Menu Close

Lövstabruk - 1600-luvulta peräisin oleva rautatehdas.

Lövstabruk Upplannissa on yksi Ruotsin niin sanotuista "vallonbruksista", historiallisesta rautatehtaasta, joka on peräisin 1500-luvulta. Se oli aikoinaan Ruotsin suurin rautatehdas, jonka de Geerin perhe omisti 13 sukupolven ajan. Nykyään tehdas on suosittu matkailukohde, jossa on nähtävyyksiä, näyttelyitä ja majatalo.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Lövstabruk

Lövstabruk on ehkä yksi Upplannin kauneimmista vallon-tiloista. Keltaiset talot heijastuvat alueen järviin, ja rakennuksia ympäröi voimakas vehreys, ainakin tähän aikaan toukokuussa. Pandemian takia kaikki ei ollut nyt auki, mutta ainakin täällä sai vapaasti kulkea ja myös majatalon ovet olivat auki.

Lövstabruk
Lövstabruk

Lövstabruk sijaitsee Uppsalan läänissä, noin 7 kilometriä Uppsalasta koilliseen ja noin 6 kilometriä Gävlestä kaakkoon.

de Geerin perheen omistuksessa - 13 sukupolven ajan.

Lövstabrukin alueella on jalostettu rautaa jo pitkään, ja 1500-luvun lopulla tänne perustettiin kruununmylly, joka sai nimekseen Lövsta. Mylly siirtyi 1600-luvulla vallonialais-hollantilaisen kauppiaan Louis de Geerin omistukseen, ja se säilyi suvussa peräti 13 sukupolven ajan.

Allé vid Lövstabruk

1600-luvulla monet Vallonian sepät perheineen muuttivat Ruotsiin työskentelemään kukoistaville rautateollisuudelle. Vallonilaisilla käsityöläisillä oli tietoa uusista tekniikoista, jotka auttoivat tehostamaan raudanvalmistusta Ruotsissa. Monet palasivat lopulta takaisin Belgiaan, mutta toiset jäivät, ja monet pitävät edelleen suonissaan valloniverta.

Vuonna 1719 Lövstabruk, kuten lähes kaikki muu Roslagenin rannikolla, poltettiin niin sanottujen venäläisten ryöstöretkien aikana. De Geerin perhe rakensi kuitenkin kiinteistönsä nopeasti uudelleen, ja monet nykyisistä rakennuksista ovat peräisin venäläisten hyökkäysten jälkeisiltä vuosilta.

Orangeriet vid Lövstabruk
Lövstabruk

Vierailu Lövstabrukissa

Kaikki vierailut näinä pandemia-aikoina ovat hieman erilaisia, koska osa on suljettu, mutta vierailu Lövstabrukiin oli silti erittäin mukava. Meillä oli upea sää, ja pystyimme kävelemään kauniissa ympäristössä.

Helena vid Lövstabruk

Majatalo oli avoinna lounasaikaan, mutta koska olimme jo syöneet, se ei sopinut meille tällä kertaa. Puutarhamyymälä Drivhuset oli myös avoinna ja myi taimia ja kasveja. Opastetut kierrokset, sepät, galleriat ja lasten aktiviteetit eivät olleet vielä avanneet - mutta muissa olosuhteissa voi odottaa enemmän toimintaa.

Löysimme myös kaksi viitoitettua kävelyreittiä - metsäkävelyreitin ja teollisuuskävelyreitin. Metsässä näytti olevan mutaa, joten emme viitsineet seurata kumpaakaan kunnolla, mutta seurasimme "hiilimailin" opastetta. Täällä näimme kaksi esimerkkiä hiilimiiloista, joissa hiiltä tuotettiin lämmittämällä puuta, jossa hapen saanti oli rajallista.

Kolmilor
Kaksi esimerkkiä muurahaispesistä (toinen vasemmalla ja toinen oikealla) Lövstabrukissa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vierailu Lövstabrukissa oli erittäin mukava, ja voimme suositella tutustumista Roslagenin unikkotiloihin.

Lövstabruk

Katso lisää naapurustossa

Lövstabrukin lähistöllä on muitakin unikkomyllyjä, kuten Forsmarkin mylly ja Forsmarkin mylly. Österbybruk. Itärannikolla on myös muita upeita lomakohteita, kuten kaunis Öregrund ja Grisslehamn. Voit myös vierailla Lignåren kulttuurisuojelualue ja Sikhjälman satama Hållnäsissä.

Forsmarks bruk

Oletko käynyt Lövstabrukissa? Millainen oli kokemuksesi? Onko sinulla lisää vinkkejä nähtävyyksistä ja tekemistä lähiseudulla?

WIFI.se
Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Tietoja Lövstabrukista

 • Osoite: Lövstabruks Herrgård, 81966 Lövstabruk.
 • Kunta: Tierp
 • Maakunta: Uppsalan lääni
 • Maisema: Uppland
 • Omistajat: Valtion kiinteistölautakunta hallinnoi suuria osia myllystä, kun taas muut osat ovat Tierpsbyggen AB:n, Tierpin seurakunnan ja yksityisten omistajien hallussa. Kartanoa hallinnoi Leufsta-säätiö.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa tehtaan verkkosivusto.

Kierrokset ja aktiviteetit

 • Näyttää: Kartanossa järjestetään toisinaan opastettuja kierroksia sekä avoimia kartanokierroksia. Kierroksia voidaan varata myös ryhmille. Upplev Norduppland -sovelluksen kautta on myös digitaalinen äänikierros.
 • Toiminta: Erika Galle, norra klensmedjan (perinteinen takominen), Klaverens hus (soittimien ja teollisten muistoesineiden kokoelmat), Lövstabrukin kirkko, jossa on Cahmanin urut, Smedsbostaden, Lövstaölets vänner (kurssit ja retket), Gottfrid skytts snickeri, Leufsta bruksarkiv, Lövstabrukin kulttuuriyhdistys, Leufstabrukin panimo ja Galleri Perphorm.
 • Toimintaa lapsille: Lasten käytössä on leikkikenttä, lapsiystävällisiä perhekierroksia ja toimintaa koululuokille ja esikouluille. Huomaa, että osa toiminnoista on suljettu pandemian aikana.
 • Tapahtumat: Näyttelyitä, kamarimusiikkifestivaali ja muuta.

Palvelut ja käytännön tietoa

 • Aukioloajat: Katso myllyn verkkosivuilta senhetkiset aukioloajat.
 • Hinnat: Kävely puistoalueella on maksutonta, ja opastettujen kierrosten lippuja voi ostaa matkailuneuvonnasta.
 • Ruokapalvelu: Värdshuset (avoinna ympäri vuoden) ja Café Norra porten (avoinna kesällä).
 • Kauppa: Myymälöitä on matkailuneuvonnassa, Hantverkets Husissa, Lövstabodenissa ja Drivhusetissa. Niissä myydään esimerkiksi käsitöitä, kasveja ja jäätelöä.
 • Majoitus: Gamla Brukshandelns B&B ja B&B Strindbergs Gård Aidot huoneet vanhassa ympäristössä.

Lövstabrukin löytäminen

 • Auto: Aja Tukholmasta, Uppsalasta tai Gävlestä Tierpin suuntaan. Käänny sitten Skärplingen suuntaan (Industrigatan) ja sitten Lövstabrukiin (tie 76). Tukholmasta tai Uppsalasta voit myös ajaa tietä 290 Österbybrukin ohi.
 • Kunnallinen: Etsi kunnallisia liikennemuotoja osoitteessa ul.se

Lövstabrukin historia

 • Keskiaika: Lövstabrukissa aloitettiin jo tuolloin raudan jalostus.
 • 1500-luvulla: Österlövstan kunnan maanviljelijät pitivät paikalla maatilaa. Vuosisadan lopulla rakennettiin Lövstan kruunumylly.

1700-luvulla

 • 1626: Lövstabruk vuokrattiin hollantilaisille kauppiaille Willem de Beschelle ja Louis de Geerille.
 • 1643: Louis de Geeristä tuli Lövstabrukin omistaja ja hän siirsi osan liiketoiminnastaan Ruotsiin.
 • 1652: Louis de Geer kuoli, ja hänen poikansa Emanuel otti Lövstabrukin haltuunsa. Tänä aikana luotiin perusta suuremmalle kartanolle.
 • 1692: Emanuelin kuoleman jälkeen myllyn peri hänen veljenpoikansa Charles de Geer, ja tänä aikana mylly sai tiukan kaupunkisuunnitelman.

1700-luvulla

 • 1719: Suurin osa rakennuksista paloi niin sanotun venäläistuhon aikana. Charles de Geer rakensi myllyn uudelleen saman suunnitelman mukaisesti.
 • 1728: Johan Niklas Cahmanin suunnittelemat kuuluisat Cahmanin urut valmistuivat.
 • 1730: Lövstabrukista tuli feodaalikartano.
 • 1700-luvun puoliväli: Charles de Geer nykyaikaisti rakennusta ja rakensi paviljonkeja kirjastolle ja luonnontieteelliselle museolle.

1900-luvulta nykypäivään

 • 1986: Leufsta-säätiön perustivat Uppsalan lääninhallitus, lääninhallitus, Uppsalan yliopisto, Tierpin kunta ja de Geerin perhe.
 • Nykyhetki: Nykyään Leufsta-säätiö järjestää vierailu- ja matkailutoimintaa kartanossa ja useissa rakennuksissa. Suuri osa rakennuksista ja puistosta on valtion kiinteistölaitoksen hallinnassa.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme