Meny Stäng

Fakta om Marocko – 30 saker du (kanske) inte visste

Idag bjuder vi på fakta om Marocko – 30 saker som du (kanske) inte visste. Vi har besökt Marocko tre gånger, och har bland annat hunnit besöka Marrakech, Agadir, Taroudant, Atlasbergen och Sahara. Här sammanfattar vi lite spännande fakta om Marocko.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om Marocko

Marocko är ett spännande, fascinerande och färgstarkt land. Här finns allt från Saharas öppna vidder till sagostaden Marrrakech och det mer turistiga och avslappnade Agadir. Till Marocko kan du resa för sol och bad, för äventyrssemester eller för att upptäcka mer om kultur och historia. Vi har samlat lite spännande fakta om Marocko, så håll till godo!

1. Marocko har landsgräns till Spanien

Marocko gränsar till de spanska exklaverna Ceuta, Melilla och övriga Plazas de Soberanía. Dessa områden ligger i Nordafrika men tillhör Spanien och därmed Europa.

Vägar i Atlasbergen

2. Marocko styrs av den näst äldsta dynastin i världen

Kung Mohammad VI av Marocko tillhör Alaouite-dynastin, som har regerat i Marocko ända sedan år 1664. Den enda dynastin i världen som är äldre är den japanska dynastin.

Fakta om Marocko

3. Huvudstaden Rabat är inte största staden

Rabat är huvudstad i Marocko, men staden är inte störst i landet utan hamnar på 7:e plats. Störst är Casablanca, med sina drygt 3,3 miljoner invånare.

4. 10-12 miljoner berber bor i Marocko

I Marocko bor runt 10-12 miljoner berber, enligt engelskspråkiga Wikipedia. Berber är namnet på ursprungsbefolkningen i Nordafrika, i sin tur uppdelade i olika etniska grupper.

fakta om Marocko - berber

5. Franskt (och spanskt) protektorat

Mellan åren 1912 och 1956 var större delen av Marocko ett franskt protektorat (dvs under kontroll av Frankrike som skyddsmakt) och en mindre del var spanskt protektorat.

6. De flesta marockaner talar flera språk

I Marocko talas arabiska, och berberna talar dessutom berberspråk. Många marockaner talar också franska, och en del pratar engelska eller spanska.

Freedomtravel Marocko

7. Universitetet al-Qarawiyyin är äldst i världen

Universitetet al-Qarawiyyin, som ligger i Fez, är världens äldsta Universitet som fortfarande är i bruk. Enligt information om Marocko grundades universitetet redan år 859 efter Kristus.

Fakta om Marocko

8. Runt 99 % av befolkningen är muslimer

Islam är den största religionen i Marocko, och nästan 99 procent av befolkningen är muslimer. Alla är inte nödvändigtvis praktiserande, men högtider som ramadan har stor betydelse.

hantverk i Marocko

9. Under ramadan kan restaurangerna ha stängt

Under den muslimska fastemånaden Ramadan är det inte tillåtet att äta, dricka eller röka på offentlig plats från soluppgång till solnedång. Hotellens restauranger håller öppet, men döljer ingångarna.

På besök i en restaurang i Marrakech

10. Världens högsta moské – med en hiss

Hassan II:s moské ligger i Casablanca och är, med sin 210 meter höga minaret, världens högsta moské. Detta är också världens enda moské med hiss.

11. En riad är ett hus med en innergård

En marockansk riad är ett hus eller ett palats med innergård. Idag har många av dessa hus byggts om till hotell och ordet “riad” syftar idag ofta på dessa hotell.

Fakta om Marocko

12. Rödklädda män med bjällror är vattenbärare

De vackert rödklädda män som klingar i en klocka livnärde sig förr på att leverera vatten. Idag ställer många gärna upp på turisternas foton, i utbyte mot några mynt.

Fakta om Marocko - vattenbärare

13. Jbel Toupkal är Nordafrikas högsta berg

Berget Jbel Toubkal är, med sina 4167 meter över havet, den högsta bergstoppen i Nordafrika. Berget ligger i Atlasbergen cirka 63 kilometer söder om Marrakech.

Fakta om Marocko

14. Getter klättrar i träd

I Marocko kan man se getter som klättrar i träd. Getterna klättrar i arganträd för att komma åt arganfrukter, men idag också för att getfarmarna vill tjäna “fotopengar” från turister.

Getter i träd Marocko

15. Marocko är stolt producent av arganolja

Arganolja framställs ur arganträdets frön och processen tar lång tid, vilket gör detta till en exklusiv olja. Oljan används både som matolja och till olika skönhetsprodukter.

16. Överflöd av apelsiner

Marockaner älskar sina saftiga apelsiner, och skivad apelsin är en vanlig efterrätt. Citrusfrukter är för övrigt en av landets största exportvaror.

Fakta om Marocko - apelsiner

17. Marocko har producerat vin i 2000 år

Redan för 2000 år sedan fanns det vinodlingar i Marocko. Enligt olika fakta om Marocko var det fenicier som introducerade vinet under antiken.

Fakta om Marocko

18. Marockaner älskar te

Te är inte bara en dryck i Marocko utan också en symbol för gästfrihet. I alla sammanhang blir man bjuden på sött myntate, ofta omsorgsfullt upphällt ur vackra kannor.

Fakta om Marocko

19. Det marockanska köket är fyllt av kryddor och frukt

Marockansk mat har hämtat influenser från bland annat berber, araber, medelhavsländerna och övriga Afrika, och är fyllt av kryddor och frukt, som dadlar och russin.

Fakta om Marocko - Tagine med fisk

20. Marrakech kallas ibland “den röda staden”

Marrakech kallas ibland “Den röda staden”, vilket helt enkelt beror på att husen har en lätt laxrosa ton. När solen sjunker blir den röda färgen än varmare.

Fakta om Marocko

21. Chefchaouen kallas ibland “den blå staden”

Staden Chefchaouen i Rifbergen i norra Marocko grundades på 1400-talet och kallas gärna “Den blå staden”, eftersom husen i den gamla medinan är färgade i många nyanser av blått.

Fakta om Marocko

22. Taroudant kallas ibland “Lilla Marrakech”

Den lilla staden Taroudant, som ligger knappt 9 mil från Agadir, kallas ibland “Lilla Marrakech”. Den här historiska staden är inringad av en sex kilometer lång stadsmur.

Fakta om Marocko - Taroudant

23. Man kan tälta i Sahara med vattentoalett och dusch

Den som vill kan uppleva Saharas öken från en lyxcamping. Campen Erg Chigaga är en av de campingar som erbjuder tält med vattentoalett och dusch.

Peter i lyxtältet i Sahara

24. Mer än 12 miljoner turister per år

År 2018 besöktes Marocko av 12,3 miljoner turister. Många av turisterna kommer från Europa, och då särskilt från Frankrike och Spanien.

25. Yves Saint Laurent hade hus i Marrakech

Modeskaparen Yves Saint Laurent upplevde att han fick mycket inspiration från det färgstarka Marocko. Han bodde delvis i Marrakech och 1980 köpte han trädgården Jardin Majorelle.

Fakta om Marocko - Marrakech trädgård

26. Filmen Casablanca satte Casablanca på kartan

Året 1942 kom den amerikanska romantiska dramafilmen Casablanca, som satte staden Casablanca på kartan. Staden låg då i det “Franska protektoratet Marocko”.

Fakta om Marocko

27. Inspelningsplatser för Game of Thrones

Många scener på kontinenten Essos och i staden Dorne i TV-serien Game of Thrones har spelats in i Marocko i den gamla staden Ait-Ben-Haddou.

28. Världens största filmstudio

Världens största filmstudio, Atlas Film Studios, ligger strax utanför Ouarzazate i Marocko. Här har man bland annat spelat in scener i Black Hawk Down, Mumien – återkomsten, Starwars, Gladiator, Lawrence av Arabien, Jesus från Nasaret, Alexander, Babylon och Prince of Persia –

Fakta om Marocko

29. Fossil från dinosaurier

I Sahara har man hittat fossil från dinosaurier. Fossilen är åtminstone 66 miljoner år gamla, eftersom det var då dinosaurierna dog ut.

Fakta om Marocko - fossil

30. Gott om campingar

Många europeer gillar att ta med husbilen till Marocko, och det går utmärkt. Det finns en hel del campingar i Marocko.

Camping i Agadir

Fler fakta om Marocko

 • Längsta floden? Drâa eller Dra är Marockos längsta flod och flyter i sydvästra delen av landet. Den rinner från höga Atlasbergen till Atlanten, som den bara når efter snösmältning och mycket regn. 
 • Marockos näst största stad? Fes med 1,112,072 invånare
 • Största sjön? Ifni sjön
 • Marockos hav? Nordatlanten och medelhavet
 • Största sporterna? Fotboll
 • Marockos grannar? Algeriet, Västsahara, Spanien, Atlanten, Medelhavet och Mauretanien.
 • Marockos klimat? I Marocko råder ett medelhavsklimat, men i inlandet är det varmare och torrare. I bergen i norr är blir det kallare för att bergen är höga och du kommer behöva en jacka för att inte frysa. Det blir också kallare på natten.
 • UNESCO världsarv? Marocko har 9 stycken
 • Dromedarer? 70 000 Dromedarer i Marocko (ej kameler)

Information om Marocko för resenärer

Överraskande fakta om Marocko?

Var detta kanske några överraskande fakta om Marocko, eller visste du redan allt? Har du kanske någon mer spännande fakta om Marocko att bjuda på?

Många roliga fakta som du (kanske) inte visste?. Klicka på bilden!
Alla våra bästa tips om Marocko. Klicka på bilden!

Marocko fakta

 • Land? Marocko
 • Invånare? Cirka 35 miljoner (2017)
 • Statsskick? Kung
 • Språk? Arabiska, Amazigh
 • Huvudstad? Rabat 929 000 invånare (2020)
 • Valuta? Marockansk Dirham
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Landsnummer? 212
 • Akutnummer? Polis: 19, Medicinskt och brand: 15
 • Nationaldag?30 juli (Trondagen)
 • Nationalfågel? Ingen
 • Flagga? Från 17 november 1915 och har den röda färgen som symbol för släktskapet mellan kungafamiljen och profeten Muhammed… Via den fjärde kalifen Ali’s hustru Fatima som var dotter till Muhammed. Rött har även stått för Marockos makt sedan en lång tid tillbaka, och det gröna pentagramet är en femuddig variant av Salomons sigill.
 • Nationalsång? Hymne Chérifien
 • Vatten? Ej drickbart
 • Prisläge? Billigt
 • Språk? Arabiska och berberspråket amazigh (många pratar också franska och en del pratar engelska eller spanska)
 • Religion? Islam
 • Statsskick? Konstitutionell monarki
 • Största städer? Casablanca, Fez, Tanger, Marrakech, Salé, Meknes, Rabat, Oujda, Kenitra, Agadir
 • Se upp med? Det blir svårt att åka ensam kvinna då männen har en upplyftande roll, och ska bestämma.
 • Att tänka på? Marocko är ett muslimskt land och även om landet är relativt tolerant bör man till exempel inte visa alltför mycket hud. Undvik att kritisera kungahuset eller Islam. Alkohol serveras på vissa restauranger men inte överallt.

Historiska fakta om Marocko

UNESCO världsarv

Arkeologiska platsen Volubilis: Den mauretanska huvudstaden grundad på 300-talet f.Kr., blev en viktig utpost för det romerska riket och pryddes med många fina byggnader. Senare skulle Volubilis kort bli huvudstad för Idris I, grundare av Idrisid-dynastin.

Staden Tétouan: (tidigare känd som Titawin) Tétouan var särskilt viktigt under den islamiska perioden från 800-talet och framåt. Staden byggdes av andalusiska flyktingar som hade utvisats från Spanien. Tétouan är en orörd stad och väldigt komplett därav världsarvet.

Staden Marrakech: Marrakesh grundades 1070–72 av (berberdynastin Alvoramiderna). Imponerande monument som Koutoubiya-moskén, Kasbah, trädgårdar. Bandiâ-palatset, Ben Youssef Madrasa, de Saadiska gravarna, Place Jamaâ El Fna.

Palatset från Ait-Ben-Haddou: Jordbyggnader omgiven av höga murar, är en traditionell arkitektur i södra Marocko. Husen byggdes ihop för att bli ett gemensamt palats och förstärktes med hörntorn i Ouarzazate-provinsen.

Staden Fes: Grundades på 800-talet, världens äldsta universitet och var huvudstad 13-1400-talet när berberdynastin Mariniderna styrde Marocko.

Historiska staden Meknes: Meknes grundades på 1100-talet av Almoravids som en militär bosättning. Meknes var huvudstad under Sultan Moulay Ismaïl (1672–1727), grundaren av den alawitiska dynastin. Sultanen gjorde den till en imponerande stad i spansk-morisk stil, omgiven av höga murar med stora dörrar.

Portugisiska staden Mazagan: (El Jadida) Den portugisiska befästningen Mazagan, nu en del av staden El Jadida, 90 km sydväst om Casablanca, byggdes som en befäst koloni vid Atlantkusten i början av 1500-talet. Den togs över av marockanerna 1769 och Ver en av de tidiga bosättningarna för de portugisiska upptäcktsresande i Västafrika på vägen till Indien.

Staden Essaouira: (tidigare Mogador) Essaouira är ett exceptionellt exempel på en befäst stad från slutet av 1700-talet, Sedan grundandet har det varit en stor internationell handelshamn som förbinder Marocko och Sahariska inlandet med Europa och resten av världen.

Staden Rabat och den gamla historiska kärnan: Beläget vid Atlantkusten i nordvästra Marocko hittar man mixen mellan det arabo-muslimska förflutna och västerländsk modernism. Det franska protektoratet från 1912 till 1930-talet, inklusive kungliga och administrativa områden, bostäder och kommersiella byggnader och Jardins d’Essais botaniska trädgårdar och nöjesparker. Den nya staden Rabat är ett av de största och mest ambitiösa moderna stadsprojekten som byggdes i Afrika på 1900-talet och förmodligen det mest kompletta. De äldre delarna inkluderar Hassan-moskén (började 1184) och Almohad-vallarna och portarna, de enda överlevande delarna av projektet för en stor huvudstad i Almohad-kalifatet samt rester från det moriska eller andalusiska furstendömet 17-talet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev