Meny Stäng

Förberedelser för båtluff – ett äventyr på Filippinerna

Vi förbereder oss just nu, som en del av er vet, för båtluff bland öarna på Filippinerna. Detta kommer bli ett riktigt äventyr! Men hur går det då?

Lång planering för båtluff på Filippinerna

Det var i somras, när vi träffade våra vänner Micke och Julia i Göteborg, som idén om att båtluffa i Filippinerna dök upp. Vi började egentligen prata om en helt annan sak – ett skrivprojekt som vi kommer berätta mer om senare – och i samband med det tänkte vi att det vore både praktiskt och roligt att kunna hänga med varandra under en längre tid. Och varför göra det i Sverige när man skulle kunna göra det på ett mer spännande ställe?

Micke och Julia har en speciell relation till Malapascua på Filippinerna, eftersom de fastnade här under pandemin och då lärde känna en filippinsk familj. Familjen har en stor båt, och Micke och Julia bestämde sig för att fråga om det skulle vara möjligt att ge oss ut på en längre båtluff med den …

Vi träffade Micke och Julia i Göteborg i somras

Båten Dotche

Familjens båt heter Dotche, vilket är en sammansättning av namnen Hildo och Mitche, det vill säga mamman och pappan i familjen. Båten var stor redan innan, men efter att vi frågade om båtluffen i somras har de både byggt om och byggt ut den, och det rejält. Den ”nya” båten var klar lagom tills vi kom till Malapascua, och vi fick chansen att hänga med på premiärturen, med hela familjen och en helgrillad gris.

Dotche bakom en mindre båt, som Micke och Julia byggde när de var här under pandemin. Den enda båten på ön med blommor!

Själva båten är alltså i stort sett redo, som båt betraktat. Däremot återstår fortfarande en del fixande för att vi ska kunna spendera en längre tid ombord. Till exempel behövs kök och toalett, sovplatser och möjligheter att ladda datorer, telefoner och annan teknisk utrustning.

Full aktivitet med förberedelser ombord på Dotche

Förberedelser för att komma iväg på båtluffen

Förberedelserna är i full gång. Sa vi att själva båten är helt klar? Ja, egentligen, men motorn började läcka olja, så denna behövde bytas …

Kapten Hildo och Micke bredvid den utplockade motorn, foto: Julia

Micke och Julia har också skaffat en stor solpanel med ett batteri, som vi ska använda för att kunna ladda all teknisk utrustning som vi har med oss.

Micke packar upp solpanelen, foto: Julia
Hildem, som också kommer kommer vara med på resan, och Micke vid solpanelen, foto: Julia
Micke testar solpanel och batteri, foto: Julia

Sedan är det ju allt annat som vi kan behöva under resan. Tält och madrasser för att kunna sova, köksutrustning, mat … Vi kommer på nya saker hela tiden och har en lång lista på grejor som måste införskaffas och fixas.

Att fixa saker här på ön är heller inte alltid enkelt, eftersom det bara finns små butiker med ett väldigt begränsat utbud. Någon dag behöver vi ta oss över till den större ön Cebu för att handla på oss sånt som vi behöver och som inte finns här på Malapascua.

Helena och Gilsam, från den filippinska familjen, vid tälten. Foto: Julia

Missa inte att följa äventyret!

Det dröjer lite till innan vi kommer iväg. Först måste vi bli klara med alla förberedelser, och dessutom behöver vi invänta att vädret blir lite stabilare. Men, nu är det verkligen på gång!

När vi väl kommer iväg är planen att ta oss till olika öar och platser i den här delen av Filippinerna. Missa inte att följa äventyret! Vi kommer rapportera kontinuerligt här på freedomtravel.se (prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev) och på Instagram, där vi heter @freedomtravelnews.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev