Meny Stäng

Att göra i Kalix – våra 10 bästa tips

Vad kan man göra i Kalix? Denna lilla norrländska ort är känd för exklusiv löjrom och bjuder också på vacker natur och intressanta sevärdheter från kalla kriget. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Kalix.

Kalix

Kalix är en mindre ort i Norrland, som vi besökte under vår husbilsresa, på vägen mellan Haparanda och Luleå. Vi hade inte planerat att göra något längre stopp här, men det blev en späckad heldag, eftersom det visade sig att det fanns en hel del att se och uppleva.

Att göra i Kalix

Kalix ligger vid Kalixälven i Norrbotten, 78 kilometer nordost om Luleå.

Vad kan man göra i Kalix?

Vad kan man då göra i Kalix? Det visade sig att det finns flera intressanta platser att upptäcka. Här är våra bästa tips på saker att göra i Kalix, samt i närområdet.

1. Besök Kalix kyrka

Kalix kyrka ligger nära E4:an i centrala Kalix, där den lyser upp i en härlig röd färg. Detta är Sveriges nordligaste medeltidskyrka, uppförd under den första halvan av 1400-talet. Den vackra klockstapeln timrades av hantverkare år 1731, och i stapeln hänger tre kyrkklockor, varav den äldsta gjöts redan år 1682.

Att göra i Kalix - kyrkan

2. Upptäck Strandängarna

Strandängarna är ett trevligt område i Kalix som ligger vid Kalixälvens strand. Området ligger på promenadavstånd från centrum, förbundet med gångtunnlar under E4:an.

Det här området bjuder på semesterkänsla med gästhamn och utsikt över vattnet. Här hittar du miniatyrstaden ”Kalix lilla trästad” med trampbilar för de minsta samt Strandängsbadet, med tempererade pooler. I området finns också Kalix camping samt Kalix fiskemuseum, som håller öppet vissa tider på sommaren. Under vintersäsongen kan man istället åka skridskor, pulka eller skidor i vinterlandet vid Strandängarna.

Att göra i Kalix - lilla trästaden
Att göra i Kalix - Strandängsbadet

3. Promenera ut till Vassholmen

Vassholmen är en ö i Kalix älv, som under flottningsepoken användes som ett skiljeställe för timmer. Idag är ön ett populärt besöksmål med många aktiviteter och kulturevenemang på sommaren.

Man tar sig sommartid ut till ön via en flytande tillgänglighetsanpassad bro. På ön finns ett gäng gamla byggnader, varav en fungerar som flottningsmuseum. När vi var här höll också det mysiga caféet öppet.

Nyhetsbrev

4. Se roliga skulpturer vid Militärt Överskott

När vi var på väg mot Kalix fick vi tips om att stanna vid Militärt Överskott, som ligger öster om Kalix, eftersom det finns en del roliga skulpturer här. Och det gör det verkligen! Dessutom kan det vara riktigt kul att kika runt i butiken. Ett trevligt stopp längs vägen!

Helena från FREEDOMtravel

5. Gör ett stopp vid gårdsbutiken Bagarstugan

Ett annat stopp man kan göra längs vägen, mellan Militärt Överskott och Kalix, är vid gårdsbutiken Bagarstugan. Den här lilla butiken ligger i en charmig miljö på landet, och här ska finnas både inredning och delikatesser. Öppettiderna är dock begränsade så kolla dem innan du åker hit. Vi åkte på vinst och förlust, och möttes av att det var stängt.

WIFI.se
Bagarstugan

6. Spana in Nässkatans fiskeläge

Nässkatans fiskeläge är en av de bäst bevarade små fiskehamnarna från 1700-talet som du hittar längs den svenska Bottenvikskusten. Platsen används fortfarande av fiskare, och är otroligt charmig med små röda stugor, bryggor och båtar.

Nässkatans fiskeläge

7. Se ubåtsmuseet i Töre hamn

I Töre hamn, strax väster om centrala Kalix, finns ett ubåtsmuseum där du kan kolla in Sveriges enda svensktillverkade miniubåt HMS Spiggen II. Miniubåten byggdes år 1990, under en period då ubåtskränkningar i svenska vatten var en het fråga, för att användas som målubåt vid ubåtsjaktövningar.

Ubåten, som är 11 meter lång och har plats för tre-fyra personer, skänktes till Kalix kommun när den inte längre behövdes. Idag står den i en fin museihall där den sommartid visas tillsammans med både skriftlig information och personal som gärna berättar mer.

Att göra i Kalix - ubåtsmuseum

Vid ubåtsmuseet finns dessutom en så kallad ”sommarstugekanon”. Detta är alltså en av alla de kanoner som förr stod fullt stridsdugliga, men kamouflerade, i sommarstugor som snabbt kunde rivas vid behov.

sommarstugekanon

8. Gå en guidad tur i Siknäsfortet

En av de absolut mest intressanta sakerna du kan göra i Kalix är att besöka Siknäsfortet. Detta underjordiska fort byggdes under kalla kriget för att försvara Töre hamn, Sveriges nordligaste djuphamn, samt för att fördröja en eventuell fientlig framryckning mot Boden. Ovan jord ser man bara ett par militära pjäser som sticker upp, men under jord finns ett helt fort med allt från sovsalar till militär teknik, liksom en del rum med utställningar.

Att göra i Kalix - Siknäsfortet

Att följa med på en guidad tur i Siknäsfortet är mycket intressant. Medan man upptäcker fortets olika våningar berättar guiden om försvarsplanerna under kalla kriget, om den så kallade ”Kalixlinjen” och om militärernas liv i fortet.

Sommartid ges turerna flera gånger per dag, och det går bra att dyka upp vid rätt klockslag utan att boka i förväg. Övriga tider på året är det möjligt att boka visningar för grupper. Dessutom, om man är minst fyra personer, kan man boka en annorlunda upplevelse i form av boende i sovsalarna, inklusive frukost.

9. Smaka Kalix löjrom

Kalix löjrom är rom från siklöja som fiskats i Bottenviken, och kalixlöjrom är sedan 2010 en skyddad ursprungsbeteckning. Varje honfisk ger cirka 3-5 gram rom, och det enda som tillsätts innan infrysning är fyra procent salt.

Löjrom från Kalix är en exklusiv delikatess som kan avnjutas på olika sätt. Vi provade inte just nu, men vi har ätit den fantastiska löjrommen vid andra tillfällen. Fotot nedanför är från när vi åt löjromssemla, med kalixlöjrom, på Hotel Clarion Sign i Stockholm för något år sedan.

För den som vill djupdyka lite mer i löjromsvärlden så erbjuder företaget Cold Adventures aktiviteter som exempelvis löjromssafari.

Löjromssemlor

10. Upplev naturen

Kalix är omgivet av fantastisk natur, som kan upplevas på många olika sätt. Man kan till exempel cykla, vandra, paddla kajak eller fiska. Om du vill vandra finns bland annat Nationalälvleden och Skridfinnarleden.

Att göra i Kalix

Att göra i Kalix på vintern

Vi besökte Kalix på sommaren, men det finns förstås också mycket att göra i Kalix på vintern och vårvintern. Under den snörika säsongen kan du åka skidor eller skridskor och göra olika äventyrliga utflykter. Det finns till exempel företag som erbjuder snöskovandring, huskysafari och isfiske. För barnen finns möjlighet att åka skridskor, skidor och pulka i vinterlandet på Strandängarna. 

Snöskor

Mer att se och göra i Kalix

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Kalix utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.

 • Fattenborg fornlämningsområde innehåller gravar och boplatsvallar som är 3 500 – 4 000 år gamla.
 • Filipsborgs herrgård är ett hotell som erbjuder aktiviteter, såsom älvsafari, huskysafari, isfiske med mera. (Nyborgsvägen 195)
 • Jockfallet är ett mäktigt vattenfall med 9 meters fallhöjd i Överkalix.
 • Morjärv kyrka uppfördes 1928-1929 av byggmästare S. A. Englund.
 • Överkalix med Brännaberget, med utsikt, och Brännvalls café, med 1950-talsinredning.
Att göra i Kalix

Var kan man bo i Kalix, eller stå med husbilen?

I Kalix finns flera olika hotell och vandrarhem att välja på. Om du reser med husbil eller husvagn kan du ta in på Kalix camping, som ligger fint vid Strandängarna.

Att göra i Kalix

Mer att se och göra i närheten av Kalix

Från Kalix är det inte så långt till Haparanda och Torneå, som är ett intressant gränsområde. Missa heller inte den läckra Kukkolaforsen. Om du istället styr kosan söderut kan du ta dig till Luleå, där du bland annat kan besöka Gammelstads kyrkstad, som är ett Unesco världsarv.

Alla våra bästa tips om Norrbotten: Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Kalix?

Har du besökt Kalix? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Kalix? Berätta gärna!

Fakta om Kalix

 • Landskap: Norrbotten
 • Folkmängd: Drygt 15 000 (2023)
 • Namnet: Kalix på svenska, Kainuu på finska, Kainus på meänkieli och Gájnaj på lulesamiska. Ortsnamnet kommer från Kalixälven. Älvnamnet är en försvenskning av det nordsamiska namnet ”Gáláseatnu”, där förleden betyder vada eller sval och efterleden betyder älv.
 • Språk: Svenska. Finska, tornedalsfinska, lule- och nordsamiska samt meänkieli talas också i området, som minoritetsspråk.
 • Läs mer: Du hittar mer information på kommunens webbplats.

Kalix historia

 • 1660-talet: Man började bryta malm och anlade Kalix kopparbruk vid Moån söder om Bodträsk.
 • 1700-talet: Skeppsbyggeri var en viktig näring.
 • 1700-talets slut: Börkfors bruk startades.
 • 1801: Järnbruket i Törefors startades.
 • 1808-1809: Kalix drabbades hårt av det finska kriget. Nederkalix kyrkstad brann 1809.
 • 2001: Kalix utsågs till Sveriges första IT-kommun.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev