet Rastatt i Tyskland

Framför allt ska man inte missa att rikta blicken uppåt, mot de fantastiska taken.

WIFI.se

Slottskyrkan

Om man vill kan man också följa med på guidad tur i slottskyrkan och vi kan varmt rekommendera att göra ett besök även här. Kyrkan, som uppfördes av markgrevinnan Sibylla Augusta, är nämligen fantastisk! Utifrån kan man knappt ana att den ens existerar, men invändigt är den ett mästerverk.

Turen startar vid en trappa, som ska påminna en om Jesu lidande när han gick med korset. Trappan är en replica av ”Scala Sancta” i Lateranpalatset i Rom. Här var det förr i världen endast tillåtet att ta sig fram på sina knän.

När man sedan kikar in i kyrkan drar man efter andan. Efter att ha stått övergiven i många år är kyrkan nu varsamt renoverad så att den kan visas för allmänheten.

Förutom att kyrkan är vackert dekorerad är den utrustad med något så annorlunda som belysning inuti pelarna, vilket gör att rummet får ett speciellt ljus.

Slottskyrka
Orgel i slottskyrkan i Slottet Rastatt i Tyskland

Kyrkan är tillägnad det heliga korset, på vilket Jesus korsfästes, och i taket finns en fresk som berättar om när helgonet Helena påträffade korset under en vallfärd till Jerusalem år 324. Dessutom har även markgrevinnan själv fått en plats i fresken.

Taket i slottskyrkan i Slottet Rastatt i Tyskland

På golvet finns texten ”Bettet für die grose sunderin Augusta”, det vill säga ”Be för den stora syndaren Augusta”. Det kan kanske låta lustigt i våra öron att markgrevinnan ville kalla sig själv för syndare, men enligt vår guide var det typiskt för tiden att man skulle se sig själv som syndare.

Syndare

En promenad runt Rastatt

Efter besöket i slottet Rastatt promenerade vi runt i staden med samma namn. Här kunde vi spana in en del fler historiska byggnader såsom paviljongen Pagodenburg, som också uppfördes av Sibylla Augusta.

Pagodenburg
Rastatt i Tyskland

Vi strosade också över torget (Marktplatz) med Johannes-Nepomuk-Brunnen, Alexiusbrunnen och Sankt Alexander-kyrkan.

Vi måste säga att de centrala delarna av den här staden bjuder på mycket historia, men också trevliga kvarter. Vi stannade till vid puben Hofbrauhaus Hatz eftersom det var så fina målningar utanför.

Hofbrauhaus Hatz

Det var tidigt på dagen och inga gäster ännu, men personalen kom ut och ville att vi också skulle se den läckra inredningen med ett stort ”pelarträd” i mitten av lokalen. Det blev ingen öl för oss vid det här tillfället, men trevligt såg det ut!

Vi hittade också en riktigt läcker väggmålning, och en del fin offentlig konst. Summa summarum kan vi säga att det blev ett fint besök i Rastatt!

Muralmålning
Offentlig konst

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås flera hotell att välja på i Rastatt. Om du, liksom vi, reser med husbil, så kan du stanna vid ”Familienbad Alohra” i centrala stan. Här har en gång funnits en riktig ställplats med el och annan service. När vi var här hade ställplatsen stängt, vilket troligtvis hängde ihop med att badhuset höll stängt för en längre tid. Det gick dock bra att parkera över natten.

Ställplats i Rastatt

Mer att se och göra i närheten

När du sett slottet Rastatt och staden Rastatt vill du förstås också passa på att se sommarpalatset Favorite, som ligger strax utanför stan. Dessutom finns många andra fina slott i Baden-Württemberg såsom Mannheim och Ludwigsburg. Missa heller inte att besöka den spännande staden Baden-Baden!

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt slottet Rastatt i Tyskland?

Har du besökt slottet Rastatt? Har du varit i den här delen av Tyskland? Har du kanske ännu fler tips om vad man kan se och uppleva i närheten?

fakta om slottet Rastatt

 • Adress: Herrenstrasse 18-20,Rastatt
 • Kommun: Rastatt
 • Förbundsland: Baden-Württemberg
 • Land: Tyskland
 • Byggår: 1700-1707
 • Byggherre: Markgreven Ludvig Vilhelm av Baden-Baden.
 • Arkitekt: Domenico Egidio Rossi
 • Läs mer: Du hittar mer info på slottets webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Under högsäsonghåller slottet öppet tisdag till söndag 10-17 (2022). Övriga tider på året håller slottet öppet 10-16. Observera att slottet håller stängt på måndagar samt under jul och nyår. Slottsträdgården är öppen för allmänheten under dygnets ljusa timmar.
 • Pris: Inträde till enbart slottet kostar 8 euro/person för vuxna och 4 euro/person för personer med rätt till reducerat pris (2022). Inträde till slottet och kyrkan kostar 12 euro/person för vuxna och 6 euro/person för personer med reducerat pris (2022). Om du också vill se Favorite Palace – fråga efter en kombinationsbiljett!
 • Tillgänglighet: Slottet är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning, enligt Staatliche Schlösser und Gärten Baden-Württemberg. Militärmuseet har hiss och fällbara stolar. Käppar måste vara utrustade med gummifot.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev