Meny Stäng

Att se och göra i Marrakech – våra 12 bästa tips

Annons

Här kommer ett inlägg på tips om saker att se och göra i Marrakech. Vi ska snart resa till Marocko igen – för tredje gången! Den här gången ska vi resa till Agadir och det ska bli intressant, för där har vi aldrig varit förut. Däremot har vi varit två gånger i Marrakech. Vi har skrivit en hel del om den här myllriga och spännande staden tidigare, men vi har aldrig samlat allt på ett ställe. Så här kommer det: 12 saker att se och göra i Marrakech!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Se och göra i Marrakech

Marrakech är en myllrig och intensiv stad fylld med färger, dofter och ljud. Här blandas motorbuller med åsnekärror och böneutrop. Att bara strosa runt i denna intensiva stad är en upplevelse i sig, men om du vill ha fler tips och råd kring saker att göra i Marrakech så kommer de här!

Se och göra i Marrakech
Marrakech gata

1. Bo i en riad i medinan

En riad är ett marockanskt hus, eller ett palats, med en innergård. En traditionell marockansk riad har för det mesta två eller flera våningar, runt en innergård där det ofta finns en fontän. En riad var förr i tiden de rika invånarnas bostäder, men idag är många av dessa omgjorda till hotell. Senast vi besökte Marrakech bodde vi på ett ställe som hette Riad Chorfa, en fin riad dekorerat med pelare, balkonger och färggrann mosaik.

Riad Chorfa
Riad Chorfa

2. Torget Djema el Fna

Djema el Fna är torget i Marrakech, där allting händer. Här möter man försäljare, akrobater, ormtjusare, moppar, åsnor, skoputsare och tiggare – allt på en och samma gång. På kvällen plockas dessutom matstånden fram, och då fylls torget av dofter och intressanta maträtter att prova.

Runt om torget finns också gott om restauranger, där man kan äta traditionell marockansk mat. Stavningen varierar förresten och ibland ser man torget Jemaa el Fna, eller kanske Jemaa el Fnaa.

Djema el Fna Marrakech Marocko
Marrakech

3. Marrakech medina

Den gamla staden i Marrakech, medinan, är omgärdad av en mur och sedan 1985 uppsatt på Unescos världsarvslista. När går runt här får man nästan känslan av att befinna sig mitt i en film, och det är lätt att gå vilse.

De manliga försäljarna har långa särkar och kränger allt från läderskärp till kryddor. De tar gärna tag i dig, lägger varorna i dina händer, och bedyrar den fantastiska kvalitén. Självklart måste du handla just hans lädervaror eller just hans kryddor! Samtidigt som du försöker lyssna till försäljaren strömmar folk förbi från alla håll, du hör höga röster på arabiska och bakom dig försöker en åsna eller kärra tränga sig fram.

Marrakech medina
Marrakech medina

4. Shopping i Marrakech

Inne i medinan finns souken, det vill säga marknaden. Där hittar man traditionellt hantverk, som keramikskålar, läderväskor och tofflor i glada färger, men också sneakers och mat. Vad man än är ute efter så är det viktigt att pruta! Vill man slippa prutandet kan man besöka Complexe d’Artisanat – här finns samma typ av varor till fasta priser, och man kan titta i lugn och ro. Det är inte dyrare heller …

Marocko
Godis Marocko

5. Palais de la Bahia

Palatset Palais de la Bahia ligger i den norra delen av de judiska kvarteren. Palatset är byggt i slutet av 1800-talet och är byggt i traditionell marockansk stil med innergårdar och fantastiskt utsmyckade tak. Palatset uppfördes åt visiren Ba Ahmed Ben Moussa, som var storvisir åt sultanen. Visiren behövde ett stort hus åt sig själv, sina fyra fruar och sina 24 konkubiner.

Marrakech
Bahia Marrakech

6. Jardin Majorelle

Yves Saint Laurent, som delvis bodde i Marrakech och fick mycket av sin inspiration härifrån, köpte trädgården Jardin Majorelle 1980. Han avled 2008, och nu finns hans minneslund här i trädgården. Ett besök i Jardin Majorelle innebär ett lugnt och skönt avbrott från det marockanska kaoset utanför. Här finns massvis med gröna växter, några byggnader med koboltblå färger och starka kontraster samt ett litet museum.

Marrakech trädgård
Majorelle

7. Marockansk mat

När du är i Marocko ska du naturligtvis passa på att prova marockansk mat! En av de absolut vanligaste maträtterna är tagine, det vill säga mat serverad i lergryta. Grytan kan till exempel innehålla lamm eller kyckling, kanske tillsammans med någon sorts grönsaker.

En annan vanlig maträtt är couscous, som ofta serveras med kokta grönsaker och kanske kikärtor. Förutom de två restauranger som vi tipsar om nedan fick vi tips om restaurangen Dar Cherifa, som ligger i ett av de äldsta husen i Marrakechs gamla stad.

Tagine
Couscous

8. Restaurang Dar Moha

På vissa ställen kan man få en lite extra speciell restaurangupplevelse, och Dar Moha är ett sådant ställe. När man går ute i de smutsiga gränderna är det svårt att förstå att man ska hitta en restaurang som Dar Moha bakom en av dörrarna.

Här möts du av en vacker miljö med stolar klädda i röd sammet, en stor pool och slingrande gröna växter. Här serverades vi också en fantastisk middag som inleddes med att de dukade fram bröd och massor av små skålar med olika röror och salsor. Sååå gott!

restaurang med pool
middag marrakech

9. Restaurang Ksar El Hamra

Vi kan också rekommendera restaurangen Ksar El Hamra, där provade en riktigt lyxig måltid. Här kommer man in på en innergård med lummiga apelsinträd innan man går in i den vackra restaurangen.

Ett gäng musiker spelade inhemska festsånger, och de marockanska familjerna vid borden intill sjöng och dansade exalterat. Vi fick in bröd tillsammans med flera goda röror före huvudrätten, och därefter tagine med kyckling och en traditionell efterrätt med frukt och mandel.

Restaurang Marrakech

10. Tur med fyrhjuling

Det finns gott om utflykter att boka in sig på runt om Marrakech, och en av alla saker man kan testa är att köra fyrhjuling. Den första gången vi var i Marrakech gjorde vi en utflykt till ett ställe strax utanför stan som hette Palmerie, och här fick vi en kort introduktion innan vi gav oss ut i halvöknen. Det blev en tur med hög fart, över backar och gropar medan leran sprutade.

Fyrhjuling i Marocko
En sak att göra i Marrakech för dig som vill ha fart och äventyr!

11. Atlasbergen

När man är i Marrakech kan man passa på att göra en spännande utflykt till området runt Atlasbergen. När man kör upp mot bergen märker man att det hela tiden blir kallare, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att bergskedjans högsta topp mäter mer än 4000 meter över havet. Här kan man bland annat kika in i berberbyar, handla lokalt hantverk och se vattenfall.

Fåraherde
Vattenfall Atlasbergen

12. Marockanskt hantverk

Om du är intresserad av marockanskt hantverk finns det mycket att se och handla både i och runt Marrakech. Vanligt hantverk är bland annat handknutna mattor, keramikprodukter och arganolja.

Oljan görs av arganfrukt och används till olika kosmetiska produkter för håret, huden och naglarna, eller för matlagning. På vissa ställen, bland annat runt Atlasbergen, kan man besöka försäljningsställen, där man kanske också kan se produktionen.

hantverk
Mattor
Det finns mycket att se och göra i Marrakech – allt från turer med fyrhjulingar till god mat och hantverk

Se mer under din resa till Marocko?

Har du möjlighet att se mer av Marocko under din resa ska du absolut göra det! Vi rekommenderar bland annat besök i kuststaden Agadir och en tur till Saharas öken. Även Taroudant, som ibland kallas ”Lilla Marrakech” är värd ett besök.

Marocko Sahara
Alla våra bästa tips om Marocko. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev