Menu Close

Hagaparken Solnassa - linnoja, huvimajoja ja paviljonkeja

Hagaparken Solnassa on upea, ja täällä voit kävellä Kustaa III:n ajalta peräisin olevien linnojen, huvimajojen ja paviljonkien keskellä. Käytimme tilaisuutta hyvaksemme ja teimme tänne retken sähköpyörillä, kun aurinko paistoi perjantaina. Seuraa meitä puiston läpi!

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Retki Solnan Hagaparkeniin.

Asumme Solnassa, mutta en vieläkään tiedä, milloin olimme viimeksi Haga Parkissa. Onhan se vähän tyypillistä, että kaipaa nähtävyyksiä ja kokemuksia, jotka ovat lähimpänä? Pyöräilyreitti oli meille myös täysin uusi, ja pyöräilimme Solnassa Blåkullan kohdalla todella hienojen vanhojen puutalojen ohi.

Blåkulla
Solna

Saavuimme puistoon Hagan pohjoisten porttien kautta. Kustaa III:n aikana sisäänpääsymerkkejä annettiin valtuutetuille ja luotetuille henkilöille, mutta 1800-luvulta lähtien puisto on ollut avoinna yleisölle.

Grindar Haga norra

Hagaparken Solnassa

Jos et ole kotoisin täältä, Hagaparken sijaitsee Solnassa, Tukholman keskustan pohjoispuolella. Pääset tänne autolla tai pyörällä tai bussilla esimerkiksi Odenplanista.

Kuninkaallinen puisto

Hagan puisto on ja on aina ollut kuninkaallinen puisto. Kustaa III rakennutti puiston 1700-luvulla, ja nykyinen kuninkaamme Carl XVI Gustaf kasvoi Hagan linnassa sisarustensa kanssa. Kukaan ei kai ole unohtanut "Hagan sisaruksia"?

Hagaparken

Hagan linna ja prinssi Gustavin muistomerkki

Nykyään kruununprinsessa Victoria ja Daniel asuvat Hagan palatsissa, ja palatsi ja sitä ympäröivät puutarhat ovat ainoa osa puistoa, joka tuntuu yksityiseltä. Linna on hyvin näkymättömissä, ja ainoa asia lähiympäristössä, jonka onnistuin valokuvaamaan, oli prinssi Kustaa Kiven muistomerkki.

Tämä patsas on "laulun prinssin" Frans Gustav Oskarin muistomerkki. Prinssi kasvoi Hagassa, mutta oli vain 25-vuotias. Tästä huolimatta hän pystyi säveltämään musiikin useisiin lauluihin, kuten "Studentsången" (Laulaa opiskelijan iloista päivää...).

Haga Parkin linnanmäki

Lähellä Hagan linnaa on Slottsgrunden. Jos Kustaa III:a ei olisi murhattu naamiaisissa vuonna 1792, Hagan puisto olisi ollut paljon nykyistä vaikuttavampi. Kuningas suunnitteli suurta palatsia, joka muistutti temppeliä valtavine pylväineen. Kun hän kuoli, suunnitelmat keskeytettiin, ja jäljellä on enää perustukset.

Slottsgrunden

Englantilainen puisto

Kustaa III:n aikana oli muodikasta luoda "englantilaisia puistoja". Englantilaisen puiston ihanteena on jäljitellä luontoa ja tarjota samalla yllätyksiä, kuten rakennuksia muista kulttuureista tai aikakausista.

Tämä henki näkyy Hagan puistossa. Puisto tuntuu luonnolliselta (vaikka se onkin itse asiassa paljon työtä), ja kaikkialla on jännittäviä rakennuksia, jotka ovat saaneet vaikutteita esimerkiksi antiikista tai Kiinasta.

Luonnollinen ... ja yllättävä

Haga Parkin kupariteltat

Yksi puiston yllätyksistä on "kupariteltat". Kustaa III:n tilaamat teltat suunnitteli arkkitehti Louis Jean Desprez, ja ne valmistuivat vuonna 1790.

Alun perin teltat oli tarkoitettu ratsuväen ylinkaartin majoitustiloiksi. Kun armeija poistui Hagan puistosta 1800-luvun lopulla, telttoja käytettiin osittain puiston työntekijöiden asunnoiksi ja osittain kuninkaan eläinten talleiksi.

Koppartälten

Nykyään Copper Tentsissä on kahvila ja majatalo. Käytimme tilaisuutta hyväksenne ja söimme täällä yksinkertaisen lounaan, juureksikeiton leivän kera. Aivan täydellistä täydennystä selviytyäksemme jatkokokemuksista puistossa!

Lunch i Koppartälten

Kustaa III:n paviljonki

Kustaa III:n paviljonki valmistui vuonna 1789, ja kuningas muutti sinne. Hän asui täällä kuolemaansa saakka muutama viikko kohtalokkaan naamiaisillan jälkeen.

Gustav III paviljong i Hagaparken

Salamurhan jälkeen kuninkaan veli, herttua Kaarle, asui jonkin aikaa paviljongissa. Rakennusta muutettiin laajasti 1800-luvulla, mutta alkuperäinen sisustus on sittemmin restauroitu alkuperäisten piirustusten pohjalta. Paviljonki on avoinna vierailijoille kesäkuukausina.

Hagaparken i Solna
Hagaparken i Solna

Ekotemppeli

Hagan puistossa on monia huvimajoja, ja ekotemppeli on ehkä yksi kauneimmista. Tämä huvimaja rakennettiin, koska Kustaa III halusi syödä kesäiset ateriansa ulkona, jos sää oli hyvä. Rakennuksen suunnitteli Carl Christoffer Gjörwell, joka oli tuolloin arkkitehti Louis Jean Desprezin nuori työtoveri. Miksi sitä kutsutaan ekotemppeliksi? No, yksinkertaisesti siksi, että se kaikuu!

Ekotemplet i Hagaparken

Amorin ja Psyken temppeli

Kuten monet muutkin Hagan puiston rakennukset, myös Amorin ja Psyken temppelin suunnitteli Louis Jean Desprez. Temppeli rakennettiin suojelemaan Tobias Sergelin veistosryhmää Amor ja Psyche, mutta veistos ei koskaan päässyt seisomaan täällä. Nykyään Amor ja Psyche on Kansallismuseossa. Temppeli purettiin jo vuonna 1869, koska sitä ei koskaan käytetty. Nykyään jäljellä on vain kukkula.

Turkkilainen kioski ja kiinalainen temppeli

Kun luin kyltistä "turkkilainen kioski", ajattelin, että ehkä jossain puistossa voisi ostaa falafelia, mutta niin ei ollutkaan. Turkkilainen kioski on kuningas Kustaa III:n tilaama pieni rakennus, jonka on suunnitellut arkkitehti Fredrik Magnus Piper. Sana "kioski" tarkoittaa yksinkertaisesti huvimajaa tai näköalapaikkaa.

Turkkilaisesta kioskista ei otettu kuvaa, mutta otimme useita kuvia kiinalaisesta temppelistä. Tämä huvimaja rakennettiin 1780-luvulla, ja yksi ideoista oli, että täältä olisi näkymä puiston muihin jännittäviin paikkoihin.

Kinesiska paviljongen i Hagaparken

Luola

"Hagan puiston 'luola' ei oikeastaan ole luola, vaikka se olisi voinut sopia englantilaiseen puistoon. Se on räjäytetyn kalliotunnelin aukko. Ajatuksena oli, että tunneli yhtyisi yläpuolella kalliossa olevaan kuiluun, jossa pumppulaite täyttäisi suuren lammen vedellä. Tarkoituksena oli tuottaa vettä linnan hevosille.

Myöhemmin Kustaa III osti tarkoitusta varten tuulimyllyn, ja nykyään Brunnsvikenin vedenpinta on niin alhaalla, ettei tunneli enää ole kosketuksissa järviveden kanssa.

Grotto i Hagaparken i Solna

Kuninkaallinen hautausmaa

Kuninkaallinen hautausmaa on ollut käytössä vuodesta 1922, ja se on ollut Ruotsin kuninkaallisen perheen virallinen hautausmaa vuodesta 1950. Hautausmaa sijaitsee Karlborgin saarella Brunnsvikenissä. Yleisö voi vierailla siellä torstaisin klo 13-15 toukokuusta elokuuhun.

Puistomuseo ja perhostalo

Hagan puistomuseo sijaitsee Koppartältenissä. Se on avoinna vain tiettyinä aikoina kesäkuukausina, joten emme päässeet tutustumaan siihen. Perhosmajaan, joka on superkiva, tartuimme tilaisuuteen tutustua:

Fjäril Haga

Kävely tai pyöräily Hagan puistossa

Ennen kaikkea Hagan puiston läpi on tietysti mukava kävellä - tai ehkä pyöräillä. Olisimme voineet nauttia mukavasta kävelystä ihanassa säässä. Nyt kun halusimme tutustua useisiin puiston rakennuksiin samana päivänä, oli varmaan onni, että meillä oli pyörät mukana. Puisto on hyvin, hyvin suuri.

Cykla i Hagaparken
Hagaparke i Solna
Göra i Uppland
Haluatko lisää vinkkejä tekemistä Upplandissa? Klikkaa tästä!

Oletko käynyt Haga Parkissa Solnassa? Mitä mieltä olet puistosta?

Tietoja Hagaparkenista Solnassa

 • Sijainti: Hagan puisto sijaitsee Solnassa, Tukholman pohjoispuolella. Puisto sijaitsee Brunnsvikenin länsirannalla, ja se ulottuu vuodesta The Stable Farm etelässä Frösundavikiin pohjoisessa.
 • Nimi: Voidaan kutsua myös Kustaa III:n mukaan Kustavin puistoksi.
 • Pinta: 144 hehtaaria
 • Paikat: Englannin puisto, Pelousen (nurmikko), Brunnsviken, Hagan lähde, Hagan linna, kuninkaallinen hautausmaa, Övre Hagan kasvihuoneet ja Banvallen.

Aktiviteetit ja nähtävyydet

 • Nähtävyydet: Portit, kupariteltat, linnanmäki, Kustaa III:n paviljonki, Kustaa III:n uurnat, ekotemppeli, kiinalainen temppeli (kiinalainen pagodi), turkkilainen kioski ja Finnstugorna (suuri Finnstugan ja pieni Finnstugan).
 • Toiminta: Kävely, pyöräily, segway, puistomuseo ja perhosten talo Haga Ocean.
 • Urheilutapahtuma: Hagan puistojuoksu joka lauantai klo 9.30, urheilupäivä järjestetään joka vuosi prinssi Danielin aloitteesta, ja puistolentopallokilpailuja järjestetään joka keskiviikko.

Palvelu

 • Ruokapaikat: Haga Forum, Stallmästaregården, Radisson Royal Blue Park Hotel, Koppartälten ja Fjärilshuset.
 • Vessat: Kupariteltoissa.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa Vieraile Hagassa.

Aukioloajat ja hinnat

 • Hagan puistomuseo: Touko-syyskuu, lauantai-sunnuntai 12-16, museo on ilmainen (2020).
 • Kustaa III:n paviljonki: Kesä-elokuu, opastetut kierrokset tiettyinä aikoina klo 12-16, 100 kruunua aikuisilta ja 50 kruunua lapsilta ja opiskelijoilta (2020).
 • Perhosten talo: Ympäri vuoden joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Arkisin klo 10-16 ja viikonloppuisin klo 10-17, 190 kruunua aikuisilta ja 98 kruunua lapsilta (2020).

Pääsy Hagan puistoon

 • Auto: Käänny E4/Uppsalavägeniltä Haga Norran kohdalta.
 • Bussi: Ota esimerkiksi bussi 515 Odenplanista. Lisää busseja löydät osoitteesta sl.se.

Hagan puiston historia: Kustaa III

 • 1700-luvun alku: Sijainti oli maaseutumainen ja luonnonkaunis alue, jossa oli useita majataloja.
 • 1770s: Kustaa III osti Haga Gårdin (Vanha Haga). Luonnonfilosofi Rousseaun innoittamana hän loi yksinkertaisen puiston vuosina 1771-1780.
 • 1780s: Nykyinen puisto perustettiin vuosina 1780-1797. Vuonna 1785 Kustaa III osti Brahelundin tilan, ja puiston koko kaksinkertaistui. Arkkitehdit olivat Fredrik Magnus Piper, Louis Jean Desprez, Olof Tempelman ja Carl Christoffer Gjörwell nuorempi. ja Johan Christian Ackermann.
 • 1790s: Kustaa III:lla oli suuria suunnitelmia puistoa varten, mutta kun Anckarström murhasi hänet vuonna 1792, suurin osa suunnitelmista peruttiin.

Hagan puiston historia: Kustaa III:n jälkeen

 • 1800-luvulla: Puisto avattiin yleisölle, ja siitä tuli suosittu retkikohde. Vuonna 1863 Brunnsvikenin vedenpinta laski ja puiston kanavat kuivuivat.
 • 1930sKustaa Aadolf ja Sibylla muuttivat Hagan palatsiin. Kustaa Adolf kuoli lento-onnettomuudessa 26. tammikuuta 1947 40-vuotiaana.
 • Nykyhetki: Hagan puisto on ollut kansallinen muistomerkki vuodesta 1935 ja osa Tukholman ja Solnan kansallista kaupunkipuistoa vuodesta 1944. Nykyisin Hagaa hallinnoivat Kansallisomaisuusvirasto ja Djurgårdenin kuninkaallinen hallinto.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme