Meny Stäng

Marockansk mat – våra erfarenheter från Marocko

Annons

Marockansk mat är rik på både färger och dofter. Lite generaliserat kan man säga att man oftast serveras en av två rätter; couscous eller den marockanska grytan tagine. Dessa kan i sin tur varieras i oändlighet! Dessutom bjuder det marockanska köket på härliga sallader och grönsaksröror, fantastiskt gott bröd, saftiga frukter och, förstås, sött marockanskt te.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Marockansk mat – många influenser

Den marockansk maten är influerad av många olika kulturer. Kokkonsten är påverkad av det nomadiska berberfolket, av romarna, av turkarna och av Mellanöstern. Bland annat. Precis som det marockansk köket är rikt på influenser är det rikt på kryddor och smaker.

Oliver Marocko
Oliver och inlagda gurkor på marknad i Marocko

Även om man kan tycka att det marockanska köket varierar mellan relativt få maträtter finns samtidigt en bred variation mellan kryddor och smaksättningar, och det är heller inte ovanligt med frukt som smaksättare. Här berättar vi om några av de vanligaste maträtterna vi stött på under våra resor i Marocko.

Dadlar
Dadlar – ett annat vanligt inslag på marockanska marknader!

Tagine

Tagine, det vill säga mat serverad i lergryta, är en av de vanligaste maträtterna i Marocko. Många gånger innehåller rätten lamm eller kyckling, kanske tillsammans med någon sorts grönsaker eller potatis.

Tagine kan också innehålla till exempel fisk eller marockanska köttbullar, och ibland kan man få lite annorlunda tagine, som den vi fick i Sahara med nötkött, ägg och plommon. Marockansk mat när den är som bäst!

Tagine
Tagine med kyckling och grönsaker
Tagine med ägg
Tagine med nötkött, ägg och plommon

Couscous

En annan vanlig maträtt, som ofta äts på fredagar eftersom det är en bra rätt att servera när hela familjen samlas, är couscous. Denna rätt serveras ofta med kokta grönsaker och kanske kikärtor. Det är inte så lätt att se på bilden, men under berget av kikärtor och grönsaker döljer sig alltså ett stort fat med couscous.

Couscous
Couscous med kikärtor och kokta grönsaker

Bröd, Sallader och röror

Det marockanska brödet kan vara otroligt färskt och gott. Ibland får man det serverat med olja, honung eller nötkräm att doppa i – galet gott! Andra gånger serveras bröd och olika grönsaksröror som en förrätt. Rörorna, som till exempel kan vara gjorda på tomat, paprika eller aubergine, smakar ofta väldigt bra.

Bröd och röror
Bröd med olika röror

Det är också vanligt att man serveras någon sallad före maten, med färska grönsaker. I den vi visar på bilden fanns bland annat rödlök, tomat, gurka, majs och apelsin.

Sallad Marocko
Sallad med tomat, gurka, rödlök och apelsin

Efterrätter

Den absolut vanligaste efterrätten i Marocko måste vara apelsiner. Det kan låta tråkigt, men de marockanska apelsinerna är otroligt saftiga och goda, så apelsin är aldrig fel. Ofta får man dem serverade i skivor, men vi har också varit med om att få en hel apelsin till efterrätt tillsammans med en kniv. Tröttnar man på apelsin till efterrätt finns det ofta glass.

Apelsiner serverade som efterrätt

Frukost

Till frukost serveras te eller kaffe och kanske juice. Man får ofta också bröd, och kanske marockanska pannkakor med olja, honung eller sylt. Ibland har vi också serverats yoghurt eller kakor. Om man bor på ett stort hotell är det roligt att man får en större buffé, med en blandning av marockanska och västerländska specialiteter.

Marockansk frukost
Juice, pannkakor och kaka på en liten riad
Marockansk frukost
Bufféfrukost på större hotell: maträtt med ägg och paprika, tomater, dadlar, olika sorters pannkakor och yoghurt

Marockanskt te

Det söta marockanska myntatéet får man också precis överallt och precis jämt. Allra helst ska det hällas upp på lite speciellt sätt. Kannan ska hållas högt över tekopparna när man häller, som på bilden.

Marockanskt te
Marockanskt te serverat med en lång hög stråle från tekannan

Mer att läsa

Läs gärna också mer om att resa i Marrakech, i Sahara eller i Agadir. Nedan hittar du också reportage om mat i olika länder runt om i världen.

Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!
Alla våra bästa tips om Marocko. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev