Meny Stäng

Råå – pittoreskt i södra Helsingborg

Annons

Råå är ett charmigt gammalt fiskeläge i södra Helsingborg. Idag är detta ett pittoreskt kustsamhälle med båthamn, strand, restauranger, camping och fina ställplatser för husbilar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Råå i Helsingborg

En gång i tiden var Råå Sveriges största fiskeläge. Idag är fisket mer småskaligt och många av båtarna används för helt andra ändamål än fiske. Men detta är fortfarande ett mysigt kustsamhälle!

Råå

Råå ligger i södra Helsingborg, vid Skånes västkust.

Heter det i eller på Råå?

En av de första saker vi fick lära oss när vi började prata med helsingborgare om Råå är att det ska heta ”på Råå” och inte ”i Råå”. Detta verkade ju först lite underligt, men när vi läste på förstod vi att det har att göra med att orten har en historia som fiskeläge, och att man enligt äldre skånsk språktradition talade om ”på ett fiskeläge” istället för ”i ett fiskeläge”.

Ån som flyter genom Råå skrevs förr som Rååån och den ål som fångas däri kallades råååål. Det var länge det enda ordet i svenskan med fyra å i rad.

Wikipedia

En annan intressant sak att reflektera över när det gäller ortnamnet är hur många ”å” man kan få ihop i ett enda ord. Jag (Helena) gick för längesedan en helgkurs på en kursgård i trakterna, och då skojade vi om att en ål som fångades i ån Råå borde bli en ”Råååål”. När jag nu läste om orten på Wikipedia fanns också ett stycke om just detta …

Råå i Helsingborg
Ett hus PÅ Råå

Råå – en pittoresk pärla

Råå är verkligen pittoresk liten pärla. När vi kom hit ville vi direkt gå ut och fota alla båtar och små charmiga hus som ligger längs med åmynningen. Här finns också flera små restauranger och butiker samt Råå museum för fiske och sjöfart. Vi fick också höra att det just här ska finnas en ”hundtvätt med självbetjäning”, hos 4 Tassarnas Trim, som tydligen ska var unik i sitt slag!

Kallbadhuset Rååbaden

Vi promenerade ner till stranden där ett av Helsingborgs tre kallbadhus ligger. Rååbaden är ett kallbadhus med bastu och drivs av föreningen Rååbadarna på uppdrag av Helsingborgs stad. Badhuset har en lång historia och uppfördes redan 1897.

Kallbadhus
Kallbadhus

Stranden

Vi fortsatte sedan en bit längs stranden på Råå. Här ligger små charmiga sjöbodar och fina småbåtar. På ett ställe hittade vi skylten ”Stressfri zon”, men faktum är att det kändes ganska stressfritt överallt längs stranden …

Hundbad finns också längs stranden, och promenerar man ännu en bit hittar man också ett naturistbad.

hundbad

Ställplatser och camping på Råå

Det finns ställplatser på flera ställen på Råå. På Kajgatan finns sammanlagt 12 platser med el. Här stod vi bra under två nätter. Förutom att man står fint vid vattnet så finns det bra service i form av toaletter, duschar och möjlighet att tömma och fylla tankar. Det finns även möjlighet att tömma gråvattnet. Här var priset 200 kr/dygn, och man betalar i en automat (2021).

Om man promenerar längs med ån mot kusten upptäckte vi ytterligare en ställplats, med utsikt mot havet. Här kostar det 270 kr/dygn och man betalar i restaurangen som ligger intill. Dessutom finns campingen First Camp Råå Vallar i närheten.

Ställplats i Råå

Kyrkan i Raus

Inte långt från Råå kan man besöka Raus kyrka, som är från 1100-talet och därmed en av de äldsta bevarade byggnaderna från medeltiden i Helsingborg. Förutom att man kan kika på själva kyrkan så kan man härifrån hitta olika naturupplevelser och vandringar i närområdet.

Raus kyrka

Rååns dalgång och naturreservat

Raus kyrka kan fungera som utgångspunkt för att upptäcka Rååns dalgång och naturreservat. Ån ringlar sig 25 kilometer in i landet och naturreservatet sträcker sig ungefär fem kilometer. Här kan man vandra eller fiska öring, och det finns också en del historiska lämningar i form av gamla gravhögar och kvarnar.

Landborgspromenaden

En annan trevlig promenad som kam göras med utgångspunkt vid kyrkan är ”Landborgspromenaden”. Vi har inte gått den här promenaden själva, men vi anar att den är fin eftersom vi besökt flera av platserna längs vägen. Dessutom fick vi en trevlig pratstund med en dam vid informationsskylten, som berättade att hon brukade gå denna, med paus för medhavd fika.

Denna första sträcka av Landborgspromenaden går mellan Raus kyrka och Kärnan i Helsingborg. Längs vägen besöker man en lång rad kulturhistoriska platser, inklusive Ramlösa brunn.

Ramlösa brunn
Ramlösa brunn i Helsingborg

Mer att se och göra i närheten

Det är förstås nära att besöka övriga Helsingborg med 20 sevärdheter, inklusive Fredriksdals friluftsmuseum, Ramlösa brunnspark, Tropikariet i Helsingborg och vackra Sofiero Slott och Trädgårdar. Det är heller inte långt till trevliga Landskrona med 12 sevärdheter med sitt slott, eller till den mysiga ön Ven med Tycho Brahe-museet och 10 härliga tips. Faktum är att man kan åka till Ven direkt från Råå, med Rååbåtarna.

Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du varit i Råå? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i området?

Fakta om Råå i helsingborg

 • Landskap: Skåne
 • Län: Skåne län
 • Kommun: Helsingborg
 • Läge: Södra Helsingborg
 • Vattendrag: Ån Råån
 • Invånare (i Råå): Drygt 3300 (2020)
 • Namnet: Ortnamnet skrevs 1521 Raa och har fått sitt namn efter Råån. Åns namn kommer från forndanska ”ra” som betyder gränsmärke. Ån utgjorde nämligen en gång i tiden en gräns mellan två härad.

Råås historia

 • Tidig historia: Redan på stenåldern tog sig människor upp för åmynningen vid Råå.
 • 1500-talet: Bosättningarna blev permanenta, och fiskeläget tillhörde på denna tid Danmark.
 • 1658: I och med freden i Roskilde blev Skåne svenskt.
 • 1675-1679: Under det Skånska kriget landsteg danska soldater för att återta Skåneland.

1700-talet till nutid

 • 1709: Danskarna landsteg på nytt.
 • 1712-1713: Karl XII gav order om att befästa fiskeläget och Råå vallar, med bastioner, byggdes. Dessa är numer ett fornminne.
 • 1788: Kort efter utbrottet av Gustav III:s ryska krig skedde ”den stora ryssbranden”. Ryssarna brände 32 hus i fiskeläget.
 • 1800-talet: Samhället återhämtade sig.
 • Slutet av 1800-talet och början av 1900-talet: Råå var Sveriges största fiskeläge.
 • 1918: Råå inkorporerades i Helsingborgs stad och blev en stadsdel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev