Meny Stäng

Åka nattåg i Sverige – våra erfarenheter av sovvagn

Annons

Hur är det att åka nattåg i Sverige? Vi åkte sovvagn från Lund till Stockholm när vi skulle hem från seglingsresan i Polen och Tyskland. Detta är första gången vi åker sovvagn på väldigt, väldigt länge och här är våra erfarenheter.

Åka nattåg i Sverige

Jag (Helena) åkte en hel del nattåg i Sverige när jag var yngre. Jag åkte bland annat några gånger till fjällen med mina föräldrar. När jag var lite äldre åkte jag nattåg från Stockholm till Kiruna, för att sedan fortsätta mot Nordkap med minibuss. Nu var det dags igen för första gången på evigheter!

På väg ner mot seglingsresan i Polen åkte vi vanlig dagtåg. När vi åkte hem från seglingsresan tog vi nattåget upp till Stockholm. Det intressanta var att det kändes som att ingenting hade förändrats.

Nattåg i Sverige

Sittvagn, liggvagn eller sovvagn?

När man reser nattåg i Sverige kan man boka sittvagn, liggvagn eller sovvagn. I liggvagnarna finns sex bäddar, komforten är lite enklare och man bäddar själv. I sovvagnarna finns tre färdigbäddade sängar. Dessutom kan man välja mellan första och andra klass, sova i mixad kupé, kupé för endast ett kön eller boka egen kupé.

Vi valde en sovvagn (2 klass) och bokade en kupé för oss själva eftersom vi ville ha bra förutsättningar för att sova bra – jag skulle nämligen gå direkt från tåget till jobbet!

sovvagn på nattåg i Sverige

Sängar i en sovvagn

I vår kupé fanns tre sängar, och vi använde de två nedersta. För att krypa upp till den översta får man anstränga sig lite, men det finns stege … I både mellan- och översängen kan man spänna upp ett litet säkerhetsnät så man inte trillar ut. Och det är kanske tur med tanke på att tåget kränger en del!

Säng på nattåg i sovvagn i Sverige
Säng i sovvagn på nattåg i Sverige

Förvaring och eluttag i sovvagn

Det fanns ett litet spännband i kupén så vi kunde spänna fast i alla fall en av våra resväskor. Det fanns också eluttag så vi kunde ladda våra mobiler.

Förvaring i kupé
Ladda mobilen på nattåg i Sverige

Handfat och toalett

Inne i kupén hande vi ett handfat. I badrumsskåpet fanns också sex små tetraförpackningar med dricksvatten, samt muggar.

Handfat i sovvagnen
Vatten vid handfatet

Toalett hade vi i korridoren. Det fanns tydligen duschrum någonstans också, men vi klarade oss med lite vatten och deodorant, haha. Observera träväggarna och termometern, som ser ut att vara från en svunnen tid. Kanske finns det modernare nattåg i Sverige också, vad vet vi?

Toalett på nattåg i Sverige

Vad tyckte vi om att åka nattåg i Sverige?

Jag (Helena) sov riktigt bra, även om jag vaknade några gånger när vi svängde och trodde att jag befann mig på en segelbåt. Peter tyckte att det var svårt att sova, på grund av krängningarna och svängarna.

Jag måste erkänna att jag var lite förvånad över att nattåget såg ut exakt som det gjorde när jag åkte senast, för sisådär 20 år sedan. Å andra sidan saknade vi inte direkt något, och jag var hyfsat utvilad när jag kom till jobbet. Och som sagt, det kanske finns nyare nattåg också.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Har du åkt nattåg i Sverige någon gång, och vad tyckte du?

Nattåg i Sverige

Fakta om nattåg i Sverige

 • Linjer: Nattåg i Sverige körs Göteborg/Stockholm–Östersund, Åre, Duved och Göteborg/Stockholm–Boden, Luleå, Kiruna, Abisko, Björkliden, Riksgränsen, Narvik samt Stockholm–Malmö.
 • El/WiFi: Eluttag finns i alla kupéer. WiFi håller på att införas och finns i vissa ligg- och sovvagnar.
 • Husdjur: Husdjur är tillåtna i djurkupén i sittvagnen samt i därför avsedda liggvagnar.
 • Rökning: Rökning är inte tillåtet ombord på nattåg i Sverige.

Kupéerna på nattåg i Sverige

 • Dörrar och lås: man låser upp dörren till sovkupén och duschkupén med nyckelkorten som finns i kupén. 
 • Bäddning: I sovvagnarna är sängarna färdigbäddade och i liggvagnarna får man själv bädda med sängkläder som finns i kupén.
 • Bagage: I både ligg- och sovvagnar finns bagagehyllor. I de flesta vagnar finns också möjlighet att förvara bagage i bagageutrymmen i korridorerna. Bagage får däremot inte förvaras på andra ställen i korridoren. Man ansvarar själv för sitt bagage.

Dusch och toalett

 • Sovvagn: I sovvagnen finns dusch och toalett i kupén (1 klass) eller i änden av korridoren (2 klass). Nyckel till duschen finns i kupén, liksom handdukar.
 • Liggvagn: I liggvagnen hittar man toalett i änden av korridoren.

Service på nattåg i Sverige

 • Väckning/sova kvar: Man kan säga till om väckning om man önskar, och i annat fall sker väckning cirka 30 minuter innan ankomst. På vissa tåg finns möjlighet att sova kvar efter att man kommit fram.
 • Mat och dryck: Om det finns en bistro på tåget är denna vanligtvis öppen mellan 06:30 och 23:00. Kolla på SJ:s webbsida för att se vad som gäller på ditt tåg. Om man reser i 1 klasskupé eller med Årskort Guld ingår frukost i bistron.
 • Övrigt: I kupén finns en knapp för att komma i kontakt med personalen.
 • Läs mer: Du hittar mer info på SJ:s webbsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev