Meny Stäng

Grönsöö slott i Uppland – och en mysig fricampingplats

Grönsöö slott är ett fint 1600-talsslott på ön Grönsö i Mälaren, Uppland. På somrarna visas slottet invändigt, men slottsparken är öppen för besökare året runt. Vi var här med husbilen i våras, och efter besöket hittade vi en mysig fricampingplats.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Grönsöö slott

Grönsöö slott är ett privat slott som ägs och drivs av familjen von Ehrenheim och Grönsöö kulturhistoriska stiftelse. Här bedrivs jordbruk, skogsbruk, fruktodlingar och kulturminnesvård. Slottsparken är öppen för besökare, och under sommarmånaderna arrangeras dessutom guidade turer i slottet. Då håller också café, butik och utställningar öppet.

Grönsöö slott

Grönsöö slott ligger vid Grönsösundet på ön Grönsö i Mälaren, knappt tre mil söder om Enköping.

Slott från 1600-talet

Grönsöö slott byggdes 1607-1611, av riksrådet Johan Skytte. Slottet var ett av få som byggdes under den fattiga epoken mellan Vasaslotten och stormaktstidens pampiga palats. När slottet stod klart var det en byggnad i medeltida stil, med fyra rektangulära hörntorn.

Grönsöö slott
Bild på slottet från Sueciaverket, källa: Grönsöö

Familjen Skytte ägde Grönsöö under hela 1600-talet, och därefter reducerades det till kronan och började förfalla. På 1700-talet hade slottet olika ägare och till slut renoverades det av den rika familjen Falkenberg. Det var under denna renovering som slottet 1738 förlorade sina torn.

Under 1700-talets andra hälft blev läkaren David von Schultzenheim ägare till Grönsöö. Han inredde slottets övre våning i gustaviansk och sengustaviansk stil och spenderade mycket pengar på att anlägga en park i romantisk stil. Bland annat uppförde han 1786 en kinesisk paviljong vid vattnet, som invändigt är dekorerad med snäckor och mineraler från Asien.

År 1820 flyttade hovmarskalken Reinhold Fredrik von Ehrenheim till Grönsöö, och han tog med sig en stor samling av dyrbara möbler, böcker och konstföremål. Än idag är det Ehrenheims ättlingar som bor på slottet, och samlingarna av föremål finns fortfarande kvar.

Grönsöö slott

Att besöka Grönsöö slott och slottspark

Vi besökte Grönsöö slott i april 2021, innan det egentligen öppnat för säsongen. Naturligtvis kan det vara roligare att komma hit under sommarmånaderna, då man också kan ta del av utställningar, butik, café och guidade visningar.

Men vad gör man de där vår- och höstmånaderna när man faktiskt vill vara på rull med husbilen, men ingenting riktigt öppnat ännu? Grönsöö slottspark håller öppet för besökare året om, mellan 08:00 och 20:00, och därför tyckte vi att det passade bra att kika runt här.

Peter vid Grönsöö slott

Grönsöö slottspark mottog 2005 ett tredjepris i tävlingen “Sveriges vackraste park”, och parken är fin även om träden var kala när vi var här denna kyliga aprildag.

Grönsöö slott och slottspark

Vi såg bland annat Drottning Kristinas lind, som planterade 1623 vid Gustav II Adolfs mammas besök vid Grönsöö. Linden är en av de tio äldsta parklindarna i Europa. Det finns också rikligt med äppelträd, och under sommaren kan man köpa den egentillverkade Grönsöömusten i den lilla butiken.

För den som vill uppleva naturen finns en naturstig, som löper längs med vattnet. Söder om Grönsöö ligger också 17 små öar, som utgör Grönsöö naturreservat.

Om man besöker slottet under sommarmånaderna kan man boka in sig på en visning, och se slottets pampiga rum. Vi missade det, men visar ett pressfoto här nedanför.

Grönsöö slott
Ett av slottets rum, foto: Grönsöö

Mysig plats för fricamping i närheten

När vi kände oss klara med vårt besök på Grönsöö slott var det dags att hitta en plats för natten. Strax efter att vi lämnat ön Grönsö, via den fasta lilla landförbindelsen, hittade vi en fin plats med utsikt över vattnet.

Fricamping nära Grönsöö slott

Så här älskar vi att stanna med husbilen över natten.

Fricamping nära Grönsöö slott

Mer att se och göra i närheten av Grönsöö slott

Från Grönsöö slott tar det en dryg halvtimme med bil till Enköping. Du kan också fortsätta till Västerås med våra 17 upplevelser som du kan ta del av, där du kan uppleva Kyrkbacken, Mälarpromenaden, Djäkneberget och Vallby friluftsmuseum. Det är ungefär lika långt till Sigtuna som är Sveriges äldsta stad, Wenngarns slott och vackra slottspark och pampiga Skoklosters slott.

Göra i Västerås
Västerås

Har du besökt Grönsöö slott? Har du kanske till och med sett slottet invändigt? Berätta gärna!

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fakta om Grönsöö slott

 • Landskap: Uppland
 • Kommun: Enköpings kommun
 • Namn: Grönsö slott, eller Grönsöö slott (äldre stavning)
 • Ägare: Familjen von Ehrenheim tillsammans med Grönsöö kulturhistoriska stiftelse
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Guidning: Under sommarmånaderna visas slottet på guidade turer. Se slottets webbplats för aktuella tider.
 • Utställningar: Under sommarmånaderna visas utställningar i vagnsstall och magasin.
 • Naturupplevelser: Naturstig finns.
 • Evenemang: 2021 arrangerades äppelmarknad som säsongsavslutning i september månad.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Slottsparken är alltdid öppen 8-20. Utställningar, café och butik håller öppet under sommarmånaderna. Se slottets webbplats för aktuella öppettider.
 • Priser: De dagar utställning, butik och café håller öppet tas en entréavgift ut i parken. Vuxna betalar 40 kr (2021) och barn under 16 år har fri entré. Guidad visning kostar 160 kr per vuxen inklusive entréavgift till parken (2021).
 • Service: Under sommarmånaderna finns butik (med presenter och Grönsöömust) och café (Bränneriet).
 • Tillgänglighet: Vagnstall, magasin, butik, café, toaletter och de flesta grusgångar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Själva slottet kan inte besökas med rullator, rullstol eller barnvagn.
 • Hund: Hundar är välkomna i slottsparken men ska vara kopplade. Hundar är ej välkomna inomhus.

Historia vid Grönsöö slott

 • 1400-talet: Grönsö var en by med fem gårdar vid Grönsösundet.
 • 1457: Genom arvsskifte tillföll två gårdar Magnus Gren, som bytte bort godset till Kristiern Bengtsson Oxenstierna den äldre.
 • 1486: Hans Kristiernsson Kröpelin den yngre (Oxenstierna) sålde en gård på Grönsö till riddaren och riksrådet Nils Fadersson. Som belöning för sina tjänster för kronan erhöll Johan Skytte, bland annat en av gårdarna på Grönsö.

1600-talet till 1700-talet

 • Början av 1600-talet: När Johan Skytte gifte sig med Maria Näf förenades Utö hus med Grönsö.
 • 1607-1611: Grönsös corps de logi uppfördes, med Johan Skytte som byggherre.
 • Början av 1700-talet: Godset reducerades till kronan och utarrenderades till en släkting till familjen Skytte. Därefter skedde ett antal ägarbyten, och godset kom att ägas av familjen Falkenberg.
 • 1738: Slottet genomgick stora reparationer, förlorade sina torn och fick sitt nuvarande utseende.
 • 1786: Stockholmsläkaren David von Schulzenhelm, som var ägare under 1700-talets andra hälft, lät bygga en kinesisk paviljong (Snäckpaviljongen) på en brygga vid sundet.

1800-talet till nutid

 • 1820: Grönsö övertogs av hovmarskalken Reinhold Fredrik von Ehrenheim. Han lät flytta dyrbara möbler, böcker och konstföremål till slottet.
 • 1937: Utö hus donerades till Vitterhetsakademien.
 • 1964: Huvudbyggnaden, paviljongen och tomten blev lagskyddat byggnadsminne.
 • 2012: För sina insatser med att bevara Grönsö för framtida generationer tilldelades Carl Gustaf von Ehrenheim en Kungliga Patriotiska Sällskapets kulturarvsmedalj i guld.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev