Meny Stäng

Att göra i Landskrona – 12 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Landskrona? Landskrona är en trevlig stad vid Öresund i nordvästra Skåne. Här kan man bland annat besöka Landskrona slott som berättar om stadens spännande historia, ta en båttur till Ven eller upptäcka små pärlor i närområdet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Landskrona

Landskrona är måhända en relativ liten och lugn stad idag, men under historien har man haft stora planer här och staden har också utsatts för en hel del dramatik under de perioder då Sverige och Danmark låg i ständigt krig.

För oss blev Landskrona en ny och trevlig bekantskap. Vi reste hit med husbil och fick möjlighet att upptäcka staden och omgivningarna under några fina sensommardagar.

Göra i Landskrona

Landskrona ligger vid Öresund i västra Skåne, mellan Helsingborg och Malmö.

Vad kan man göra i Landskrona?

Vad kan man då se och göra i Landskrona? Det finns en hel del att upptäcka kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Besök Landskrona museum

Landskrona museum ligger centralt i stan och det kan vara en bra idé att starta Landskrona-besöket här. Detta är nämligen inte bara ett museum utan också en så kallad ”InfoPoint”, där man hittar kartor och broschyrer om stan. I Landskrona finns ingen turistbyrå utan man är hänvisad till denna typ av informationsställen.

Göra i Landskrona - museum

Museet bjuder också på flera fina och intressanta utställningar. Här kan man bland annat se utställningarna ”Människor som vi” som berättar om stenåldersmänniskor, ”Landskrona 1413” som handlar om tiden när staden fick sina stadsprivilegier och ”En arbetets stad” som tar dig med till tiden då Landskrona var en utpräglad industristad. Museet är gratis att besöka och det finns också en lekutställning för barn.

2. Upptäck Landskrona till fots

Det är intressant att promenera, eller eventuellt cykla, runt i Landskrona. Utöver de allra viktigaste sevärdheterna, som slottet och kyrkan, finns också andra fina och intressanta byggnader. Du kan till exempel spana in Landskrona teater från 1901, det fina Tyghuset på Kasernplan och Landskrona rådhus från 1882-1884.

3. Kika in i Sofia Albertina kyrka

Sofia Albertina kyrka ligger i centrala Landskrona. Kyrkan är ritad av arkitekten Carl Hårleman och stod klar 1788. Namnet fick den efter Gustav III:s syster Sofia Albertina.

Göra i Landskrona - Sofia Albertina kyrka

Kyrkan är mäktig utanpå, men också vacker inuti. Här finns en del ålderdomliga inventarier. Allra äldst är kanske dopfunten som är från 1100-talet, och som fungerade som fontän i en privatfamiljs trädgård innan man insåg vad det var. Ljuskronorna är från den tidigare kyrkan och tillverkades på 1600-talet.

Göra i Landskrona - Sofia Albertina kyrka

4. Gå en guidad tur i Landskrona slott

Om du bara ska välja en enda sak att göra i Landskrona så vill vi rekommendera ett besök på Landskrona slott, eller Landskrona citadell som det också kallas. Slottet är en välbevarad fästning från 1559, som ligger omgivet av dubbla vallgravar. Om du har möjlighet så följ gärna med på en guidad visning – det ger ännu mer liv till de intressanta byggnaderna.

WIFI.se

Vi följde med en guide som inlevelsefullt berättade om livet på slottet genom åren. Vi fick bland annat höra om den vilda festkväll då Tycho Brahe tog med sin tama älg på fest till slottet, vilken råkade bli överförfriskad och bröt benet i trappan. Vi fick också besöka fängelsehålan, som förr bara hade en enda ingång, nämligen ett hål i taket där man kastade ner människor man tröttnat på av olika anledningar.

Vi fick också följa med in i fängelsetornet. När slottet inte längre kunde användas som fästning gjorde man nämligen om det till fängelse, och under en period fungerade det som kvinnofängelse. Den kanske mest kända av de kvinnliga fångarna var änglamakerskan Hilda Nilsson, som 1917 dömdes för sju barnamord och ett dråp. I tornet kan man kika in i den cell där hon slutligen tog sitt eget liv.

Strax intill slottet ligger Konditori Citadellet, där vi pausade för en god räksmörgås. Det finns också enklare maträtter och fikabröd.

Här kan du också se en film från Landskrona slott.

5. Titta in på Rothoffska kolonimuseet

I området runt Landskrona slott ligger massor av små söta kolonistugor med tillhörande koloniträdgårdar. Det är så många att vi först tänkte att ”varannan Landskronabo måste ha en koloniträdgård”. Det är inte sant, men enligt en broschyr från Landskrona museum är staden den kolonitätaste i landet, och var 27:e stadsbo har en egen kolonilott. Trädgårdarna ligger i en lummig miljö, och det är verkligen fint att promenera bland all grönska och alla blommor.

Göra i Landskrona - koloniträdgårdar

I området finns också Sveriges enda kolonimuseum. Rothoffska kolonin byggdes 1903 och är en av de äldsta bevarade stugorna på området. Den fungerar idag som en utställningslokal, med en stuga inredd som på 1900-talets början samt en liten utsällning om koloniområdets historia och om familjen Rothoff, som en gång i tiden ägde stugan.

6. Se konst i Landskrona konsthall

Inte långt från slottet ligger Landskrona konsthall. Hallen ritades 1963 till stadens 500-årsjubileum, av arkitekterna Sten Samuelsson och Fritz Jaeneckae. Här visas olika utställningar inom framförallt konst, design och fotografi. I parken utanför finns en skulpturpark med verk av 19 olika konstnärer.

7. Sola och bada

Om vädret tillåter kan man med fördel ägna sig åt sol och bad i Landskrona. Centralt i stan, nära slottet, hittar du havsbadet Halvmånen/Lagunen. Det finns även badplatser i Borstahusen, på Ven och vid Ålabodarna.

Göra i Landskrona - sola och bada

8. Ta en båttur till Ven

En sak som du inte vill missa att göra i Landskrona är att ta en båttur till den fina ön Ven. Resan med färja tar cirka 30 minuter och på Ven möter ett härligt landskap med fina cykelleder.

Här kan man besöka Tycho Brahe-museet som berättar om den framgångsrike vetenskapsmannen och astronomen som spenderade många år och byggde framstående observatorier här. Man kan också bekanta sig med alpackor eller prova några av öns delikatesser, som Hven-glass, honung eller whiskey från Spirit of Hven.

9. Häng vid Borstahusen

Borstahusen ligger vid havet i den nordvästra delen av Landskrona, och är från början ett fiskeläge från 1770-talet. Fiskeläget grundades av bröderna Rasmus Andersson Borste och Jöns Andersson Borste, som också gett stadsdelen dess namn. Idag är detta ett mysigt område med charmiga hus, badstränder, restauranger, camping och golf. I vanliga fall kan man också besöka Svenska Golfmuseet här, även om det just nu var stängt för reparation.

I hamnen ligger också kulturhuset Pumphuset med konsthall, museum och restaurang.

Göra i Landskrona - pumphuset

10. Upplev naturen vid Hilleshögs dalar

Cirka sju kilometer norr om centrala Landskrona, precis intill Glumslövs backar, ligger naturreservatet Hilleshögs dalar. Vi parkerade husbilen uppe vid vägen, där det finns ett antal parkeringsplatser, och promenerade i riktning mot havet. Promenadstigen går genom lummigt grön natur, och vid sidan strövade en stor flock vita kor.

Göra i Landskrona - Hilleshögs dalar

Nere vid havet kan man uppleva den natur som området kanske är mest känt för, nämligen höga sandiga branter (Sandbergen). Här och där ser man också spår efter den försvarsanläggning som Karl XII lät bygga på tidigt 1700-tal, för att hindra anfall från Danmark. Om man vill kan man promenera den 3,2 km långa Sandbergen-slingan (brun) som tar en runt stora delar av reservatet.

Göra i Landskrona - Hilleshögs dalar

11. Gör en utflykt till Ålabodarna

Strax norr om Hilleshögs dalar hittar du Ålabodarna och Ålabodarnas hamn. Det första vi hittade här, efter att vi parkerat husbilen, var Örenäsgånggriften eller ”Graven vid havet”, som är en av Skånes bäst bevarade gånggrifter. Denna typ av megalitgravar uppfördes någon gång under perioden 3600 – 3200 före Kristus. Lite svindlande, eller hur?

Man kan sedan fortsätta ner till Ålabodarnas hamn. Hamnen är 150 år gammal, och Ålabodarnas by är ännu äldre. Här finns idag gästplatser för båtar, badbryggor, restaurang och glasskiosk.

12. Vandra längs Skåneleden

Ytterligare en sak att göra i Landskrona och Skåne är att vandra Skåneleden. Skåneleden är en 130 mil lång vandringsled som är uppdelad på 6 delleder och 117 etapper. Vid Landskrona passerar delleden SL5 Öresund.

Göra i Landskrona - skåneleden

Mer att se och göra i Landskrona för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Landskrona, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är kultur- och historieintresserad.

  • Asmundtorps kyrka är en vacker kyrka i Asmundtorp, utanför Landskrona (Kustvägen 5, Asmundtorp)
  • Gråen och Gipsön är två konstgjorda öar från 1700-talet respektive 1970-talet, som ibland kan besökas på guidade turer.
  • Hemslöjden i Skåne finns i Landskronas gamla stationshus, med butik, utställning och kurser. (Österleden 10).
  • Landskrona teater har ett varierat program för hela familjen. (Järnvägsgatan 4D)
  • Statyer finns ett gäng, bland annat Västanvind, 33 lågor, Flicka med slöja och Revolver med dubbelknut.

Mer att se och göra i Landskrona för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Landskrona här:

  • Golf kan man spela på Landskrona golfklubb. (Erikstorpsvägen)
  • Fiske finns både i form av havsfiske (fisketurer från Stadskajen) och fiske i vallgraven vid Citadellet (fiskekort krävs).
  • Kitesurfing kan man prova i Lundåkrahamnen, som ska vara en av Skånes mest populära kiteplatser. Här finns också kiteskola.
  • Parker finns i form av Slottsparken (med många olika träd) och Stadsparken (Landskronas äldsta park från 1869).

Mer att se och göra i Landskrona med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Landskrona med barn eller tonåringar.

  • Bangolf kan spelas både inomhus och utomhus. Utomhusbanan finns i Badhusparken.
  • Citadellbadet är Landskronas stora friluftsbad med olika bassänger, vattenkarusell med mera. (Badhusgatan)
  • Discogolfbana finns med 9 eller 18 korgar. Banan startar vid Tyghuset. (Kasernplan, Kavallerigatan 4)
  • Karlslundsbadet är ett familjebad med vattenrutschbanor, grottor, klättervägg med mera. (Idrottsvägen 9 / Karlslundsvägen 12)
  • Skateparken Lagunen är en 750 kvm stor skatepark nära Citadellbadet och slottet. (Selma Lagerlöfs väg 55)
  • Trädgårdslandet är en utställning på Landskrona museum, fylld av lek och trädgårdsroliga saker, för barn mellan 0 och 5. (Slottsgatan 8)
Skatebana

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Landskrona. Centralt i stan ligger till exempel Hotel Öresund, med konferens och spa.

Om du reser med husbil kan du stanna på den stora ställplatsen i Lundåkrahamnen, med smidigt cykelavstånd till centrala stan. Här finns ett stort antal platser med fin utsikt över vattnet och bra service i form av el, toaletter, duschar och möjlighet att tömma och fylla tankar. Dessutom finns glass och annan enklare servering i närheten. När man hittat en ledig plats betalar man i en automat. När vi var här var priset 200 kr/dygn (2021).

Göra i Landskrona – mer att se och göra i närheten

När du befinner dig i den här delen av Skåne kan du förstås passa på att besöka andra skånska städer som till exempel härliga Helsingborg, intressanta Lund och spännande Malmö. I närheten av Lund kan du också uppleva charmiga Jakriborg, och flera fina naturområden som Europas minsta nationalpark Dalby Söderskog.

Alla våra bästa tips om senester i Skåne

Fler förslag på saker att göra i Landskrona?

Har du varit i Landskrona? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Landskrona?

Fakta om Landskrona

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skåne län
  • Läge: Vid Öresund i nordvästra Skåne, mellan Helsingborg och Malmö.
  • Distrikt: Landskrona distrikt och Härslövs distrikt
  • Folkmängd: Cirka 46 000 (2021)
  • Namnet: Namnet har varierat under åren, med bland annat Landszkrone, Landscrone och Lands Crone.

landskronas historia

  • 1410: Erik av Pommern skänkte tomt och jord där Landskrona nu ligger till ett karmelitkloster.
  • 1413: Landskrona fick eventuellt sina första stadsrättigheter, men staden kan eventuellt ha fått stadsrättigheterna ännu tidigare.
  • 1428: Landskrona plundrades och brändes av Hansan under kriget mot den nordiska unionen.
  • 1525-1535: Staden intogs av danska trupper.
  • 1549: Kristian III av Danmark påbörjade byggandet av Landskrona slott, citadellet.

1600-talet

  • 1644: När Gustaf Horn ryckte fram mot Landskrona flydde befolkningen till Köpenhamn. Fästningen kapitulerade snart därefter.
  • 1645: Staden återlämnades till Danmark efter freden i Brömsebro, och var då nästan utplundrad.
  • 1658: Landskrona blev en svensk stad.
  • 1676-1679: Under det skånska kriget var staden under tre år besatt av danskar.
  • 1680: Johan Göransson Gyllenstierna och andra arbetade för att Landskrona skulle bli huvudort i Skåne. Erik Dahlberg fick i uppdrag att rita en stadsplan och arbetena inleddes.
  • 1682: Kungen beslutade att avbryta arbetena, och det bestämdes att alla befästningsverk utom citadellet skulle rivas.

1700-talet

  • 1700-talet: En del industrier, tre tobaksspinnerier, ett färgeri och ett garveri uppstod. 1748 hade staden 805 invånare.
  • 1747: Riksdagen beslutade att ytterligare befästa staden.
  • 1754: Sofia Albertina kyrka uppfördes (efter rivning av Sancti Johannis Baptistae kyrka).
  • 1788: Fästningsarbetena avbröts och några år senare (1805) avlystes de definitivt.

1800-talet

  • 1822: Landskrona utdömdes som landsfästning.
  • 1800-talet: Staden fick järnvägsförbindelse med Helsingborg, Eslöv och Ängelholm.
  • 1853: En koleraepidemi bröu ut i den nuvarande stadsdelen Borstahusen och fiskeläget isolerades. Epidemin ledde till 31 döda.
  • 1869: Fästningen lades ner fullständigt.

1900-talet till nutid

  • 1900: Runt sekelskiftet blev Fredrik Sundbärg stadsarkitekt och satte stor prägel på Landskronas arkitektur.
  • 1900-talet: Landskrona drabbades hårt av varvskrisen. Bland annat sades många upp när Öresundsvarvet lades ner.
  • 2001: En ny sträckning av järnvägen Västkustbanan drogs via Landskrona.
  • 2003: Sveriges för närvarande enda trådbusslinje invigdes, mellan centrum och stationen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev