Meny Stäng

Grisslehamn i Roslagen – 7 tips på saker att göra

Grisslehamn ligger på Väddö i Roslagen och är en charmig liten ort, som är livlig tack vare Eckerölinjen som låter människor kryssa till Åland. Vi tipsar om sju saker att göra i Grisslehamn. Här finns camping, marina, spahotell och en mysig liten fiskehamn med restauranger. Du hittar också Albert Engströms museum här och man kan ta sig över till den lilla ön Singö.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Grisslehamn i Roslagen

Grisslehamn är en liten ort i Roslagen som en gång fick en viktig funktion när posten flyttade hit. Idag är den lilla orten en viktig utgångspunkt för Eckerölinjens kryssningar till Åland. Vi besökte Grisslehamn med husbil förra helgen. Det tar inte så lång tid att köra från Stockholm, och ändå har vi inte varit här förut. Nu var det dags!

Båthus i Grisslehamn

Grisslehamn ligger i den norra delen av Väddö, i Norrtälje kommun. Du hittar orten cirka 11 mil norr om Stockholm och cirka 8 mil nordost om Uppsala.

Vad kan man göra i Grisslehamn?

Så, vad kan man då se och göra i Grisslehamn? Vi spenderade några härliga dagar i den här mysiga skärgårdsorten, och här hittar du våra bästa tips.

1. Campa på Grisslehamns marina & camping

Eftersom det var en lördag i augusti när vi skulle besöka Grisslehamn, och eftersom det var strålande sol, insåg vi att det kunde vara lite knepigt att få plats på Grisslehamns Marina & Camping. Vi ringde redan kvart över åtta på morgonen. Så tidigt fanns inga lediga tider, men mannen i receptionen lovade att ringa tillbaka så fort han hade en plats. Och jodå, vid 10-tiden blev det ledigt och vi kunde börja rulla.

Grisslehamns Marina & Camping är stor och ligger fint vid vattnet. Här finns båtplatser, stugor och många platser för husvagnar och husbilar. Priset under högsäsong är 350 kronor/dygn och då är en fribiljett till Eckerölinjen, för att kryssa till Åland, inkluderad i priset.

Här finns också en mysig restaurang och en minigolfbana, som såg riktigt trevlig ut. Vi fick också veta att man planerar att utveckla verksamheten med pool och lägenheter.

Grisslehamn Marina & Camping
Minigolf på Grisslehamn camping & marina

Vi fick först en plats som låg en bit från vattnet, men när en havsnära plats blev ledig frågade vi om vi fick byta, och det gick alldeles utmärkt. Här stod vi helt fantastiskt fint, och Peter kunde till och med rensa fisken (som vi köpt i butik) i vattnet när det var dags att laga middag. Det är så här det ska vara när man är ute med husbilen!

Precis intill oss stod ägarens husvagn. Han var inte hemma för tillfället, men vi kunde passa på att beundra den fascinerande vagnen. Det är inte ofta man ser slide-out på en husvagn!

Husvagn

2. Strosa i hamnen i Grisslehamn

Den mysiga lilla hamnen i Grisslehamn vill man inte missa! Vi cyklade till hamnen, som ligger nära campingen och är en riktigt charmig liten hamn med charmiga fiskebåtar.

Hamnen i Grisslehamn

Här finns också en ställplats för husbilar, där det får plats sex bilar. Avgiften här är 200 kronor/dygn.

WIFI.se
Hamnen i Grisslehamn

I och runt hamnen finns också flera restauranger och caféer samt en fiskbutik. Bland restaurangerna märks till exempel restaurang L8, som serverar sånt som fisksoppa och räkmackor. Vi gick in i fiskbutiken och pratade en stund med ägarna. De berättade för oss att de haft 25 procents bättre försäljning i år än vad de brukar ha. Det är många som svemestrat denna sommar!

3. Kryssa till Åland med Eckerölinjen

Strax intill fiskehamnen ligger Eckerölinjens kontor. Det är hit man går om man ska kryssa till Åland. M/S Eckerö trafikerar dagligen rutten mellan Grisslehamn i Roslagen och Eckerö på Åland. Resan tar två timmar enkel väg och ombord finns bland annat restauranger och texfree-shopping. För oss blev det ingen kryssning denna gång, men detta är en trevlig utflykt och en anledning för många att besöka Grisslehamn.

Eckerölinjen

4. Njuta av spa på Hotell Havsbaden

Om du inte reser med husbil, eller ändå vill uppleva en spahelg, kan vi tipsa om fina Hotell Havsbaden. Vi bad att få gå in och titta och blev verkligen sugna på en lyxig spahelg i Roslagen … Så fantastiskt fint!

Vi fick lov att kliva in och kika i spa-avdelningen och det är nog ett av de finaste spa vi sett. Här finns massor av olika små rum med pooler, sauna, jacuzzi och bastu. Vi undvek att fota människor och därför kunde vi bara ta foton i några av spa-avdelningens hörn dock.

Vid Hotell Havsbaden hittade jag ett ankare att fota. Sedan blev det ”ankarjakt”. Det finns gott om dem i Roslagen kan vi lova!

Hotell Havsbaden i Grisslehamn

5. Kolla in Grisslehamns kapell

Vi cyklade vidare och kom förbi Grisslehamns kapell. Denna fina lilla kyrka, som invigdes 1909, tillhör Väddö församling och förvaltas ideellt genom en kapellförening. Här hittade vi dessutom ännu ett ankare!

Kyrkan i Grisslehamn

6. Besöka Albert Engströms museum

Inte långt från hamnen och kapellet hittar man Albert Engströms museum. Detta är ett fantastiskt fint litet museum om konstnären och författaren Engström, som kanske framför allt är känd för teckningen med texten ”Kräftor kräva dessa drycker”. Engström föddes 1869 i Lönneberga i Småland, och så småningom hamnade han just här, vid havet i Grisslehamn.

Man kan besöka bostadshuset, som ligger en liten bit från vattnet, och ateljén, som Albert Engström lät bygga längst ut vid havet. Här fick vi ta del av en guidning, vilket var mycket intressant. På området finns också en kopia av en optisk telegraf som invigdes år 1796 samt ett café som brukar vara mycket populärt. Vi rekommenderar varmt ett besök här, men observera att museet främst håller öppet på sommaren så kontrollera först öppettiderna noga.

Albert Engström museum

7. Ta en tur på Singö

Ytterligare en sak att göra i Grisslehamn är att ta en tur till ön Singö. Denna ö ligger strax norr om Grisslehamn och det finns vägförbindelse. Efter att vi checkat ut från campingen gjorde vi en utflykt hit med husbilen.

Singö

Här stannade vi bland annat vid Singö kyrka. Denna fina röda träkyrka invigdes år 1753, på en plats där man tror att det funnits en tidigare kyrka sedan 1500-talet. Och ser du vad vi ser? Ja precis, ännu ett ankare!

Singö kyrka

Vi tog oss också till den östra sidan av ön, där man kan spana ut mot fyren Svartklubben. Fyrbyggnaden stod färdig år 1820 och är ”knubbig” eftersom den byggdes för att eldas med stenkol. Och japp, där kom det sista ankaret för detta inlägg.

Fler saker att göra i Grisslehamn

Förutom våra tips ovan så kan man förstås bada, fiska, vandra och cykla. Det finns badklippor på många ställen och en fin sandstrand intill Albert Engströms ateljé. Sportfiske är populärt både från land och från båt. När det gäller vandring är Roslagsleden, som går mellan Danderyd och Grisslehamn, den mest kända vandringsleden.

På somrarna anordnas också olika event, som loppis i marinan och den så kallade Postrodden. Det senare är en tävling som går mellan Grisslehamn och Eckerö på Åland, till minne av den tid då bönderna på Väddö och Eckerö var skyldiga att transportera post och passagerare över Ålands hav.

Se mer i närheten

På Väddö kan man också besöka Väddö havsbad och Gamla Grisslehamn, där orten låg fram till år 1754, då platsen ödelades av en brand. I Norrtälje kommun finns också många andra fina ställen som centrala Norrtälje, Vikingabyn Storholmen och Norr Malma naturreservat. Strax norr om Grisslehamn hittar du fina Öregrund och Gräsö.

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fler tips på saker att göra i Grisslehamn?

Har du varit i Grisslehamn? Hur var din upplevelse? Har du fler tips på saker att se och göra i Grisslehamn?

Fakta om Grisslehamn

 • Kommun: Norrtälje kommun
 • Län: Stockholms län
 • Landskap: Uppland
 • Folkmängd: Drygt 400
 • Sevärdheter: Albert Engströms museum. I Älmsta finns också Roslagens sjöfartsmuseum.
 • Aktiviteter: Kryssa med Eckerölinjen till Åland, gå Roslagsleden, sola och bada med mera.
 • Boende: Grisslehamns Marina & Camping, ställplats för husbilar i fiskehamnen, Hotell Havsbaden med flera ställen.

Grisslehamns historia

 • Äldre historia: Grisslehamn är en gammal fiskeby. Den medeltida riksvägen från Svea Rike och Göta Rike gick till storfurstendömet Finland från Stockholm till Grisslehamn.
 • 1756: Posten flyttade hit från den by längre söderut på Väddö som idag heter ”Gamla Grisslehamn”. I och med detta började samhället växa.
 • 1808-1808: Under ryska kriget låg Grisslehamn vid fronten. I Grisslehamn fanns en optisk telegraf som användes för budskap till och från Stockholm.
 • 1800-talet: Grisslehamn hade förbindelse med världen genom den optiska telegrafen, och engelska krigsfartyg angjorde byn.
 • 1870: Den första ångbåten sattes in på linjetrafik till Åland.
 • 1900: Konstnären Albert Engström flyttade till Grisslehamn.
 • 1903: Hotell Havsbaden öppnade.
 • 1917: Ett rökeri byggdes som ansågs vara störst i världen. Senare anlade man också en fiskfabrik. Många arbetade som fiskare.
 • 1940: Författaren Vilhelm Moberg köpte gården Söderäng i Tomta, några kilometer söder om Grisslehamn

Ta sig till Grisslehamn

 • Bil: Från Stockholm kör du på E18 mot Norrtälje. Ta väg 76 mot Svanberga och därefter väg 283 mot Grisslehamn.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev