Meny Stäng

12 tågresor i Europa att drömma om

Annons

Drömmer du om tågresor i Europa med makalös utsikt över berg och vattenfall? Tåg är inte bara ett miljövänligt sätt att resa, utan bjuder dessutom många gånger på vackra naturupplevelser och härliga möten. Förutom att vi förstås älskar att resa med husbil, så gillar vi att resa med tåg. Här är 12 tågresor i Europa att drömma om.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tågresor i Europa

Att resa med tåg är ofta både bekvämt och avkopplande. Man sitter någorlunda rymligt och man kan läsa, lyssna på musik eller beundra utsikten i lugn och ro. Om man vill kan man promenera till restaurangvagnen, och om man är på det humöret kan man kanske hitta medpassagerare att prata bort någon timme med.

Vi har inte gjort jättemånga tågresor i Europa, men vi har rest med tåg i Sverige, Tyskland, Tjeckien och Schweiz. Idag har vi samlat ytterligare några tågresor i Europa att drömma om!

1. Tåg genom Schweiz

De vackraste tågresor i Europa vi har gjort har gått genom Schweiz. Vi har dels åkt tåg sträckan Zürich-Sion och dels sträckan Sion-Zermatt. Båda resorna var vackra, och den senare var extraordinär med dramatiska vyer från de stora höga glasfönstren.

2. Glacier Express i Schweiz

En av de mest omtalade tågresorna man kan göra i Schweiz är den som kallas Glacier Express, och som går mellan Zermatt och St Moritz. Detta är ett lite lyxigare alternativ och anses vara fantastiskt vackert, av dem som vet.

Glaciärexpressen

3. Berninaexpressen från Schweiz till Italien

Berninaexpressen går från Chur i Schweiz och avslutar i Tirano i Valtellina i norra Italien. Enligt dem som åkt den här sträckan ska det vara något alldeles speciellt. Järnvägen går på över 2250 meters höjd, vilket gör den till Europas högst belägna järnvägssträcka. Bara det liksom!

Berninaexpressen

4. Tågresa Wien-Venedig

Att det kan vara dramatiskt vackert i Alperna vet vi ju, och att åka tåg genom det landskapet måste vara fascinerande. Det finns flera olika tågresor man kan göra här, och en av de mer spektakulära ska vara rutten Wien–Venedig. Tågbanan slingrar konstant uppåt, och man passerar bland annat 14 tunnlar och över 100 broar.

Wien

5. Flåmsbanan i Norge

Norge är känt för sin naturliga skönhet, och landskapet blir inte mindre vackert när man reser genom det med tåg. Den sträcka som inspirerar oss mest är den som går mellan Myrdal och Flåm. Just denna sträcka tar bara en timme, men det verkar vara magiskt vackert.

Höjdskillnaden mellan fjorden i Flåm och fjällen i Myrdal är 864 meter, vilket förstås bidrar till upplevelsen. Det finns säkert också en anledning till varför Lonely Planet utsett denna rutt till “världens mest fantastiska tågresa”.

Tågresor i Europa - Flåmsbanan

6. Inlandsbanan i Sverige

Varför inte uppleva Sverige från tåget? Med Inlandsbanan får man tillgång till en tredjedel av landet, och då framför allt den svenska vildmarken. Här väntar ett vackert och genuint äventyr. Man kan boka paketresor i förväg eller köpa ett tågluffarkort.

7. Harry Potter-resa i Skottland

Tågsträckan mellan Mallaig och Fort William i Skottland, som tar 1,5 timme, ska vara en av alla magiskt vackra tågresor i Europa. Om man dessutom gillar Harry Potter finns det ytterligare anledning att göra den här resan. Det var nämligen just här som Harry Potter reste med sina vänner i “Harry Potter och hemlighetens kammare”, när de skulle till trollkarlsskolan Hogwarts. Dessutom får man göra resan i ett riktigt ånglok!

harry potter tåg

8. Shrewsbury – Aberystwyth /Pwllheli, Wales

En del menar att tåget som tar dig från Shrewsbury till Aberystwyth och Pwllheli i Wales bjuder på Storbritanniens vackraste tågresa. Resan, som kallas Cambrian Coast Line, tar dig bland annat förbi vackra sandstränder och uråldriga borgar. Vid ändstationen kan man frossa i fisk och skaldjur av alla sorter …

9. Gula tåget i franska Pyrenéerna

“Le train jaune”, det gula tåget, byggdes redan 1910 i Frankrike. Turen startar i Villefranche-de-Conflent och avslutas tre timmar senare i Latour-de-Carol. Under den här resan färdas man 1200 fallhöjdsmeter, både över broar och genom tunnlar – inte mindre än 19 faktiskt – innan man når slutdestinationen, nära gränsen till Spanien.

Villefranche-de-Conflent

10. Tåg från Milano till italienska kusten

Många anser att tåget från Milano till kusten bjuder på en av de tågresor i Europa som man inte vill missa. Under den här resan passerar man både berg och pittoreska byar innan man kommer fram till Cinque Terre vid den italienska kusten.

11. Tågresa Oviedo – Vigo i Spanien

Det tar drygt tio timmar att resa från Oviedo till Vigo, och under resan passerar man bland annat de storslagna kalkstensberg. Väl framme kan man njuta av den spanska västkusten, med den dramatiska Atlanten precis utanför.

12. Orientexpressen Paris – Istanbul

Orientexpressen har ett magiskt och historiskt skimmer över sig. Den resa som ursprungligen kallades Orientexpressen gick mellan Paris och Istanbul mellan 1883 och 1977. Idag finns olika chartrade lyxtåg som arrangerar resor som ska påminna om den forna glamouren på Orientexpressen, men man får förstås punga ut med en rejäl summa pengar. Om man istället vill uppleva samma resrutt som det ursprungliga tåget kan man köpa ett interrailkort och tågluffa sig igenom den klassiska rutten.

Istanbul

Har du upplevt några vackra tågresor i Europa, eller drömmer du om någon? Berätta gärna!

Alla foton i inlägget, förutom de två översta, är lånade från Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev