Menu Close

Öregrund in Roslagen - vinkkejä nähtävyyksiin ja tekemiseen

Öregrund on todellinen helmi Roslagenissa, jossa on viehättäviä kujia, kauniita vanhoja puutaloja ja satama täynnä veneitä ja ravintoloita. Täällä voit nauttia miellyttävästä lomatunnelmasta ja katsella auringon uppoamista meren ylle.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Öregrund in Roslagen

Öregrund on yksi Ruotsin parhaiten säilyneistä puukaupungeista, ja matkailutoimiston mukaan se on itärannikon ainoa kaupunki, jossa voit nähdä auringon laskevan mereen. Kaupunki perustettiin vuonna 1491, ja se oli pitkään tärkeä merikaupunki, joka laivasi rautaa Vallonbrukenista Englantiin. Kaupungista kehitettiin 1870-luvulla kylpylä- ja seurataloineen terveyskylpylä, ja pikkukaupunki on edelleen ruotsalaisten lomailijoiden suosiossa.

Öregrund

Öregrund kuuluu Östhammarin kuntaan ja sijaitsee Roslagenissa, noin kaksi tuntia pohjoiseen Östhammarista. Tukholma autolla.

Öregrundin satama

Kun tulet Öregrundiin, päädyt ennemmin tai myöhemmin satamaan ja sen läheisyyteen. Siellä on vieraspaikkoja huviveneille, ja sekä purje- että moottoriveneet ovat lähellä.

Täällä on myös pitkä rivi punaisia puutaloja, joissa ravintolat, pubeja, baareja ja kahviloita on tiheästi. Meidän puolestamme täällä oli luodikkojäätelö hienossa säässä.

Restauranger i Öregrund

Kun kävelet veden "toiselle puolelle", näet vielä enemmän pieniä hökkeleitä, joissa on sekä kauppoja että ravintoloita. Eräässä paikassa voit nauttia olutta viihtyisissä veneissä, joissa on tyynyjä (kun kuljimme ohi illalla, nämä veneet olivat suosittuja).

Länsirannan valolaiva

Siellä on myös betoniin valetun Länsirannan majakan jäännökset. Ymmärtääksemme tämän kaltaisia majakoita oli aikoinaan paljon, ja niiden oli tarkoitus olla ankkurissa ja varoittaa merenkulkijoita karilleajosta tai muista vaaroista.

Fyrskeppet Västra Banken i Öregrund

Viihtyisä naapurusto Öregrundissa

Voit myös kävellä Öregrundin upeiden puutalojen ympärillä. Kaupunki on niin viehättävä, että sitä on joskus vaikea uskoa todeksi.

Öregrunds hembygdsgård ja merimuseo

Öregrunds hembygdsgårdissa on 1700-luvun kartano, jonka sisätilat ovat perintöä. Siellä on myös käsityöläismuseo ja merimuseo. Juuri nyt aukioloajat ja opastetut kierrokset olivat rajalliset, joten tyydyimme kurkistelemaan aidan yli.

Öregrunds hembygdsgård

Öregrundin kirkko

Öregrundin kirkko rakennettiin 1490-luvulla, kun kaupunki perustettiin. Kurkistimme sisälle, eikä kirkko ole iso, mutta kiva, ja katosta roikkuu pieniä laivoja. Kirkon eteläpuolella olevalla kukkulalla on punaisella lastulla päällystetty kellotorni, joka on 18 metriä korkea ja näkyy lähes kaikkialta pikkukaupungissa.

Pyöräily rannikkoa pitkin

Teimme pienen pyöräretken rannikkoa pitkin. Siellä on mukavia ja leveitä polkuja, joilla voi sekä kävellä että pyöräillä, ja sieltä on ihanat näkymät merelle. Sitten on et pyöräile kapeimmilla poluilla (luulen, että olemme joskus hieman liian uteliaita ymmärtämään, milloin on aika kääntyä...).

WIFI.se

Rannikko on täällä häikäisevän kaunis. Se on enimmäkseen kallioita, mutta täällä on myös pieniä hiekkarantoja. Kyltistä saimme lukea Hummelfjärdistä, jossa kalat hakeutuvat kylmään Öregrundsgrepeniin munimaan. Muun muassa hauki, ahven ja särki löytävät tiensä tänne.

Promenadi

Siellä on myös mukava pieni kävelykatu, jota voit kävellä niemekkeen ympäri, jossa Society House sijaitsee. Talo rakennettiin vuonna 1893 kokouspaikaksi. Nykyään taloa hoitaa ja vuokraa Öregrunds bygdegårdsförening.

Societetsvillan i Öregrund

Jotta Öregrund olisi houkuttelevampi rantalomakohteena, Badhusbolaget osti vuonna 1894 hylkeenpoikasen, joka nimettiin Calleksi ja sijoitettiin kallioiden luona olevaan lampeen. Hylkeestä tuli suosittu, mutta monet alkoivat myös puhua eläinten julmuudesta. Lopulta Calle päätettiin vapauttaa mereen, ja ihmisjoukot kokoontuivat seuraamaan "lähtöä". Nykyään Calle on edelleen patsaana merenrannalla.

Sälen Calle i Öregrund

Matkailuautojen paikat

Öregrundin keskustassa on kaksi asuntovaunualuetta. Toinen (Tullbacken, Hamnpiren) on aivan sataman vieressä, ja siinä on kolme paikkaa. Toisessa (Västerhamn) on viisi paikkaa. Molemmat maksavat 120 kruunua päivässä, ja ainakin siellä, missä me seisoimme (Västerhamn), palvelu koostuu wc:stä ja roskiksesta. Vinkkinä on, ainakin sesonkiaikana, saapua ajoissa paikalle. Paikat ovat nopeasti varattuja.

Ställplats i Öregrund

Valmistamme yleensä itse illallisen matkailuautossa, ja koska olimme meren rannalla, Peter käytti tilaisuutta hyväkseen ja puhdisti kalat vedessä. Kiva päästä eroon kalanhajusta autossa, mutta eihän häntä jätetty yksin ...!

Rensa fisk

Sunnanön leirintäalue

Öregrundissa on myös leirintäalue. Sunnanön leirintäalue sijaitsee Sunnanövägenillä, noin 3 kilometrin päässä Öregrundin keskustasta. Viemme sähköpyörät tänne katsomaan ja meidät toivotti lämpimästi tervetulleeksi superkiva Kamilla, joka on pyörittänyt leirintäaluetta kymmenen vuotta miehensä kanssa ja joka otti aikaa kertoa meille leirintäalueesta.

Meillä oli erittäin myönteinen vaikutelma tästä leirintäalueesta. Se sijaitsee kauniilla paikalla rannalla, jossa on ranta, laiturit ja vierassatama. Noin 60 prosenttia paikoista on varattu pitkäaikaisille matkailijoille ja loput 40 prosenttia voivat varata tilapäiset vierailijat.

Sunnanö camping

Monista paikoista on upeat näkymät merelle, ja ne ovat niin suosittuja, että Kamillan mukaan niitä tuskin tarvitsee mainostaa. Sana leviää suusta suuhun. Siellä on myös ravintola, josta on upeat näkymät merelle.

Sunnanö camping Öregrund

Retki Öregrundista Gräsöhön.

Aivan Öregrundin ulkopuolella on Gräsön saari, jonne pääsee autolautalla vain 5-10 minuutissa. Saarella voit vierailla Gräsön kirkossa ja Gräsön tiedotuskeskuksessa (joka on yllättävän mukava!). Saarella on myös kaksi luonnonsuojelualuetta: Gräsön tilan luonnonsuojelualue sekä Äspskärin ja Idön luonnonsuojelualue. Halutessasi voit yöpyä Gräsöbadens campingissa, joka on todella mukava leirintäalue.

Meidän on sanottava, että Öregrund on mielestämme todella kaunis ja viehättävä kaupunki. Oletko käynyt Öregrundissa? Mitä mieltä olit? Kerro meille!

Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Tietoja Öregrundista

 • Maisema: Uppland
 • Maakunta: Uppsalan lääni
 • Kunta: Östhammarin kunta
 • Väestö: 1620 (2019)
 • Matkailutoimisto: Öregrundin satama-aukio
 • Paikan nimi: Nimi kirjoitettiin "Øregrundh", joka tarkoittaa "sorapohjaa". Tämän uskotaan viitanneen "Dummelgrundetiin", joka sijaitsee sataman ulkopuolella.

Nähtävyydet Öregrund

 • Kaupungintalo: Siellä järjestetään joskus taidenäyttelyitä. Osoite: Rådhusgatan 8.
 • Öregrunds hembygdsgård: Käsityöläismuseo ja merenkulkumuseo. Osoite: Västergatan 14
 • Öregrundin kirkko: Kirkko 1490-luvulta. Osoite: Kyrkogatan 11
 • Tallparken: Ulkoilualue, jossa on tenniskenttiä, kävelypolkuja ja uima-alueita.

Aktiviteetit Öregrundissa

 • Veneretket: Veneretkiä Öregrundin saaristossa, päiväretkiä Örskäriin ja erilaisia kalastusretkiä.
 • Vesillä tapahtuva toiminta: Kajakinvuokraus, moottoriveneen vuokraus, purjeveneen vuokraus, SUP-vuokraus, vesiurheilu ja paljon muuta.
 • Ulkoilma-aktiviteetit: Patikointi, pyöräily ja uinti.
 • Retket saarille: Voit vierailla Gräsön saarella (jossa on luonnonsuojelualue, vaellusreittejä, kirkko ja paljon muuta) tai Rävstenin saarella.

Majoitus Öregrundissa

 • Pysäköintipaikat: Tullbacken/Hamnpiren ja Västerhamn.
 • Telttailu: Sunnanön leirintäalue (Sunnanövägen) ja Gräsöbadens family camping (Gräsö).
 • Vierassatamat: Öregrundin vierassatama ja Grepen Marinin vierassatama.
 • Hotellit ja mökit: Valittavana on monia erilaisia majoitustyyppejä. Tutustu eri vaihtoehtoihin osoitteessa Vieraile Roslagenin verkkosivustolla.

Öregrundin historia

 • Esihistoria: Maankohoamisen vuoksi esihistoriallisesta asutuksesta ei ole todisteita.
 • 1491: Öregrund on ollut kaupunki tästä vuodesta lähtien, ja se on alun perin Östhammarin siirtokunta. Kuningas Kristian II poltti kaupungin, ja asukkaat joutuivat muuttamaan Östhammariin, mutta Kustaa Vaasa palautti kaupungin.
 • 1500-luvulla: Öregrund oli Upplandin rautateiden raudan laivasatama.
 • 1719: Kaupunki tuhoutui ja paloi niin sanottujen "venäläisten hävitysten" aikana Pohjan sodan lopussa.

1800- ja 1900-luku

 • 1800-luvulla: Öregrund oli 1800-luvun lopusta toiseen maailmansotaan asti suosittu kylpylä. Tänä aikana rakennettiin monia kauniita huviloita ja puutarhoja. Koska monet kesävieraat ostivat taloja, kaupunki oli tyhjillään suuren osan vuodesta, mikä aiheutti kaupungille taloudellisia ongelmia.
 • 1967: Öregrundin kaupunki yhdistettiin Östhammarin kaupunkiin.
 • 1862: Öregrundin kaupunki muutettiin kaupunkikunnaksi.
 • 1952: Kaupungin kuntaa laajennettiin Gräsön seurakunnalla/maalaiskunnalla.
 • 1967: Kaupungin kunta liittyi Östhammarin kaupunkiin.
 • 1971: Östhammarin kaupungista tuli Östhammarin kunta.

Matkustaminen Öregrundiin

 • Auto: Tukholmasta Öregrundiin voit ajaa joko Uppsalan kautta (noin 1 h 45 min) tai Rimbon kautta (noin 2 h).
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme