Meny Stäng

Alpina VM i Åre 2019 – kungligt, festligt, fartfyllt

Annons

Just nu pågår Alpina VM i Åre 2019, och vi har hängt på världsmästerskapet under några dagar. Vilken upplevelse! Vi har sett enormt duktiga skidåkare, festat i det österrikiska huset ”Tirolberg” och råkat resa tillsammans med Kungen och Drottningen. Bland annat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Alpina VM i Åre 2019

Världsmästerskapen i alpin skidsport 2019 avgörs i Åre den 5-17 februari, vilket beslutades under omröstningen under FIS-kongressen i Barcelona den 5 juni 2014. Under VM är världsstjärnor, skidentusiaster och journalister på plats från sammanlagt 72 länder, inte minst från stora skidländer som Norge, Österrike, Schweiz, Frankrike, Italien, USA och Kanada. Åre lever förstås upp, och överallt ser man funktionärer, flaggor och pitstops med mat och kaffe. Du kan läsa mer på Åre2019.

Alpina VM i Åre 2019

En ”kunglig” resa

Peter flög upp till Åre redan på torsdagen och jag, Helena, flög först på fredagen eftersom jag jobbade på torsdagen. Det var visserligen lite tråkigt att inte kunna resa tillsammans, men å andra sidan fick jag flyga tillsammans med Kungen och Drottningen.

När jag gick på planet var de första raderna tomma, och det var först när kabinpersonalen sa ”Ers majestäter, mina damer och herrar, välkomna på denna flight till Östersund och Åre” som vi insåg vilka som klivit ombord på de första raderna …

Vi besökte Åre i samarbete med Österrike

Vi besökte VM i Åre 2019 i samarbete med Österrikes turistbyrå, och fyra olika destinationer i Tyrolen: Arlberg (St Anton), Zillertal, Ischgl och Ötztal (Sölden). Varför vi reste till Åre i samarbete med Österrike? Jo, Österrike ville passa på att visa upp sig i samband med sin favoritsport.

De byggde upp ett stort tillfälligt hus mitt i Åre som de kallade ”Tirolberg” och här samlade de österrikiska turistbyråmänniskor och skidåkare samt svenska bloggare, journalister och resesäljare. Vi berättar snart mer om det galna festhuset Tirolberg!

Tirol VM i Åre

Damernas störtlopp i VM 2019

Peter kollade på damernas störtlopp, då Ilka Štuhec från Slovenien kom etta och Corinne Suter från Schweiz kom tvåa. Det roliga var att vi fick möta båda dessa i ”Tirolberg” på kvällen. Fantastiska skidåkare!

Ilka Stuhec
Ilka Štuhec från Slovenien, etta i damernas störtlopp i VM i Åre 2019
Corinne Suter
Corinne Suter från Schweiz, tvåa i damernas störtlopp i VM i Åre 2019

Herrarnas störtlopp i VM 2019

Herrarnas störtlopp kollade vi på tillsammans. Det var både dimmigt och snöigt på toppen när vi kom fram, och starttiden sköts upp gång på gång med hänvisning till åkarnas säkerhet. Vi tänkte att det kanske inte skulle bli något lopp, men publiken höll ändå igång en bra stämning på läktarna.

VM i Åre 2019
VM i Åre publiken

Presentatörerna försökte också hålla humöret uppe, med glada tillrop mellan perioder av musik och annan underhållning. Det blev mer och mer grått och snöigt, och just när vi tänkte att det var kört så presenterade de att loppet skulle starta om … tio minuter! Alla var sååå taggade!

Över 60 störtloppsåkare deltog i loppet, och de bästa hade de första starttiderna. Man kunde följa dem på stora TV-skärmar innan de plötsligt dök upp i backen. Vilka hastigheter!

Störtlopp herrar VM
Herrar störtlopp VM i Åre 2019

Det gick riktigt bra för norrmännen i det här loppet. Kjetil Jansrud tog förstaplatsen och Aksel Lund Svindal knep andraplatsen. På tredje plats kom österrikaren Vincent Kriechmayr. Gissa vem vi fick träffa i ”Tirolberg” på kvällen? Jo, Vincent Kriechmayr förstås!

WIFI.se
Vincent Kriechmayr från Österrike, trea i herrarnas störtlopp i VM i Åre 2019

Kul att besöka VM i Åre!

Ingen av oss är några utpräglade skidentusiaster, men trots detta måste vi säga att det var riktigt kul att besöka VM i Åre 2019. Ett världsmästerskap är ju ett världsmästerskap, och det är riktigt fascinerande att se de skickliga (och snabba!!!) skidåkarna. Åre lever förstås också upp, och det är roligt att få vara en del av festligheterna och den sköna stämningen.

Förutom att vi kollat på lopp har vi festat med österrikare i ”Tirolberg”, testat ett riktigt lyxigt spa och hängt med en lokal guide i Östersund. Vi berättar snart mer!

Har du kanske också varit på Alpina VM i Åre, eller har du varit i Åre i något annat sammanhang?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev