Meny Stäng

Albert Engströms museum i Grisslehamn, Roslagen

Annons

Albert Engströms museum ligger i Grisslehamn i Roslagen och berättar om konstnären Albert Engström. Här bodde han under en stor del av sitt liv och här, vid havet, hade han också sin ateljé.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Albert Engströms museum i Grisslehamn

Vi besökte Albert Engström-museet under vår senaste husbilsresa i Roslagen. Museibesöket var helt oplanerat. Vi tog in på trevliga Grisslehamn Marina & Camping och gav oss av på cykeltur. När Albert Engströms museum uppenbarade sig blev vi nyfikna.

Helena vid Albert Engström museum

Du hittar Albert Engströms museum i Grisslehamn, som ligger vid östkusten, cirka 1,5 timme norr om Stockholm med bil.

Att besöka Albert Engströms museum

Albert Engströms museum håller framför allt öppet under sommaren, och vi hade tur. Vi kom hit precis innan man börjar minska ner på öppettiderna. På sommaren är det väldigt populärt att komma hit, och det brukar vara fullt av folk på caféet som ligger på gården. ”Välkomna! Vill ni följa med på guidningen som startar om en kvart?” Vilket flyt man har ibland!

Vem var Albert Engström egentligen?

Vi kan erkänna att vi visste väldigt lite om Albert Engström innan vi besökte museet. Vi kände till hans namn, och vi hade sett den där teckningen med texten ”Kräftor kräva dessa drycker”. Mycket mer visste vi inte, men det skulle det bli ändring på!

Albert Engström föddes år 1869 i Lönneberga, i närheten av Eksjö, i Småland. Du tänker förstås på Emil när du hör Lönneberga och ja, det finns faktiskt en koppling. Astrid Lindgrens far och Albert Engström var sysslingar.

Engströms väg till Roslagen var måhända lite krokig, men så småningom hamnade han här, i Grisslehamn. Bostadshuset låg, som brukligt, en liten bit från havet. Men längst ut på kanten, så att det nästan stupade i havet, byggde han sin ateljé.

Albert Engström museum och ateljé

Guidning i ateljén

Albert Engströms ateljé ligger nästan magiskt vackert, där längst ut på klipporna vid Ålands hav. Undrar du kanske varför huset är rött på insidan men vitt på utsidan? Det är för att huset också fungerar som sjömärke för sjöfarare.

Precis intill ateljén ligger en vacker sandstrand. Denna bytte Albert Engström till sig mot ett trädgårdsland. Stranden har dock aldrig varit avstängd, utan alltid öppen för gäster.

Strand

Så var det då dags för vår guidade tur. Vi var en liten grupp som klev in i ateljén och slog oss ner på de mjuka kuddarna. Guiden pratade oavbrutet i 45 minuter och det hade ju kunnat bli tråkigt, men det blev det aldrig. Tvärtom, man ville inte att det skulle sluta!

Vi fick höra om Albert Engströms uppväxt. Om hur knepigt det var att välja konstnärsbanan när föräldrarna investerat i en utbildning för att blir något ”seriöst”, som till exempel präst. Om hur hur han med tiden blev bekant med precis alla viktiga personer inom kultureliten. Vad sägs om en bekantskapskrets som utgörs av Carl Larsson, August Strindberg, Anders Zorn, Erik Axel Karlfeldt, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Bruno Liljefors med flera.

Optisk telegraf

På vägen tillbaka till Albert Engströms museum, det vill säga Alberts hem, går man förbi den optiska telegrafen. På den här platsen invigdes en optisk telegraf år 1796, avsedd för officiella och militära meddelanden. Plötsligt kunde man kommunicera med Stockholm på mindre än en halvtimme – stor skillnad från hästtransport som tog 2-3 dagar. Telegrafen som står här idag är en kopia.

Optisk telegraf

Rundvandring i Albert Engströms hus

Vi var sedan tillbaka där vi började, det vill säga vid museet som en gång var Albert Engströms hem. Här går man runt själv och kikar, samtidigt som man kan läsa skriftlig information om de olika rummen.

Albert Engström museum

Vi blev väldigt förtjusta i lampan med elefantsnabelben (nytt ord). Visst är den fin?

Albert Engström museum

Det var också intressant att kika in i köket. Mest fascinerade blev vi av bänken som kan fungera som hållare för 300 ägg. Ser du den precis under fönstret? Tydligen samlade man fågelägg på den här tiden, och det kunde bli ett helt gäng.

Albert Engström museum - köket

På översta våningen kan man se Albert Engströms sovrum, samt en utställning med karikatyrer från en annan tid. Det som slår en är att det inte kan ha varit enkelt att vara kvinna under denna tid. Intressant museum!

Albert Engström museum

Mer att se och göra i Grisslehamn

Grisslehamn är en mysig liten skärgårdsort. Härifrån kan man bland annat kryssa med Eckeröfärjan till Åland. Man kan också bo på lyxiga Hotell Havsbaden eller på fina Grisslehamn Marina & Camping.

Har du varit vid Albert Engström museum? Hur var din upplevelse?

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fakta om Albert Engström museum

 • Adress: Engströms väg 11, Grisslehamn
 • Läge: Museet ligger på gång- och cykelavstånd från centrala Grisslehamn
 • Mer info: Du hittar mer information på Albert Engströms webbsida.

Öppettider

Museet och ateljén håller öppet under sommaren/sommarhalvåret. Se museets webbsida eller kontakta museet för mer detaljerade öppettider.

priser

 • Vuxna: Entré inklusive guidning 100 kronor
 • Barn (under 16 år i vuxet sällskap): Gratis

Service och praktiskt info

 • Toaletter: Toalett finns.
 • Matservering: I ”Brygghuset” mitt emot museet finns Kafé Kalaset som serverar både mat och sötsaker.
 • Butik: I museet finns en liten souvenirbutik.

Visningar och aktiviteter

 • Guidade visningar: Under sommaren arrangeras guidade visningar i ateljén.
 • Underhållning: På onsdagkvällar arrangeras underhållning. Se program på Albert Engstöms webbsida.
 • Albert Engströmsdagen: Den 4 juli firas Albert Engströmsdagen med underhållning och utdelning av Albert Engströmspriset,

Ta sig till Albert Engström museum

 • Bil: Från Stockholm kör du på E18 mot Norrtälje. Ta väg 76 mot Svanberga och därefter väg 283 mot Grisslehamn. Skyltar visar mot Albert Engström museum.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev