Meny Stäng

Att göra i Rom – tips på sevärdheter och aktiviteter

Annons

Vad kan man göra i Rom? Italiens huvudstad är som ett levande museum för historia, men bjuder också på romantik, god mat, sport och en stor dos religion. Vi listar våra bästa tips för en semester eller weekend i Rom, och om du vill får du gärna komplettera med dina!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att göra i Rom – våra bästa tips

Det finns säkert lika många tips på saker att se och göra i Rom som det finns människor som besökt staden. Vi reste till Rom i samband med en medelhavskryssning för några år sedan, och blev positivt överraskade. Trots att Rom är en storstad med nästan 3 miljoner invånare så upplevde vi staden som genuin och mysig. Här är våra bästa tips på saker att se och göra.

Göra i Rom

1. Insup atmosfären vid Piazza Navona

Rom är en stad som bäst upptäcks till fots, genom att strosa genom mysiga gränder och över vackra torg. Torg kallas piazza på italienska, och du upptäcker snart att det finns gott om dessa. Piazza Navona är ett av de mer kända torgen, inringat av vackra byggnader.

Mitt i ligger flera fontäner, och här kan man slå sig ner en stund och insupa folklivet. Missa inte att kolla in den vackra fontänen ”Fontana dei Quattro Fiumi” (De fyra flodernas fontän), från år 1651.

Göra i Rom - uppleva Piazza Navona

2. Häng vid Spanska trappan

Spanska trappan, eller Scalinata della Santissima Trinità dei Monti som den heter på italienska, är en av de sevärdheter som brukar anses som ett ”måste” i Rom. Trappan, som stod klar år 1725, har 138 trappsteg och leder upp till kyrkan Santissima Trinitá dei Monit.

Trappan är kanske ingen fantastisk sevärdhet i sig självt, men området runt torget Piazza di Spagna är trevligt. Här hittar man bland annat många mysiga restauranger och uteserveringar. Självklart kan man passa på att besöka kyrkan också.

Göra i Rom - besöka Spanska trappan
Spanska trappan i Rom, foto: Pixabay

3. Fotografera Fontana di Trevi

Fontana di Trevi är en imponerande fontän som ligger vid Piazza di Trevi i Rom. Fontänen, som stod klar år 1762, är idag väldigt populär bland turister. Förutom att fontänen är vacker så är den känd från Fellinis film Det ljuva livet (La Dolce Vita), då Anita Ekberg passade på att ta sig ett bad här.

Idag är det strikt förbjudet att bada i fontänen. Däremot är det populärt att kasta ner ett mynt. Vad man får ut av att kasta ner sin peng är dock lite oklart. En del menar att man ska få en önskan uppfylld medan andra menar att man försäkrar sig om att få komma tillbaka till Rom. ”Alla vägar leder till Rom”, brukar det väl heta?

Vi var långt ifrån ensamma när vi var här, och det var svårt att få en lugn eller romantisk upplevelse. Om man tränger sig fram kan man däremot lyckas få ett foto på den kända fontänen.

Fontana di Trevi

4. Se Viktor Emanuel-monumentet vid Piazza venezia

Piazza Venezia är ett stort och pampigt torg mitt i hjärtat av Rom. Här ligger bland annat det pampiga Viktor Emanuel-monumentet, som uppfördes till kung Emanuel II:s ära mellan åren 1885 och 1911. Även om monumentet är pampigt så är det inte omtyckt av alla, och det har ibland kallats för saker som ”skrivmaskinen” eller ”lösgommen”.

Oavsett vad man tycker om monumentet så är detta en spännande och intensiv plats. Här ligger också palatset Palazzo Venezia, och härifrån kan man nå Roms största shoppinggata Via del Corso. Vi hittade en uteservering i närheten och pausade med en öl, medan det hektiska italienska livet pågick i bakgrunden.

Viktor Emanuel-monumentet

5. Res i tiden vid Colosseum

Man kan inte besöka Rom utan att se Colosseum. Den här amfiteatern är den största som någonsin byggts. Byggandet påbörjades år 72 efter Kristus under kejsare Vespasianus ledning, och avslutades av hans son Titus åtta år senare. När byggnadsverket stod klart var det hela 48 meter högt, 156 meter brett och 524 meter i omkrets. Sammanlagt rymdes 87 000 åskådare på läktarna. Verkligen svindlande!

Göra i Rom - besöka Colosseum

Medan man går runt här kan man försöka föreställa sig invigningsfesten, som pågick under 100 dagar år 80 efter Kristus. Vid invigningen var Colosseum klätt i marmor, läktarna var fullsatta med exalterade människor och man tror att runt 11 000 vilda djur fick sätta livet till under de underhållande ”spelen”.

Tips! När du kommer fram till Colosseum finns risk att du möts av långa ringlande köer, men misströsta inte! Leta istället upp ingången till Forum Romanum, där kön förmodligen är betydligt kortare, och köp din kombinationsbiljett där. Biljetten gäller både till Forum Romanum och Colosseum, och du kan se dem i den ordning du själv väljer.

Att besöka Colosseum

6. Känn historiens vingslag vid Forum Romanum

Att se Colosseum är fantastiskt, men vi tyckte kanske att det var snäppet ännu mer fantastiskt att promenera runt vid Forum Romanum. Det här torget var under Romartiden den centrala platser för handel, politiska möten och religiösa ceremonier. Det var helt enkelt här allting hände!

Göra i rom - besöka Forum Romanum

Idag ligger många av byggnaderna i ruiner, men imponerande mycket finns kvar i form av kolonner och delar av tempel och triumfbågar. Här finns till exempel sevärdheter som Septimus Severusbågen, Saturnustemplet och Castor och Pollux tempel.

Vi rekommenderar att promenera runt i lugn och ro och försöka föreställa sig hur pampiga dessa byggnader måste ha varit en gång. Om du inte går med guide kan det vara bra att läsa på lite innan. Det är svindlande att föreställa sig vad som utspelat sig här för 2000 år sedan och genom tiderna sedan dess.

Colosseum

7. Beundra Pantheon

Pantheon ligger vid Piazza della Rotonda och är ett tempel som från början tillägnades antikens alla gudar. Byggnaden användes senare som minnestempel över Italiens stora män, och därefter som kyrka. Templet är ett av antikens bäst bevarade byggnader med mäktiga pelare och ett stort kupoltak som släpper in solljus i templet.

Göra i Rom - se Pantheon
Pantheon i Rom, foto: Pixabay

8. Gå en guidad tur i Vatikanstaten

Vatikanstaten är en självständigt stat, som ligger totalt innesluten av staden Rom. Staten kan skryta med att vara världens minsta land, både sett till befolkning och till yta. Upprättandet av Vatikanstaten skedde 1929 för att göra den romersk-katolska kyrkan oberoende i förhållande till den italienska staten.

Göra i Rom - gå en guidad tur i Vatikanstaten

Det är väldigt intressant att gå en guidad tur i Vatikanstaten, där man bland annat kan se Sixtinska kapellet och Vatikanmuseerna som är fyllda med fantastiska fresker, gobelänger och statyer. Här ligger också den imponerande Petersplatsen och den omtalade Peterskyrkan.

Tips! Eftersom Vatikanstaten är världens minsta land, och eftersom många människor vill göra ett besök här, kan köerna bli väldigt långa. Det bästa sättet att slippa köa är att köpa biljetter online i förväg.

Vatikanen

9. Fascineras över Peterskyrkan

Den allra viktigaste sevärdheten i Vatikanstaten är Peterskyrkan. Kyrkan, som är katolicismens viktigaste kyrka, är uppkallad efter aposteln Petrus som led martyrdöden runt år 64 efter Kristus. Petrus tros ha blivit begravd på denna plats och via kyrkan ska man ha direkt kontakt med Petrus grav.

Kyrkan är vacker invändigt och väl värd ett besök på grund av alla fantastiska utsmyckningar och målningar. Bland annat är det kända konstnärer som Michelangelo och Rafael som bidragit till kyrkans prakt.

Peterskyrkan

10. Upplev en fotbollsmatch i Estadio Olimpíco

Många stora fotbollsmatcher genom åren har utspelats på Estadio Olimpíco, Roms Olympastadion, i Rom. Här har man kunnat se en lång rad kända fotbollsspelare som till exempel Francesco Totti, ”prinsen av Rom”, som spelade för klubben Roma fram till 2017.

Att se fotboll i Italien måste vara en speciell upplevelse, och det känns knappt som att man behöver vara fotbollsintresserad för att uppskatta en match här. I Italien begränsas inte fotbollen till arenan, utan är en fest som sprider sig ut på gatorna.

Vi hade inte bokat in någon match under våra dagar i Rom, men om du vill ha den här upplevelsen kan det vara enklast att boka en komplett fotbollsresa, och sedan kombinera med stadens alla sevärdheter. Läs gärna mer om Fotbollsresor Roma.

Fotboll
Besökare på fotbollsmatch, foto: Pixabay

11. Ät en pizza i en mysig gränd

En av de bästa sakerna att göra i Rom är helt klart att smyga in i en mysig gränd och beställa en pizza. Vi minns inte om pizzan vi åt var godare än någon annanstans, men stämningen var perfekt. Om du gillar god mat kan du förstås också njuta av pasta och olika italienska delikatesser.

Göra i Rom - äta pizza

12. Njut av italiensk glass

Italienarna kan det här med glass. Det finns massor av glassbarer runt om i Rom där du kan prova smaker som limone (citron), nocciola (hasselnötter) eller amarena (körsbär). Glass heter ”gelato” på italienska, vilket för övrigt både kan syfta på glass i allmänhet och en speciell typ av glass, som tillverkas av mjölk istället för av grädde.

Glass
Glass, foto: Pixabay

Mer att göra i Rom för dig som gillar historia

Gillar du historia? Hela Rom är som ett historiskt utomhusmuseum och sevärdheterna tar aldrig slut. Här är fler tips på saker att se och göra i Rom, som vi inte hann med vid vårt besök. Dessa platser står på vår bucketlist!

 • Hop-on Hop-off buss med ljudguide
 • Lateranbasilikan, kristendomens äldsta kyrka, Piazza di S. Giovanni in Laterano
 • Santa Maria Maggiore, fornkristen basilika som grundades år 432, Piazza di S. Maria Maggiore
 • Basilikan San Climente, kyrka från år 1108, Via Labicana 95
 • Villa Farnesina, stor renässansvilla från 1500-talet, Via della Lungara 230
 • Piazza del Popolo, torg med Flaminioobelisken, från 1200-talet före Kristus
 • Konstantinbågen, triumfbåge uppförd år 315, Via di San Gregorio
 • Ponte Sant’Angelo, bro över Tibern som uppfördes åren 133-134 av kejsar Hadrianus
 • Ruinerna Termas de Caracalla, ”Caracallas termer” är ett antikt badhus i södra Rom, Viale delle Terme di Caracalla
 • Palatinen, en av Roms sju kullar, med ruiner och utsikt
 • Castel Sant’Angelo, ”Änglaborgen” är en befäst borg, Lungotevere Castello
 • Capuchin Crypt, krypta under Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, Via Vittorio Veneto 27
 • Quirinalpalatset, det officiella residenset för Italiens president från år 1673, Piazza del Quirinale
Göra i Rom

Mer att göra i Rom för dig som gillar kultur

Du som gillar kultur hittar också mycket mer att göra i Rom. Det finns bland annat gott om konstmuseum. Dessutom finns det förstås många områden där man kan stifta närmare bekantskap med hantverk och italiensk matkultur.

 • MACRO, Museum of Contemporary Art, Via Nizza 138
 • MAXXI Museum för samtida konst, Via Guido Reni 4A
 • Galleria Borghese, konstmuseum i Villa Borghese, Piazzale Scipione Borghese 5
 • Stadsdelen Travestere, konstnärskvarter med gränder och uteserveringar
 • Via Margutta, trång gata med restauranger, hantverk och konst
 • Campo de’ Fiori, torg där du bland annat hittar en matmarknad
Piazza

Mer att göra i Rom med barn

Reser du till Rom med barn? Utöver all spännande historia som ni till exempel hittar vid Colosseum och Forum Romanum, så finns det också många aktiviteter som passar extra bra för barn. Här är några tips på saker att göra med barn i Italiens huvudstad:

 • Explora, museum för barn med möjlighet att experimentera, Via Flaminia 82
 • Time Elevator, virtuell tidsresa genom historien, Via dei SS Apostoli 20
 • Il Bioparco, zoo med många olika vilda djur, Piazzale del Giardino Zoologico 1
 • Villa Borghese, park i norra Rom där det till exempel finns minitåg och barnaktiviteter, Piazzale Napoleone I
 • Roms kryptor och katakomber, som Catacombe di San Callisto (Sankt Calixtus katakomber) och Catacombe di San Sebastiano
 • Lido di Ostia, strand utanför Rom där man kan sola och bada
Levande staty Rom
Anden i flaskan som levande staty i Rom

Var kan man bo i Rom?

Var kan man bo då? Vi bodde på det supermysiga lilla hotellet Room91, som Peter hittade på nätet och som hade fått bra recensioner. Efter vårt besök kan vi också varmt rekommendera detta lilla guldkorn. Hotellet ligger på Via Ottaviano 91, en livlig gata med butiker och T-bana, med bara några minuters promenad till Vatikanstaten. Härifrån är det också gångavstånd till många andra sevärdheter, liksom till den trevliga stadsdelen Travestere.

Mer att se och göra i Italien

Det finns förstås många utflykter att göra runt om i Italien. Nedan hittar du massor av reportage med tips och inspiration.

Se Rom gratis!

Gästskribent: Charlotta Rönn Storstad innebär inte per automatik stort hål i kassan­ – inte i Rom….

LÄS MER
Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Rom?

Har du fler tips på saker att göra i Rom? Berätta gärna!

Fakta om Rom – den eviga staden

 • Land: Italien
 • Region: Lazio
 • Flod: Tibern
 • Grundad: 753 före Kristus
 • Folkmängd: 2,8 miljoner (2018)
 • Skyddshelgon: Petrus och Paulus
 • Områden: Centro Storico, Tridente, Trevi, Quirinalen, Celio, Esquilino, Monti, Prati, Testaccio, Travestere

Bra att veta

 • Språk: Italienska (många inom service och turism pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Billigare än Stockholm. Enligt Forex storstadsindex (hösten 2019) har Rom ett index på 72, jämfört med Stockholms 100.
 • Eluttag: Passar ibland för svenska kontakter, och ibland inte. Adapter finns ofta att låna på större hotell, eller att köpa i butik.
 • Klädsel: Om du vill besöka kyrkor kan du som kvinna behöva täcka axlar och knän.

Shopping i Rom

 • Via del Corso är Roms största shoppinggata, med både kedjor och mindre butiker
 • Via Cola di Rienzo är ytterligare en shoppinggata
 • Via Nazionale är en shoppinggata som startar vid torget Piazza Repubblica

restauranger i Rom

 • La Pergola, Via Alberto Cadlolo 101, är Roms enda restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden. Måste bokas flera månader i förväg.
 • Il Pagliaccio, Via dei Banchi Vecchi 129 a, har två stjärnor i Michelinguiden och serverar innovativa rätter.
 • Aroma, Via Labicana 125, har en stjärna i Michelinguiden, ligger i närheten av Colosseum.
 • Eataly, Piazzale 12 Ottobre 1492, är ett matkomplex med restauranger och matbutiker.

Boende i Rom

 • Room91 är ett litet, personligt och modernt hotell, som ligger nära Vatikanstaten
 • Fler hotell i Rom hittar du till exempel på Booking.com eller Hotels.com

Roms historia

Grundande: Enligt legenden grundades Rom den 21 april år 753 före Kristus. Staden grundades på sju kullar, vid floden Tibern av Romulus, den ena av bröderna Romulus och Remus.

Kungariket Rom: Det antika Rom var under hundratals år huvudstad i kungariket Rom, och den viktigaste staden i Västvärlden.

Kristendomen: Rom blev tidigt centrum för kristendomen, vilket bland annat beror på att apostlarna Petrus och Paulus anses ha blivit begravda och avrättade här.

Konstantin den store: Efter att Konstantin den store vunnit en seger år 312 efter Kristus betonades kristendomen ännu mer. Bland annat byggdes Lateranbasilikan och Peterskyrkan.

Delning i Västrom och Östrom: Konstantin den store flyttade sitt residens till Konstantinopel år 330, och år 395 delades riket i Västrom och Östrom. Efter det minskade Roms inflytande.

Plundring år 410: När visigoterna plundrade Rom år 410 blev detta ett hårt slag, eftersom Rom ansetts som ”oövervinnerligt”.

Kyrkostaten: När Rom tappade politisk kraft fick påven allt större betydelse. Rom bleb huvudstad i den nya ”Kyrkostaten” år 756.

Upprepade angrepp: Staden drabbades av upprepade angrepp av saracenerna och normanderna.

Uppgång på 1300-talet: Rom upplevde en ny uppgång på 1300-talet, och man byggde bland annat nya kyrkor. Till exempel ersattes den gamla Peterskyrkan av en ny.

Plundring år 1527: På 1500-talet utsattes staden av en ny plundring, denna gång av Karl V, vilket kallats ”Roms skövling” (Sacci di Roma).

Svårigheter för Kyrkostaten: Napoleon I:s trupper ockuperade Kyrkostaten och höll påven Pius VII fången 1809-1814. Kyrkostaten återupprättades 1815, men upplöstes när Italien blev enat år 1870.

Huvudstad i Italien: Rom blev huvudstad i Italien, och förhållandet mellan Italien och påven blev ”ansträngt”. År 1929 bildades Vatikanstaten.

Andra världskriget: Rom klarade sig från kriget utan skador, trots att Italien deltog.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev