Menu Close

Tekemistä Norrtäljessä - 11 vinkkiä Roslagenin pääkaupunkiin.

Mitä tehdä Norrtäljessä matkailijana? Norrtälje on idyllinen saaristokaupunki, jossa on kauniita vanhoja puutaloja, viehättäviä kujia, viihtyisiä kahviloita ja lukuisia museoita. Sen ympärillä on runsaasti luonnonsuojelualueita ja saaristosaaria.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Vierailu Norrtäljessä

Olemme käyneet Norrtäljessä monta kertaa. Varsinkin Peter on käynyt täällä paljon, sillä hän on viettänyt paljon aikaa varttuessaan Blidössä, joka on Norrtäljen kunnassa.

Viime viikonloppuna veimme matkailuauton Norrtäljeen "kiertämään" hieman. Tiedämme, että Norrtälje on upea kesäkaupunki! Kokosimme nyt kasan vinkkejä, jotka perustuvat sekä viime viikonlopun vierailuun että aiempiin kokemuksiin.

Göra i Norrtälje

Norrtälje sijaitsee 20 kilometriä Tukholmasta koilliseen, ja sitä kutsutaan joskus Roslagenin pääkaupungiksi.

Mitä voit tehdä Norrtäljessä matkailijana?

Kyllä, mitä voit tehdä Norrtäljessä matkailijana? Tässä ovat parhaat vinkkimme. Voit vapaasti lisätä kommentin!

1. Kävele viehättävien kaupunginosien läpi

Norrtäljen keskusta on uskomattoman viehättävä kauniine vanhoine taloineen. Stora Torgetissa on kaupungintalo, kaunis keltainen puurakennus, jonka katolla on kellotorni. Venäläiset polttivat kaupungin ensimmäisen raatihuoneen vuonna 1719. Uusi raatihuone rakennettiin vuonna 1730, mutta se jouduttiin purkamaan lahon vuoksi. Rakennus rakennettiin uudelleen vuonna 1792 ja kunnostettiin vuonna 1988.

Voit myös tutustua erilaisiin kujiin. Katsoimme esimerkiksi kohtaa, jossa lukee "Dahlinska gårdarna". Kyltistä voit lukea, että nämä ovat olleet Dahlinin perheen omistuksessa vuodesta 1919 lähtien, jolloin Adelbert Dahlin avasi liha- ja leikkelekaupan osoitteessa Posthusgatan 6.

Göra i Norrtälje - charmiga kvarter

Siellä on paljon kauppoja, joissa on esimerkiksi vaatteita ja muita tavaroita. Peter tunnisti lelukaupan lapsuudestaan, ja se on edelleen samassa rakennuksessa.

2. Hengaile pubeissa ja ravintoloissa

Norrtäljessä on myös runsaasti ravintoloita, kahviloita ja leipomoita. Kaupungin vanhin kahvila on nimeltään Café Hörnan, ja se sijaitsee, no, nurkassa. Kyltistä voit lukea, että kahvila on 108 vuotta vanha.

Norrtäljes äldsta café

Tällä kertaa emme juoneet kahvia, vaan päätimme syödä sushia Rollin' Ballsissa. Täällä saimme todella mukavaa ja hyvää sushia, jossa oli useita jännittäviä kasvislisukkeita.

Göra i Norrtälje - äta sushi

3. Kävele jokea pitkin - ja katsele taidetta

Kun olet Norrtäljen keskustassa, on luonnollista kävellä jokea pitkin, ja niin kannattaa ehdottomasti tehdä. Täällä on kaunista, ja näet kauniita vanhoja puutaloja ja viehättäviä siltoja heijastumassa veteen.

WIFI.se

Siellä on näyttely nimeltä "Taidetta joessa". Joka vuosi järjestetään erilaisia näyttelyitä, ja vuonna 2020 näyttelyssä oli esillä taidetta teemalla "Antroposeeni - ihmisen aikakausi". Jos ymmärrämme oikein, tämän vuoden näyttely päättyi 16. elokuuta, eikä sitä ehkä enää ole. Joka tapauksessa mukava aloite, joka tekee joen varrella kävelystä entistäkin mielenkiintoisempaa.

Göra i Norrtälje - konst i ån

4. Kävele Societies Parkissa.

Societetsparken on vihreä puisto, joka sijaitsee Norrtäljen lahden rannalla Norrtäljen keskustassa. Puisto perustettiin 1800-luvulla, kun Norrtälje oli suosittu seurapiirien rantalomakohde ja uimarit tarvitsivat puistoa rentoutumiseen ja virkistäytymiseen. Nykyään täällä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten Custom Bike Show, American Car Show ja Norrtälje Jazz Days.

Pysähdyimme pienen saunapenkin äärelle, joka on Stadsröra-taideryhmän lahja ruotsinsuomalaiselle vähemmistölle. Siellä on myös Suomen kansallispuu, kevätkoivu.

Göra i Norrtälje - Societetsparken

Koska puisto sijaitsee rannalla, voit katsella ohi lipuvia veneitä tai pysähtyä tankkaamaan pienelle huoltoasemalle.

Tanka båten

5. Ota rennosti Kärleksuddenilla ja Borgmästarholmenilla.

Kärleksuddenissa on mukava pieni uimapaikka, joka näyttää olevan suosittu. Täällä sijaitsee myös ravintola Kärleksudden, josta on mukava näköala veteen.

Göra i Norrtälje - Kärleksudden

Aivan Kärleksuddenin vieressä on Borgmästarholmen, joka on yhdistetty mantereeseen pienellä sillalla. Täällä voit kävellä mukavia vihreitä polkuja pitkin ja vierailla lehmien luona lehmätarhassa.

Miksi saaren nimi on Borgmästarholmen? Meille kerrottiin tarina pormestarista, joka oli lainannut rahaa. Kun hän ei saanut sitä takaisin ajoissa, hän meni sen miehen kotiin, joka oli velkaa. Raskaana oleva vaimo oli yksin kotona, ja kun pormestari ei löytänyt miestä, hän suuttui niin, että löi naista kepillä vatsaan. Nainen menetti vauvan ja pormestari sai syytteen rikoksesta. Halutessaan paeta lain pitkää kättä hän piiloutui saarelle, joka myöhemmin nimettiin Pormestarin saareksi.

6. Mene ylös näköalapaikalle ja lentomajakalle.

Norrtäljessä on näköalapaikka, ja opasteet osoittavat, miten sinne pääsee useasta suunnasta. Kohteen huipulla on kivinen näköalapaikka, mutta kukaan ei ole viitsinyt karsia puita, joten sieltä on vaikea ihailla näkymää. Jos seisot aivan sen vieressä, voit kuitenkin katsella Norrtäljen yli.

Lähellä näköalapaikkaa on Norrtäljen lentomajakka. Lentomajakka on lentosuunnistuksessa käytettävä valomajakka. Ruotsissa ilmavalomajakoita käytettiin pääasiassa 1930-luvulla. Nykyään maassa on jäljellä vain kolme majakkaa, ja ainoa alkuperäisellä paikallaan seisova majakka on Norrtäljen vesitornin päällä seisova majakka 143. Majakka 143 on yksi niistä. Jos teet ostoksia Norrtäljen suuressa supermarketissa ICA Flygfyrenissä, ymmärrät nyt, mistä se on saanut nimensä.

Flygfyren

7. Tutustu sytytyskuulamoottoreihin Pythagoraan teollisuusmuseossa.

Pythagoraan teollisuusmuseo on mielenkiintoinen museo, joka vie sinut jännittävälle aikamatkalle. Koneet, toimistolaitteet ja talonmiehen talo ovat yhä entisellään, ja voit kävellä niissä oppaan tai ääniopastajan kanssa ja ymmärtää, millaista elämä oli aikoinaan täällä työskennelleiden ihmisten elämässä. Tiettyinä aikoina myös yksi tehtaan sytytystulppamoottoreista käynnistetään.

Göra i Norrtälje - Pythagoras Industrimuseum

8. Vieraile Penningbyn linnassa ja Linneladanissa.

Norrtäljen ulkopuolella on Penningbyn linna. Jykevä kivitalo on yksi Ruotsin vanhimmista ei-kirkollisista rakennuksista, joka on peräisin 1400-luvulta. Vuonna 1673 se muutettiin puolustuslinnoituksesta linnaksi, ja muutostyö saatiin päätökseen 1730-luvulla. Linna on avoinna yleisölle tiettyinä aikoina kesällä.

Göra i Norrtälje - Penningby slott
Göra i Norrtälje
Penningbyn linna 1600-luvulla. Kuva Sueciaverketistä

Aivan linnan vieressä on suuri lahjatavarakauppa nimeltä Linneladan. Se on todella viehättävä paikka, josta löydät kaikkea vaatteista sisustukseen.

Göra i Norrtälje - Linneladan

9. Koe viikinkiaika Storholmenin viikinkikylässä.

Jos pidät historiasta ja viikinkiajasta, kannattaa ehdottomasti vierailla Storholmenin viikinkikylässä kesäisin, kun se on avoinna matkailijoille. Tämä ulkoilmamuseo esittelee viikinkien ympäristöjä ja nykyajan käsitöitä. Omistautuneet harrastajat herättävät historian eloon kaikille kiinnostuneille, mutta ehkä erityisesti lapsiperheille.

Göra i Norrtälje - Vikingabyn Storholmen

10. Nauti luonnosta kaikissa luonnonsuojelualueissa

Norrtäljessä on suuri määrä luontoalueita ja luonnonsuojelualueita, joista voit lukea lisää osoitteessa Vieraile Roslagenissa. Olemme käyneet kahdessa näistä, Norr Malman luonnonsuojelualueella, joka sijaitsee aivan Erken-järven ja Storholmenin viikinkikylän vieressä, ja Riddersholmin luonnonsuojelualueella, joka on Kapellskärin leirintäalueen vieressä.

Sjön Erken och Norr Malma naturreservat
Norr Malman luonnonsuojelualue

11. Tee veneretkiä ja vieraile saaristosaarilla.

Norrtälje on saaristokunta, jossa on paljon saaria. Voit tehdä monia erilaisia veneretkiä. Voit esimerkiksi mennä Blidösundsbolagetilla Norröraan eli Tjorvens Saltkråkaniin.

On myös saaria, joihin voi mennä autolla, kuten Yxlan, Blidö ja Väddö. Peter vietti lapsuutensa kesät Blidössä ja käymme siellä vieläkin joskus, koska hänellä on siellä sukulaisia. Tänä vuonna hänen veljensä vaimo ja veljentytär ovat perustaneet Haraldsgårdin hostellin ja viihtyisän puutarhakahvila Amalian. Älä jätä väliin, jos olet ohikulkumatkalla!

Vanha Grisslen satama Väddössä

Lisää tekemistä Norrtäljessä

Norrtäljessä on paljon museoita. Useimmilla on rajoitetut aukioloajat, joten sinun on tarkistettava aukioloajat huolellisesti, jos haluat vierailla niissä. Tässä on muutamia muita museoita Norrtäljessä edellä mainittujen lisäksi:

 • Norrtäljen ilmapuolustusmuseo
 • Norrtäljen taidekeskus
 • Torsten Nordströmin museo - porvarillinen koti 1900-luvun alkupuolelta
 • Roslagsmuseet (tällä hetkellä suljettu remontin vuoksi)

Norrtäljessä voi myös vuokrata veneitä, meloa, pyöräillä, ratsastaa islanninhevosilla ja pelata golfia.

Göra i Norrtälje

Paikat ja leirintäalueet Norrtäljessä

Norrtäljen leirintäalue sijaitsee aivan Norrtäljen keskustan ulkopuolella. Kun viimeksi kävimme Norrtäljessä matkailuauton kanssa, seisoimme parkkipaikalla aivan Borgmästarholmenin sillan vieressä. Täällä ei ole palveluita, mutta veden äärellä voi seisoskella mukavasti, ja lähellä on yleisiä käymälöitä.

Norrtäljen kunta on suuri, ja kunnan alueella on myös muita leirintäalueita. Voimme suositella esimerkiksi Kapellskärsin leirintäaluetta, joka on hyvin hoidettu ja lähellä luontoa.

Norrtäljen leirintäalue
Ställplats i Norrtälje
Pysäköinti Borgmästarholmenin vieressä, jonne voit pysäköidä asuntoautosi.

Lisää nähtävää ja tehtävää lähellä kohdetta Norrtälje

Nähtävää ja koettavaa on tietenkin Norrtäljen lisäksi myös lähialueilla. Voit esimerkiksi käydä kauniissa Grisslehamn tai sakko Bogesundin linna Vaxholmissa.

Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Lisää vinkkejä Norrtäljessä tehtäviin asioihin?

Oletko käynyt Norrtäljessä? Ehkä sinulla on lisää vinkkejä jaettavaksi? Kerro meille?

Tietoja Norrtäljestä

 • Kunta: Norrtäljen kunta
 • Maakunta: Tukholman lääni
 • Maisema: Uppland
 • Väestö: Noin 63 000 koko kunnassa (2020)

Norrtäljen historia lyhyesti

 • 1296: Norrtälje mainitaan ensimmäisen kerran kirjallisesti, kuten Tälje, jonka nimi on
 • 1409: Kaupunki sai nimekseen Norr Tälje.
 • 1622: Kustaa II Adolf perusti Norrtäljen kaupungin.
 • 1719: Venäläiset polttivat suuria osia kaupungista.
 • 1800-luvulla: Norrtälje oli yksi Itämeren suosituimmista rantalomakohteista, joka tunnettiin terveellisestä mudastaan.

Matkustaminen Norrtälje

 • Auto: Aja Tukholmasta E18-moottoritietä kohti Norrtäljeä.
 • Bussi: Bussi 676 kulkee Danderydin sairaalasta Norrtäljeen.

Tilaa uutiskirjeemme