Meny Stäng

Vilka är Sveriges bästa stränder?

Annons

Vilka är Sveriges bästa stränder? Fler och fler vill semestra i Sverige på sommaren, och då vill man kanske också hitta till de finaste sandstränderna. Vi listar några svenska stränder som rankats högst, bjuder på några egna tips, och hoppas att du vill berätta om dina favoritstränder!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att semestra i Sverige

Det har blivit mer och mer populärt att semestra i Sverige, av flera olika orsaker. Vädret har varit riktigt bra på senare år, den svenska kronan står sig dåligt och dessutom vill många semestra på ett sätt som är hållbart för miljön. Så, vart ska man då bege sig om man vill uppleva långa härliga sandstränder i Sverige?

Löttorp - en av Sveriges bästa stränder?
Sol och bad i Löttorp på Öland

Sveriges bästa stränder

Det finns gott om fina stränder i Sverige och vilka som är de ”bästa” kan förstås bero på tycke och smak. För att en strand ska räknas som riktigt bra tänker man sig kanske en lång sandstrand med mjuk finkornig sand och fin sandbotten under vattenytan. Dessutom kan ju omgivningarna spela roll, och upplevelsen kan påverkas av natur och utbud av restauranger och nöjen. Enligt en lista över de 5 bästa svenska stränderna 2019 så ser topplistan ut såhär:

  1. Tylösand, Halmstad
  2. Böda Sand, Öland
  3. Skanör & Falsterbo, Skåne
  4. Pite havsbad, Piteå
  5. Sandhammaren, Ystad
Tylösand strand - en av Sveriges bästa stränder?
Stora stranden i Tylösand

Tylösand strand

Tylösand ligger etta på listan ovan, med sin fyra kilometer långa sandstrand. Vid stranden kan man sola och bada eller hyra olika sorters båtar, och här finns också livräddare i ett livräddartorn. Runt omkring hittar man restauranger, caféer, After Beach, golfbanor och minigolf. Här finns också både campingplats och flera större och mindre hotell. Mest känt är Hotel Tylösand som ägs av Per Gessle.

Tylösand strand - en av Sveriges bästa stränder?

Jag (Helena) spenderade alla mina somrar som barn i Tylösand, eftersom min familj har en sommarstuga där. Vi badade oftast på klippstränderna runt om, eller på de stränder som kallas ”Tjuvahålan” och ”Svärjarehålan”, men trots det har jag badat otaliga gånger på Stora stranden i Tylösand. Jag minns stranden som väldigt fin med mjuk finkornig sand.

Tyvärr rör sig den fina sanden uppåt och lägger sig i stora drivor en bra bit från stranden, samtidigt som sanden på stranden blir tunn och hård. Man skulle behöva lägga ner mycket energi på att planera hur man kan binda sanden (till exempel genom staket, avstängningar och plantering av växter), men tyvärr görs alldeles för lite.

Tylösand är fantastiskt fint på många sätt, men vi tror tyvärr att det i framtiden kan bli svårt för Tylösand strand att komma etta på listor över Sveriges bästa stränder, om ingen gör något åt sandflykten.

strand Tylösand
Små staket som ska hindra sandflykten – men det räcker inte

Vilka är då Sveriges bästa stränder?

Av stränderna på listan har vi besökt Tylösand strand och Pite havsbad. När vi besökte Pite havsbad var det tyvärr väldigt kallt, så vi har inget bestående minne av stranden. Vi har inte varit vid Böda sand, men däremot vid stranden i Löttorp på Öland. Detta är en lång och fin strand med mjuk härlig sand.

Löttorp - en av Sveriges bästa stränder?
Vid stranden i Löttorp på Öland för ett gäng år sedan

Vilka tycker du är Sveriges bästa stränder?

Nu vill vi gärna höra, vilka tycker du är Sveriges bästa stränder? Berätta gärna om dina favoriter, och om varför du gillar dem!

Peter vid stranden i Rullsand för flera år sedan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev