Meny Stäng

Fakta om Filippinerna – 30 saker du (kanske) inte visste

Fakta om Filippinerna! Över 8 miljoner turister besöker årligen det här härliga landet, och vi tillhör just nu denna stora grupp. Inför resan läste vi på och samlade ihop en del fakta.

Filippinerna är världens största exportör av kokosnötter, är hem för jättemusslor, har världens mest färggranna kollektivtrafik och är till 90 procent kristet (katolskt). Här hittar du grottor, vattenfall, regnskogar, exotiska djur och drömlika stränder.

Innehållsförteckning

Fakta om Filippinerna

Filippinernas grannar är Stilla havet i öster, Papua Nya Guinea och Indonesien i söder, Malaysia och Vietnam i väst samt Kina, Taiwan, Sydkorea och Japan i norr. Det är tropiskt klimat på Filippinerna med hög luftfuktighet och en temperatur som ofta ligger på runt 30 grader.

 • Mars – maj är varmast
 • November – februari är kyligast
 • Juni – oktober är det regnperiod
Fakta om Filippinerna

1. Risfälten i Cordilleras är ett Unesco världsarv

Risterrasserna i Cordilleras är ett världsarv som utgörs av fyra högt belägna områden med risfält, i Banaue, Mayoyao, Kiangan och Hungduan. Risfälten Banaue i Luzon klamrar sig fast vid vulkanen, vilket bjuder på en storslagen vy av gröna trappor fulla med risplantor.

Risterrassernas ålder sträcker sig till uppemot 2000 år. Vid foten lever stamfolket Ifugao, vars medicinmän erbjuder healing. Den administrativa regionen Cordillera är för övrigt den minst befolkade i Filippinerna.

2. Filippinska skärgården består av 7641 öar

Filippinernas öar kan delas in i tre delar: Luzon, Visayas och Mindanao. Öriket består av 7641 öar varav bara 2000 är bebodda! Detta betyder att de omgivande vattnen i Sydkinesiska havet, Filippinska havet, Suluhavet, Celebeshavet och Luzonsundet är hem för massor av små öde öar. Många av öarna går inte ens att spåra på globala kartor, och enligt vissa kan det ta mer än 20 år att hinna upptäcka alla.

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

3. Karaoke är en nationell livsstil

Karaoke betraktas som en social aktivitet och utgör en integrerad del av lokalbefolkningens dagliga liv. Du kan hitta karaokemaskiner även i de mest avlägsna landsbygdsområdena i landet.

99 av 100 sjunger falskt men det är inte grejen för det är kul att sjunga. Du hittar en grupp ungdomar på lunch som sjunger varsin sång bara för att det är kul. Det kan också vara kokerskan på ett litet ställe där hon sjunger med mick medans hon lagar mat. Karaokemaskinerna har flera stora basar och hur mycket kraft som helst och de drar på ordentligt i alla tider på dygnet, även 06 00 på morgonen. Det är en livsstil.

Även om den första karaokemaskinen byggdes av en japansk musiker, patenterades den av Roberto del Rosario, en filippinsk uppfinnare redan 1975. Ända sedan dess har denna tradition varit en viktig del av den filippinska livsstilen.

Nyhetsbrev
Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

4. Filippinerna har sitt namn från kung Filip II och upptäcktes av Ferdinand Magellans

Ön Cebu har flera historiska sevärdheter och en av dessa är Magellans kors, som vittnar om den portugisiske sjöfararen som på 1500-talet ”upptäckte” Filippinerna. På hans order satte hans besättning upp detta monument som blivit ett av Filippinernas mest kända landmärken.

Det råder vissa tvivel om hur korset faktiskt kom dit, eftersom källor säger att Magellan först var tvungen att övertyga befolkningen, inklusive dåvarande kungen och drottningen, om att kristendomen var den rätta religionen, innan han kunde sätta upp det.

Filippinernas öar upptäcktes av den portugisiske upptäcktsresanden Ferdinand Magellan som seglade på uppdrag av Spanien. Han hittade öarna och gjorde anspråk på dem i Spaniens namn. Landet har alltså fått sitt namn från kung Filip II av Spanien.

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

5. Ön Camiguin har fler vulkaner än städer

Camiguin är en ö-provins i Filippinerna som har fler vulkaner än städer. Regionen har 7 vulkaner, men bara 5 städer. Camiguin är bara 225 km lång och 136 km bred, men det är den enda ön på planeten med fler vulkaner än städer.

Man behöver som tur är inte vara orolig eftersom vulkanerna har varit vilande sedan 1950-talet. Dess bubblande varma källor, vita sandstränder och vänliga lokalbefolkning gör regionen till en populär plats för turister.

6. Den världsberömda boxaren Manny Pacquiao är idol på Filippinerna

Boxning är en av Filippinernas stora passioner och är en älskad sport i hela landet. Världsmästaren Manny Pacquiao är infödd i Filippinerna och folket i landet avgudar Manny, eller ”PacMan” som han kallas. När han har en boxningskamp, sägs det att brottsfrekvensen på gatorna i Metro Manila sjunker till noll!

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

7. Matkulturen i Filippinerna är varierad

Filippinsk mat inkluderar ofta ris eller nudlar, och äts vanligen med sked och gaffel, eller eventuellt med händerna. Här kommer några specialiteter från Filippinerna:

 • Pandesal – Ett morgonbröd som många stadsbor unnar sig på stående fot på väg till arbetet. Finns att köpa på bagerier.
 • Pancit – En måltid som äts vid högtider och innebär kokta nudlar blandade med grönsaker och griskött.
 • Adobo – Filippinernas nationalrätt är en gryta med fläsk eller kyckling i sojasås, lagerblad, vitlök, svartpepparkorn och pressad vitlök. Adobo är ett spanskt ord för krydda eller sås.
 • Lechon – En hel grillad gris. Anses som en fin maträtt och kan även beställas i mindre format om du bara vill ha en del av grisen.
 • Lumpia – Vårrullar med kött och grönsaker. Äts med en sötsur sås.
 • Halo-Halo – En populär efterrätt som bland annat kan innehålla röda bönor, frukt, gelé och glass.
Smårätter från Filippinerna

8. Jeepneys är ett populärt fordon på Filippinerna

Jeepneys är en form av minibuss som ser ut som en längre jeep, plockar upp flera passagerare och kör förutbestämda rutter. Jeepneys är ett billigt dagligt transportsätt för människor runt om i landet.

Det som är intressant är att dessa jeepneys tillverkades av alla arméjeepar som den amerikanska militären lämnade efter andra världskriget. Med utgångspunkt i militärfordonen har man sedan utvecklat kreativa och färgglada transportfordon, som idag är en ikonisk symbol för Filippinerna. Varje fordon tar runt 20 passagerare, och som en uppskattning sägs det att bara i huvudstaden Manila kör över 55 000 jeepneys dagligen.

9. Yo-Yo uppfanns av en filippinsk affärsman

Vad du kanske inte vet är att jojon är en mycket gammal leksak, med historia från 400-talet före Kristus. En person som är känd i samband med leksaken är den filippinske affärsmannen Pedro Edralin Flores, som patenterade leksaken i USA. Namnet yoyo sägs enligt vissa källor komma från det filippinska språket tagalog, med betydelsen ”kom tillbaka”.

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

10. Metro Manila inkluderar 16 städer

Metro Manila (huvudstadsregionen) inkluderar Manila samt 15 andra mindre städer och en kommun. Till skillnad från andra regioner i Filippinerna så delas inte Metro Manila in i provinser, utan i fyra distrikt.

11. Puerto Princesa är en lång farbar underjordisk flod

På ön Palawan finns många grottor och underjordiska floder där man kan åka in med båt. En av de mest åtråvärda finns i Puerto Princesa Subterranean River National Park. Den underjordiska floden skapades för miljoner år sedan och sträckte sig 8,2 km under bergen. Det är den näst längsta farbara underjordiska floden i världen, den har sedan dess blivit ett Unesco världsarv och har listats som ett av naturens sju underverk.

12. Jul på Filippinerna börjar i september

Folket i Filippinerna firar julen inte bara som en dag utan som en semesterperiod som börjar så tidigt som i september! Julen är den längsta högtiden i Filippinerna och många älskar att förbereda i god tid. Bland annat hålls en mässa, som kallas Simbang Gabi, nio nätter i sträck.

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

13. Mt. Pinatubos är det näst största vulkanutbrottet under 1900-talets historia

Filippinerna har varit platsen för världens största vulkanutbrott, som ägde rum under de senaste 50 åren. Det hemska utbrottet av Mount Pinatubo skedde den 15 juni 1991, och släppte ut ton av vulkanisk aska över Indiska oceanen.

Som ett resultat av vulkanutbrottet blev över 20 000 människor tvungna att evakueras och molnen av gaser som släpptes ut av vulkanen orsakade en global nedkylning med 0,5 grader. Katastrofen dödade 800 människor och över 10 000 personer blev hemlösa. Detta gör det verkligen till ett av de värsta kapitlen i landets historia.

14. Folket i Filippinerna anses vara några av de mest artiga i världen

Invånarna på Filippinerna är varma, ofta med ett fantastiskt sinne för humor. Filippinerna skrattar väldigt ofta åt sig själva och alltid leende. Du kan alltid få hjälp på Filippinerna utan att de försöker få pengar. Det är också tradition att respektera äldre och att uttrycka sig med ett visst mått av artighet. På Filippinerna kan vuxna besökare hälsas som fru eller herr och på språket tagalog används artighetsfrasen ”kuyas” (äldre bror) för en man äldre än den som tilltalar eller ”ates” (äldre syster) för en kvinna äldre än den som tilltalar.

15. Filippinerna har några av världens största köpcentra

Folket i Filippinerna gillar shopping, vilket märks på alla enorma gallerior. Flera av landets gallerior kommer med på listor över världens stösta shoppingcentrum. De fem största galleriorna i landet är SM Seaside City Cebu, SM City North, SM Megamall, SM Mall of Asia och SM City Cebu.

SM city i Cebu

16. Det näst äldsta basketförbundet i världen är Philippines Basketball Association

Det är förvånande att veta att den professionella basketligan, Philippines Basketball Association, startades efter NBA, National Basketball Association of North America, och det råkar vara det näst äldsta basketförbundet i hela världen! Folket i Filippinerna älskar basket, så mycket att du kan upptäcka provisoriska basketkorgar även i de mest avlägsna områdena i landet. Finns det en liten by med en färggrann skola i alla pastellfärger, så finns det en basketplan.

Filippinerna har det välkända Guinness världsrekord för den längsta basketmatchen någonsin! I mars 2014 hölls ett välgörenhetsevenemang för basket som spelades under otroliga 120 timmar och 1 minut och 7 sekunder.

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

17. Maträtten balut innehåller ankfoster

Balut är en otroligt populär maträtt som består av ett olika antal dagar gammalt ankfoster i ett ägg. Maträtten är mest känd i Kina och Sydostasien och säljs till ungefär samma pris som en varmkorv. I ett 16 dagar gammalt ägg är inte fostret lika utvecklat som i ett 18 dagars ägg men båda versionerna är mycket vanliga.

18. Filippinerna har den femte största katolska befolkningen i världen och den enda i Asien

Filippinerna har den femte största befolkningen av katoliker i världen, strax efter Brasilien och Mexiko. Med runt 80-90 procent av deras befolkning som är romersk-katolska, är denna religion djupt rotad i vardagen för vanliga människor i landet. Religionen har bland annat påverkat så att skilsmässa och abort är olagligt, även om dessa frågor diskuteras.

19. Det finns minst 170 språk i landet och flera ord från spanskan

Det finns minst 170 talade språk i Filippinerna såsom främst tagalog, men också exempelvis cebuano, ilocano, hiligaynon och hicolano. Du kommer dock inte ha några problem att bli förstådd eftersom mer än 52 miljoner människor också talar engelska, vilket gör landet till den femte största engelsktalande nationen i världen.

Eftersom Filippinerna var under spanskt styre i över 300 år, kommer många av de tagalogord som används idag faktiskt från det spanska språket. Det uppskattas att cirka 20 procent av tagalogorden är spanska. Några exempel är gwapo (snygg), kwento (berättelse), pamilya (familj) och sapatos (skor).

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

20. Nationalfågeln är den apätande örnen

Den filippinska örnen är också, helt orättvist, känd som den apätande örnen. Fågeln äter, trots namnet, inte apor, men dess bytesdjur är inte direkt obetydliga i storlek – grisar, ormar och fladdermöss. Med ett vingspann på cirka två meter är det inte svårt att se hur den klarar detta.

Den anses också vara en av de mest sällsynta och mäktigaste fåglarna i världen och om man dödar en riskerar man ett långt fängelsestraff.

Bird king som är den tredje största örnen i världen

21. Stavelseupprepning är vanligt – som exempelvis halo-halo

Att upprepa stavelser i ett ord är vanligt. Exempel är den filippinska rätten kare-kare eller efterrätten halo-halo. Andra exempel inkluderar Iloilo (en stad), maya-maya (en fisk) och Yen-Yen (ett smeknamn).

Populära efterrätten halo-halo

22. Det är fest och festivaler i varje stad

Filippinerna har arrangerat festivaler i århundraden. Filippinerna har risfestival, blomsterfestival, maskfestival, jättefestivaler och till och med lechon-festivalen (festival med rostad spädgris). Stora festivaler i landet inkluderar Sinulog och Ati-Atihan-festivalen.

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

23. Restaurangkedjan Jollibee är Filippinernas Mcdonalds

Jollibee är en filippinsk snabbmatskedja, som är känd och älskad i hela landet. Det började som en glassbar 1975, öppnad av filippinaren Tony Tran i Quezon City (i Metro Manila). Baren utvecklades sedan till en snabbmatsrestaurang med korv, hamburgare och specialiteter som Amazing Aloha Burger (med bacon och ananas) och tonfiskpaj.

Jollibee är så populär på Filippinerna att den har överträffat McDonald’s i popularitet, men den finns också i övriga Asien, Nordamerika, Mellanöstern och Europa.

Trehjulingen (tricycle) är det populäraste sättet att ta sig runt i små städer och på landsbygden i Filippinerna, där vägarna är mycket snävare än i storstäderna. Filippinska trehjulingar är motorcyklar med en sidovagn fäst vid dem för att transportera passagerare. Trehjulingarnas motorer sträcker sig från cirka 50 till 125cc, så när man närmar sig en brant stigning kan man behöva gå ut för att minska vikten.

Den filippinska trehjulingen började dyka upp efter andra världskriget och kommer troligen från militära rester, denna gång av den kejserliga japanska armén som använde motorcykeln Rikuo Type 97. Idag hittar du dem i massor av härliga färger.

25. Ön Siargao är känd bland surfare

Ön Siargao är känd för sina fenomenala surfar-vatten och du kan förvänta dig megavågor på öns kustremsa. Cloud 9 är stranden att åka till där vågtopparna är flera meter höga. Varje höst under september-oktober hålls en av världens största surftävlingar här – Cloud Nine Surfing Cup.

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

26. Cirka 400 miljoner textmeddelanden utbyts dagligen

Människorna i Filippinerna är sociala och försöker alltid ha kontakt med viktiga människor i sina liv. Denna vana har fått landets årliga sms-antal att stiga till hela 142 miljarder. En daglig summa av meddelanden som skickas av folket uppgår till cirka 400 miljoner!

Filippinerna är så entusiastiska över sin Instagram och Facebook att de rankades som de högsta selfietagarna i världen av Time Magazine! I den här studien kröntes Makati City (Manila) till världens selfiehuvudstad, med 258 selfies tagna per 100 000 personer. Längre ner på listan är Cebu City rankad på 9:e plats följt av Quezon (även i Manila) på plats 59 och Iloilo City på plats 72.

27. Den filippinska flaggan indikerar ”i krig” eller ”i fred”

Den filippinska flaggan är den enda i världen som kan avgöra om landet är i fred eller krig, beroende på hur den flaggas.

Flaggan består av en vit triangel med en sol omgiven av tre gyllene stjärnor som representerar de tre ögrupperna: Luzon i norr, Panay i mitten och Mindanao i söder. Dessa sägs vara landets ”huvudstadsöar” där den spanska revolutionen startade. Filippinernas flagga har också en remsa av rött och blått:

 • När landet är i fred vajas flaggan med blått på toppen.
 • Vid krig är det omvänt med rött på toppen (se bilden nedan).

Den filippinska flaggan avtäcktes första gången 1898 efter general Emilio Aguinaldos återkomst från exil i Hong Kong. Den ursprungliga flaggan visas nu på Emilio F. Aguinaldo-museet i Baguio City.

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

28. Bangka är en typisk båt på Filippinerna

Om du beger dig till stränderna i Filippinerna och reser runt på dess underbara öar, kommer du garanterat att se massor av bangkabåtar. Båttypen används inte bara på Filippinerna utan också på Nya Zeeland (kallad waka ama), på Hawaii (kallad wa’a)  och i Indonesien (kallas jukung ).

En bangka är som en kanot, stödd av två stödben gjorda av bambu (kallad Tarak) på varje sida, som fungerar som stabilisator för fartygets nav. Fartygets skrov är tillverkat av marin plywood och målat med epoxifärg. De mindre kan manövreras med paddlar och de större med motor. Bangkabåtar är den viktigaste vattentransporten för lokalbefolkningen, särskilt för fiske, transport av varor och öluff.

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

29. Filippinerna har fem Unesco världsarv

1993: Filippinernas fyra barockkyrkor

 • San Agustin kyrka i Manila
 • La Nuestra Senora de la Asuncion kyrka i Santa Maria
 • San Agustin kyrka i Paoay
 • Santo Tomas de Villanueva kyrka i Miag-ao

1993: Tubbataharevets marina park

I den skyddade parken finns minst 359 arter av koralldjur, 600 fiskarter, 13 arter av hajar och två arter av havssköldpaddor.

1995: Risterrasserna i Cordilleras

Dessa har brukats i mer än 2000 år vilket gett ett vackert kulturlandskap där människan är i harmoni med sin omgivning. Risterrasserna kallas ibland ”Världens åttonde underverk”.

1999: Puerto Princesa Subterranean River National Park 

En filippinsk nationalpark på ön Palawan som har en 8,2 km lång undervattensflod, där du kan åka båt rakt in i berget.

1999: Vigan – den historiska staden

Vigan är en stad i södra Ilocos på ön Luzons västkust och är känd för sina kullerstensgator och spansk arkitektur.

30. Den största pärlan i världen hittades i Palawan, Filippinerna

1934 hittade en lokal fiskare från Palawan vad som en gång var den största pärlan i världen. På den tiden visste han inte dess värde, utan behöll den som en lyckobringare istället. Så småningom fick den lokala regeringen i Palawan tag i pärlan och bevarade den med stor omsorg.

Den mätte 5,5 tum i diameter, 9,5 tum lång och vägde minst 6,35 kg och var tidigare känd som världens största pärla fram till 2019. Tros vara 600 år gammal har Allahs pärla för närvarande ett marknadsvärde på 40 miljoner dollar. 

Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se

Några fler korta fakta om Filippinerna

 • Boracay är det populäraste turistmålet i Filippinerna med 1,5 miljoner turister årligen.
 • Tyfoner är vanligt i Filippinerna mellan september och januari.
 • Filippinerna är världens främsta leverantör av 3 miljoner sjuksköterskor utomlands.
 • Illaluktande skunk kan du hitta i Palawan.
 • Filippinerna koloniserades först av spanjorerna i mer än tre århundraden, 35 år under amerikanerna och tre år med japanerna.
 • San Carlos University och University of Santo Tomas är framstående universitet, som grundades 1595 och 1611 och är äldre än Harvard.
 • Tuppfäktning är stort i Filippinerna och varje år, sedan antiken, hålls Worlds slashar cup två gånger.
 • En av världens minsta primater, spökdjur (Tarsius) finns bara på några platser i Filippinerna. Djuren är 9-16 cm långa och har stora ögon.
 • Zambales mangon i Filippinerna är världens sötaste mango med 23 procent socker.
 • Philippine Airlines är Asiens äldsta kommersiella flygbolag.
 • Pinoys är ett smeknamn för filippinare.
 • Det finns inga platser som du hittar utan hundar och kycklingar samt tuppar.
 • Alla tutar i trafiken för att hålla ner olyckor och husen står ofta längs vägen.
Fakta om Filippinerna på FREEDOMtravel.se
Den söta lilla primaten spökdjur (Tarsius)

Vanliga frågor om Filippinerna

Har alla vanliga kläder i skolan?

I Filippinerna så har alla skoluniform när du går i Elementry school (grundskola)

Finns det internet i Filippinerna?

Det vanligaste är Smart och Globe som är bra på olika platser. Överallt där det finns skolor finns också Wifi maskiner, även på öar som kom upp pga Covid då barnen behövde skolverksamhet när de var hemma. Det kostar 10 Peso (2 kronor) varje timme.

Vad äter man mest i Filippinerna?

Ris i frukost, ris i lunch och ris vid middag och ris emellan som snacks.

Vilket språk talas i Filippinerna?

Alla lär sig engelska och filipino i skolan som är officiellt och du kan prata med vem som helst på engelska.

Mer fakta om Filippinerna

 • Statsskick: Republik med president – Bongbong Marcos
 • Självständighet: Erkänd 4 juli 1946
 • Invånare: Cirka 114 miljoner
 • Huvudstad: Manilla
 • Största stad: Quezon city
 • Näst största stad: Cebu
 • Högsta berget: Mount Apo 2954 m.ö.h.
 • Största sjön: Laguno de bay
 • Längsta flod: Cagayan 505 kilometer
 • Längsta bron: San Juanico-bron 38 km lång
 • Högsta byggnaden: Grand Hyatt Manila 318 meter högt
 • Största sporterna: Basket och boxning
 • Landsnummer: +63
 • Nationaldag: 12 juni
 • Nationalsång: Lupang Hinirang
 • Valspråk: Maka-Diyos, Maka-Tao, Makakalikasan at Makabansa (Av kärlek till Gud, Folket, Naturen och Landet)

Fakta om Filippinerna – bra att veta

 • Valuta: Filippinsk Peso (PHP)
 • Tidsskillnad: +7 timmar (före)
 • Språk: Filipino (tagalog) med flera språk, samt engelska
 • Akutnummer: Polis, ambulans och brandkår 117 
 • El: Adapter A med två vertikala avlånga stickor. Även adapter B. Spänningen är allt från 125-220V.
 • Vatten: Köpes på flaska

Fakta om Filippinerna – inför resan

 • Visum: Ska du stanna kortare tid än 30 dagar behöver du som svensk inget visum utan endast giltigt pass (ska vara giltigt under minst en 6-månadsperiod efter inresa) och en hemresebiljett som visas upp vid inresa. Från Sverige kan du ansöka om högst 59 dagars visum. Vill du förlänga din vistelse så gör du det på plats i Filippinerna.
 • Vaccin: Det kan vara klokt att vaccinera sig mot olika sjukdomar, men mot vad beror på var och hur du reser och hur länge du stannar. Du kan till exempel vilja vaccinera dig mot hepatit A och B, kolera, stelkramp, tyfoid och japansk encefalit. Ta även med skydd mot mygg som kan orsaka denguefeber och malaria.
 • Att tänka på: Undvik rå fisk, skaldjur, isbitar, glass, sallader och se till att kyckling och kött är genomkokt/genomstekt. Drick aldrig kranvattnet! Gör alltid upp priset i förväg på taxi eller tricycle. Vifta inte med sedlar och lämna dina finaste smycken hemma. Du får inte dricka eller köpa alkohol under 18 år, och ska du hyra bil så ska du vara mellan 21-65 år.
 • Ta sig runt: Det finns bara en sträcka med tåg från Manilla och du kommer inte så långt eftersom Filippinerna består av öar. Inrikes flyg är prisvärt och tar dig runt till flera av de stora platserna. Resten av all transport sker med båt samt med bussar (Jeepneys), tricyckle och taxi.
 • Reseförsäkring: Kontakta ditt försäkringsbolag om din reseförsäkring. I hemförsäkringen ingår ofta 45 dagars reseförsäkring och därefter kan du behöva betala extra. Sjukvårdens standard på Filippinerna är inte alltid hög, såvida du inte befinner dig i Manila.
 • Filippinska ambassaden: Ligger på Grenstigen 2 A på Lidingö i Stockholm. Du tar tåget till Ropsten – buss 302 mot Näset och går av vid första busshållplatsen som heter Constantiavägen. Mejla innan du åker dit- Du får dokument att fylla i via nätet och får därefter en tid för att komma dit med dina originalhandlingar. visaph.pe(at)gmail.com
Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev