Meny Stäng

Lövstabruk – järnbruk med anor från 1500-talet

Annons

Lövstabruk i Uppland är ett av de så kallade vallonbruken i Sverige, ett historiskt järnbruk med anor från 1500-talet. En gång i tiden var detta Sveriges allra största järnbruk, som under 13 generationer ägdes av familjen de Geer. Idag är bruket ett uppskattat besöksmål med sevärdheter, utställningar och värdshus.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lövstabruk

Lövstabruk är kanske ett av de allra vackraste vallonbruken i Uppland. De gula husen reflekteras i områdets sjöar och byggnaderna omges av en intensiv grönska, åtminstone så här i maj. Allt var inte öppet nu på grund av pandemin, men det var åtminstone fritt att ströva runt och värdshusets dörrar stod också öppna.

Lövstabruk
Lövstabruk

Lövstabruk ligger i Uppsala län, cirka 7 mil nordost om Uppsala och cirka 6 mil sydost om Gävle.

I familjen de Geers ägo – under 13 generationer

Människor har behandlat järn i området runt Lövstabruk under lång tid, och i slutet av 1500-talet anlades ett kronobruk här som fick namnet ”Lövsta”. På 1600-talet övertogs bruket av den vallonsk-nederländske köpmannen Louis de Geer, och det stannade sedan i släkten under inte mindre än 13 generationer.

Allé vid Lövstabruk

Under 1600-talet flyttade många vallonska smeder och deras familjer till Sverige för att jobba på de blomstrande järnbruken. De vallonska hantverkarna hade kännedom om nya tekniker, vilket bidrog till att effektivisera järnhanteringen i Sverige. Många flyttade med tiden tillbaka till Belgien men andra blev kvar, vilket resulterat i att många än idag anser att de har ”vallonskt blod” i ådrorna.

År 1719 brändes Lövstabruk, liksom i stort sett allting annat längs Roslagens kust, ner under de så kallade rysshärjningarna. Ätten de Geer såg dock till att snabbt bygga upp sina ägor igen, och många av de byggnader man ser idag härstammar från åren som följde efter ryssarnas härjningar.

Orangeriet vid Lövstabruk
Lövstabruk

Att besöka Lövstabruk

Alla besök man gör i dessa pandemitider är lite annorlunda eftersom en del är stängt, men besöket vid Lövstabruk var ändå väldigt trevligt. Vi hade fantastiskt väder, och kunde göra härliga promenader i de fina omgivningarna.

Helena vid Lövstabruk

Värdshuset höll öppet för lunch, men eftersom vi redan ätit passade det inte för oss den här gången. Trädgårdsbutiken Drivhuset var också öppet, med försäljning av plantor och växter. Visningar, smedjor, gallerier och barnaktiviteter hade inte öppnat ännu – men under andra omständigheter kan man förvänta sig mer aktivitet.

Vi hittade också två skyltade promenader – skogspromenaden och industripromenaden. Det såg geggigt ut i skogen, så vi brydde oss inte om att följa någon av dem riktigt, men vi följde i alla fall skylten mot ”kolmila”. Här kunde vi se två exempel på kolmilor, där man alltså förr framställde kol genom att hetta upp ved med begränsad tillgång till syre.

Kolmilor
Två exempel på kolmilor (en till vänster i bild och en till höger) vid Lövstabruk

Sammanfattningsvis så blev det ett väldigt fint besök på Lövstabruk, och vi kan varmt rekommendera att upptäcka vallonbruken i Roslagen.

Lövstabruk

Se mer i närheten

I närheten av Lövstabruk finns fler vallonbruk, till exempel Forsmarks bruk och Österbybruk. Det finns också andra fina resmål vid ostkusten, såsom fina Öregrund och Grisslehamn. Du kan dessutom besöka Lignåre kulturreservat och Sikhjälma hamn på Hållnäs.

Forsmarks bruk

Har du varit vid Lövstabruk? Hur var din upplevelse? Har du fler tips på saker att se och göra i närheten?

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fakta om Lövstabruk

 • Adress: Lövstabruks Herrgård, 81966 Lövstabruk
 • Kommun: Tierp
 • Län: Uppsala län
 • Landskap: Uppland
 • Ägare: Statens Fastighetsverk förvaltar stora delar av bruket. Övriga delar ägs av Tierpsbyggen AB, Tierps pastorat samt privata ägare. Herrgården drivs av stiftelsen Leufsta.

Visningar och aktiviteter

 • Visningar: Ibland arrangeras guidade visningar av herrgården samt ”öppen herrgård”. Visningar kan också bokas för grupper. Det finns också en digital ljudvandring via appen ”Upplev Norduppland”.
 • Aktiviteter: Erika Galle, norra klensmedjan (smide på traditionellt vis), Klaverens hus (samlingar av instrument och industriminnen), Lövstabruks kyrka med Cahmanorgeln, Smedsbostaden, Lövstaölets vänner (kurser och visning), Gottfrid skytts snickeri, Leufsta bruksarkiv, Lövstabruks kulturförening, Leufstabruks bryggeri samt Galleri Perphorm.
 • Aktiviteter för barn: Barnens bruk med lekland, barnanpassade familjevisningar och aktiviteter för skolklasser/förskolor. Observera att vissa aktiviteter är stängda under pandemin.
 • Evenemang: Utställningar, kammarmusikfestival med mera.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Se brukets webbplats för aktuella öppettider.
 • Priser: Det är kostnadsfritt att promenera i parkområdet. Entrébiljett till visningar köps på Turistinformationen.
 • Matservering: Värdshuset (öppet året runt) samt Café Norra porten (öppet sommartid).
 • Butik: Butiker finns i Turistinformationen, Hantverkets Hus, Lövstaboden och Drivhuset. Här säljs sådant som konsthantverk, växter och glass.
 • Boende: Gamla Brukshandelns B&B samt B&B Strindbergs Gård Autentiska rum i anrik miljö.

Hitta till Lövstabruk

 • Bil: Från Stockholm, Uppsala eller Gävle kör du mot Tierp. Sväng sedan av mot Skärplinge (Industrigatan), och därefter mot Lövstabruk (väg 76). Från Stockholm eller Uppsala kan du även ta väg 290, förbi Österbybruk.
 • Kommunalt: Sök efter kommunala färdsätt på ul.se

Lövstabruks historia

 • Medeltiden: Redan på denna tid började man behandla järn på Lövstabruk.
 • 1500-talet: Ett bondebruk drevs på platsen av bönder i Österlövsta socken. I slutet av århundradet anlades kronobruket Lövsta.

1600-talet

 • 1626: Lövstabruk arrenderades ut till de nederländska köpmännen Willem de Besche och Louis de Geer.
 • 1643: Louis de Geer gick in som ägare till Lövstabruk och flyttade en del av sin verksamhet till Sverige.
 • 1652: Louis de Geer dog och Lövstabruk övertogs av sonen Emanuel. Under denna tid lades grunden till en större herrgård.
 • 1692: Efter Emanuels död fick brorsonen Charles de Geer ärva bruket, och under denna tid fick bruket sin strikta stadsplan.

1700-talet

 • 1719: Större delen av bebyggelsen brändes under de så kallade ”Rysshärjningarna”. Charles de Geer lät därefter bygga upp bruket igen, efter samma plan.
 • 1728: Den kända Cahmanorgeln, av konstruktören Johan Niklas Cahman, stod klar.
 • 1730: Lövstabruk blev fideikommiss.
 • Mitten av 1700-talet: Charles de Geer gjorde moderniseringar och uppförde paviljonger för bibliotel och naturaliekabinett.

1900-talet till nutid

 • 1986: Stiftelsen Leufsta bildades av Uppsala läns landsting, Länsstyrelsen, Uppsala Universitet, Tierps kommun och familjen de Geer.
 • Nutid: I dag bedriver stiftelsen Leufsta besöks- och turistverksamhet i herrgården och flera byggnader. Stora delar av byggnader och park förvaltas av Statens fastighetsverk.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev