Meny Stäng

Svenska delikatesser – 15 lyxiga smaker från Sverige

Annons

Svenska delikatesser, vad är det? När vi pratar med andra om svensk mat tänker de flesta på rustik husmanskost, såsom köttbullar, kåldolmar och pitepalt. Husmanskost i all ära, men det finns en del lyxiga svenska delikatesser också …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenska delikatesser

Så, vad tänker vi på när vi pratar om svenska delikatesser? Vi tänker framför allt på lite mer exklusiva råvaror och rätter, som man kanske äter vid en festmåltid eller serverar på en restaurang med svensk eller nordisk inriktning. Vi tänker på mat som är typiskt svensk, även om det ibland kan innebära att maten också är typisk för våra grannländer, eftersom råvaror och maträtter sällan följer landsgränser.

Det vi framför allt vill säga är att vi i Sverige, och i de nordliga delarna av Europa, har många delikatesser som är värda att vara stolta över – och kanske bjuda våra utländska gäster på. Med andra ord, svensk mat är mer än rustik husmanskost.

Svenska delikatesser - skaldjur

1. Smögenräkor

Finns det något som är så gott som Smögenräkor? Över huvud taget är det fantastiskt att frossa i skaldjur längs kusten i Bohuslän. Förutom räkor kan man botanisera bland andra godsaker, såsom hummer, krabba, havskräftor, musslor och ostron. Mums!

Svenska delikatesser - skaldjur

2. Svenska kräftor

Kräftor finns på många håll i världen, men svenska kräftor är något speciellt. Framför allt har vi speciella traditioner kring ätandet, vilket förstås förhöjer det hela extra.

Svenska delikatesser - kräftor

3. Gravad lax

Gravad lax är en nordisk maträtt som tillreds genom att rå lax får ligga svalt i en blandning av salt och socker under några dagar. Maträtten har en lång historia i Norden och serveras idag ofta som en lyxig förrätt, eller som en av många rätter på ett festligt smörgåsbord. Rätten kan även serveras utomlands som ”Swedish dill-cured salmon”.

gravad lax

4. Löjrom och sikrom

Vad kan vara lyxigare än löjrom och sikrom? Dessa delikatesser finns förstås på många håll i världen, men bland annat här i Norden. Till exempel är det möjligt att avnjuta Kalix löjrom från Kalix i Norrbotten, en exklusiv löjrom från siklöja som fiskats i Bottenviken.

Svenska delikatesser - löjromssemla

5. Skagenröra

Skagenröra är en lyxig röra som bland annat inkluderar räkor, majonnäs och dill. Namnet anknyter visserligen till danska Skagen, men röran skapades av den svenske kocken Tore Wretman i samband med ”Toast Skagen”. Läckerheten serveras gärna på rostat vitt bröd, i krustader, tillsammans med avokado eller till bakad potatis.

krustader med Skagenröra

6. Västerbottensost

När vi pratar om svenska delikatesser får vi inte glömma västerbottensost. Receptet kom till av en slump år 1872 och hålls idag hemligt av tillverkarna. Osten görs av Norrmejerier, på deras lilla mejeri i orten Burträsk, sydväst om Skellefteå. God som den är, men också mycket populär i västerbottenpaj.

Västerbottenost

7. Renkött

Renkött har en mild viltsmak och kan upplevas som väldigt exotiskt för alla som inte lever i ett land med renar. Traditionella sätt att tillaga det är i form av renskav eller souvas, det vill säga olika former av saltat och lätt rökt renkött. Naturligtvis kan köttet också tillagas på många andra sätt.

Svenska delikatesser - renkött

8. Älgkött

Sverige är det älgtätaste landet i världen och många turister, inte minst tyska sådana, hoppas på att uppleva älg på ett eller annat sätt i Sverige. Att äta älgkött kan av många upplevas som väldigt exotiskt, samtidigt som det kan vara mycket gott.

WIFI.se
Svenska delikatesser - snacks med älgkött

9. Kantareller

Kantarell är en fantastiskt god svamp, som växer vilt överallt i nästan hela Sverige. Även om svampen förstås växer i många andra länder också, så har förekomsten minskat stadigt i många europeiska länder. Riktigt lyxigt på en macka, i soppa eller som tillbehör till en huvudrätt.

Svenska delikatesser - kantareller

10. Lingon

Lingon växer på flera håll i Europa, och är extra populärt här i Norden där vi också, i enlighet med Allemansrätten, har möjlighet att plocka på egen hand i skogarna. Rårörda lingon eller lingonsylt är ett gott tillbehör till husmanskost, men också till olika efterrätter.

lingon

11. Hjortron

Hjortron kallas ibland för skogens guld, och är en riktig delikatess som man kan hitta i naturen. Hjortronsylt, hemgjord eller köpt, är ett exklusivt och populärt tillbehör till många olika efterrätter.

hjortron

12. Åkerbär

Åkerbär finns att hitta i de norra delarna av Sverige och är en dyr delikatess. Sylt eller marmelad av åkerbär har en mycket god smak, med karaktär, och kan användas till ost eller desserter.

Svenska delikatesser - åkerbärsmarmelad

13. Akvavit

Akvavit är ett kryddat brännvin som är smaksatt med minst en av kryddorna kummin och dill. Akvavit hittar man i bland annat Sverige, Norge och Danmark, och i Sverige dominerar märken såsom O.P. Andersson, Herrgårds Aquavit och Skåne Akvavit.

brännvin

14. Fläderblomssaft

Fläder växer naturligt i bland annat Europa och Sibirien. I Sverige finns en tradition att göra fläderblomssaft av vita fläderklasar från fläder. Mycket gott!

Midsommarbål

15. Jordgubbstårta med svenska jordgubbar

Jodå, man kan nog få jordgubbstårta både här och där i världen, men den ser knappast ut precis som en svensk jordgubbstårta, och det är knappast svenska jordgubbar på den. En perfekt avslutning på en lyxig middag med svenska delikatesser.

Fler tips på svenska delikatesser?

Har du fler tips på svenska delikatesser? Vad tänker du på, när du tänker på lyxig svensk mat? Vad skulle du vilja bjuda utländska gäster på, om du vill bjuda på något inhemskt och riktigt lyxigt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev