Meny Stäng

Att göra i Ängelholm – våra 9 bästa tips

Annons

Vad kan man se och göra i Ängelholm? Ängelholm är en charmig liten skånsk ort med mysiga gränder, flera intressanta museer och närhet till fina sandstränder. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Ängelholm!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ängelholm i Skåne

Ängelholm, som tidigare stavade ortnamnet Engelholm, hade under medeltiden perioder av stadsprivilegier, men upplevde också tuffa tider med krig och bränder. Orten blev senare en populär badort och är fortfarande en plats som kan bjuda på skön semesterkänsla. Ängelholm är också känt för lergökar och för företag som Engelholms Glass och den exklusiva biltillverkaren Koenigsegg.

Vi besökte Ängelholm i somras, med vår husbil. Vi hann se och göra en hel del i den här trevliga staden, men vi hann inte skriva. Här kommer vårt reportage!

Göra i Ängelholm - våra 9 bästa tips

Ängelholm ligger i nordvästra Skåne, knappt tre mil norr om Helsingborg. Genom orten flyter Rönne å, som mynnar ut i Skälderviken.

Vad kan man göra i Ängelholm?

Vad kan man då se och göra i Ängelholm? Det finns en hel del att upptäcka kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa i historiska Ängelholm

Först och främst kan man förstås strosa i och upptäcka de historiska och charmiga delarna av Ängelholm. Vi tyckte till exempel att det var väldigt fint runt Smedjegatan, med kullerstensgränder och pittoreska hus. Du kan också besöka Stortorget, där man på vardagarna bedriver torghandel.

2. Shoppa på Storgatan

Om du vill uppleva lite stadsliv kan du med fördel promenera längs med Storgatan i centrala Ängelholm. Här finns gott om butiker, men också caféer och restauranger.

Göra i Ängelholm - våra 9 bästa tips

3. Gör en båttur med Laxen på Rönne å

Laxen är en turistbåt som brukar göra guidade sightseeingturer längs med Rönne å, som ringlar genom hela Ängelholm och ibland kallas “Skånes Amazonas”. När vi var här sommaren 2021 var turerna inställda på grund av pandemin, men troligtvis kommer de tillbaka igen. Ån kan förstås också upptäckas med kanot, eller genom att promenera eller cykla.

Göra i Ängelholm - Rönne å

4. Sola och bada vid havsbaden

Ängelholm blev känt som badort redan på 1800-talet, och det är inte långt till Skälderviken med sina långa sandstränder. Här finns flera olika badplatser, som till exempel Klitterhus, Råbocka, Sibirien och Utvälinge.

Göra i Ängelholm - våra 9 bästa tips

5. Häng i Hembygdsparken

Ängelholms Hembygdspark är ett naturområde där du också hittar djurhägn, lekplats, värdshus samt glass- och våffelstuga. Parken är mycket populär och bjuder under året på ett digert program med konserter, nationaldagsfirande, midsommarfirande, allsång, barnteater med exempelvis Ballongteatern och andra aktiviteter.

I parken finns också inte mindre än fem små museer. Museerna håller öppet sommartid och kan besökas för en mindre gemensam avgift.

 • Tekniska museet visar upp tekniska verktyg, maskiner, veteranbilar och motorcyklar.
 • Skol- och bankmuseet visar äldre undervisningsmaterial från kommunens skolor, samt sparbanksväsendets utveckling.
 • Läder-, husar- och leksaksmuseet rymmer minnen från Husarskvadronen och stans läderindustrier samt en leksaksutställning.
 • Luntertunstugan bjuder på ett bondehem från 1800-talet.
 • Grönvallska gården bjuder istället på ett borgarhem från runt år 1900.
Göra i Ängelholm - Hembygdsparken

6. Upplev äventyr i Upzone Äventyrspark

Den som vill ha lite mer äventyr och adrenalin kan testa äventyr på hög nivå hos Upzone Äventyrspark. Här finns höghöjdsbanor där man kan kasta sig ut i linbanor, klättra i nät, gå på vajrar hög upp i luften eller svinga sig i lianer …

Göra i Ängelholm - Upzone

7. Besök Ängelholms Flygmuseum

Ängelholms Flygmuseum ligger i Valhall Park, vilket är den före detta flygflottiljen F10:s område. Historien går tillbaka till Andra världskriget, då F10 brådskande startade i Malmö, och senare flyttade till Ängelholm. Flottiljen avvecklades 2002, och två år senare skapades museet, av en grupp ur F10:s kamratförening.

Göra i Ängelholm - flygmuseum

Museet är lite charmigt stökigt och operfekt, sådär som det kan vara när ett museum drivs av idealister. Samtidigt finns det en hel del att kika på här, och museet är lite av en guldgruva för den som är intresserad av gamla krigsflygplan.

Det är intressant att kika runt bland flygplanen och för den som vill finns finns flygplanssimulatorer, där man kan prova att flyga och landa J35 Draken, SK60 eller en Cessna. Vi fascinerades också av historien om den svenska kvinnliga flygpionjären Elsa Andersson, som dessvärre förolyckades under ett fallskärmshopp 1922, endast 24 år gammal.

8. Lär dig om tåg på Järnvägens museum

Ytterligare en sak som du inte vill missa att göra i Ängelholm är att besöka Järnvägens museum. Detta museum är riktigt snyggt och berättar om tågens och järnvägens historia. De första ångloken i Sverige rullade 1856, men alla var inte positiva till dessa nymodigheter. Riksdagsmannen Leonharf Fredrik Rääf hoppades 1848 att “Sverige så sent som möjligt bliva delaktigt av ett sådant framskridande”.

Man kan kliva ombord i gamla ånglok, testa hur tungt det är att dra gruvräls, se informativ film medan modelltågen tuffar förbi framför eller kanske ta en tur med minitåget, som på somrarna gör turer i parken utanför museet.

Man kan också slå sig ner i i museets rörliga lilla biograf, där bänkarna skakar medan man får följa ångloken runt i landskapet. Detta fina, intressanta och underhållande museum kan vi varmt rekommendera.

9. Bada i Vattnets Hus

Vattnets Hus i Ängelholm kallar sig för nordvästra Skånes nya aktivitetshus. Badanläggningen används för allt från lek och rekreation till träning och tävling. I äventyrsdelen finns rutschkanor, vågbassäng, strömkanal och bubbelpool. I byggnaden finns också gym, ljusterapi samt ett Nordic Hamam Spa. För den som är hungrig finns en bistro, som arbetar med lokala leverantörer och lokala råvaror.

Göra i Ängelholm - Vattnets hus

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Vi stod med husbilen på ställplats Ängelholms föreningshamn. Här tyckte vi att vi stod utmärkt på bra underlag, med el och med närhet till den trevliga småbåtshamnen, där det också fanns en liten restaurang. Det finns många platser och vi tyckte också att priset var bra (175 kr/dygn 2021, om vi minns rätt).

Ytterligare platser att stanna på inkluderar Råbocka camping, Solhälls familjecamping samt Valhall gård, ställplats och camping.

Ställplats Ängelholm

Mer att göra i Ängelholm för dig som gillar kultur

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Ängelholm, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är intresserad kultur.

 • Ausås mölla är en väderkvarn av typen holländare, som uppfördes 1817 och var i bruk till 1950.
 • Keramiker finns flera i Ängelholm, bland annat Åbergs krukmakeri, Gjordkällaren och Sofia Nilsson.
 • Konstvandring kan man göra på egen hand. Karta finns att hämta på Ängelholms Turistcenter.
 • Sjöholms bageri serverar stenugnsbakat, och har funnits på samma plats sedan 1876. (Storgatan 58)
Göra i Ängelholm - våra 9 bästa tips

Mer att göra i Ängelholm för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Ängelholm här:

 • Fiska kan man göra med fiskekort i Rönne å, Vege å och Västerjön.
 • Kronoskogen är ett skogsområde nära havet med flera vandringsleder, samt även områden för mountainbike.
 • Lergöksrundan är en 16 km lång cykelled, som går genom stan, längs havet och genom Kronoskogen.
 • Paddla kanot eller kajak, eller varför inte SUP, kan du göra i Rönne å.
 • Trollehallar är en brant ravin som bjuder på spännande vandring, som minnen från Snapphanetiden.
Göra i Ängelholm - våra 9 bästa tips

Mer att göra i Ängelholm med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Ängelholm med barn eller tonåringar.

 • Kungsbygget Äventyrspark erbjuder aktiviteter som sommarrodel, zipline, klättring, cykling och bungy rocket. (Kungsbygget 44, Våxtorp)
 • Pyttetåget går till och från Vattnets Hus och Hembygdsparken.
 • Pytteskogen är en liten skog norr om Hembygdsparken, där man kan hälsa på Trollmor, leka eller spela utomhusspel.
 • Rönneviks bangolf ligger i anslutning till Hembygsparken, och håller öppet på sommaren.
 • UFO-monumentet är ett minnesmärke över en påstådd landning av en rymdfarkost i Sibirienskogen, den 18 maj 1946.
Göra i Ängelholm - våra 9 bästa tips

Mer att se och göra i närheten

Med utgångspunkt i Ängelholm kan vi rekommendera besök både på Kullahalvön och Bjärehalvön. På Kullahalvön kan du uppleva Kullabergs naturreservat samt platser som Höganäs, Kullabergs eller Arilds vingård, Krapperups slott, Mölle och konstverket Nimis. På Bjärehalvön kan vi tipsa om Hovs hallar, Torekov, Norrvikens trädgårdar, Båstad och Birgit Nilsson Museum.

Ett annat tips är att besöka den fina staden Helsingsborg med våra 20 sevärdheter och intressanta platser runt denna, såsom Sofiero slott och slottsträdgård, Tropikariet i Helsingborg samt det pittoreska kustsamhället Råå.

Kullahalvön
Kullabergs naturreservat på Kullahalvön
Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Ännu mer att se och göra i Ängelholm?

Har du besökt Ängelholm? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Ängelholm?

Fakta om Ängelholm

 • Landskap: Skåne
 • Län: Skåne län
 • Kommuner: Ängelholms kommun och Båstads kommun
 • Distrikt: Ängelholm, Rebbelberga, Höja, Barkåkra, Förslöv och Strövelstorp
 • Namn: Ängelholm eller tidigare stavning Engelholm. Namnet tros komma av “ængil” (med betydelsen trång eller vinkel) och ska syfta på en krök av Rönne å.
 • Befolkning: Drygt 43 000 i kommunen (2021)
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistcentrets webbplats.

Historia i Ängelholm

 • 1516: Den 16 oktober detta år utfärdade kung Kristian II stadsprivilegier för Engelholm. Invånarna i den medeltida staden Luntertun uppmanades att flytta till den nya staden.
 • 1547: Ängelholm hade upphört att vara stad och invånarna ålades att flytta till Landskrona.
 • 1565: Bebyggelsen brändes av svensken Klas Kristersson Horn under det nordiska sjuårskriget.

1600-talet till 1700-talet

 • 1644: Svensken Gustaf Horn låg med sin armé vid Ängelholm.
 • 1657: Svenske Per Brahe och danske Axel Urup drabbade samman med sina trupper i slaget vid Ängelholm.
 • 1678: De danska trupperna brände bebyggelsen under det Skånska kriget.
 • 1705: Ängelholm drabbades av en brand och hälften av bebyggelsen brann ner. Ytterligare bränder härjade senare under seklet.
 • 1767: Ängelholm återfick sina stadsrättigheter, men förblev en småstad.

1800-talet till nutid

 • 1802: En brand härjade och 35 hus brann ner, bland annat utmed Storgatan.
 • 1800-talet: Tallskog planterades längsvid sandhedarna mot havet, vilket skapade Kronoskogen. Staden växte under industrialiseringen.
 • Mitten av 1800-talet: En hamn anlades vid Rönne ås utlopp.
 • Slutet av 1800-talet: Turismen kom igång och Ängelholm utvecklades till en badort.
 • Andra världskriget: I slutet av andra världskriget flyttade Skånska flygflottiljen till Barkåkra och Ängelholm blev på nytt en garnisonsstad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev