Meny Stäng

Se Rom gratis!

Annons

Gästskribent: Charlotta Rönn

Storstad innebär inte per automatik stort hål i kassan­ – inte i Rom. Visst det kostar att bo och äta men mycket är gratis i Rom och man hinner uppleva mycket på en helg.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det ska sägas från början – en weekend är för kort för att se hela Rom men med lite tur hinner man med det viktigaste framförallt om man väljer att åka off-season och slipper timslånga köer. Stan är idealisk att uppleva off-season, även i november och december kan man sitta ute och ta en kaffe i gassande sol!

Amfiteatern Colosseum

Det som gör Rom så speciellt är känslan av tidskapsel, 3 000 års historia överrumplar besökaren överallt. Man passerar ruiner mitt bland dagens myllrande trafik. Roms blodiga gladiatorscen Colosseum är en gigantisk ruin man kan studera på nära håll även om man vill slippa inträde.

På vägen dit passerar man den ikoniska marmorbyggnaden Viktor Emanuel-monumentet från slutet av 1800-talet som i folkmun kallas ”bröllopstårtan” eller ”skrivmaskinen” och precis innan Colosseum skymtar man också antikens Forum.

Piazzor för span

Rom är känd för sina fantastiska torg som Campo di Fiori och Piazza Navona med teatralisk inramning och väldiga fontäner. Det kan man njuta av helt gratis. En espresso kostar några tior men är väl värt för att avslappnat kunna njuta av folklivet på Piazza Navona!

På Piazza de Pietra kan man beundra 15 m höga kolonner som var en del av Hadrianus tempel från 145 e Kr. Piazza di Spagna är ett selfie-måste tack vare den vackra Spanska Trappan. Den ligger omgiven av stans berömda affärsgator om man vill öppna plånboken. Ett annat klassiskt selfie-måste är Fontana di Trevi på Piazza di Trevi, men att bada som Anita Ekberg bör man undvika för att slippa dryga böter… inget ”La Dolce Vita”, alltså!

Spanska Trappan är en av Roms selfie- platser men man får inte längre sitta på trappan. Foto: Charlotta Rönn

Katolikernas mecka

Check på ytterligare en stat får den som besöker Peterskyrkan i Vatikanstaten. Sixtinska kapellet kostar att besöka och ger nackspärr när man ska kolla på Michelangelos mästerliga takmålningar men hans verk som marmorstatyn Pietà finns alldeles gratis att se i Peterskyrkan. Den är en av världens största kyrkor som lär rymma 60 000 människor.

Många katoliker vallfärdar hit så säkerhetskontrollen av väskor kan ta tid men löper smidigt under lågsäsong. Väl inne i kyrkan, missa inte trappan ner till kryptan där påvar och vår egen drottning Kristina är begraven.

Efter att ha fått andlig spis så är kroppslig spis nödvändig. Skippa turistställena längs huvudgatorna och leta upp Via dei Penitenzieri 16. På Bar de’ Penitenzieri dricker man kaffe och äter en macka på stående fot (billigare) tillsammans med folk som jobbar i kvarteret.

Gudarnas tempel

Pantheon, templet till alla gudar är ett underverk av romersk byggnadskonst. Pantheon från 125 f Kr, är idag stans mest kompletta byggnad från romartiden. Det är värt en titt även om det sedan medeltiden är en kyrka. Det är gratis inträde och ligger mitt i stan vid Piazza della Rotonda som är ett av stans charmigaste torg.

En Aperol Spritz med Pantheon som utsikt är läckert men dyrt. Foto: Charlotta Rönn

Bli romare i Trastevere

Den som vill hålla igen på budgeten och uppleva mer genuint romarliv bor med fördel i den gamla arbetarstadsdelen Trastevere. Bor man nära floden Tibern är det bara en kort promenad över bron till turistområdena.

Trastevere har många restauranger, barer och ett livligt nattliv som lockar turister men här finns också smågator med charmiga hål-i-väggen ställen. De kan vara mycket prisvärda, exempelvis en liten bar vid Piazza G Belli bjuder på prosecco för en tredjedel av vad den kostar på en bar med utsikt över Pantheon. På köpet kan man tjuvlyssna på ”lokalisarnas” diskussioner.

Vardagslivet kommer turisten nära i Trastevere. Foto: Charlotta Rönn

Översta bilden i artikeln: Piazza Navona är ett av Roms många vackra torg. Foto: Charlotta Rönn

Charlotta Rönn
Sverige

Charlotta Rönn

Charlotta arbetar som frilansjournalist och fotograf. Hon började som journalist på 80-talet och har bl a varit reseredaktör på tidningarna Amelia och Tara. Resor är hennes stora passion. Hon har besökt 80 länder och alla kontinenter – människor, natur och äventyr finns alltid runt hörnet…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev