Meny Stäng

Skanör – sandstrand, fingermat och bloggträff

Annons

Skanör ligger längst ner i sydöstra Skåne och bjuder på fantastiska sandstränder och mysiga restauranger. Vi åkte hit för att uppleva den härliga miljön och för att träffa ett gäng resebloggare som råkade befinna sig här just nu.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skanör

Skanör ligger på Falsterbonäset i sydvästra Skåne. Strax intill ligger tvillingorten Falsterbo och det är därför man ofta hör de två orterna nämnas ihop.

Skanör

Längs södra Skånes kust

Vi körde från Ystad och valde att följa vägen som går längs med vattnet, väg nummer 9. Vi såg till att komma iväg i god tid, för vi anade att vi skulle passera många fina ställen där vi skulle vilja stanna, och precis så var det. Kuststräckan är otroligt vacker med långa sandstränder, små mysiga hamnar och gula vajande rapsfält.

När vi närmade oss Skanör blev vi tvunga att stanna och fota en varningsskylt. Minns du kanske att vi nyligen fotade en skylt med varning för utter, vid Österbybruk? Nu hittade vi en skylt med en groda. Vi måste nog börja samla ovanliga djurvarningsskyltar tror jag!

Träff med resebloggare

Fyra andra resebloggare, och vi, hade lyckats boka träff i Skanör. Det kändes fantastiskt roligt, för nu är det sällan vi resebloggare träffas. Det var dels vännerna Magdalena och Pernilla, bakom bloggen Travelsis, som bor i den här delen av Skåne. Dessutom var det Daniel från FlyingDryden och hans flickvän Maria från Marias mat, som bor i Östersund men som var på cykelsemester i södra Sverige.

Resebloggare i Skanör

Sandstranden i Skanör

Sandstranden i Skanör är verkligen fantastiskt fin. Sanden är otroligt finkornig och mjuk, och vi kan förstå Travelsis som sa att ”När vi är utomlands säger vi ibland att den här stranden är ju nästan lika fin som hemma”.

Stranden vid Skanör

Sååå roligt att träffa andra resebloggare igen! Den här pandemin har begränsat alla fysiska möten, och på sista tiden har vi dessutom haft väldigt mycket att göra med jobb och tidningsproduktion, så vi är inte bortskämda med att hänga med andra.

Stranden vid Skanör

Badhytter

Badhytter finns det gott om i Skanör och övriga delar av södra Skåne. När vi först såg dem i Ystad undrade vi vad det var, och skojade om att det var små otrohetshus.

badhytter i Skanör

Nu har vi fått förklarat för oss att det är badhytter, och att man till exempel kan förvara sina utemöbler och annat där, istället för att släpa dem fram och tillbaka till stranden. Förr var de inte så dyra, men idag säljs de sällan så vi har hört att priset ibland kan gå upp till 100 000 kronor för en enda liten hytt.

Badhytt i Skanör

Lindas fingermat

Vi ville alla äta lunch och Pernilla och Magdalena, som känner till området, tog med oss till Lindas fingermat. Om du såg Sveriges mästerkock 2015 är det mycket möjligt att du känner igen Linda Letelier Hansson. Hon har också gett ut två kokböcker: ”Comfort Food – från Chile till Skanör” och ”Festliga bufféer”. Nu driver hon restaurangen Lindas fingermat, som man i det här fallet ska tolka som ”mat man kan äta med fingrarna”.

Lindas fingermat i Skanör

En av Lindas specialiteter är ”empanadas”, det vill säga små sydamerikanska piroger. Man kunde beställa två för en hundring, med valfri fyllning, och det passade oss perfekt. Om det är Lindas chilenska påbrå som spelar in vet vi inte, men pirogerna var grymt goda. Vi delade också alla på några sallader, för att prova. Både bönsalladen och salladen med halloumi kan varmt rekommenderas!

Vi hade sol och försiktig sommarvärme. Så fantastiskt härligt! Vi tycker fortfarande att det känns lite, lite exotiskt att vara i Skåne, på ett positivt sätt.

Peter i Skanör

Se mer i närheten

Strax intill Skanör ligger grannorten Falsterbo. Det är heller inte långt om du vill besöka städer som Malmö, Lund, Trelleborg eller Ystad. Eller varför inte besöka Sveriges sydligaste udde Smygehuk? Från Trelleborg och Ystad kan du också ta färjor till Tyskland och Polen.

Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Skanör eller Falsterbo? Har du kanske varit här på sol- och badsemester? Berätta gärna!

Fakta om Skanör

 • Kommun: Vellinge kommun
 • Län: Skåne län
 • Landskap: Skåne
 • Läge: På Falsterbonäset i Vällinge kommun i sydöstra Skåne
 • Folkmängd: Drygt 37 000 i Vellinge kommun (2021)
 • Läs mer: Läs mer om sydvästra Skåne på Visit Skåne.

Historia i Skanör

 • 1100-talet: Genom etableringen av den tyska Hansan lades grunden för en stor fiskemarknad i Skanör. Det var en kombination av mycket sill, tyskarnas stora skepp samt tillgång till tunnor och salt som möjliggjorde marknaden.
 • 1200-talet: Skanör omtalas för första gången i skrift. Det är historieskrivaren Arnold av Lübeck som i ”Chronica slavorum” berättar om tillfångatagna köpmän.
 • Medeltiden: Skanör var tillsammans med Falsterbo en av norra Europas viktigaste marknadsplatser. Handeln blomstrade under hösten, och det är möjligt att det var så många som 70 000 besökare.
 • 1500-talet: Tillgången på fisk minskade, vilket ledde till ekonomisk nedgång.
 • 1874 och 1885: Stora bränder drabbade staden.
 • 1872: Staden drabbades av en översvämning.
 • Slutet av 1800-talet: I och med järnvägen och den nya vågen av havsbad inleddes Skanörs nya blomstringstid.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev