Menu Close

Pythagoraan teollisuusmuseo Norrtäljessä - astu historiaan

Pythagoraan teollisuusmuseo Norrtäljessä kertoo hyvin elävästi eräästä kappaleesta Ruotsin teollisuushistoriaa. Astut suoraan tehtaaseen, joka näyttää aivan samalta kuin se aikoinaan näytti. Olimme täällä matkailuautomme kanssa viikonloppuna, ja se oli todella mielenkiintoista. Tervetuloa sytytystulppamoottoreiden luvattuun maahan!

Miksi sen nimi on Pythagoraan teollisuusmuseo?

Pythagoras oli kreikkalainen filosofi ja matemaatikko 5. vuosisadalla eaa. Mitä tekemistä hänellä on Norrtäljen vanhan tehtaan kanssa, saatat kysyä. Tietenkin voit kysyä niin, mutta tehtaan perustaneet keksijät olivat kiinnostuneita okkultismista ja puhemystiikasta, joten kreikkalainen filosofi luultavasti inspiroi heitä.

AB Pythagoras perustettiin vuonna 1898, ja sen tarkoituksena oli harjoittaa "mekaanista, sähköistä tai muuta valmistusteollisuutta". Ensimmäiset tuotteet eivät menneet suunnitelmien mukaan, mutta ajan mittaan ne osoittautuivat kannattaviksi. He valmistivat muun muassa sytytysmoottoreita, joita vietiin kaikkialle maailmaan. Näitä moottoreita voitiin käyttää "millä tahansa, mikä voi sulaa paistinpannussa", ja ne olivat aikanaan vallankumouksellisia.

Audio-opastettu kierros Pythagoraan teollisuusmuseossa

Tämä kesä, koronaviruksen aikakausi, ei ole samanlainen kuin muut kesät. Normaalisti museossa voi tehdä opastetun kierroksen, mutta nyt on tyydyttävä ääniopastukseen. Ei oikeastaan hullummin! Kertoja vie sinut asemalta toiselle ja kertoo työläisten elämästä. Ymmärrät, miten turvattomalta olo tuntui, kun aloitit 13-vuotiaana tehtaalla, ja miten kylmä oli talvella. Oletko muuten nähnyt katossa olevia poikkipalkkeja? Kiehtovaa!

Traverser på Pythagoras Industrimuseum

Koneiden käynnistäminen

Tiettyinä kellonaikoina museo käynnistää yhden hiilimoottoreista ja useita hihnakäyttöisiä koneita. Yhtäkkiä koko huone alkaa sykkiä ja sykkiä. Ei, en kuvannut ... kone. Olin kiireinen kuvaamaan sitä Instagram Storyta varten, mutta toisaalta, etkö haluaisi tulla itse tänne näkemään ja kokemaan sen?

Pythagoras Industrimuseum

Pythagoraan teollisuusmuseon toimisto

Audio-opastetun kierroksen aikana voit myös kurkistaa toimistoon. Täällä kaikki on kuin joku olisi juuri lähtenyt ja palannut hetkeä myöhemmin. Seuraavan koneen piirustukset ovat pöydällä. Tuo juttu vasemmassa kulmassa? Se on Pythagoraan kopiokone - hyvin moderni aikakauteensa nähden!

Kontoret på Pythagoras industrimuseum i Norrtälje

Talonmiehen talo

Voit myös vierailla pienessä talonmiehen talossa. Täällä talonmies ja hänen vaimonsa asuivat ilmaiseksi vastineeksi lähes jatkuvasta työstä. Kesäisin pieni mökki oli varsin viihtyisä, ja heillä oli peitto, jossa he saattoivat kasvattaa satoa, mutta talvisin siellä oli kylmä.

Vaktmästarbostaden i Pythagoras Industrimuseum
Vaktmästarbostaden i Pythagoras Industrimuseum

Näkökulma

Pythagoraan teollisuusmuseon talonmiehen talon takana on näköalapaikka. Näköala ei ehkä ole kovin hieno, mutta se on silti hieno!

Peter vid utsiktsplats i Norrtälje
Norrtälje

Mitä muuta voit nähdä ja tehdä Norrtäljessä?

Norrtälje on mukava pikkukaupunki, jossa on viihtyisiä kujia, viehättäviä kahviloita ja mukava pieni joki. Tämä on todellinen kesäkaupunki, ja kunnassa on myös paljon saaria ja luonnonsuojelualueita. Olimme täällä matkailuauton kanssa ja yövyimme Borgmästarholmenin sillan luona olevalla parkkipaikalla, joka oli oikein mukava. Täältä löydät lisää Norrtäljen inspiraatiota:

Nyhetsbrev
Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Faktoja Pythagoraan teollisuusmuseosta

 • Osoite: Verkstadsgatan 6, Norrtälje
 • Sijainti: Museo sijaitsee Norrtäljen keskustassa, joen eteläpuolella.
 • Lisätietoja: Lisätietoja on osoitteessa museon verkkosivut.

Aukioloajat

Museo on avoinna pääasiassa kesäisin. Syksyllä 2020 museo on todennäköisesti avoinna lauantaisin. Museoon on myös aina mahdollista varata tilaa ryhmille. Tarkat ja ajankohtaiset aukioloajat löydät museon verkkosivuilta.

Hinnat

 • Pääsymaksu aikuisille: 100 kr (2020)
 • Sisäänpääsymaksu senioreille: 90 kr (2020)
 • Lapset 4-vuotiaista alkaen: 50 kr (2020)

Palvelut ja käytännön tietoa

 • Vessat: Täällä on käymälät.
 • Ruokapalvelu: Kafé Smedjan tarjoaa kahvia, voileipiä, jäätelöä ja muuta.
 • Kauppa: Siellä on pieni matkamuistomyymälä.
 • Pysäköinti: Voit pysäköidä sisäpihalle.

Toiminta

 • Tutustu museoon omatoimisesti: Voit kävellä museossa aikuisten tai lasten ääniopastuksella. Tarjolla on myös koko perheen tietokilpailu.
 • Aloituskoneet: Tietyin väliajoin museossa on käytössä sytytystulppamoottori ja joitakin hihnakäyttöisiä koneita. 
 • Opastettuja kierroksia ryhmille: Ryhmät voivat varata opastettuja museokäyntejä, ja museoon voidaan tehdä erilaisia teemakierroksia.
 • Kouluvierailut: Pythagoraan teollisuusmuseo järjestää opetusohjelmia päiväkodeille ja kouluille.
 • Tapahtumat: Kaupungissa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten Pythagoraan päivä ja joulumarkkinat. Katso ajantasaiset tiedot museon verkkosivuilta.

Pythagoraan teollisuusmuseoon pääseminen

 • Auto: Aja Tukholmasta E18-moottoritietä kohti Norrtäljeä. Käänny Norrtäljessä oikealle heti ICA Flygfyrenin jälkeen.
 • Bussi: Bussi 676 kulkee Danderydin sairaalasta Norrtäljeen.
 • Kävely/pyöräily: Jos olet Norrtäljen keskustassa, voit kävellä tai pyöräillä.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme