Menu Close

Ruotsin kuninkaalliset palatsit - 11 upeaa linnaa

Tänään puhumme Ruotsin kuninkaallisista linnoista. Tiesitkö, että Ruotsissa on 11 linnaa, joita yleensä pidetään kuninkaallisina? Lisäksi on muita linnoja ja huviloita, joilla on kuninkaallisia yhteyksiä ...

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Ruotsin kuninkaalliset palatsit

Kun puhumme Ruotsin kuninkaallisista linnoista, tarkoitamme yleensä ensisijaisesti Ruotsin valtion omistamia yhtätoista linnaa, jotka ovat olleet kuninkaallisen hallintaoikeuden alaisia 1800-luvun alusta lähtien. Voit lukea niistä lisää ja nähdä kuvia täältä.

Olemme vierailleet lähes kaikissa Ruotsin kuninkaallisissa palatseissa Hagaa lukuun ottamatta, mutta joskus olemme vierailleet niissä sesonkiaikana tai pandemian aikana, joten olemme nähneet osan niistä vain ulkopuolelta. Monissa tapauksissa on tarjolla myös opastettuja kierroksia, ainakin kesäkuukausina.

Kungliga slott i Sverige - Rosersberg
Helena ja Pietari Rosersbergin linnan edessä

1. Tukholman kuninkaanlinna

Tukholman kuninkaallinen palatsi rakennettiin vuonna 1697, kun edellinen Tre Kronorin palatsi paloi. Palatsi on kuninkaan virallinen asuinpaikka, ja suuri osa monarkian edustuksesta tapahtuu täällä. Tästä huolimatta linna on avoinna myös turisteille.

Voit vierailla kauniissa valtion asunnoissa oppaan kanssa tai ilman. Täällä on myös laaja valikoima museoita: Livrustkammaren, Skattkammaren, Museum Tre Kronor ja Kustaa III:n antiikkimuseo sekä kaunis linnakirkko.

2. Rosendalin linna

Tukholman Djurgårdenilla sijaitsee pienempi Rosendalin linna. Tämä linna rakennettiin 1820-luvulla kuningas Kaarle XIV Johanin kuninkaalle, ja se on toiminut huvipalatsina, jonne kuninkaalliset menivät hetkeksi pois kaupungin virallisesta hovielämästä.

Linna on rakennettu ruotsalaiseen empire-tyyliin, joka tunnetaan nimellä "Karl Johanin tyyli". Voit tutustua linnaan kävellessäsi Djurgårdenissa. Kesäisin on myös mahdollista osallistua opastetulle kierrokselle linnassa.

3. Drottningholmin palatsi

Tukholman Drottningholmin palatsi rakennettiin 1600-luvulla, ja se on nykyään Unescon maailmanperintökohde. Tämän kauniin ruotsalaisen kuninkaallisen palatsin rakensi ranskalaisten mallien mukaan arkkitehti Nicodemus Tessin vanhempi kuningatar Hedvig Eleonoran toimeksiannosta. Vuodesta 1981 lähtien palatsi on toiminut kuninkaallisen pariskunnan vakituisena asuinpaikkana.

Vaikka kuninkaallinen pariskunta asuu täällä, suurin osa linnasta ja puistosta on avoinna vierailijoille ympäri vuoden. Voit kävellä kauniissa linnan puistossa patsaiden ja rakennusten keskellä, tutustua linnan saleihin, osallistua opastetulle kierrokselle ainutlaatuisessa linnan teatterissa tai vaikka kahvitella linnan kahvilassa.

4. Kiinan linna

Drottningholmin linnanpuiston toisessa päässä on Kiinan palatsi, joka on yhdessä linnan kanssa Unescon arvokkaalla listalla. Adolf Fredrik rakennutti linnan salaa ja yllätti sitten Lovisa Ulrikan linnalla syntymäpäivälahjaksi vuonna 1753, vaikka nykyisin näkyvä linna on vuodelta 1769.

Tuohon aikaan Kiina miellettiin eksoottiseksi satumaaksi, ja kiinalaiset esineet olivat muotia. Palatsissa on posliinia, koriste-esineitä ja alkuperäisiä kiinalaisia seinäverhoiluja, joita voi ihailla, kun palatsi on avoinna.

WIFI.se
Kina slott

5. Ulriksdalin linna

Ulriksdalin palatsi rakennettiin renessanssityyliin noin vuonna 1640 mahtavan marsalkan Jacob De la Gardien toimesta, ja se sai nykyisen muotonsa 1700-luvulla. Monet kuninkaalliset ovat asuneet täällä, ja nykyään WWF:llä on toimistot yhdessä siivessä.

Täällä voit kävellä linnan puistossa tai tehdä ostoksia linnan puutarhassa, joka on suuri kaupallinen puutarha, jossa on kukkia ja kalusteita. Voit myös juoda kahvia tai osallistua opastetulle kierrokselle linnassa.

6. Kustaa III:n paviljonki

Kustaa III:n paviljonki sijaitsee suuressa ja kauniissa Hagan puistossa, joka sijaitsee Solna Tukholman ulkopuolella. Palatsi valmistui vuonna 1789, ja kuningas Kustaa III muutti sinne välittömästi. Hän asui täällä kuolemaansa saakka, joka tapahtui muutama viikko kohtalokkaan naamiaisillan jälkeen.

Rakennusta muutettiin laajasti 1800-luvulla, mutta alkuperäinen sisustus on sittemmin restauroitu alkuperäisten piirustusten pohjalta. Paviljonki on avoinna vierailijoille kesäkuukausina.

Göra i Solna - Hagaparken

7. Hagan linna

Haga-puistossa sijaitsee myös Hagan palatsi, jossa kruununprinsessa Victoria ja Daniel asuvat, ja se on ehkä Ruotsin kuninkaallisista palatseista yksityisin. Palatsin, joka tunnettiin aiemmin nimellä Kuningattaren paviljonki, rakensi vuosina 1802-1805 kuningas Kustaa IV Adolfille arkkitehti Carl Christoffer Gjörwell nuorempi. Linna on hyvin suojattu eikä se ole avoinna yleisölle.

8. Rosersbergin linna

Sigtunassa sijaitsevaa Rosersbergin linnaa alettiin rakentaa vuonna 1634, ja se valmistui neljä vuotta myöhemmin. Linnaa laajennettiin useita kertoja, mutta 1800-luvun puoliväliin mennessä voidaan sanoa, että historia pysähtyi. Kaarle XIV Johan ja hänen vaimonsa Desideria olivat viimeiset kuninkaalliset, jotka asuivat täällä, ja nykyään huoneet näyttävät lähes täsmälleen samalta kuin silloin.

Kesäkuukausina järjestetään opastettuja kierroksia linnan huoneisiin. Lisäksi voit aina nauttia puistosta ja kauniista luonnonympäristöstä.

9. Tullgarnin linna

Tullgarnin linna on lähellä Trosa Södermanlandissa, ja sieltä on kauniit näkymät. Nykyinen linna rakennettiin 1720-luvulla, ja se on ollut kuninkaallinen huvilinna 1770-luvulta lähtien, jolloin valtio luovutti rakennuksen herttua Fredrik Adolfille. Linna liittyy myös kuningas Kustaa V:hen ja kuningatar Victoriaan, jotka viettivät täällä kesiä vuosisadan vaihteessa.

Kaunis linnanpuisto on suosittu piknikpaikka. Kesäkuukausina järjestetään myös opastettuja kierroksia linnan sisätiloihin. Siellä on myös linnan kahvila ja linnan myyntikoju.

10. Gripsholmin linna

Mariefredissä sijaitseva Gripsholmin linna on nimetty Bo Jonsson Gripin mukaan, joka rakensi paikalle ensimmäisen linnan 1300-luvulla. Nykyinen linna rakennettiin vuonna 1537 Kustaa Vaasan aloitteesta.

Linnaan voi tutustua yksin tai oppaan kanssa. Nähtävyyksiin kuuluvat Kustaa III:n teatteri ja Ruotsin valtion muotokuvakokoelma. Linna on myös lähellä Gripsholmin hirvipuiston luonnonsuojelualuetta.

11. Strömsholmin linna

Strömsholmin linna on kaunis linna, joka sijaitsee naapurissa Västerås. Jo 1500-luvulla Kustaa Vaasa rakennutti paikalle linnan, ja 1660-luvulla Hedvig Eleonora korvasi linnan nykyisellä linnalla. Sisätilat uudistettiin 1730-luvulla Ulrika Eleonora nuoremman johdolla.

Nykyään Strömsholm yhdistetään vahvasti hevosiin. Täällä on ratsastuskoulu, ja täällä järjestetään yleensä suuria hevoskilpailuja. Erityisesti kesäkuukausina järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Muut kuninkaalliset palatsit Ruotsissa

Niiden palatsien lisäksi, joita yleensä pidetään Ruotsin kuninkaallisina palatseina, on myös useita muita palatseja ja huviloita, jotka Ruotsin kuningasperhe on omistanut tai joissa se on asunut vuosien varrella. Seuraavassa on muutamia ruotsalaisia koteja, jotka liittyvät kuninkaallisiin eri tavoin:

 • Perintöprinssin palatsi (kuninkaallinen järjestely vuoteen 1906 asti), Gustav Adolfs torg 1, Tukholma.
 • Byströmin huvila (kuninkaallisessa omistuksessa vuoteen 1928), Djurgårdsvägen 21, Tukholma, Ruotsi.
 • Hovin talli (kuninkaallinen käyttöoikeus), Väpnargatan 1, Tukholma.
 • Oakhill (kuninkaallisessa omistuksessa vuoteen 1926), Djurgårdsvägen 174, Tukholma, Ruotsi.
 • Solliden (kuninkaallisessa hallussa), Borgholm, Öölannin niemimaa.
 • Stenhammarin linna (kuninkaallisessa vuokrasopimuksessa), Flen
 • Sofieron linna (kuninkaan hallussa vuoteen 1973), Sofierovägen 131, Helsingborg, Ruotsi.
 • Villa Beylon (kuninkaallinen käyttöoikeus), Ulriksdalin linnan puisto, Solna, Ruotsi.
 • Villa Parkudden (kuninkaallinen käyttöoikeus), Prinsessan Ingeborgs väg 14, Isbladsviken, Tukholma.
 • Villa Solbacken (kuninkaallisessa omistuksessa vuodesta 1949), Djurgårdsbrunnsvägen 67, Tukholma, Ruotsi.
 • Waldemarsudde (kuninkaan hallussa vuoteen 1947), Prins Eugens väg 6, Tukholma, Ruotsi.
Solliden på Öland
Sollidenin linna Öölannilla

Oletko käynyt Ruotsin kuninkaallisissa palatseissa?

Oletko käynyt Ruotsin kuninkaallisissa palatseissa? Missä niistä? Millainen kokemus oli?

Göra i Uppland
Kaikki parhaat vinkkimme lomalle Upplandissa

Tietoa Ruotsin kuninkaallisista palatseista

 • Kuninkaallisten palatsien määritelmä: Tällä tarkoitetaan yleensä Ruotsin valtion omistamia linnoja, jotka ovat 1800-luvun alusta lähtien kuuluneet kuninkaalliseen hallintaoikeuteen.
 • Ruotsin kuninkaallisten palatsien lukumäärä: 11
 • Maisema: Uppland, Södermanland ja Västmanland.
 • Maakunta: Tukholman lääni, Södermanlandin lääni ja Västmanlandin lääni.
 • Lisää kuninkaallisia kohteita: Oikeussali, Riddarholmin kirkko, Royal Djurgården, Linnanpuistot ja Kansallinen kaupunkipuisto.
 • Lisätietoja: Voit lukea lisää Ruotsin kuninkaallisista palatseista osoitteessa heidän verkkosivustonsa.
Kaikki parhaat vinkkimme Ruotsista! Klikkaa kuvaa

Tilaa uutiskirjeemme