Meny Stäng

Att göra i Piteå – 15 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Piteå? Detta norrländska semesterparadis är känt för långa fina sandstränder och klassisk pitepalt, men det finns också mer att upptäcka. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Piteå.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Piteå

Piteå är en populär turistdestination på sommaren, med långa härliga sandstränder, bland annat vid Pite havsbad. Staden är också känd för sin dialekt, pitemål, samt för den av många älskade maträtten pitepalt.

Vi besökte Piteå under vår husbilsresa runt Bottniska viken och stannade ett gäng dagar på Västra Kajen Camping. Härifrån utgick vi och utforskade staden, och omgivningarna, både med elcyklar och med husbilen.

Att göra i Piteå

Piteå ligger vid kusten i Norrbotten, cirka 55 kilometer sydväst om Luleå och 65 kilometer nordost om Skellefteå.

Vad kan man göra i Piteå?

Vad kan man då göra i Piteå? Det finns en hel del att uppleva, oavsett om du gillar kultur eller natur, eller bara vill slappa på en skön strand. Här är våra bästa tips på saker att göra i Piteå, samt i närområdet.

1. Upptäck Rådhustorget

Om du tar dig in till centrala Piteå hamnar du förr eller senare på det charmiga och vackra Rådhustorget. Vid detta torg, som har en historia från 1600-talet, ligger en rad fina byggnader. Bland annat står Rådhuset här, som byggdes 1829 och är inspirerat av finsk-rysk empirstil, och idag rymmer ett museum. På sommaren hittar du också en glasskiosk på torget.

2. Besök Piteå Museum

När du befinner dig vid Rådhuset kan du passa på att kika in på Piteå Museum. Detta museum, som är kostnadsfritt att besöka, är ett kulturhistorisk museum som berättar om stadens historia och visar olika utställningar. Ibland arrangeras också guidade stadsvandringar.

3. Titta in på Piteå Konsthall

Inte långt från Rådhustorget hittar du Piteå Konsthall. Detta är en kommunal konsthall, som kostnadsfritt visar olika utställningar med modern samtidskonst, så varför inte kika förbi? När vi var här visades en utställning som hette “Road of Bones” av Andreas R Andersson från Arvidsjaur.

Att göra i Piteå - konsthall

4. Strosa i Konstparken

Konstparken i Piteå ligger vackert vid Norra Hamnen. Varje konstverk har en egen plats, innanför gröna häckar, tillsammans med en skylt som berättar om verket. Den här parken gillade vi!

Att göra i Piteå - Konstparken

5. Kika runt i Piteå Båtmuseum

Precis intill Västra Kajen Camping ligger Piteå Båtmuseum, som visar upp gamla träbåtar, båtmotorer och fiskeredskap, och berättar om livet till sjöss förr i världen. Detta museum drivs av en engagerad förening, och under öppettiderna finns ofta möjlighet att prata med de kunniga föreningsmedlemmarna. Museet är för övrigt mycket snyggt och modernt utformat. Väl värt ett besök!

6. Se Piteå stads kyrka

Piteå stads kyrka är Övre Norrlands äldsta träkyrka och Piteås äldsta bevarade byggnad, uppförd mellan 1683 och 1686. När Piteå år 1668 flyttades från Öjebyn till den nuvarande platsen fick invånarna till att börja med resa till Öjebyns kyrka varje söndag, men till slut fick den nya staden en egen kyrka.

Att göra i Piteå - kyrka

Om du går in i kyrkan kan du bland annat spana in en altartavla från 1600-talet, som kan vara ett polsk krigsbyte och köptes från Stockholm år 1700. Här finns också en predikstol som år 1702 beställdes av snickaren Nils Fluur.

Piteå stads kyrka

7. Beundra Öjeby kyrka

Missa heller inte att beundra Öjeby kyrka, som är en av Norrbottens äldsta och vackraste stenkyrkor. Bygget av kyrkan inleddes redan på 1500-talet, och under 1700-talet byggdes den ut till dagens korskyrka. Bredvid kyrkan står klocktornet, som anses vara ännu äldre än kyrkan.

8. Fascineras av kyrkstaden Öjebyn

Förr i tiden, när det var “kyrktvång” och människor hade långt att färdas till kyrkan skapades så kallade kyrkstäder, där byborna kunde övernatta vid kyrkobesöken. Dessa kyrkstäder finns framför allt i Norrland, men också i Finland, och den allra mest kända kyrkstaden är Gammelstads kyrkstad i Luleå, som tagits upp på Unescos världsarvslista.

Utöver denna är Piteå Gammelstad (Öjebyn) en av de största och mest välbevarade kyrkstäderna i världen. Kyrkstadstraditionen kan spåras tillbaka till 1600-talet och i Öjebyn användes kyrkstugorna för övernattning vid kyrkobesök långt in på 1900-talet. Fortfarande idag är stugorna privatägda, och används för besök över dagen eller kortare övernattningar.

Stugorna i Öjebyn har inte anlagts enligt någon plan, utan vuxit fram successivt, vilket gör att det känns som att husen ligger lite “huller om buller”. Otroligt charmigt!

Det är mysigt bara att strosa runt bland stugorna och det finns också en visningsstuga, där man ibland får titta in. Denna var tyvärr inte öppen när vi var här, men i stället mötte vi en stugägare som både berättade för oss om husen och välkomnade oss in. Fantastiskt intressant och trevligt!

9. Ät pitepalt på Paltzerian

En av de saker du kanske inte vill missa att göra i Piteå är att smaka den traditionella maträtten pitepalt. Rätten tillagas av rå (malen eller finriven) potatis som blandas med mjöl och salt, och som sedan formas till runda bollar, och fylls med rimmat sid- eller bogfläsk. Bollarna kokas därefter i vatten och serveras gärna med lingonsylt eller rårörda lingon.

Vi har provat rätten tidigare, och gillade det! Nu passade det inte för oss denna gång, men om man vill prova pitepalt i Piteå kan man göra det på Paltzerian. Här finns både traditionella modeller och varianter såsom laxpalt, harpalt och vegetarisk palt.

Paltzerian

10. Gör ett stopp vid Heta Hyttan

Om du gillar hantverk ska du inte missa att göra ett besök vid Heta Hyttan, där glasblåsaren Linda Isaksson skapar sina alster medan du ser på. Att blåsa glas här har traditioner sedan 1600-talet. Idag är det moderna skapelser som tar form, och bland Lindas verk uppskattas bland annat skulpturen “Livslust”, som finns både med och utan belysning.

I närheten kan du för övrigt spana in Belonaparken och Furunäset hotell och konferens, som en gång i tiden fungerade som mentalsjukhus.

11. Shoppa i AlterHedens rabarberi & gårdsbutik

Vad är ett rabarberi? Vi blev nyfikna och körde därför till AlterHedens rabarberi & gårdsbutik, för att ta redan på mer. Det visade sig att detta var ett riktigt trevligt utflyktsmål, alternativt ett möjligt stopp på vägen mot Storforsen, om man tänker sig att resa i den riktningen.

Vid AlterHedens rabarberi & gårdsbutik hittar du ett café samt en stor butik med sylt, saft, marmelader och andra spännande delikatesser. Det finns naturligtvis produkter som innehåller rabarber, och dessutom kan man shoppa åkerbärssylt, vilket är en exklusiv delikatess.

12. Upptäck Gläntan vid Sandängesstranden

Gläntan, vid Sandängesstranden, är Piteåbornas eget smultronställe, och det är nästan så att det känns som att vi inte borde avslöja platsen här. Vi hade dåligt väder när vi besökte stranden, men det gick ändå inte att ta miste på att detta är en fantastiskt fin sandstrand.

Sandängesstranden är för övrigt inte bara en strand, utan ett stort naturreservat i Piteå, mellan Pite havsbad och Haraholmen. I naturreservatet finns träspångar, informationsskyltar och platser för fågelskådning.

13. Roa dig på Pite Havsbad

När man kör in på Pite Havsbad möts man av skyltar där det står “Här slutar allmän värld”, och så är det kanske. Pite Havsbad är inte vardag, utan en värld fylld av sådant som sandstrand, äventyrsbad, spa, minigolf, aktivitetsland, gokart, padelcenter, utepooler, restauranger och glasshus. Säg vad som inte finns på Pite Havsbad!

När vi tittade förbi var vädret inte det bästa, men vi testade ändå en glass på Glasshuset, vilket bara det var en upplevelse. Här finns nämligen en tag själv-disk, där man på egen hand skopar i valfria glassmaker i en strut eller bägare. På slutet får man hjälp att väga glassen, och betalar helt enkelt för vikten. Sammantaget kan man säga att Pite Havsbad är för dig som vill uppleva en semester med extra allt.

14. Upplev Piteå skärgård

Piteå omges av en vacker skärgård med inte mindre än 550 öar. Här finns med andra ord en hel värld att upptäcka. Skärgården trafikeras av Nordisk Sjötaxi som sommartid bland annat kör till Stora Räbben och Stenskär, samt av Kinnbäck Skärgårdsturism, som kör till Pite-Rönnskär.

Det är möjligt att hyra stugor på vissa av öarna och boka båttaxi dit, om man inte har egen båt. I skärgården hittar du bland annat öarna Baggen, Renöra, Svinöra och Kluntarna samt naturreservaten Bondöfjärden och Döman. Ett sätt att uppleva skärgården är förstås att hyra kajak och eventuellt följa någon av alla kajakleder.

Att göra i Piteå skärgården

15. Handla rökt fisk vid Bea’s Rökeri & Hamncafé

Bea’s Rökeri & Hamncafé ligger strax intill E4:an, 25 kilometer söder om Piteå i Jävrebyn. Miljön här är fantastiskt charmig, med Jävre Fyr och små bodar och hus i trä.

Man kan köpa rökt fisk direkt från röken, såsom regnbågslax, röding och sik, eventuellt tillsammans med populära kallsåser. Det också möjligt att stanna till vid hamncaféet för en bit mat eller fika. Om du reser med husbil kan du även stanna över natten, på den fina ställplatsen.

Mer att göra i Piteå för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Piteå utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som gillar kultur och historia.

 • Arkeologistigen i Jävre är en markerad vandringsled bland historiska lämningar, bland annat från bronsåldern. 
 • Gråträsk kapell är ett litet charmigt kapell från 1934, som påminner om svunna tider.
 • Kjell Perssons bruksmuseum är ett egenhändigt uppfört museum med 28 000 föremål från fiske och jakt, samt verktyg.
 • Solanderparken är uppförd för att hedra minner av Linnélärjungen, botanisten och världsomseglaren Daniel Solander.
 • Studio Acusticum är ett konserthus med olika konserter.
 • Swensbylijda är ett hembygdsområde intill Bergforsen i Svensbyån.
Solanderparken
Solanderparken vid Öjebyn

Mer att göra i Piteå för dig som gillar natur

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Piteå utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som trivs i naturen.

 • Bröstfallet ligger längs den 55 kilometer långa Rokån, med picknickplatser och promenadstråk.
 • Degerberget bjuder på utsikt över Piteå skärgård
 • Ekoparken Rosfors bjuder på grön natur och samtidigt sevärdheter såsom Rosfors bruk samt forn- och kulturminnen.
 • Fiska kan man göra på många ställen, i både sjöar och älvar.
 • Fårön Friluftsområde är ett område med naturstigar och grillplatser.
 • Kalahatten är ett utsiktsberg med en topp på 243 meter över havet och utsikt över Svensbyfjärden.
 • Solanderleden är en 22 mil lång vandringsled.
Att göra i Piteå

Mer att göra i Piteå med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Piteå här.

 • Badhusparken är en välbesökt park i centrala Piteå med scen, café, grönområden och lekplats.
 • Bowling finns i Norrmalmiahallen på arenaområdet i Piteå.
 • Gocart Piteå är ett aktivitetescenter vid Pite Havsbad med Gocart, Paintball och barnfyrhjuling (ATV).
 • Jössgården är ett utflyktsmål i byn Sjulsmark, med trädgårdscafé, möjlighet att bo på lantgård och träffa bondgårdsdjur.
 • Kajak finns att hyra på många olika ställen, inklusive en “kayakomat” vid Norra hamnen i centrala Piteå.
 • Lindbäcksstadion är en friluftsarena för både sommar och vinter, med skidbackar, skid- och motionsspår, vandringsleder med mera.
Kayakomat

Att göra i Piteå på vintern

Vi besökte Piteåpå sommaren, vilket var trevligt, men detta är ju också en vinterdestination. Här är förslag på saker att göra i Piteå på vintern.

 • Isbrytarsafari arrangeras med fartyget Arctic Explorer.
 • Kallbadplats finns vid Västra kajens Campingplats i centrala Piteå. 
 • Norrsken kan man se på vintern, om man har tur.
 • Piteå ICE Arena är en isbana på havsisen för promenad, skridskoåkning, skidor eller sparkåkning mitt i Piteå centrum.
 • Skidåkning är populärt, bland annat vid Lindbäcksstadion.
Norrsken
På vintern kan man se norrsken, om man har tur (foto från bildbank)

Var kan man bo i Piteå, eller stå med husbilen

I Piteå finns många olika hotell och andra boendealternativ. Till exempel finns spahotellet KUST Hotell & Spa. Vi reste med husbil och valde att ta in på Västra Kajen Camping & Gästhamn, som har ett mycket bra läge för att besöka centrala Piteå.

Det finns också fler ställen att stanna med campingfordon. Här är några alternativ:

 • Borgaruddens Havsbad & Camping, Borgaruddsvägen 880, Norrfjärden
 • Jävrebodarnas fiskecamp, Södra Jävrebodarna 351, Jävre
 • Jävre ställplats, Jävrefyrens väg 26, Jävrebyn
 • Storsand kursgård och camping, Mandolingatan 1, Öjebyn
 • Ställplats Rosvik, Klubbvägen 4, Rosvik
 • Pite havsbad, Hotellvägen 50, Piteå
 • Västra Kajen Camping & Gästhamn, Sjöbodegränd 19, Piteå
Ställplats i Jävre
Jävre ställplats
Pite havsbad
Pite havsbad

Mer att se och göra i närheten av Piteå

Från Piteå är det relativt nära till Luleå, där du bland annat kan besöka Gammelstads kyrkstad, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Missa heller inte att upptäcka den mäktiga Storforsen! Om du istället reser söderut kan du ta dig till fina Skellefteå, där det finns mycket att se och upptäcka.

Alla våra bästa tips om Norrbotten: Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Piteå?

Har du besökt Piteå? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Piteå? Berätta gärna!

Fakta om Piteå

 • Landskap: Norrbotten
 • Län: Norrbottens län
 • Folkmängd: Drygt 42 000 (2023)
 • Namnet: Piteå på svenska, Bihtám på lulesamiska, Byöhđame på umesamiska, och Piitime på finska. Namnet Piteå (Pitu 1339) kommer från Piteälven.
 • Läs mer: Du hittar mer information på ortens webbplats.

Piteås historia

 • Medeltid: Staden låg vid nuvarande Öjebyn, och här skedde handel med samerna i Pite lappmark.
 • 1620: Olof Bure fick i uppdrag att göra stadsplaner för Norrland och Finland, och därmed troligen också Piteå.
 • 1621: Piteå fick stadsrättigheter.
 • 1666: Staden drabbades av en stor brand.
 • 1668: Staden flyttades till sin nuvarande plats på Häggholmen, som hade ett bättre läge för hamnen.
 • 1800-talet: Staden expanderade och industrialiserades, med bland annat trä- och sågindustrier.
 • 1809: Under Finska kriget härjades Piteå av ryska soldater. Staden blev samma år residensstad i Norrbottens län, fram till 1856.
 • 1915: Järnvägen mellan Älvsbyn och Piteå öppnade.
 • 1900-talet: Massa- och pappersbruket Smurfit Kappa expanderade i början av detta århundrade.
 • 2000-talet: I Markbygden byggs Europas största landbaserade vindkraftspark.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev