Idag presenterar vi ett gästinlägg

De första dagarna man reser är man vanligtvis fylld av extas. Man vill aldrig hem igen utan bara förbli i nuet. Så småningom försvinner denna känsla för de flesta och då drabbas man istället av en plågande känsla: hemlängtan.

Hemlängtan är känslan i bröstkorgen när man vill se den vackra solnedgången tillsammans med sin bästa vän, krama sin mamma efter en alldeles för lång dag eller bara befinna sig hemma i sin säng snarare än ute i den tropiska hettan eller den isande kylan.

Att längta hem är helt normalt, men det är inte en känsla som ska få lov att ta över ens upplevelse. Därför delar vi med oss av några av våra bästa tips för att bota hemlängtan när du reser bort från Sverige.

Skriv ner saker du är tacksam över i nuet

Vår hjärna är en väldigt spännande mekanism. Det är nämligen rätt lätt att programmera om den. När du är iväg och reser är det därför en god idé att skriva ner några ting du är tacksam över varje dag. Det vill säga ting du är tacksam över i nuet. Som att befinna dig i soliga Thailand istället för hemma i vinterkylan i Sverige. Eller att du ikväll ska ut och äta med några nya kompisar istället för att vara hemma och se på serier ensam.

Genom att skriva ner ting du är tacksam över kontinuerligt kan du programmera om din hjärna och som småningom (förhoppningsvis) bota din hemlängtan.

Åtnjut ting som påminner dig om Sverige

Det kanske tycks vara ett dåligt sätt att hantera hemlängtan på, men faktum är att man kan bota sin hemlängtan genom att åtnjuta ting som påminner en om sitt hemland. Många gånger saknar man den svenska maten, de svenska skogarna, den svenska underhållningen och det ljumma dagarna när man befinner sig i ett land långt iväg. Då kan man enkelt bota detta.

Exempelvis kan du bege dig till ett IKEA om det finns i landet du befinner dig i för att käka svenska köttbullar. Alternativt kan du se på svensk tv för att påminnas om hur mycket du gillar svensk humor. Med en VPN kan man nämligen se kanaler som till exempel SVT Play vart man än befinner sig i världen. Då kopplar man upp sig på en IP-adress hemma i Sverige och kan därefter se hur mycket svensk tv man än vill utan att begränsas av regionen man befinner sig i!

Upptäck nya platser och lär känna nya människor

Ett rätt uppenbart sätt att bota sin hemlängtan på är genom att tänka på annat! Och hur gör man detta på ett bättre sätt än att upptäcka nya platser och sevärdheter samt göra detta tillsammans med nya människor? Dessutom upplever dessa nya vänner sannolikt samma sak som dig – de har hemlängtan.

Det spelar ingen roll om du reser runt i Asien, åker på en roadtrip i Sverige eller befinner dig i ödemarken någonstans. De flesta människor upplever hemlängtan när de är ifrån sina nära och kära under en längre period. Så då kan du tala med dessa om dina känslor och ni kan tillsammans försöka bearbeta känslorna till det bättre. Genom att prata med nya människor om känslorna förtrycker du dem heller inte, utan lär dig att leva med dem och blir bättre till att hantera dem!

Kontakta dina nära och kära

Bara för att du är på semester betyder det inte att du ska undvika dina vänner och familj där hemma. Det är inte bra för ens hemlängtan om man talar med sin mamma varje dag, men det blir inte bättre av att stänga ute henne helt och hållet.

Försök att planera in något samtal i veckan med dina föräldrar, syskon och närmsta vänner och skicka vykort till dina bekanta. Ibland räcker det faktiskt med ett samtal till sina nära och kära för att bota sin hemlängtan. Men det finns en gräns för vad som snarare resulterar i mer hemlängtan gentemot vad som faktiskt förminskar den. Som småningom kommer du hitta en balans för ditt liv och då är det viktigt att lyssna på denna.

Hemlängtan är som sagt något naturligt, något de allra flesta människor upplever. Men om känslan av hemlängtan övergår i kontinuerlig ångest är det viktigt att bearbeta ångesten, och om du inte kan hantera den själv bör du naturligtvis söka hjälp.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev